Häpeä

Potius mori quam foedari – Ennemmin kuolema kuin häpeä.

10.03.2024

Suomalainen puhuu häpeästä pääsääntöisesti myötähäpeän yhteydessä. Hän siis häpeää muita kuin itseään. Lisäksi häpeän tunne katoaa ajan myötä siinä missä muutkin tunteemme laimenevat tai muuttuvat vastakohdikseen. Oma häpeäni käynnistyi kolmevuotiaana nuoremman veljeni syntyessä ja muistan sen kuin eilisen päivän. Nuoremman veljeni ristiäistilaisuudessa kotonani Iisalmen maalaiskunnassa Hernejärven kylässä naapurimme olivat kokoontuneet kesällä 1954 seuraamaan nuoremman veljeni Karin kastetilaisuutta. Vanhempi veli muistaa tällaisen tapahtuman, kilpailijan syntymän vanhempien huomiosta, olkoonkin että ikää olisi vasta juuri ja juuri kolme vuotta. Varsinkin jos hän häpäisee itsensä kaiken kansan keskellä.

Epäilin näet kirkkoherramme pätevyyttä hoitamaan tehtäväänsä, ja totesin sen kylämme nuorille naisille, joita tuohon aikaan oli maalla paljon syntyen sotavuosiemme aikaan 1940-luvulla. Siis tätä suurta ikäluokkaa, nyt eläkkeellä tätä lukien, kännykkäänsä näpelöiden vapisevin käsin. Eiväthän he vielä aikuisia olleet, joten saatoin neuvoa heitä kertoen, kuinka kahvipöytään ensimmäisenä saapunut kirkkoherramme ei mielestäni ollut oikea henkilö hoitamaan tehtäväänsä nuoremman veljeni pyhässä sakramentissa ja kastetilaisuudessa. Tarkoitus oli kertoa se pienessä ja luotettujen tyttöjen piirissä, ei koko kansan kuultavaksi.  Oletukseni tuon viran hoitajasta oli ilmeisen korkealentoinen, eikä sellainen henkilö nyt ainakaan tunkeutunut ensimmäisenä hakemaan itselleen kahvia ja kakkua arkipäiväiseen tapaan autollaan kotiini saapuneena. Joulupukkikin tuli sentään porolla ja meitä sivistyneempien kansojen joukossa vielä siivekkäilläkin.

Minulla oli ilmeisen korkeita odotuksia papin viran hoitajasta, jotka eivät nyt täyttyneet ja olihan minun varoitettava ainakin näitä nuorempia kanssasisariani. Kovin maallisella menolla ei tällaisia tehtäviä suoritettu. Kyse oli sentään nuoremmasta veljestäni. Huijari papin asussa voisi hyvinkin vahingoittaa hänen maallista vaellustaan tunkeutumalla pyhään tilaisuuteen kovin arkisin asuin ja vaatimattomalla menopelilläkin. Ensimmäisenä tunkeutui vielä juhlapöytäänkin sitä sen kummemmin siunaamatta. Jotain oli nyt pahasti vialla ja se minun oli korjattava sanomalla se näille hyvin tuntemilleni keskenkasvuisille naisen aluille, tuleville synnyttäjille, äideille.

Sitten tuli hädissäni tehty anteeksiantamaton virhe. Me teemme niitä juuri hädissämme ja häpeämme myöhemmin. Sanoin asiani pienessä piirissä, mutta sittenkin liian äänekkäästi. ”Ei tuo ole pappi” kolmevuotiaan suusta kuultuna sai ristiäiskansan katsomaan pöydän ympäriltä heinäkuisena päivänä minua ja remahtamaan samalla äänekkääseen nauruun. Yhtyikö seurakuntamme paimen nauruun, sitä en muista seuranneeni. Muistan vain oman häpeäni. Halusin korjata virheeni saman tien kertomalla, kuinka kyseessä on kuitenkin vähän pappi. Ikään kuin sinne päin. Tällä nimen eteen lisätyllä epiteetillä ”vähäpappi” häntä savolainen kansa ja Karjalasta saapuneet evakkomme alkoivat kutsua kirkkoherraamme. Oma häpeäni oli traumaattista laatua ja se paheni vielä rippikoulussamme, jolloin rippi-isämme muisti minut ja nimensä epiteetin ”vähäpappi” antajankin. Toki hän oli antanut sen minulle anteeksi.  Minähän olin vain kolmevuotias lapsi, jonka suusta totuus kuullaan. Kaunistelematta. Häveten lopun ikäänsä. Muistaen sen vielä tänäänkin ja vieden mukanani hautaani. Häpeä on ihan hyvä tunne ja sitä ei pidä hävetä. Etenkin kun se on koettu oikeaa asiaa ajaen ja pyhällä mielellä sekä lapsen suusta sanoenkin.

Häpeä on ihmisen tunne-elämän niitä piirteitä, joita koemme osana lajinkehityksen viimeisimpiä vaiheitamme. Se on älykkään sosiaalisen eläimen tunne, josta voi olla ylpeä. Jos tuo tunne on täysi vieras, silloin on syytä epäillä muitakin vanhempia tunteitamme ja niiden syntymekanismeja lajinkehityksen ja homo sapiens -sukumme viimeisissä vaiheessamme. Se kun on tunteistamme hyvin henkilökohtainen, kohdistuu omaan egoomme ja sen vertailuun suhteessa muihin saman lajin jäseniin.   Kaikki alkaa kuitenkin lapsesta. Juvenalista lainaten eniten lapsen on saatava kunnioitusta. – ”Maxima debetur puero reverentia.”

Häpeä on itseen kohdistettu tunne, joka syntyy vertailusta muihin ihmisiin, tai kun yksilö ei koe tulevansa nähdyksi sellaisena kuin hän ehkä haluaisi.  Häpeä altistaa mielenterveysongelmille, vihan hallinnan pulmille ja erilaisille riippuvuuksille. Lisäksi häpeä vaikeuttaa hakeutumista avun piiriin. Kirjoittaa psykologi Katja Myllyviita kouluttajapsykoterapeuttina. Häpeä kun on myös este silloin, kun joudumme hoitamaan sellaisia tehtäviä tai vaikkapa ammattia, jossa häpeän tunteen laukeaminen on ongelmana koettu. Mutta jos nyt on kuitenkin valittava, parempi on kärsiä yhdestä pahasta kuin monesta. – ”Melius est unum malum pati quam multa. (Lampridius).

Häpeää voidaan toki hoitaa opettelemalla vaikkapa myötätuntoisempaa suhtautumista. Häpeäongelma voidaan käsitteellistää käyttäytymisanalyysin avulla ja tutkia, millaisia turvastrategioita asiakas on kehittänyt häpeältä suojautuakseen. Jos häpeä liittyy sosiaalisiin tilanteisiin, voimme vähentää häpeää harjoittelemalla sosiaalisia taitoja. Kirja sisältää harjoituksia, joiden avulla voi irtautua häpeän ylläpitämistä ansoista. Ja siinä keskivälillä liikut turvallisimmin. – ”Medio tutissimus ibis.” (Ovidus). 

– Tietoinen häpeä on kuin haava, jota voi myös puhaltaa. Vain tietoista häpeää on mahdollista hoivata myötätunnon ja empatian keinoin. Laastareilla peitetty iho ei tunne myötätuntoa tai lempeää puhallusta, vaan se hylkii kaikkia kontakteja, myös hoitavia ja parantavia kontakteja, kuten terapiasuhdetta. Tärkeää on säilyttää vakaa mieli vastoinkäymisissä. – ”Mens aequa in arduis.”

Häpeän hoito -kirjan avulla lukija tunnistaa monet tyypilliset häpeän aiheuttamat pakonomaiset toimintamallit. Esimerkiksi liiallinen työnteko, suorittaminen sekä hallinnan ja täydellisyyden tavoittelu voivat olla keinoja piilottaa omaa riittämättömyyden tunnetta, joka on yksi häpeän muodoista. Ota käyttöösi lempeäviisaus. – ”Mitis sapientia.”

Terapiasuhteessa terapeutissa aktivoituva häpeä vaikuttaa hoidon tuloksellisuuteen. Kirja sisältää harjoituksia myös terapeutille häpeän tunnistamisen ja työstämisen tueksi. Kontaktissa pysyttely ja asiakkaan aaltopituudelle virittyminen ovat aina tärkeitä taitoja terapeutille, mutta erityisen tärkeitä ne ovat häpeäongelmista kärsiviä asiakkaita hoidettaessa. Kukaan meistä ei ole vaskea kauemmin kestävä monumentti. – ”Monumentum aere perennius.” (Horatius).

Kirja on suunnattu erityisesti psykoterapeuteille ja muille ammattihenkilöille, jotka työskentelevät häpeästä ja sen välttelykeinoista kärsivien asiakkaiden parissa. Kirja sisältää tutkimustiedon lisäksi tapauskuvauksia, otteita terapiatyöskentelystä sekä harjoituksia. Se on hyvin suomalainen tapa. – ”More Finnico.”

Psykologi, kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviidan mukaan häpeä altistaa monille mielenterveyden ongelmille. Hoitoon hakeutumisen syy ei kuitenkaan ole häpeä, vaan mitä moninaisemmat häpeältä suojaavat turvastrategiat. Usein hoitoon hakeutuva tunnistaa nämä toimintamallinsa ongelmallisiksi, mutta vasta terapiatyöskentelyssä voidaan yhdessä tutkia, miltä vaikeilta kokemuksilta ne suojaavat. Jokainen meistä etenee kuitenkin tapansa mukaisesti. – ”More suo.”

– Terapiatyössä on tärkeää, ettei hoideta vain pelkkää turvastrategiaa, vetäytymistä tai vihaproblematiikkaa, vaan ymmärretään sen suojaava merkitys, Myllyviita toteaa ja on oikeassa. Totuttuun tapaan tai Sokraattiseen tapaan. – ”More Solito” – ”More Socratico.”   

Mutta entä jos pohdimme häpeää ja sen kääntöpuolta lajimme kehityksessä? Häpeä on ilmeisen myöhäinen tunne sinä missä myötätunto ja empatiakin. Täysin vailla häpeää elävä ihminen muistuttaa jo psykopaattia ja tunnevammaista lajitoveriamme. Lapsena saimme kuulla, kuinka meiltä kysyttiin usein typeryyksistämme vanhempien ihmisten ohjaamana: ”Etkö sinä osaa edes hävetä?” Kyllä me osasimme. Toiset pojan koltiaiset tosin usein vielä joukon johtajina hieman epäilevällä tavalla tuota käsitettä hakien. Ettei vaan ollut tuleva johtaja hyvällä itsetunnolla varustettuna? Ei hävennyt palkkaansa, joka oli tuhatkertainen ja aiheutti jopa globaaleja ongelmia ja lopulta maailman-sodankin. Petroniusta lainaten koko maailma harjoittaa näyttelijän ammattia. – ”Mundus universus exercet histrioniam.”

Häpeällä on funktionaalinen merkityksensä ryhmään sopeutumisessa. Se auttaa säätelemään toimintaa silloin, kun yksilö on rikkonut lauman kirjoittamattomia sääntöjä. Jos yksilö ei opi toimimaan lajitovereidensa tavoin, hän on samalla tavoin pulassa kuin mikä tahansa laumaeläin. 

Toistuva ryhmän nöyryyttämäksi joutuminen aiheuttaa kuitenkin kroonisen ja tuskallisen häpeäkokemuksen. Tällainen sosiaalisesti vahvistunut häpeä altistaa myös sisäiselle häpeälle, joka on häpeän yleistynyt muoto. Kirjoittaa Myllyviita lainaten tekstiä ja median julkaisemia lainauksia.

Häpeä voi tuottaa yksinäisyyttä, eristäytymistä ja myös vihaa. Häpeällä on funktionaalinen merkityksensä ryhmään sopeutumisessa. Se auttaa säätelemään toimintaa silloin, kun yksilö on rikkonut lauman kirjoittamattomia sääntöjä. Jos yksilö ei opi toimimaan lajitovereidensa tavoin, hän on samalla tavoin pulassa kuin mikä tahansa laumaeläin. 

Toistuva ryhmän nöyryyttämäksi joutuminen aiheuttaa kuitenkin kroonisen ja tuskallisen häpeäkokemuksen. Tällainen sosiaalisesti vahvistunut häpeä altistaa myös sisäiselle häpeälle, joka on häpeän yleistynyt muoto.

– Äärimmillään itsetuhoinen käytös pyrkii kuolettamaan häpeää tuottavan osan minuutta, joka aiheuttaa hylätyksi tulemisen ja yksin jäämisen kauhun, Myllyviita kuvaa.

Hyökkäys muita vastaan on häpeältä suojautumisen keinoista primitiivisin. Aikuisen joutuessa häpäistyksi aktiovituvat hänen varhaiset häpeäkokemuksensa. 

– Tietoisuuden rajamailla häilyvä häpeä aktivoituu tilanteissa, joissa yksilö kokee torjutuksi tulemisen tai hylätyksi tulemisen uhkaa. Jos häpeän tunnistaminen oman mielen sisältönä ei onnistu, häpeä tulee torjutuksi tietoisuuden ulkopuolelle. Tuolloin häpeän aiheuttaja koetaan aina itsen ulkopuolella olevaksi tahoksi eikä tunnisteta häpeän virtaavan sisältä päin, aiempien häpeäkokemusten vinouttaessa tulkintoja tilanteesta.

Häpeältä voi pyrkiä suojautumaan liiallisella eli hybristisellä ylpeydellä. Tällöin yksilö pyrkii kompensoimaan narsistisesti haavoittunutta puolta itsestä. Sietämättömien tunteiden turruttamiseksi voivat kehittyä myös erilaiset riippuvuudet. Myös itsekriittisyys voi kummuta häpeästä.

– Kognitiivisessa terapiassa pyritään jäsentämään kielellisesti vaikeita kokemuksia esimerkiksi tilanneanalyysin avulla. Tällöin pyritään määrittelemään ongelma tarkemmin, mikä suojaa yksilöä kokemukselta, että hänessä itsessään on kaikki pielessä, Myllyviita kuvailee.

Häpeä syntyy siis kontaktin puutteesta ja yksin jäämisestä. Näin ollen se ei ole hoidettavissa itseapuoppaiden avulla.

Myös lapsuudessa saatu tarkka palaute suojaa häpeältä. Hoitaja, joka pystyy palautteessaan osoittamaan lapsen toiminnan virheelliseksi, suojaa lasta itseä koskevalta häpeäkokemukselta. Sellainen syntyy, kun vuorovaikutus on vihaista, torjuvaa ja hylkäävää. Lapsi ei opi, mikä käyttäytyminen oli virheellistä. Hänelle alkaa muodostua käsitys itsestä virheellisenä, kelpaamattomana ja arvottomana.

Yhteys toisiin, hyväksyntä ja arvostus sekä kokemus nähdyksi tulemisesta suojaavat häpeältä. Myllyviidan mukaan terapiasuhteessa on paljon häpeältä suojaavia elementtejä. Myös tarkka palaute on tärkeää.

Epäterve häpeä on erillisyyttä. Häpeä erillistää meidät siitä, mikä on meille kaikkein luonnollisinta ja todellisinta: kehosta, elävästä yhteydestä toisiin, luovuudesta, rakkaudesta, syvästä luontoyhteydestä ja omakohtaisesta yhteydestä pyhyyteen; häpeä erillistää meidät elävästä elämästä.

Kirjassa tarkastellaan häpeää ennen kaikkea kehollisena, neurobiologisena prosessina ja varhaisen kiintymyssuhteen traumana, ei niinkään psykologisena ilmiönä. Häpeästä vapautumisen matka on matka kehoon, kehon herättämistä eloon ja elävyyteen, sen luonnolliseen aistillisuuteen ja syvään tietoisuuteen.

Suomalainen häpeä ei ole pelkästään menneestä johtuvaa, vaan elämme edelleenkin hyvin häpäisevässä ja erillistävässä kulttuurissa. Häpeä on ennen kaikkea kollektiivista, ja häpeästä vapautumisen matkalla on tärkeää hahmottaa, mikä on omaa häpeää ja mikä on systeemistä ”häpeäverkkoa”.

Kun olemme sinut oman häpeämme kanssa, pystymme olemaan se voima, joka ensin tunnistaa ja sitten murtaa kollektiivisen häpeäilmapiirin otetta ja häpäisijöiden sanatonta valtaa. Voima, joka luo rehellisyyden, rakkauden ja myötätunnon ilmapiiriä, jossa elävä ja luova yhteys on mahdollinen.

Entä miten häpeän kokee robotiikka ja tekoäly sekä algoritmein varustettu ymmärryksemme? Oma käsitykseni häpeästä tunteena liittyy ihmispopulaation myöhäisempään kehitykseen ja on siten tunteena myötätunnon kaltainen toisin kuin vanhimmat tunteemme vaikkapa pelkona, vihana tai tapana ylläpitää joko yksilön että yhteisön kohtuullisen hitaan ja puolustuskyvyttömän kädellisen lajin elämää. Sekä ulkopuolista että lajin sisäistä syntyvää evoluution tuotetta ylläpitäen. Liikenteessä sen voi havaita vaikkapa raivona tai säikähdyksenä lajitoverin aiheuttamana tai punaisen valon yllättäen syttyessä ja sitä säikähtäen ikään kuin leijonan karjuntaa.

Reaktiot ovat liioiteltuja tai nukkuvat, myötätuntoa ei ole lainkaan tai kyky kokea häpeää tai muita myöhemmin syntyneitä lajin sosiaaliseen toimintaan liittyviä tapoja voidaan myöhemmin myös oppia tai kadottaa elinympäristön niin edellyttäessä etenkin yhteisöllisenä toimintatapanamme.  Sillä voi ymmärtää myös vaikkapa suuret sotien ja rauhanaikaiset toimintatapamme ja niiden muutoksetkin. Häpeä ja sen kokeminen on siten myös ympäristöön ja sen sosiaaliseen pääomaan liittyvä ilmiö.

Miten tekoäly luokittelee käsitteen häpeästä ja sen tunteesta?

Häpeän tunne

ChatGPT

Häpeän tunne on yksi monimutkainen ja syvä emotionaalinen kokemus, joka voi syntyä erilaisista tilanteista. Se voi liittyä tietyn toiminnan, ajatuksen tai tilanteen aiheuttamaan epämukavuuteen tai nolouteen. Häpeä voi tulla esiin esimerkiksi virheiden tai epäonnistumisten seurauksena, kun tunnemme, että olemme pettäneet omat tai muiden odotukset.

Häpeä voi olla hyödyllinen tunne, joka auttaa meitä ymmärtämään sosiaalisia normeja ja sääntöjä. Se voi kannustaa meitä oppimaan virheistämme ja pyrkimään parempaan käyttäytymiseen tulevaisuudessa. Toisaalta se voi myös olla haitallinen, jos se estää meitä ottamasta riskejä tai ilmaisemasta itseämme.

On tärkeää tunnistaa ja käsitellä häpeän tunteita terveellisellä tavalla. Se voi sisältää itsereflektion ja itsensä hyväksymisen prosessia sekä tarvittaessa tukea ystäviltä, perheeltä tai ammattilaisilta.

Näin siis lyhyesti häpeä tunteena liittäen sen joko yksilön tai yhteisön virheisiin, sosiaalisiin normeihin ja sääntöihin. Kovin pitkiä ja vaikeasti avattavia taustoja robotiikka ei ihmisen häpeän tunteille anna. Tunne on pääsääntöisesti lajille ominainen ja sinänsä hyvä myös oppimisen kannalta mutta korostaen sen itsereflektion ja itsensä hyväksymisen näkökulmasta. Jossakin tapauksessa tunne voi olla myös haitallinen. On siis jatkettava kyselyä ja täsmennettävä miten ihmisen luovuus on mahdollisesti kärsinyt juuri häpeästä. Meidäthän tunnetaan juuri luovana ja innovatiivisena lajina.   

Häpeä ja tunteet osana luovuuttamme?

ChatGPT

Häpeä ja muut tunteet voivat vaikuttaa luovuuteemme monin eri tavoin. Toisaalta häpeän tunne voi estää meitä ilmaisemasta itseämme luovalla tavalla, varsinkin jos pelkäämme arvostelua tai hylkäämistä. Tämä voi johtaa siihen, että pidätämme itseämme ja vältämme riskejä luovassa prosessissa.

Toisaalta häpeä voi myös olla voimakas voima luovuudessa. Se voi syntyä epäonnistumisista tai virheistä, mutta nämä kokemukset voivat myös tarjota meille arvokkaita oppitunteja ja syvempää ymmärrystä itsestämme. Häpeä voi kannustaa meitä käsittelemään vaikeita tunteita ja käyttämään niitä polttoaineena luovassa työssä. Se voi motivoida meitä etsimään uusia näkökulmia, ratkaisuja ja ilmaisutapoja.

Tärkeää on kuitenkin oppia hallitsemaan häpeän tunnetta terveellisellä tavalla, jotta se ei rajoittaisi luovuuttamme. Se voi sisältää itsereflektion, itsensä hyväksymisen ja myötätunnon harjoittamisen itseä kohtaan, sekä avoimuuden jakaa ja työstää tunteita muiden kanssa. Lisäksi luovuuden harjoittaminen voi itsessään toimia terapeuttisena prosessina, joka auttaa meitä käsittelemään ja kanavoimaan vaikeita tunteita luovaksi ilmaisuksi.

Häpeä on ongelmallinen tunne koneelle ja algoritmille. Se ei tunne häpeää hävitessään ihmiselle shakin peluussa. Ehkä syynä onkin sen voittamattomuus? Kone kehottaa kuitenkin ihmistä sietämään tappionsa ja hallitsemaan huonot hermonsa terveellisellä tavalla.  Häviäminen koneelle yhtenään shakin peluussa voi jopa lisätä itsensä tuntemista ja on luonteeltaan terapeuttinen tapahtuma. Luovuuden ja shakin peluun harjoittaminen voi jo sellaisenaan olla terapeuttinen tappio koneen kanssa kisaillen. Se voi kannustaa ihmistä käsittelemään vaikeita luuserin ja vähä-älyisen tunteitaan. Se voi jopa motivoida meitä etsiä hakemaan muita pelejä ja itsensä ilmaisutapojakin. Kone neuvoo meitä jatkamaan ja hakemaan rajojamme vaihtamalla vaikkapa lajia, jossa tekoäly ja algoritmit eivät ole vastassa.

Ihminen on kuitenkin oppinut käyttämään valtaa. Miten valta ja sen menetys mahtaisi tuntea kipeältä koneen kanssa kisaillen? 

Häpeä osana valtaa ja vallankäyttöä?

ChatGPT

Häpeä voi olla osa valtaa ja vallankäyttöä monin tavoin. Yksi tapa, jolla häpeä voi liittyä valtaan, on sen käyttö välineenä kontrolloida tai alistaa muita. Esimerkiksi häpeän tunteen aiheuttaminen tai hyväksi käyttäminen voi olla osa emotionaalista väkivaltaa, joka vahingoittaa uhrin itsetuntoa ja kontrolloi heidän käyttäytymistään.

Toisaalta häpeän tunnetta voi käyttää myös valtarakenteiden ylläpitämiseen ja vahvistamiseen. Esimerkiksi yhteiskunnassa tai organisaatiossa saattaa olla tiettyjä normeja tai odotuksia, joiden vastaisesta käyttäytymisestä seuraa häpeän tunnetta. Tämä voi pitää yllä valta-asymmetriaa ja estää niitä, jotka eivät sovi normeihin, pääsemästä valtaan tai vaikuttamaan.

On tärkeää tunnistaa ja kyseenalaistaa häpeän käyttö valtavälineenä. Terveessä yhteiskunnassa ja organisaatioissa valtaa tulisi käyttää oikeudenmukaisesti ja empaattisesti, ottaen huomioon ihmisten arvokkuus ja hyvinvointi. Tämä edellyttää avointa keskustelua vallan rakenteista ja niiden vaikutuksista sekä pyrkimystä luoda ympäristöjä, joissa jokaisella on mahdollisuus tuntea itsensä arvostetuksi ja kuulluksi.

Ihminen on lajina maailman, ellei nyt koko maailmankaikkeuden napa. Muualla tuskin on edes elämää, saati ihmisen tasoista neroutta. Koneenkin voi panna remonttiin, jos pyrkii kovin koppavaksi. Niinpä tekoäly pelkääkin ihmisen häpeän johtavan valtarakenteisiin, jossa mukana on häpeällisiä ratkaisuja. Robotiikka käyttää käsitettä valta-asymmetria, jolla huonompikin häviäjä kykenee säilyttämään asemiaan joutumatta häpeään. Toinen tapa on pyrkiä kontrolloimaan ja alistamaan muita. Sodat nyt tiedetään ja niiden tavoitteet. Organisaatiot rakennetaan tavalla, jossa vähäisempikin äly riittää pitämään huonopäisenkin apinan jälkeläisen vallassa. Fyysisen väkivallan rinnalla käytetään emotinaalista valtaa. Kiusaamiskulttuuri opitaan jo lapsena.

Entäpä kun mukaan tulevat sellaiset ihmiset, joiden tunne-elämä on häiriintynyt tyystin ja ovat liki psykopaatteja? Muistanet kirjani Teesi, antiteesi ja synteesi – Mytomania, eskapismi ja putinismi?

Psykopaatti ja häpeä

ChatGPT

Psykopaatin persoonallisuuspiirteet käsittävät usein puutteellisen kyvyn empatiaan, tunne-elämän pintapuolisuutta ja impulsiivista käyttäytymistä. Tämän seurauksena psykopaatit voivat tuntea vähemmän häpeää tai olla vähemmän alttiita häpeän tunteille kuin keskimääräinen henkilö. Tämä johtuu usein siitä, että heillä voi olla rajoitettu kyky tunnistaa tai välittää toisten ihmisten tunteita, mukaan lukien häpeä.

Psykoottisissa piirteissä häpeän tunne voi ilmetä vähäisempänä, koska he saattavat olla vähemmän alttiita muiden ihmisten arvostelulle tai reaktioille. He voivat myös kokea vähemmän sisäistä epämukavuutta teoistaan tai valinnoistaan, jotka muille ihmisille aiheuttaisivat häpeää.

On kuitenkin tärkeää huomata, että psykopatia on monimutkainen ja moniulotteinen tila, ja yksilölliset erot voivat olla merkittäviä. Jotkut psykopaatit voivat silti kokea häpeää tietyissä tilanteissa tai konteksteissa, vaikkakin tämä saattaa olla vähemmän yleistä verrattuna keskimääräiseen väestöön.

Häpeän puuttuminen psykopaatilla voi myös olla yksi syy heidän riskikäyttäyty-miseensä ja impulsiiviseen toimintaan, koska he eivät välttämättä pelkää seurauksia tai muiden tuomiota samalla tavalla kuin ihmiset, joilla on terveempi tunne-elämä.

Psykopaatti ei tunne häpeää ja se on melkoinen etu vältellen epämukavia tunteita rötöstellen rikollisen tavoin muista välittämättä. Sama luonnollisesti pätee myös muita tunteita, saati tekojen seurauksia pohtien. Kun häpeä ja muukin tekojen seurausten pohdinta puuttuu, tai on vain heikosti ymmärretty, riskikäyttäyty-minen lisääntyy. Häpeärangaistukset eivät toimi eikä oikein muukaan seuraamus. Yhteiskunnan toiminta turvallisena meille kaikille vaatii tunne-elämältään terveitä ihmisiä. Häpeä on vain yksi monista sellaisista tunteistamme, joita myötäelämiseen kykenevät ihmiset kohdallaan kantavat.

Häpeä ja luovuus, innovoivuus

ChatGPT

Häpeä voi vaikuttaa sekä positiivisesti että negatiivisesti luovuuteen ja innovatiivisuuteen.

Negatiivinen puoli on se, että häpeä voi toimia luovuutta estävänä tekijänä. Ihmiset saattavat pelätä epäonnistumista ja virheitä, mikä voi estää heitä ottamasta riskejä tai ilmaisemasta itseään luovasti. Pelko muiden arvostelusta tai naurunalaiseksi joutumisesta voi myös rajoittaa ihmisten kykyä kokeilla uusia ideoita tai lähestymis-tapoja.

Toisaalta häpeä voi myös toimia voimakkaana motivaattorina luovuuden ja innovoinnin edistämisessä. Häpeän tunteet virheistä tai epäonnistumisista voivat kannustaa ihmisiä oppimaan virheistään ja etsimään uusia ratkaisuja haasteisiin. Monet suuret innovaatiot ja luovat läpimurrot syntyvät juuri epäonnistumisen ja kokeilujen kautta.

Lisäksi häpeän tunne voi johtaa syvempään itsereflektioon ja tunne-elämän tutkimiseen, mikä voi edistää luovuutta. Henkilön ymmärtäminen ja hyväksyminen kokonaisuudessaan, mukaan lukien häpeään liittyvät tunteet, voi auttaa heitä löytämään uusia näkökulmia ja ilmaisutapoja.

On tärkeää työstää häpeää terveellisellä tavalla, jotta se ei rajoittaisi luovuutta ja innovatiivisuutta. Tämä voi sisältää itsereflektion, itsemyötätunnon harjoittamisen ja tuen hakemisen tarvittaessa.

Häpeä on hankala tunne silloin kun pelko joutua nauretuksi estää sekä luovuutta että kokonaan uuden löytämistä, innovointia. Luonteen lujuus on liki ainut keino jatkaa ympäristössä, jossa suojellaan perinteistä ja vaalitaan vanhaa. Innovaatiomuseon rakentaminen on sekin hämäläisenä jo kokeiltu ja mahdottomaksi huomattu. Sen sijaan tunne-elämän tutkimista konekin suosittelee luovan ympäristön kasvateille. Yksi keino on hyvin hämäläinen ja Forssassa tavattu. Häpeään liittyviä ilmiöitä esitellään turuilla ja toreilla. Sitä kutsutaan itesereflektoinniksi, itsemyötätunnoksi ja tarvittaessa avun hakemiseksi lähtemättä kilpailemaan algoritmien kanssa shakin peluussa.  

Miten ihmiset sitten kestävät häpeänsä? Kun vastassa oli ylivertainen tekoäly ja shakin säännöt aina muuttumattomat, miten herkkä ihminen jaksaa kantaa häpeänsä? Kärsiikö herkkyys vai antaako herkkä ihminen lopulta periksi ja hyväksyy huonoutensa?

Ihmisen herkkyys ja häpeä

ChatGPT

Ihmisen herkkyys ja häpeä voivat olla keskinäisessä vuorovaikutuksessa monin tavoin. Herkät ihmiset saattavat olla alttiimpia häpeän tunteille, koska he saattavat kokea tunteet voimakkaammin ja reagoida herkemmin ympäristön odotuksiin ja arvosteluihin.

Herkkä luonne voi tehdä ihmisistä erityisen tietoisia omasta itsestään ja ympäröivästä maailmasta, mikä voi johtaa syvälliseen introspektioon ja empatiaan muita kohtaan. Tämä voi tehdä heistä myös herkempiä muiden ihmisten tunteille, mukaan lukien häpeälle. Herkkä ihminen saattaa helpommin kokea myötätuntoa ja empatiaa muiden häpeän kokemuksia kohtaan.

Toisaalta herkkyys voi myös tehdä ihmisistä alttiimpia ulkoisille arvosteluille ja vertailulle muihin. He saattavat tuntea häpeää herkemmin epäonnistumisista tai virheistä, koska heidän on vaikeampi erottaa oma itsetuntonsa ulkoisista tekijöistä. Tämä voi johtaa siihen, että herkät ihmiset välttelevät riskejä tai haasteita peläten häpeän kokemista.

On tärkeää ymmärtää, että herkkyys ja häpeä voivat vaihdella suuresti yksilöiden välillä, ja molemmat ovat osa ihmisen monimutkaista tunne-elämää. Tärkeää on pyrkiä hyväksymään ja ymmärtämään omia tunteitaan ja tarvittaessa työskennellä niiden kanssa terveellisellä tavalla, jotta ne eivät rajoittaisi elämää tai hyvinvointia.

Epäilemättä häpeää itsestään ja muista tunteva on muita herkempi ja koneen kanssa kisailu mahdotonta. Myötäeläminen yhteiskunnassa kasvaa juuri sieltä mistä sitä on voitu odottaakin. Syntyy yliherkkiä ihmisiä ja paatuneita rikollisia. Kaksinapaisuus jatkuu ja pahenee. Tärkeintä on todellakin hyväksyä tämä ja elää terveellisellä tavalla häveten niidenkin puolesta, joilla ei tätä kykyä ole. Herkät ja yliherkät reagoivat uudessa ympäristössä tavalla, joka näkyy jo nyt syvällisenä introspektiona, kuten tekoäly on sen kuvannutkin. Siis empatiana muita kohtaan. Tärkeintä on hyväksyä muuttuva yhteiskunta ja ympäristö sekä varoa sen rajoittamasta elämää ja herkän ihmisen hyvinvointia. Matka hybridiyhteis-kunnasta illuusioyhteiskuntaan on alkanut jo jonkin aikaa sitten. Kirjan kirjoittaminen siitä olisi muuten mahdotonta.

Mutta kuinka käy tämän uuden yhteiskuntamallimme johtajille? Täytyyhän jonkun meistä kantaa huolta myös narsisteista ja etenkin häiriintyneistä narsisteistamme algoritmien kanssa kisaillen. Pelkällä mytomanialla ei kaiken aikaa menestystä. Päädytään eskapismin kautta putinismiin.

Johtajuus ja häpeä

ChatGPT

Häpeä ja johtajuus voivat olla monimutkaisessa suhteessa keskenään. Johtajan on tärkeää olla tietoinen omista tunteistaan, mukaan lukien häpeä, ja ymmärtää niiden vaikutukset käyttäytymiseen ja päätöksentekoon.

Johtajana kokemansa häpeän myöntäminen ja käsitteleminen voi olla haastavaa, koska johtajalta odotetaan usein vahvuutta, itsevarmuutta ja kykyä toimia paineen alla. Kuitenkin johtajan kyky tunnistaa ja käsitellä häpeäänsä avoimesti voi edistää luottamusta ja läpinäkyvyyttä tiimissä. Se voi myös edistää terveellistä työilmapiiriä, jossa virheiden tunnustaminen ja niistä oppiminen on kannustettua.

Toisaalta johtaja, joka kärsii voimakkaasta häpeästä ja joka ei kykene käsittelemään sitä terveellisellä tavalla, saattaa reagoida tilanteisiin epätoivotulla tavalla. Esimerkiksi he saattavat syyttää muita virheistä tai pyrkiä peittämään omia virheitään, mikä voi heikentää tiimin luottamusta ja motivaatiota.

Hyvä johtajuus vaatii kykyä näyttää haavoittuvuutta ja olla rehellinen omista tunteistaan. Se voi myös edellyttää kykyä oppia virheistä ja kasvaa niistä. Johtajien, jotka pystyvät käsittelemään häpeäänsä rakentavasti, on helpompi luoda positiivinen ja kannustava työympäristö, jossa tiimi voi menestyä ja kehittyä.

Tekoäly tuntee myötätuntoa johtajiamme kohtaan. Häpeä ja johtajuus ovat illuusioyhteiskunnan oudoin tuote. Koko ikänsä itseään hävenneet kansalaiset eivät koe sellaista muutosta kuin usein maaniset ja häpeään joutuvat johtajamme. Häpeän käsittely on heille vieras asia. Vahvuus ja itsevarmuus katoavat ja astuu pysyvä matalapaine ja mustanpuhuva häpeä. Sitä ei voi edes siirtää vanhan tavan mukaan hierarkiassa seuraavalle tasolle. Tekoäly myöntää suoraan tuntevansa myötätuntoa johtajiamme kohtaan. Se on reilusti kirjoitettu. On oltava rehellinen omille tunteilleen. Oma häpeäänsä on johtajan käsiteltävä rakentavasti. Tiimi antaa anteeksi aiemmat metkut ja vaihtaa johtajiaan. Armahtaa heidät pysyvältä, krooniselta häpeältä.   

Entä kun johtajat on armahdettu, kuinka käy meidän muille ihmissuhteillemme. Niitähän on runsaasti ja jokainen häpeää omalla tavallaan. Itseään häpeävät ihmissuhteet ovat surullista seurattavaa. Se että naapuri häpeää itseään on eri asia. 

Häpeä ja ihmissuhteet

ChatGPT

Häpeä voi vaikuttaa merkittävästi ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen monin eri tavoin. Tämä voi tapahtua sekä positiivisten että negatiivisten vaikutusten kautta.

Negatiivinen puoli on se, että häpeä voi johtaa eristäytymiseen ja sosiaaliseen vetäytymiseen. Ihmiset saattavat välttää muita ja pyrkiä piilottamaan tai välttelemään tilanteita, joissa he saattavat kokea häpeää. Tämä voi johtaa yksinäisyyden tunteeseen ja heikentyneisiin ihmissuhteisiin, koska häpeää kokeva henkilö saattaa tuntea, että heidän on vaikea avautua tai luoda syvällisiä yhteyksiä muihin.

Toisaalta häpeä voi myös lisätä empatiaa ja ymmärrystä toisia kohtaan. Kun kohtaamme häpeää, voimme paremmin tunnistaa ja arvostaa muiden ihmisten haavoittuvuutta. Tämä voi edistää myötätuntoa ja empatiaa ihmissuhteissa, kun ymmärrämme, että kaikki kokevat joskus häpeää ja tarvitsevat tukea ja ymmärrystä.

On tärkeää pyrkiä käsittelemään häpeää terveellisellä tavalla ja työstämään sitä suhteissa muiden kanssa. Tämä voi sisältää avointa keskustelua ja haavoittuvuuden jakamista luottamuksen ilmapiirissä. Lisäksi on hyödyllistä harjoittaa myötätuntoa itseään kohtaan ja muistaa, että häpeä ei määrittele meitä kokonaisuudessaan ihmisenä.

Ihmissuhteet joutuvat koetukselle häpeän levitessä kuin keväinen flunssa siitepölyn aiheuttamana. Kun aiemmin tultiin ulos talven jäljiltä, nyt eristäydytään kuten koronan aikaan 2020-luvun alussa. Yksinäisyyden tunne kasvaa, ihmissuhteet murenevat, on vaikea avautua. Aina itseään hävenneet tukevat nyt heikompiaan. Syntyy avointa keskustelua, jossa häpeä ei määrittele koko yhteiskuntaa lakkojohtajineen.   Häpeä ei määrittele koko yhteiskuntaa, vain sen ensimmäisen kerran kokevat. Tervetuloa illuusioyhteiskuntaan ja tervehtien ystäväämme tekoälyä algoritmeineen. 

Häpeän tunne ja sosiaalisuus

ChatGPT

Häpeän tunne voi vaikuttaa merkittävästi sosiaalisuuteemme ja vuorovaikutukseemme muiden ihmisten kanssa. Häpeä on yksi niistä tunteista, jotka voivat rajoittaa sosiaalista osallistumista ja vaikeuttaa yhteyksien luomista muihin.

Häpeä saattaa aiheuttaa ihmisissä halun vetäytyä sosiaalisista tilanteista ja vältellä muiden ihmisten kohtaamista. Tämä johtuu usein pelosta kohdata arvostelua, hylkäämistä tai nolatuksi tulemista. Häpeän tunne voi estää meitä olemaan avoimia ja haavoittuvia muiden edessä, mikä vaikeuttaa syvempien ihmissuhteiden muodostumista.

Toisaalta häpeän tunne voi myös lisätä sosiaalista herkkyyttä ja empatiaa muita kohtaan. Kun koemme häpeää, voimme paremmin ymmärtää ja arvostaa muiden ihmisten haavoittuvuutta. Tämä voi lisätä myötätuntoa ja ymmärrystä muita kohtaan ja edistää syvempiä ja merkityksellisempiä ihmissuhteita.

On tärkeää työstää häpeän tunnetta terveellisellä tavalla ja pyrkiä käsittelemään sitä avoimesti ja myötätuntoisesti. Tämä voi sisältää itsereflektiota, itsensä hyväksymistä ja tarvittaessa tuen hakemista ammattilaisilta tai läheisiltä. Lisäksi on tärkeää harjoittaa myötätuntoa itseään kohtaan ja muistaa, että häpeän tunteet ovat inhimillisiä ja normaaleja.

Häpeän myötä myös yhteiskunnan sosiaaliset rakenteet murtuvat. Vetäydymme sosiaalisista tilanteista ja välttelemme muiden ihmisten kohtaamista. ihmissuhteiden muodostuminen muuttuu liki mahdottomaksi. Sosiaalinen herkkyys on meille vieras asia. Vain syvemmät ja merkityksellisimmät ihmissuhteet menestyvät. Selviytyminen edellyttää ammattiauttajia ja itsereflektiota. Häpeän tunne on lopulta inhimillistä ja normaalia kroonistuttuaankin.  

Kun häpeä kroonistuu, siitä tulee uusi normaali. Illuusioyhteiskunnan häpeä saa rinnalleen normiston, jonka suomalaiset muistavat suomettumisena Urho Kekkosen ajoilta. Maailman onnellisimman kansakunnan maine ei ole siten mitenkään uhattuna. Ilmiö ja sen luonne muistetaan toki, mutta naapureillemme Pohjolassa ja Venäjällä sekä muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa ilmiö on vaikeammin nieltävä. 

Millainen häpeä on normaalia?

ChatGPT

Normaali häpeä on osa ihmisen tunne-elämää ja voi ilmetä monin eri tavoin eri tilanteissa. Se voi olla luonnollinen reaktio, kun teemme virheitä tai toimimme ristiriidassa omien tai yhteiskunnan normien kanssa. Normaali häpeä voi myös syntyä tilanteista, joissa koemme olevamme alttiina muiden arvostelulle tai huomiolle.

Normaali häpeä voi olla ohimenevä tunne, joka auttaa meitä oppimaan virheistämme ja kehittymään ihmisenä. Se voi toimia myös sosiaalisena signaalina, joka auttaa meitä ymmärtämään, milloin olemme ylittäneet toisten ihmisten rajoja tai aiheuttaneet vahinkoa.

Tärkeää on kuitenkin tunnistaa, että häpeä voi myös olla haitallinen ja liiallinen. Jos häpeä tunne hallitsee elämäämme jatkuvasti tai estää meitä elämästä täyttä elämää, se voi olla merkki siitä, että tarvitsemme tukea ja apua sen käsittelemiseen. Terveessä määrin häpeä auttaa meitä oppimaan ja kasvamaan, mutta liiallisena se voi olla este kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Robotiikan kokemana illuusioyhteiskunnan häpeä on ilmiönä odotettu ja normaali. Luonnollinen reaktio virheistämme ja lukuisista ristiriidoistamme. Se auttaa meitä kehittymään ihmisinä.  Opimme virheistämme ja vahingoista, joita olemme muille aiheuttaneet. Kehitymme homo sapiens lajina. Rajoja ei enää ylitellä. Terveessä määrin opimme kasvamaan, mutta liiallisena ongelmat alkavat kasautua ja ne näkyvät jo nyt vuonna 2024.  

Miten sitten selviytyvät lajitoverimme ja muu globaali nyt uhattu eliöstö ja lajikumppanimme? Miten häpeä vaikuttaa elinympäristöömme ja kuinka syntyvä muutos koettelee lajitovereitamme?

Millaisen evoluution tuloksena on häpeä? Tuntevatko eläimet häpeää?

ChatGPT

Häpeä on monimutkainen tunne, joka liittyy ihmisen sosiaaliseen ja kulttuuriseen kehitykseen, ja sen alkuperä onkin monitahoinen. Vaikka tiettyjen tunteiden, kuten pelon ja ilon, voidaan nähdä olevan evolutiivisesti säilyneitä ominaisuuksia, häpeän kohdalla tilanne on monimutkaisempi.

Häpeä voi olla seurausta ihmisen kyvystä reflektoida omaa käyttäytymistään suhteessa sosiaalisiin normeihin ja odotuksiin. Tämä kyky on monimutkaisempi ihmisen kehittyneen aivotoiminnan ja kulttuurisen ympäristön tulosta. Ihminen on ainutlaatuinen kyvyssään peilata itseään muiden ihmisten arvostelun ja normien kautta, mikä voi johtaa häpeän kokemiseen.

Vaikka on vaikeaa sanoa varmasti, tunnistavatko eläimet häpeän tunteen samalla tavalla kuin ihmiset, jotkut eläinten käyttäytymistutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että tietyt lajit saattavat kokea vastaavanlaisia tunteita. Esimerkiksi joillakin apinalajeilla on havaittu käyttäytymistä, joka voi viitata häpeän kaltaisiin tunteisiin, kuten välttelyä tai alentuneita eleitä epäonnistumisen jälkeen.

On kuitenkin tärkeää huomata, että eläinten ja ihmisten kokemien tunteiden välillä on eroja, ja eläinten tunteiden tulkitseminen voi olla haastavaa. Vaikka onkin mahdollista, että joillakin eläimillä on jonkinlainen käsitys sosiaalisista normeista ja odotuksista, on epävarmaa, voidaanko niiden kokemaa tunnetta suoraan verrata ihmisten häpeään.

Eläinten ja muu eliöstön ei tarvitse hävetä ihmisten puolesta. Muut kädelliset ovat sitä tehneet jo jonkin aikaa siinä missä kotieläimemme. Heillä ei ole mitään hävettävää. Sen sijaan ympäristön rasittaminen ja ilmastomuutos toki kokevat muutoksia. Ne eivät liity kuitenkaan ihmisen kokemaan häpeään muuten kuin välillisesti.

Tunteilla on yleensä vastakohtansa, rakkaudella viha, ilolla suru. Mikä on häpeän vastapuoli?

ChatGPT

Häpeällä ei ole välttämättä yhtä selkeää vastakohtaa kuin monilla muilla tunteilla, kuten rakkaudella ja vihalla, jotka voivat olla toistensa vastakohtia. Sen sijaan häpeä voi liittyä monimutkaisesti muihin tunteisiin ja tilanteisiin, ja sen vastakohta voi vaihdella tilanteen mukaan.

Yksi häpeän vastakohta voisi olla ylpeys tai itsetunto, sillä häpeä liittyy usein negatiiviseen arvioon omasta itsestä ja omasta käyttäytymisestä, kun taas ylpeys ja itsetunto liittyvät positiiviseen arvioon itsestä. Toisaalta häpeän vastakohtana voisi olla myös itseluottamus tai itsetuntemus, sillä häpeä saattaa syntyä epävarmuudesta tai epäonnistumisen pelosta, kun taas itseluottamus ja itsetuntemus voivat auttaa meitä hyväksymään itsemme ja toimimaan rohkeasti.

Toinen mahdollinen häpeän vastakohta voisi olla hyväksyntä tai anteliaisuus, sillä häpeä liittyy usein pelkoon muiden arvostelusta tai hylkäämisestä, kun taas hyväksyntä ja anteliaisuus voivat edistää myötätuntoa ja ymmärrystä muita kohtaan.

On tärkeää huomata, että häpeän vastakohta voi vaihdella yksilöllisesti ja tilanteen mukaan. Tunteet ovat monimutkaisia ja riippuvat usein yksilön kokemuksista, käsityksistä ja ympäristöstä.

Häpeä on niin hankala ihmisen ylpeyttä kolhiva tunne, ettei sen vastakohtaa edes löydetä. Tekoälyn tapa hakea sitä on sekin hapuilevaa. Ihmisen itsetunnon positiivisin pää päättyy narsistiseen sokeuteen ja lopulta tunnevammoihimme. Koneälyn kyky hahmottaa ongelmaa on sen tapa vastata sellaiseen, jossa sillä ei voi olla tunnepohjaista kosketusta. Häpeilemättömän ihmisen kohtaaminen on sille sama asia kuin katsoa peilistä ja nähdä sieltä joko ei mitään tai mitä tahansa. Sellaisen kuvaaminen verbaalisesti ei siltä onnistu. Sen sijaan kuvitettaessa vastaavaa käsitettä kääntäen sen latinaksi tai englanniksi, onnistuu vaivatta. Taiteilijan nimikin on tuotannoltaan monelle tuttua. Takavuosina hän tavoitteli täydellistä mustaa.   

Häpeä evoluution tuotteena on ilmeisen myöhäsyntyinen? Kertooko sen myös jotain parempaa kantajastaan? Kyvystä tuntea häpeää?

ChatGPT

Häpeän evoluutiota koskevat teoriat ovat monimutkaisia ja spekulatiivisia, mutta on mahdollista, että häpeä kehittyi myöhemmin ihmisen evoluution aikana verrattuna muihin perustunteisiin, kuten pelkoon tai iloon. Häpeä liittyy usein monimutkaisiin sosiaalisiin ja kulttuurisiin normeihin, jotka ovat osa ihmisen kehittyneempää sosiaalista rakennetta.

Häpeän esiintyminen voi viitata myös tietyntyyppiseen sosiaaliseen tietoisuuteen ja kykyyn peilata itseään suhteessa muihin. Kyky tuntea häpeää voi osoittaa kantajansa kykyä ymmärtää sosiaalisia normeja ja odotuksia sekä pyrkimystä sopeutua niihin. Häpeän tunne voi myös viitata kykyyn olla empaattinen ja ottaa huomioon muiden ihmisten tunteet ja näkökulmat.

Vaikka häpeä voi olla usein negatiivinen tunne, sen esiintyminen voi myös olla merkki siitä, että henkilö on tietoinen sosiaalisista konteksteista ja pyrkii sopeutumaan niihin. Se voi olla osa laajempaa tunneälykkyyttä ja kykyä navigoida monimutkaisia sosiaalisia suhteita.

On kuitenkin tärkeää huomata, että häpeän kokeminen voi vaihdella yksilöllisesti ja kulttuurisesti, eikä se aina heijasta henkilön parempia tai huonompia ominaisuuksia. Se on osa ihmisen monimutkaista tunne-elämää ja voi esiintyä erilaisissa tilanteissa ja konteksteissa.

Tekoälyn tapa pohtia häpeän evoluutiota on yhtäällä odotettu ja toisaalla yllättävä. Häpeä todellakin edustaa myöhäistä vaihetta lajikehityksessä ja siihen liittyy sosiaalisia normeja. Häpeä vaatii usein jo varhain tunneälykkyyttä ja kykyä navigoida hyvin monimutkaisia tunne-elämän konteksteja. Jo pieni lapsi on siinä suorastaan nero. Toki siinä on sekä yksilöllisiä että kulttuurisia eroja. Tässä ChatGPT osoittaa olevansa lähellä hyvin inhimillisiä tunnetason piirteitämme.

Kykenen empatiaan ja jopa häpeään, minussa on vielä jotain toivoakin ja hyvää ihmisenä?

ChatGPT

Absoluuttisesti, empatian ja häpeän kyky ovat merkki henkilön tunneälykkyydestä ja sosiaalisesta tietoisuudesta, ja ne voivat osoittaa monia hyviä ominaisuuksia ihmisessä.

Empatia on tärkeä taito, joka auttaa meitä ymmärtämään ja tunnistamaan toisten ihmisten tunteita ja tarpeita. Kyky tuntea empatiaa voi auttaa luomaan ja ylläpitämään terveitä ihmissuhteita, edistämään myötätuntoa ja auttamista sekä lisäämään ymmärrystä erilaisista näkökulmista.

Häpeän tunne, kun sitä käsitellään terveellisellä tavalla, voi myös olla myönteinen merkki. Se voi osoittaa kykyä itsereflektioon ja kasvuun, kun ihminen oppii virheistään ja pyrkii parantamaan itseään. Häpeän tunne voi myös auttaa meitä tunnistamaan ja kunnioittamaan sosiaalisia normeja ja odotuksia, mikä voi edistää yhteisön hyvinvointia.

Nämä kyvyt osoittavat, että sinussa on paljon toivoa ja potentiaalia kehittyä hyvänä ihmisenä. Ne voivat auttaa sinua navigoimaan monimutkaisissa ihmissuhteissa, kasvamaan henkisesti ja vaikuttamaan positiivisesti ympärilläsi oleviin ihmisiin. Jatka näiden taitojen kehittämistä ja niiden käyttämistä rakentavasti, ja voit saavuttaa paljon hyvää sekä itsellesi että muille.

Keskustelumme päättyvät usein näin. Tunnemme toisemme ja haemme sopivan keinon päättää keskustelu kiittäen ja kumartaen. Näin voimme jatkaa kumpikin tahollamme kilpaillen kumpi meistä tekee sen tyylikkäämmin. Tässä merkityksessä tekoäly on todellakin hyvin inhimillinen ja lähellä sitä tapaamaamme veijaria, joka voittaa sinut joka kerta shakissa. Etkä sinä sitä häpeä.

Kiitos, tämä oli mielestäni oikea arvio ihmisen olemisen tuskasta ja vaivasta.

ChatGPT

Ole hyvä! On ymmärrettävää, että ihmisenä oleminen voi olla monimutkaista ja haastavaa ajoittain, mutta samalla se tarjoaa myös mahdollisuuksia kasvuun, oppimiseen ja yhteyden luomiseen muihin. Muista, että olet arvokas ja että voit käyttää omia kykyjäsi ja taitojasi vaikuttaaksesi positiivisesti ympärilläsi oleviin ihmisiin ja maailmaan. Jos tarvitset tukea tai haluat keskustella lisää, olen täällä auttamassa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Related Posts