Järki kädessä vai korvien välissä?

Sauli Niinistö on huolissaan rahan määrän kasvusta. Median mukaan Niinistö sanoo näin: ”En oikein usko, että tällainen kehitys EI voi jatkua loputtomiin.” Sama lainaus löytyy useammasta mediasta. Mitä hän sillä tarkoitti? Jos hän olisi jättänyt toisen ”ei” sanan pois, asia olisi ok ja ymmärrettävä. Nyt toinen syö toisen ja syntyy käsitys, joka on päinvastainen kuin on ehkä pohdittu. Asiayhteydestä tämä todellinen tarkoitus kyllä löytyykin. Siis ajatus ”En oikein usko, että tällainen kehitys voi jatkua. Tai: Uskon, että tällainen kehitys ei voi jatkua. Nyt siellä on yksi ”ei” liikaa.

Mauno Koivistolla oli samaa pohdintaan liittyvää tulkinnallista ongelmaa. Lopulta hän tulkitsi itse pohdintansa. Tai presidenttimme pohdinnoissa tulkinnassa tarvittiin hyvää tahtoa ja taustat tuntevaa kirjoittajaa, toimittaja Pekka Hyväristä. Hyvärisenkään hyvä tahto ja moraali ei riittänyt Julkisen Sanan Neuvoston puheenjohtajana Matti Vanhasen tuppilautoja pidemmälle.  Hyvärinen kun oli liian rehellinen mies ollakseen sen laitoksen johdossa riittävän joustava.

Puhutun sanan ja pohdinnan siirtäminen sellaisenaan suoraan mediaan kun voi tuoda mukanaan sellaisia ”sammakoita”, joita puhekieleen tulee väkistenkin.. Sama pätee numeroihimme ja etenkin median toimittajien kykyyn arvioida niiden suuruutta. Sama media kun kirjoittaa kuinka Danske Bankin Viron kautta syntyneet ”pestyt rahavarat” olisivat noin 200 miljardia euroa. Kolme kertaa Suomen budjetti. Ei kai sentään? Meniköhän siinä nyt miljoonat ja miljardit sekaisin? Kiinan 3000 miljardin rahastoja taas pidettiin huikean suurina mutta kun niitä vertaa vaikkapa Norjan vastaaviin ja suhteuttaa asukaslukuun, ne ovat kääpiömäisen pienet.

Senegalin väkiluku oli vuonna 1973 sama kuin Suomen mutta vuonna 2100 sen oletetaan ennusteiden mukaan olevan 60 miljoonaa ja Suomen 6 miljoonaa, Hesaria lukien (13.10). Näin ei varmasti tule olemaan. Toki Suomenkin väkiluku kasvoi miljoonasta aikanaan nopeasti moninkertaiseksi mutta sitten tuli stoppi.

Luemme medioistamme juttuja, jotka ovat mitä sattuu ja otsikot samanlaisia. Tämän päivän medioitten juttuna on vaikkapa Hesarissa urheilukirjat, joita on tänä vuonna tehtailtu jo satamäärin mutta tunnemme niistä vain pari kirjaa. Tästä huolimatta sieltä puuttuu lehden mukaan tärkein, kiekkoihmisten jääkiekkokirjat.

Meillä on tuhatmäärin kirjailijoita, mutta vain muutaman nimi tunnetaan kirjoineen. Sama pätee muihinkin ammatteihin ja vaikkapa tuhansiin poliitikkoihimme, tiedemiehiin, taiteilijoihin, mihin tahansa. Tunnemme VAIN muutaman ihmisen ylipäätään.

Kavereita voi olla sosiaalisessa mediassa maksimi 5000 mutta tutuksi on tullut vain jokunen kymmenen jos nekään. Emme tunne kunnolla itseämme mutta auta armias kun on kerrottava millaisia ovat virolaiset, venäläiset, kiinalaiset tai läntisen maailman kulttuurit ja ihmiset erona muusta maailmasta.

Tämä huuhaa media ja kirjoittelu kasvaa kaiken aika, jossa miljonääri ei riitä, on oltava miljardööri. Ei riitä että sinulla on miljoona lukijaa tai sata miljoonaa, miljardi alkaa olla pienin luku joka tunnetaan.

Elämme medioissamme huuhaan aikaa ja kääntäen asiat päälaelleen epäkimurantilla tavalla toisiamme hämäten. Niin myös vakuutusyhtiö kimurantissa mainonnassaan hakien huomiota itselleen. Samalla sen oma perinteinen toiminta ruuhkautuu ja lopulta menettää kokonaan uskottavuutensa.

Kavereitten ja lottovoiton olemattoman rahan perässä juokseva massa kun on muuta kuin järkevää ja luotettavaa, perusasiakkaita ja sekavassa tilanteessa koko maata ja maailmaa alkavat johtaa psykopaatit.

Niin on käynyt nytkin ja osa heistä ottaa aikalisän sairaslomalla. Järkevät ihmiset vetäytyvät pois myös politiikastamme. Kun on näitä psykopaatti sankareitamme, ongelmia ei tarvitse ratkaista lainkaan. Kysykää vaikka Trumpilta.

Oikein hyvää populismin ja pulinan vuosikymmentä. Koettakaa pärjätä liki helteisen lokakuun yli. Järki käteen. Mieluiten kuitenkin korvien väliin. Järkevät ihmiset kun eivät lähde vaaleihinne ja mielenosoituksiinne enää lainkaan.

Hallitus saa äänestyttää luottamuksestaan joka viikko ja hoitaa näin Timo Soinin ja kumppaneitten surullisen kohtalon kansakunnan demokratian ja parlamentarismin rapauttajinamme. Perussuomalaiset eivät äänestä siinä pelissä lainkaan. Missä Soini ja hänen kaltaisensa siellä ongelma. Jos pääministerimme näyttäytyy poliitikkona häntä sai potkaista polveen. Entäpä jos pääministerinämme olisi vaihteeksi poliitikko ja ammattinsa osaava neuvottelija ja siniset jäisivät työministereineen pitämään seuraa vihreitten puheenjohtajalle? Tätä mieltä olen minä ilman useita kieltoilmaisuja ja epäkimuranttia mainontaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts