Jos olisikin se perustuslakituomioistuin.

Nyt syntyi kriisi jossa kysytään valtiomiestaitojakin. Olen VAATINUT jo vuosikymmenet maahan täysin puolueetonta PERUSTUSLAKITUOMIOISTUINTA. Nyt varmaan jokainen oivaltaa miksi meille ei riitä alkuunkaan poliittinen perustuslakivaliokunta hoitamaan vaativinta tehtäväämme.

Ymmärrämme toki myös miksi täysveriset poliittiset pelurit eivät tästä vallasta hevin luovu. Perustuslakivaliokunta kun on tärkein valiokunnistamme juuri poliitikoillemme mutta samalla myös Suomen kansalle ja medioillemme. Vallasta kilpaillaan ja perustuslaki on siksi ankkuroitava tuomioistuimelle. Vallan kolmijakoon ei pidä tehdä muutoksia jotka johtavat katastrofeihin.

Samalla perustuslakimme on tehtävä TUTUKSI jo lapsesta alkaen kouluissamme ja kodeissa. Heti aapisen jälkeen osaksi sosiaalista pääomaamme. Se ei saa olla joidenkin poliittisten ryhmien pelin väline poliittisessa valiokunnassamme saati kriisiin ajatuneen mediamme ylläpidettävä huutoäänestyksellä netissä ja somessa siitä sopien. Perustuslakimme on liian kallis asia pelin politiikan välineenä ja mediametelin kohteena.

Se on alan varttuneitten ja tunnustettujen, pitkän linja alan koulutettujen valtiomiesten ja perustuslakijuristien työpaikka, ei vaaleilla heiluvan ja yhtenään vaihtuvien poliitikkojen pelin väline.

Presidenttimme on nyt huolissaan asiasta, joka taisi unohtua Kekkosen aikana kokonaan. Nyt kansa on sellaiseen kypsä. Jokainen ymmärtää ettei poliittiset puolueemme halua antaa tällaista vallan välinettä kansalle, siis tuomioistuimelle. Eikä metelöivä media ole sekään vallan vahtikoirana uskottava, päinvastoin.

Vallan jakautuminen tässä kohden Suomessa lain laatijalta tuomiovallalle on ikivanha vallan kolmijaon periaate, josta ei pidä tinkiä kriisiin ajatuneessa mediayhteiskunnan hybridissämme. Nyt se on entistäkin tärkeämpää kiitos poliittisten liikkeittemme kriisin sekä mediakriisimme. Hybridissä elävä yhteiskunta kaipaa jotain mihin nojata syvien kriisien aikoinamme.

Nyt sellainen syvä kriisi on koko ajan läsnä. Eivät pandemiat yhteen virukseen pysähdy nekään. Nyt kysytään kansan kypsyyttä. Ei poliitikkojemme halua luopua tärkeimmästä valiokunnastaan. Eivät varmasti hevin ole luopumassa, päinvastoin.

Vain kansa voi vaaleissa PAINOSTAA edustajiamme luopumaan poliittisesta perustuslakiin liittyvästä vallastaan valiokuntatyönä salaa myös medioiltamme puuhastellen. Tämän voisi jo olettaa vaikuttavan myös medioihimme ja siellä asian myös vakavasti ottaviin toimittajiimmekin. Nyt heitä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Nyt se siltä vaikuttaisi lukien medioitamme. Media vallan vahtikoirana ei ole kuitenkaan likimainkaan sama kuin tuomioistuin. Sekään kun ei tahtoisi luopuvat juuri tästä vallastaan. Valta sokaisee, täydellinen täydellisesti.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts