Fasismista kohti kaaosta Kaliforniassa.

Miten suuria ihmislaumoja ja  -massoja ohjaillaan kohti sotia, kansansurmia ja fasismista syntyy muutaman ääriryhmän ja henkilön kautta natseja? Miten toinen maailmansota syntyi ensimmäisen tuhkasta ja palosta ja onko ajassamme nyt samaa henkeä? Otetaanpa helppo esimerkki sen oivaltamiseksi Kalifornian valtavista metsäpaloista, jossa on palanut myös kaupunkeja ja ihmisiä on kateissa sadoittain, liki tuhansittain. Kysehän tulisi olla Yhdysvaltain rikkaimmasta ja vauraimmasta demokraattien hallitsemasta osavaltiosta suurine nimineen ja käsitteineen, instituutioineen,  yliopistoineen. Kai he osaavat metsän sammuttaa ja ovat siihen varautuneet meitä paremmin?

Yhdysvaltain presidentti kertoi kuinka suomalaiset osaavat hoitaa metsiään. He haravoivat lehdet ja oksat metsistään.  Tieto tuli valtamedialta ja sosiaalinen media sai tuulta purjeisiinsa. Naurettava presidentti puheineen, koominen ilmiö neuvojana, pois viralta sellainen epeli.

Presidentti Trump oli nolattu medioissamme, vaikka hän käytti aivan oikeaa käsitettä ”rare”, joka merkitsee hakkuujätteiden korjaamista pois metsistä kierrätykseen. Niin meillä tehdäänkin. Se piti oikaista tutkijoiden, mutta liian myöhään tulleena se ei tavoita massoja enää. Virhe oli tahallinen. Valemedia oli jo saanut aikaan tuhonsa ja sosiaalinen media levitti tulen fasistien, ääri-ihmisten käyttöön, niin oikealla kuin vasemmallakin. He elävät siitä ja ottavat sen tuoman hyödyn käyttöönsä omassa toiminnassaan, politiikassa. Nyt vaaleissamme.

”Rake” liittyy mm. hakkuutähteen korjuuseen (esim. energiapuuksi) ja maanpinnan käsittelyyn, joita voidaan käyttää paloherkän materiaalin poistossa.

Erikoistutkija Juha Laitila Luonnonvarakeskuksesta Lukesta sanoi tänä aamuna Uudelle Suomelle, että Trumpin käyttämä termi on ymmärrettävä. Hän oli sen heti ymmärtänyt, kun uutinen alkoi levitä.

”Supervallan johtajan ajatus on ihan oikea ja periaatteessa termikin on ihan oikea. Trump on puhunut ihan asiaa. Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että Suomi on otettu esimerkiksi”, erikoistutkija Juha Laitila Luonnonvarakeskuksesta Lukesta sanoo Uudelle Suomelle.

Ikävä kyllä liian myöhään. Se olisi tullut presidenttimme hoitaa ja kertoa OIKEIN ja oikaista ajoissa. Presidentti Kekkonen, taitava kynäilijä yhdessä Sylvi Kekkosen kanssa, tiesi mikä valta medioilla ja valehtelevilla medioilla, toimittajilla, voi olla. Hän puuttui siihen heti ja lähetti paimenkirjeensä.

Hän oli nähnyt sisällissodan kauhut ja sen tavan syntyä ja levitä, ääri-ihmisten toiminnan ja ymmärsi, mikä ero on sosiologialla ja psykologialla, tai mikro- ja makrotaloudella, fasismilla ja natsilla.

Fasismi ei ole arvo saati aate vaan TOIMINTAMALLI, jota tavaan niin vasemmalla kuin oikealla. Suomessa sen käynnistämiseen vaadittiin valemediaa, oppineita ihmisiä, ennen sisällissotaamme. Vallankumousta eivät käynnistä köyhät ja oppimattomat Suomessakaan. Nyt siitä on tehty onneksi jo tutkimuksiakin ja ihan hyviä kirjojakin. Oikaistu vääriä valemedian ja kirjallisuuden tietojakin,  alkaen myös Väinö Linnan tuotannosta urjalalaisena duunarina. Fiktiivinen kirjailija ei ole tiedemies likimainkaan eikä hänen kirjansa kerro totuutta historiasta, päinvastoin. Se voi harhauttaa ja hämätä meitä.

Fasismi syntyy väärän tiedon jaosta ja sen nopeasta levittämisestä tavallisen kansan (populus) kautta (sosiologiaa), jolloin myöhemmin valtaan vyörytetään ääri-ilmiöitä ja aineksia, henkilöitä (psykologiaa). Perussuomalaisten puoluekokous kuvattiin tarkoituksella väärin sekin kesällä 2017 Jyväskylässä. Kyse on täsmälleen samasta ilmiöstä kuin Trumpin puheitten tulkinta.

Tavoite on siinäkin oli sama. Fasistiset henkilöt valtaan, ääri-ihmiset liikkeelle niin vasemmalla kuin oikeallakin. Vihapuheet ja aggressio näiden välille sosiaalisen mediaan ja hyvä tulee. Metsäpalo leviää latvapalona ja sitä ei sammuta pirukaan.

Sen jälkeen valta vaihtuu ja eletään kuin Saksassa toisen maailmansodan aattona. Ensimmäinen maailmansota oli huolehtinut alusta. Sen jälkeen syntyi vain välirauha pariksi vuosikymmeneksi odottamaan natseja valtaan. Fasismin siemen oli jo kylvetty aiemmin ja kansa haki syntipukkejaan (sosiologiaa) suurena mölyävänä massana valemedian jakaessa tietoa ilman sosiaalista mediaakin. Natsit valtaan. Vai onko tästä joku löytänyt muutakin tulosta?

Jyväskylän kokouksesta, perussuomalaisten pitämästä populistisen puolueen vallanjaosta Timo Soini  jälkeen, jaettiin väärää tietoa ja ohjattiin valtamedian kautta huomio sivuraiteille.  Tietoa perussuomalaisista jaettiin politiikkaa seuraamattomille massoille. He eivät istuneet mukana seuraamassa tuota kokousta ja sen valmistelua, tapahtumaa paikan päällä tutkijana. Monta kertaa väitelleenä ja puolueen historian puhki tuntevana ihmisenä. Toimittajalla kun on eri tehtävä kuin tiedemiehellä tässä yhteiskunnassamme kouluttaa maistereita ja tohtoreita työelämään. Rehellisiä ja osaavia kansalaisia.

Valemedia jakoi väärää tietoa ja harhautti suurta massaa (=metsiä hoidetaan Suomessa haravoimalla), jonka jälkeen ääri-ilmiöt käyttivät apunaan sairasta sosiaalista mediaamme (=naurettava Trump ihmisenä, onko metsässä ikinä käynytkään). Puolueen ”kaappaus” tapahtui vasta paljon myöhemmin (nyt vaalien alla) ja juuri nyt vaaleja valmistellen. Mukana ovat ääri-ilmiöt vasta NYT. Näin on tapahtunut aina ennenkin. Ei mitään uutta auringon alla lukuun ottamatta sosiaalinen mediamme ja hybridiyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet.

Ensin on saatava aikaan tulipalo, fasismin syntyminen ja kaaos, vasta sen jälkeen muutama natsi voi korjata itselleen sadon ja ohjata kansaa haluamaansa suuntaan. Medialla valheineen on tässä avaintehtävä, kuten oli maailmansotien tai sisällisotamme alkaessa, sitä valmisteltaessa. Kun kansa ei  suurena massana tiedä kummasta valita, ruton ja koleran välillä yli kymmenen vuotta jatkunen taantuman jälkeen, se valitsee fasismin, populistisen pulinan ja liikkeen ikään kuin turhautuneena protestinaan. Kuka tahansa aasi kelpaa silloin eduskuntaan ja populistisessa liikkeessä on väkeä niin oikealta kuin vasemmaltakin, kaikista sosiaalisista ryhmistämme aluksi.

Jyväskylän kokouksesta jaettiin valemedian tietoa perussuomalaisista ja sen jälkeen ääri-ilmiöt käyttivät apunaan sairasta sosiaalista (epäsosiaalista) mediaamme. Puolueen ”kaappaus” tapahtui vasta paljon myöhemmin ja juuri nyt vaaleja valmistellen. Mukana ovat ääri-ilmiöt vasta NYT. Tulipalo sytytettiin aiemmin ja välirauha syntyi tavalla, jossa ääri-ilmiöt saivat aikaa koota voimiaan. Nyt ei enää fasismi vaan natsit. Näin näyttäisi tapahtuvan myös Saksassa ja ympäri Eurooppaa. Ruotsi on vailla hallitusta kauan.

Näin valemediamme palvelee sosiaalisen median kautta ääri-ilmiöitä ja ruokkiin näiden tavoitteita rapauttaa myös demokratia ja poliittiset instituutiomme. Näin on tapahtunut aiemminkin, sata vuota takaperin, mutta ilman sosiaalista mediaa, hybridiyhteiskuntaa. Puhelin oli toki käytössä silloinkin. Jaettiin harhauttavaa ja väärää tietoa. Lopputuloksen me jo tiedämmekin ja arvailemme, miten näin saattoi käydä kansakunnallemme. Britit ovat tutkimuksissaan meitä rehellisempiä. Tai vastaavasti sivistyneelle kansakunnalle Saksassa? Miten natsit päästettiin valtaan fasismin nousun jälkeen? Täysin pimeitä asioita on vaikea selittää tavalla, jossa ne on myös ymmärrettävä hyväksyä niin psykologisena  kuin sosiologisena ilmiönä.

Fasismi syntyy väärän tiedon jaosta ja sen nopeasta levittämisestä tavallisen kansan (populus) kautta, jolloin myöhemmin valtaan vyörytetään ääri-ilmiöitä ja aineksia. Perussuomalaisten puoluekokous kuvattiin tarkoituksella väärin sekin. Täsmälleen sama ilmiö kuin Trumpin puheitten tulkinta. Tavoite on kuitenkin edelleen sama. Fasistiset henkilöt (psykologiaa) valtaan ja oikealla sekä vasemmalla syntyvät ääriainekset (sosiologiaa) eivät vaadi muuta kuin tämän kansan massiivista vyöryttämistä vihan ja aggression (sosiaalipsykologiaa) kautta häiritsemästä heidän valtaan tuloaan natseina.

Sama malli kuin monta kertaa ennenkin, mutta nyt se on helpompaa kuin heinänteko ja metsän haravointi, kunhan mukana on sosiaalisen median taitajatkin, hybridiyhteiskunnan vaikuttajat ja kybermaailman onnettomuudet Kalifornian kaltaisessa modernissa valtiossa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts