Hyppy pimeään

Hyppy pimeään.. keskusalueet ja syrjäiset seutukunnat muutamine äänineen ovat menossa sunnuntaina vaaleihin. Syntyy vaikutelma poliitikoista, jotka eivät ole näitä periferian alueita varten vaan nämä alueet ovat heitä varten. Se ei ole narsisimin häiriö vaan psykopaatin tapa elää ja hakea itselleen kannatusta sieltä, mistä ääniä saa eniten. Aikaa ja rahaa ei kannata uhrata muutamaan kyläpahaan maakunnan reunalla. Valta kun ei asu siellä. Tiedän tämän tutkijana ja moni ilman tutkimustakin. Tämän verran tutkimukseni kuitenkin avaavat silmiä ja minun tuloksiin uskotaan. Syrjäisen seudun äänillä et saa poliittista valtaa. Vaaleissa taas haetaan juuri valtaa. Sitä saadaan suurista keskuksistamme. Valta taas sokaisee, täydellinen tädellisesti. Seuratkaa vaikka Yhdysvaltain presidentin tai suomalaisen pääministerin puheluja.

Suomalaista maaseutua ja reuna-alueita viedään kuin pässiä narussa. Apua haetaan sieltä mistä saadaan, ei sieltä mistä sitä ehkä lupaillaan. Maaseutu jää etäpalvelujen varaan, johon korona on jo kouluttanutkin. Raha taas menee rahan luokse siinä missä duunaritkin. Palvelut keskittyvät muutamaan keskuskaupunkiin. Äänestäjät ja poliittinen valta sekä osaajat laitoksineen kun ovat siellä. Maailman metropolit ovat syntyneet juuri tämän kehityksen tuloksena. Oletetaanko että kehityksen ratas kääntyisi Suomessa toiseen suuntaan?

Kuvitteleeko joku että Lahti ja Hämeenlinna poliitikkoineen on tukemassa Lounais-Hämettä ja Loikijokilaaksoa? Nehän ovat aivan väärässä ilmansuunnassakin. Loimijoki laskee aivan väärään vesistöönkin. Luonnonmaantiede, talousmaantiede, sosiaalimaantiede ja kulttuurimaantiede panee vastaan. Poliittinen maantiede vielä näitäkin jyrkemmin. Kun rahaa jaetaan ja tiedettä kehitetään, innovaatioita etsitään, ihmiset eivät lähde Lapin erämaahan tai Itä-Suomen korpiin. Kun ikääntyessä haetaan apua muutetaan lähemmäs palveluja, ei kauemmas niistä. Kun haetaan koulutusta ja ja työtä, ei muuteta korpeen vaan metropoliin. Näin tekevät naiset ensin ja miehet perässä. Ellei nyt aio jäädä peräkammarin pojaksi Hämeeseen, Savoon, Karjalaan, Satakuntaan, Pohjanmaalle tai Lappiin.

Apua on pienten haettava toisistaan ja yli poliittisten rajojemme. Viiden maakunnan periferiassa Lounais-Hämeessä on viisi köyhää, joilla on mahdollisuus toimia myös yhdessä. Vai kuvitteleeko joku Turun, Tampereen ja Helsingin lähtevän näitä tukemaan Forssan talousalueelle sijoittuen?? Onhan heillä omat lähialueensakin maaseutualueina. Tamperelainen poliitikko naisena näyttää seurustelevan mieluummin Yhdysvaltain presidentin kanssa. Heillä on suuret globaalit asiat mielessä. Entä heidän mediansa?? Heillä vasta suuret kuvitelmat ovatkin osa suomalaista hölmölää.

Pienten mahdollisuus menestyä on ylittää rajoja, maakuntarajoja, äänestysalueiden rajoja, keinotekoisesti pilkotun jokilaakson rajoja Loimijokilaaksossa. Jos pienet eivät ryhdistäydy, myös seutukaupunki Forssa köyhtyy ja pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Näin käy myös Ylä-Savon ja siellä Iisalmen kohdalla. Liki 60 tällaista seutukaupunkia pienine satoine maalaiskuntineen on nyt vaarassa kadota lopullisesti näissä vaaleissamme. Heitä on jo koulutettu ottamaan vastaan etähoitoa. Puristettu moneen kertaan kuin citrushedelmä tyhjäksi. Kyliä taas meillä on tuhansittain.

Nyt on vain viimeisen puristuksen aika. Sinä annat vauhtia muistaen, kuinka vaalit ovat ja maakunta, maa läänityksineen ja kuntineen poliitikkoa varten, ei päinvastoin. Heille armeijakaan ei ole maata varten vaan maa armeijaa. Kysykää vaikka Yhdysvaltain presidentiltä soittelemassa myös Suomeen. Hän ei tiedä kuka oli puhelimessa, mies vaiko nainen ja mikä ero on Balkanilla ja Baltialla. Balkan on joka tapauksessa kiinnostavampi. Tiedän tämän kokemuksesta. Media vaihtoi siis kirjoituksessani Suomesta Yhdysvalloissa Baltian Balkaniksi, koska se kiinnostaa lukijaa käsitteenä enemmän Yhdysvalloissa leviten.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts