Ikivanhoja viisauksia poliitikolle.

Politiikka on peliä, jossa menestyminen on eri asia kuin vaikkapa urheilukilpailussa. Poliitikolla ei voi olla määrätöntä määrää ystäviä ja jokainen meistä ikävystyttää aina jotakuta toista. Poliitikko on kuitenkin menestyäkseen poikkeus tästä säännöstä mahdollisimman monelle äänestäjälleen. Toisten palvelu on hänelle hinta huoneesta maan päällä lainaten todellista menestyjää, Muhammed Alia. Politiikassa ei kuitenkaan eletä nyrkkeilykehässä. Ihminen kun on demokratiassa sosiaalinen eläin, joka inhoaa kaltaisiaan mutta äänestää heitä silti. Ja poliitikot nyt ovat aina kaikki ja kaikkialla samanlaisia. Heille kunnianhimo on yhtäällä välttämätöntä mutta sen peittely jalostettua turhamaisuutta. Pitkälle menestyksessään edennyt poliitikko on jo kuuluisa pelkästä kuuluisuudestaan ja Yhdysvalloissa menestyykin tutkitusti jo hyvän sukunimen ansioista. Ford on sellainen siinä missä Trump tai Kennedy. Miten sitten saavuttaa tällainen asema, jossa omaa onneaan ei joudu laskemaan koko ajan jonkun toisen onnen varaan? Koko ajan kun ei voi menestyä pelkän puolueen ja muiden antaman tuen varassa. Sinun on tehtävä myös itse jotakin. Ohessa ikivanhoja ohjeita numeroitunakin:

1) Keisarin uudet vaatteet ovat aina ne samat.. ei ihminen ja hänen kertomuksensa muutu. Vain kertojat vaihtuvat. Ja saavat siitä leipänsä. Niinpä kun neroudessa on aina pisara hulluutta ja kun et ole nero, ei sinulla ole vihamiehiäkään. Poliitikko joka kerää pelkkiä vihamiehiä ei menesty. Sinun ei siis pidä olla nero menestyäksesi politiikassa.

2) Harva poliitikko on nero, päinvastoin. Avustajat voivat jo ollakin. Jos olet viisas johtaja neron sijaan, sinä osaat antaa virheesi kansallesi, äänestäjillesi anteeksi. Kun sinusta tulee lopulta tähti, et sinä muutu, kaikki muut muuttuvat ja pysy sinä omana itsenäsi. Etenkin nuorena menestyneen on vaikea käsittää, kuinka kovana äänestäjät ja ikäihmiset pitävät elämää. Älä siis ensitöiksesi komenna heitä karanteeniin ellet ole varma, että he ovat kovan elämän kokeneita ja siitä nauttivia.

3) Jos alat menestyä, ikävystyt kohta entisten väheksyjien ihailuun. Menestys on taas aina yhteinen ja julkinen asia, epäonnistuminen haudataan hiljaisesti. Jos rakennat urasi median varaan, muista kuinka ne jotka julkisuus on luonut, ne sen myös katsoo oikeudekseen tuhotakin.

4) Jokainen menestyjä aloittaa kansan kokemana huipulta ja uurastaa tiensä aina pohjalle saakka. Näin myös Mauno Koiviston kokemana menestys ei ollutkaan päämäärä vaan matka. Sillä matkalla suurena pidettyjen paheitakin pidetään hyveinä. Asennoidu menestykseen kuten herrasmies tai lady, ja haaveriin kuin mies tai nainen. Älä pidä ääntä sukupuolestasi. Sitä ei politiikassa ole eikä äänestäjäsi halua yhtenään pettyä.

5) Äänestäjä kun ei halua olla aina väärässä valinnoissaan. Sillä matkalla kuuluukin näyttää viisaalta eikä mikään menesty niin kuin menestys. Jos siihen liittyy vielä rakennettu imago, on kovaa elää imagonsa mukaisesti. Tätä media kuitenkin voittajilta odottaa. Aseta itsellesi siis päämäärä ja etene sitä kohden. Jos pysyt paikallasi taannut.

6) On kovaa olla Jäämies tai Matti Nykänen, Irwin Goodman.. Niinpä sankarit tahtovatkin kuolla nuorena. Ilman sen ihmeellisempiä korkeamman iän todellisia saavutuksia. Lapselle ja nuorelle kun suuret saavutukset eivät ole edes mahdollisia. Älä siis näyttele Rooseveltin kaltaista poliitikkoa. Hänelle hallitseminen oli valitsemista mutta ei sinulle.

7) Politiikassa paras hetki on se, jolloin olet oikeassa, mutta sinun on HÄVITTÄVÄ. Mieti tätä ja alat olla kohta myös oikeassa ja sinun ajatuksia kuunnellaankin. Vai kuvittelitko että voitot otetaan politiikassa kuten nyrkkeilykehässä? Jos et ole Roosevelt et ole myöskään Mohammed Ali. Leikkiminen sankaria on lyhytaikaisin ammatti maan päällä.

8) Hyvä puhe on ajatuksen Äiti, ei palvelijatar Karl Krausia lainaten. Konfutsen mukaan suurmiehet toimivat ennen kuin puhuvat, ja puhuvat jälkeen päin toimintansa mukaisesti. Sinä et kuitenkaan ole Konfutse ja puhut puuta heinää. Olet hiiri joka opiskelee rotaksi, jolloin hyvää mainetta seuraa vai kateus ja huonoa häpeä. Valitse siitä itsellesi sopivampi.

9) Poliitikko on aina oman aikansa tuote. Mitä paremmin aiot menestyä, sitä enemmän sinun on oltava juuri tämän ajan kaltainen tuote. Jos tunnet olevasi heikko, luota onnen. Jos olet vahvempi, luota syyhyn ja seuraukseen. Hae itsellesi kuitenkin lahjakkaat avustajat.

10) Vergiliuksen mukaan merkittävät ihmiset pystyvät kaikkeen, koska he uskovat pystyvänsä. Sinä et ole kuitenkaan Vergilius. Useimmat meistä kun eivät kehity juuri lainkaan, pikemminkin vain taantuvat. On hyvä muistaa silloin kuinka tehokas toiminta on pääsääntöisesti myös epäoikeudenmukaistakin. Mitä pitempään kykenet poliitikkona elämään sitä kauniimmaksi elämä tulee. Sinusta riippumatta.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts