Epäkimurantti kuluttajahuijaus ja kartellit kuriin

Epäkimurantit keinot ovat monia ja helpoin on kuluttajaviraston tuoreen pääjohtajan mukaan huijarit ja kartellit, kuluttajahuijaus (FL 3.11). Sinua huijaavat kartellit ja pikavippifirmat sekä tapa luvata turvaa, joka onkin pelkkä huijaus. Kirsi Leivo on tuore pääjohtaja kilpailu- ja kuluttajavirastossamme.

Ei voittoja voi laittomin keinoin kuluttajan pussista nyhtää saati käyttää pelotteita ja uhkauksia sekä epäkimuranttia vakuuttamista, joista ikääntynyt ihminen ei ymmärrä pennin vertaa mutta maksaa maltaita.

Kartellitoiminnasta olisi rokotettava ankarasti, kertoo Leivo (FL 3.11). Pelissä ovat paitsi verorahat, myös kansalaisten henki ja terveys. Nyt alkavat haitat painaa enemmän kuin elinkeinovapaus, joka ei välitä pätkääkään muusta kuin uusista bisnesideoista ja -enkeleistämme nyhtää rahaa kuluttajan pussista. Ikäihmiset eivät ymmärrä asiasta tuon taivaallista ja nuoret ovat mukana pikavippifirmojen kurimuksessa.

Ihmiset ylivelkaantuvat. Miksi? Minäpä kerron lyhyesti. Positiivinen luottorekisteri ei ole Leivonkaan mukaan tehokas keino vähentää ylivelkaantumistamme. Miksi? Pikavippifirmat eivät ole lainkaan kiinnostuneita sinusta, vaikka sinulla olisi maksuvaikeuksia ja kohta paljon muitakin vaikeuksia.

Sote tuo niitä niin ikään mukanaan yrittäessään mukamas tehostaa kertomatta, miten se käytännössä voisi tapahtua. Samaa peliä pelaavat kartellit ja pankki, vakuutusyhtiötäsi ikääntynyt ihminen ei ole nähnyt aikoihin. Se on piilossa netissä. Laskuja vaan tulee kuten ennenkin ja vahingon sattuessa pitäisi tietää, miten tehdä ilmoitus siitä ja jonkun olisi vahinko havaittavakin muuten kun netissä. Pankki on piilossa sekin ja omituinen rahanpesijämme.

Ei onnistu ikäihmiseltä enää tällainen kartellien ja huijareiden välttely. Nuori on sinisilmäinen eikä ymmärrä mitä ylivelkaantuminen tarkoittaa. Saat laskun mutta korvausta vahingosta ei koskaan. Sitä ei edes käsitellä.

Ei voittoja voi laittomasti kuluttajan pussista nyhtää, kertoo kirsi Leivo. Nyt pelissä on jo kansalaisten henki ja terveys. Yrittäjä ja bisneskouluttajat hallituksessa ovat vallan muuta kuin heidän äänestäjänsä turuilla ja toreillamme. Leivo kannattaa sanktioiden kiristämistä riittävän kovalle tasolle, jotta erilaiset epäkimurantit toimijat ja tilausansat, kuluttajahuijaukset saataisiin lopultakin kuriin.

Lapissa tapasi samaa villiä pohjolan meininkiä ostettaessa kilpaa koskiosuuksia ja kuljetettaessa rahaa etenkin Koillismaalle ja Kuusamon koskista kilpailtaessa. Mukana oli omien lisäksi myös luonnollisesti poliitikkomme, Kekkosta myöten, sekä bulvaaneja ympäri Eurooppaa.

Sama peli jatkuu nyt ja Lapissa puhuttiin tuolloin Lapin markasta kun samat kosket ostettiin moneen kertaan. Raha tuotiin helikoptereilla, valtion omistaman Kemijokiyhtiön ja yksityisen Pohjolan Voiman kilpaillessa kumpi saa ensin täyteen puolet omistuksesta, jolloin toisen puolen saattoi pakkolunastaa. Sama peli jatkui Iijoella ja Kemijoen latvoilla Ounasjoella. Allaspohjia peikkoineen oli suunnitteilla kolmisenkymmentä samaan aikaan lamauttamassa pohjoisen elämän, rapauttamassa perinteiset elinkeinot ja kulttuurin, sosiaalisen elämän ja talousjärjestelmän.

Oli saatava aikaan karvalakkilähetystö ja kolmekymmentä vuotta jatkunut sota Lapin perinteisten ammattien tuhoamisesta lopulta korvattiin ja myöhemmin Iijoelta alkaen ja Ounasjoen suojelulaki hoitaen saatiin rauha aikaan, sodat loppumaan ja Lappia alettiin kouluttaa kohti Suomen fiksuinta matkailun hallitsevaa maakuntaa yliopistoineen.

Oulu oli saanut oman yliopistonsa ja teknologiakylän, tiedepuistonsa pari vuosikymmentä aiemmin. Pääministerimme on sen kouluttama mutta ei toki valtio-oppinut, yhteiskuntatieteilijä tai juristi, poikkitieteinen osaaja ei alkuunkaan.

Nyt olisi aika vaihtaa vetureita ja pohtia myös uuden yhteiskuntamme koulutuksen järjestely leikkaamatta sieltä, missä meillä ovat parhaat tulevat henkiset ja aineelliset voimavaramme. Huijarit ja rötöstelijät on saatava kuriin.

Veikko Vennamo puhui rötösherroista ja ”kyllä kansa tietää” retoriikalla. Se ei nyt riitä. Olemme kohta kaksi sukupolvea jäljessä siitä, missä meidän olisi oltava vuonna 2040. Olemme taantuneet ja sille olisi saatava nyt ensin korjaus, jolloin pääsemme takaisin jaloillemme ja kohti seuraavaa yhteiskuntavaihettamme ja ulos hybridistä, unohtaen enteet, utopiat ja dystopiat.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts