Elizabeth Taylor – sammumaton tähti

 
 
Elizabeth Taylor syntyi 27. helmikuuta vuonna 1932 Englannissa Hampsteadissa Francis Taylorin ja Sara Warmbrodtin toisena lapsena. Vanhemmat olivat Yhdysvaltain kansalaisia Kansasista, Arkansas Citystä lähtöisin. Isä oli taidekauppias ja äiti entinen näyttelijätär, taiteilijanimeltään Sara Sothern. Toisen maailmansodan puhjettua perhe muutti takaisin Yhdysvaltioihin, äidin perheen asunpaikalle Los Angelesiin. Lapsinäyttelijänä uransa aloittanut Elizabeth allekirjoitti ensimmäisen sopimuksensa Universal Picturesin kanssa kahdeksan vuoden iässä ja Lassie elokuvat alkoivat kahden vuoden kuluttua.

 

Mäntsälän kapina

Samana päivänä kun Elizabeth syntyi, 27 helmikuuta vuonna 1932, 400 miehen joukko Mäntsälän Ohkolassa mekasti aseineen. Lapuan liikkeen Mäntsälän kapina sai alkunsa työväentalolta. Svinhufvud piti puheensa radiossa suomalaisille ja Väinö Tanner sai tiedon kapinasta toimittaja Lasse Hiekkalalta. Urho Kekkonen kirjoitti Berliinissä päivättyä kirjettä Sylvi Kekkoselle “Rakkaan Häiskän” nimellä.

Hieman myöhemmin kesällä miljonääri Conrad Hiltonin poika Conrad Jr. täytti Teksasissa seitsemän vuotta, kuukautta myöhemmin näyttelijä Michael Widing täydet 20 vuotta, harjoittelen ahkerasti jo roolityötään Len Charteriksen osassa elokuvaan “There Ain‘t No Justice“. Takana oli jo kuusi roolihahmoa, joista ehkä kiinnostavimmat ja enteellisimmät olivat vähäiset roolihahmot leffoissa “Wedding Group” , “Bitter Sweet”, “Late Extra” ja “When Knights Were Bold”.

Rapujen tähtikuvio

Puolan juutalainen Mike Todd vietti tuon helmikuisen päivän ensimmäisen vaimonsa Bertha Freemanin seurassa sekä käynnistäen yhden lukuisista tulevista Brodway tuotannoistaan. Ikää tulevalla Elizabeth Taylorin kolmannella miehellä oli kertynyt tuolloin, Liz Taylorin syntyessä, 22 vuotta. Hän oli syntynyt kesäkuussa samana päivänä kuin vaikkapa runoilija Aaro Hellaakoski, filosofi ja valtiomies Wilhelm von Humboldt ja irlantilainen pankkiryöstäjä John Dillinger.

Hänessä oli kaikkien näiden miesten ominaisuuksia. Jostakin syystä aikansa ehkä suurimman näyttelijättären kaikki kolme ensimmäistä miestä olivat syntyneet ravun merkeissä. Olivat siis poikkeuksellisen herkkiä, sulkeutuneita, varautuneita, eroottisia ja viihtyivät oikein hyvin myös kotona, sen minkä Hollywood -elämä heille salli suuren diivan rinnalla. Vesimerkkinä kalan olisi kuulunut tulla hyvinkin toimeen rapujensa kanssa, näin ainakin astrologiaa lukien.

Räiskyviä vuosia tähteyteen

Eddie Fisher oli syntynyt leijonan merkeissä, ja juhli Elizabethin syntymää vain vuoden Mike Toddia nuorempana, aikansa suosituimpiin laulajiin kuuluvana näyttelijänä. Hän ehti viedä vihille viis vaimoa, joista Elizabeth oli järjestyksessä toinen. Fisherillä on kaksikin tähteä Hollywoodin Walk of Famella ja hän kuoli lonkkaleikkauksen komplikaatioihin viime vuonna 82 vuoden iässä, kun Mike Todd ehti elää vain 48 -vuotiaaksi, maineikas näyttelijä Michael Wilding 67 -vuotiaaksi ja isänsä Hilton hotelleistaan nimeä saanut Conrad 42 -vuotiaaksi.

Neljä ensimmäistä Elizabeth Taylorin miestä vietti yhteisessä aviovuoteessa kaksi kertaa Oscar-palkitun Lizin kanssa yhteensä vajaan 12 vuotta. Hiltonin ja Fisherin kanssa Taylorin avioliitto kesti yhteensäkin vain vajaan pari vuotta. Nuo 12 vuotta olivat kuitenkin uskomattoman tuotteliaita, ja lapsinäyttelijä alkoi kohota kohti aikuisrooleja, ja lopulta suurta tähteyttä. Ensimmäinen menetyselokuva oli romanttinen komedia “Morasiamen isä”, jossa vastanäyttelijöinä esiintyivät mm. Spencer Tracy ja Joan Bennett.

Paikka auringossa

Paikka auringossa toi mukanaan jo Oscareita ja samana vuonna Taylor oli mukana neljässä eri elokuvassa. Vuosi oli sama, jolloin itse synnyin, luonnollisesti ravun merkeissä. Muistan kuitenkin suuren legendan ensimmäisen kerran elokuvista “Kissa kuumalla katolla” ja “Kleopatrasta” sekä tietysti Oscar -osista elokuvissa “Kuka pelkää Virginia Woolfia?” ja “Kuinka äkäpussi kesytetään”.

Richard Burton oli vain kuusi vuotta Liz Tayloria vanhempi heidän myrskyisän liiton alettua vuonna 1964. Burton aloitti uransa Britanniassa ja siirtyi vuonna 1952 Hollywoodiin. Hänestä odotettiin teatterimaailmassa Laurence Olivierin manttelinperijää brittiläisen näyttämötaiteen suurena mestarina. Shakespearea rakastanut Burton oli seitsemän kertaa Oscar -ehdokkaana, mutta kertaakaan häntä ei lopulta palkittu. Sen sijaan kaksi avioliittoa Liz Taylorin kanssa teki heistä aikansa seuratuimman Hollywood -parin ja myös Richard Burton avioitui neljä eri kertaa ja kuoli alkoholismiin 58-vuotiaana. Elizabeth Taylorin kuusi ensimmäistä aviomiestä elivät amerikkalaisen miehen keski-ikää noin 16 vuotta lyhyemmän elämänkaaren. Hollywood -elämä suurten tähtien rinnalla polttaa kynttilää molemmista päistä näkyvällä roihulla. Sitä kutsutaan täydeksi elämäksi silloinkin, kun se on kääntynyt tuskaksi ja vaivaksi, itsetuhoisaksi loppunäytökseksi.

Valtaisa määrä roolitöitä

John Warner oli nimekäs senaattori ja republikaanipoliitikko, jolle avioliitto Taylorin kanssa oli toinen ja kesti vajaan kuusi vuotta. Nykyinen avioliitto on siten vasta kolmas, ja alkoi tällä Korean sodan virginialaisella veteraanilla joulukuussa 2003. Erottuaan Taylorista sotaveteraani ymmärsi pitää turvallisen tauon ennen uutta avioliittoa. Korean sodan veteraani oli joutunut jatkosotaan, josta toipuminen vei juristilla ja senaattorilla vuosia. Vuoden 2008 vaaleissa Warner ei enää pyrkinyt jatkokaudelle. Hän oli Tayloria viisi vuotta vanhempi ja syntynyt kalan tähtikuviossa helmikuussa suuren näyttelijälegendan tapaan. Vesimerkit kiehtoivat Liz Tayloria, monella tapaa tähtiin tuijotellutta naista. Tähteys tekee ihmisestä mytologiaan taipuvaisen, tai on sen edellytys, ja moni alkaa elää merkkinsä edellyttämällä tavalla. Taylor eli kuten kohtalo oli tähtiin kirjannut ja muistutti jesuiittamunkki Ignatius Loyolan oppeja, kääntäen ne sitten elämässään ylösalaisin. Hän ei ollut enää niinkään näyttelijä, ihminen työnsä parissa näyttämöllä,  kuin julkisuuteen tuotu ja esiinnellistetty Hollywood -glorian väline yhä voimakkaammin kaupallistuvassa viihdeteollisuudessa. 

Larry Fontensky oli jo selvästi Tayloria nuorempi ja syntyi samana vuonna kun Liz näytteli Rebeccaa “Ivanhoessa” ja Jean Latimeria elokuvassa “Tyttö jolla oli kaikkea”. Taylor oli viimeistä aviomiestään 20 vuotta vanhempi ja liitto kesti viisi vuotta. Näin neljä ensimmäistä ja neljä viimeistä liittoa yhteen laskien avioliittovuosia tuli tähdelle noin 34 rankkaa vuotta eroineen. Kun mukaan lasketaan 55 mittavaa elokuvaroolia ja noin 15 televisioroolihahmoa, ihosyöpä, aivokasvain, päihdeongelmat, nelisenkymmentä leikkausta ja sydänoireet, neljä lasta, lastenlapset ja näiden lapset, jatkuva superjulkisuus ja tähteyden ylläpito, kyseessä oli poikkeuksellisen raskas elämä, jossa gloria ja timanttien keräily oli vain pintakiiltoa ja osa tähteyden ylläpitoa, työtä vuorotta.

Michael Jackson

Elizabeth Taylor tunnettiin myös poikkeuksellisesta suhteestaan rockin supertähteen Michael Jacksoniin. Molempien taustalla on nähtävissä samankaltainen lapsuus ja traumaattinen aikuisuus, uskomattoman raskas elämä. Liz Taylor kuvasikin suhdettaan juuri Jacksoniin lämpimimmäksi ihmissuhteekseen ja sairastui Jacksonin kuoltua. Tayloriin vetosi etenkin Jacksonin lapsekkuus ja vilpittömyys, lainaten hänen sanojaan.

Elisabet Taylor kuoli päivänä, jolloin länsimaat ovat sodassa Libyassa. Miten Suomi on tässä sodassa mukana jatkossa, on vielä avoinna. Avoinna on myös Japanin tuhoisan maanjäristyksen ja tsunamionnettomuuden jälkihoito, Fukushiman voimalaitoksen saastepilvien kohtalo. Suurimmat laskeumapitoisuudet on Japanissa mitattu Fukusiman eteläpuolella Ibarakin maakunnassa sekä Yamakatan alueella Fukushiman läänin pohjoispuolella.

Molemmat sijaitsevat noin sadan kilometrin päässä Fukushimasta. Ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia poistumaan 80 kilometrin säteeltä Fukusihmasta. Jos tuo voimalaitos olisi Suomessa, Loviisan kohdalla, 80 kilometrin säde ulottuisi Helsingin, Riihimäen ja Lahden etäsyydelle ja Lounais-Häme olisi sopivilla tuulilla juuri pahinta laskeuma-aluetta. Tällöin kirjoittaminen Forssan ja Tammelan, Jokioisten alueilla ei olisi nyt turvallista, ja olisin siirtynyt luultavasti Lapin kairoille muiden suomalaisten mukana. Viljely tulevana keväänä Suomen vilja-aitassa olisi arveluttavaa puuhaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts