Kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa

Samalla kun media unohtaa tänään Kalevalan päivän se muistaa Oscareiden jaon ensi yönä ja Yhdysvaltain presidentinvaalit tulevana supertiistaina. Hesari esittelee Donald Trumpin perussuomalaisena Timo Soinina ja kaksi Trumpin republikaania kilpailijaansa. He tippuvat oikealta ulos suomalaiselta poliittiselta kartalta sinne heitä siirellen mahdottomana kokeilunakin. Sen sijaan demokraattien ehdokkaat säilyvät siellä ja ovat Hesarin mukaan joko Timo Harakan tai Erkki Tuomiojan kaltaisia tapauksia. Ilmiö on mediaviihteenäkin tragikoominen tuntien Tuomiojan taustan ja kirjan punaista häivähtävästä historiasta. Harakan vertaaminen Clintonin perheeseen on vielä omituisempi rinnastus. Suomen vertailu Yhdysvaltoihin protestanttisena ja lutherilaisena maana on todella komea näyttö maan päämedialtamme. Tiedetään ettei yksikään lutherilainen ole menestynyt täysin hajuttomana ja mauttomana, värittömänä Yhdysvalloissa julkisissa tehtävissä juuri lainkaan. Ritari Ässä taitaa olla ainut poikkeus.

Uskokoon ken voi. Siis manipuloiva punavihreä toimittaja, jonka älykkyys on mitattu taas Forssan Lehden sivuilla. Sitä ei voi ylittää ainakaan asuen Forssassa. Mediasta kun on tullut mitta kaikelle ja monen mitta on täyttynyt toimittajille opettajinamme. Takavuosina tämä ura valittiin kun kaikki muu tahtoi epäonnistua. Lehden kolumnisti oli usein maakuntalehden omistajan sukulainen, usein omat lapset. Suomessa nepotismi uudisti näin myös poliittista kulttuuriamme ja sen periytymistä. Näin valta ja varallisuus kasautui Yhdysvaltain mallia mukaillen. Donald Trump puuttui tähän mediayhteiskunnan syöpään. Hän tuntee sen ja hänellä on siihen myös varaa ja kanttia.

Hämeessä kartanokokomuuslaisena on liputettava päätoimittajan tyttöä ja lehden omistajan perhettä. Koko ”maakunta” on tämän lehden lukijoiden levikkialueen synnyttämä ja se saa aikaan nyt kapinointia. Kilpailua tiedosta ja sen käytöstä, levittämisestä, ei ole ollut lainkaan. Sitä kutsutaan nepotismiksi. Nyt halutaan kilpailua myös terveydenhuoltoon ja kuntien puuhasteluun.

Työpaikoista akateemisin syntyi Jokiosiin MTT:n pakkomuuton yhteydessä. Sen hallinnollinen ja tutkijoista syntyvä tiede kytkeytyi yksiin muuttajien käsiin ja muodosti nepotistisen mafian käyttää valtion varoja. Lopulta, kilpailun kiristyessä, syntyivät suomalaisen kiusaamiskulttuurin fataalit piirteet ja luonnonvaralaitoksemme oli yhdistettävä.

Kun muuton yhteydessä mies sai paikan tutkijana, vaimolle työpaikka löytyi maaseutupitäjässä hallinnosta. Koko ilmiötä tuki maalaisliittolainen tapa nähdä sukulaisuus ja suvut vallan käytön keskiössä. Sitä tuki maakunnallinen media ja Lounais-Hämeessä Forssan Lehti. Lehden perustaja oli professori Aaltonen ja hänen oppilaitaan mm. presidentti Mauno Koivisto ja koko turkulaisen yhteiskuntatieteitä harrastavan akateemisen maailman olematon ydin. Sen seuraaminen Oulun yliopiston kautta oli kuin takavuosien työläisperheen tai pohjalaisen maatilan elämän seuraamista.

Suomalaista nepotismia

Erkki Tuomioja on sellaisen perheen poliittinen tuote siinä missä vaikkapa kolme sukupolvea turkulaista politiikan perhettä SDP:n johdossa käyttäen nimeä Paasio, Paasio ja Paasio. Nepotismi ei ole arvo, ei maailmankuva eikä sillä mitata älykkyyttäkään, totesivat keskiaikaisen katolisen kirkon paavien elämää seuranneet. Siitä tehtiin rikos. Koskahan tämä rötöstely muuttuu rikokseksi Suomessa?

Abraham Lincoln neuvoi poliitikkoja aikanaan, kuinka kaikkia ei voi huijata ja vielä samaan aikaan. On valittava ne keitä huijata. Yhdysvaltain vaaleissa alkukierroksella huijataan omia puolueen aktivisteja. Vaalit kestävät peräti vuoden ajan. Se vaatii turnauskestävyyttä. Ei niinkään älyä. Siinä on tietyt säännöt, joita Donald Trump nyt rikkoo, väitetään medioissamme.

Ei pidä paikkaansa. Sitä kutsutaan populismiksi hieman sitä vielä liioitellen yhdysvaltalaiseen tapaan elämöiden. Ei kuitenkaan niin tolkuttomasti, että putoaa joko oikealta tai vasemmalta, ääriliberaalina pois puoluekartalta äärikonservatiivina valtaa hakien. Kaikkia ei voi huijata samaan aikaan. Tässä Trumpin kilpailijat ovat ajamassa itsensä umpikujaan. Trump osaa tehdä diilin ja asemoida itsensä nyt oikein.

Kansan huijaaminen vaaleissa on kokonaan eri asia kuin puolueen aktivistien esivaaleissa. Esivaaleihin ei edes pääse paras kansan huijaaja. Kun Trump on valittu ehdokkaaksi, alkaa toinen vaihe vaaleja. Näemme uuden Donald Trumpin. Tehdään uusi diili, jonka kansan enemmistö kyllä hyväksyy. Sillä kun ei ole särkyneine unelmineen edes vaihtoehtoa. Edes nuoret naiset eivät voi sietää rouva Clintonia. Kahdesta pahasta valitaan paremman diilin antava mahdollisuus. Clinton kun tunnetaan jo.

Paavo Väyrynen kävi Forsassa ja moni on jo unohtanut, kuinka Suomi jakautui presidentin vaaleissa kahtia. Pääkaupunkiseudun ja taajamien äänet menivät nykyiselle presidentillemme ja vihreiden ehdokkaalle. Unohdettu kansa ja kunnat asukkaineen äänestivät Paavo Väyrystä. Keskustassa sitä ei ole unohdettu. Lähes 200 kuntaa antoi äänensä Väyryselle. Väyrysen ainut rasite on Urho Kekkonen ja hän itse ihmisenä. Kuka keskustassa haluaa kieltää Kekkosen ja Väyrysen samaan aikaan?

Kahtia jakautuva Suomi

Onko joku unohtanut tämän Helsingissä? Sehän ei ole Suomea lainkaan luonnonvaroiltaan ja kohta edes kieleltään tai kulttuuriltaan. Väyrynen käy juuri nyt esivaalejaan ja kouluttaa joukkojaan. Aikaa on vaikka kuinka. Kuntavaaleja siirrettiin jo kerran ja puoluesihteerit olivat siirtämässä sitä vielä lisää maakuntavaalien vuoksi. Takaisin syksylle, josta se siirrettiin keväälle, jolloin seuraavan vuoden budjetin valmistelu tulisi järkevästi uudelle valtuustolle. Nyt menee taas syysvaalien vuoksi ensimmäinen vuosi uudelta valtuustolta hukkaan.

Nyt keskustan väki puhuu jo maakuntavaalien perumisesta. Väyrystä pelätään todella ja maakuntien ääntä, puoluehajaannusta. Väyrynen ehtii hyvinkin runsaassa vuodessa täyttää maakuntavaalien vaatiman ehdokasasettelun. Kuntavaalien kohdalla tekee jo tiukkaa. Väyryselle kuntavaalit tulevat liian aikaisin. Entäpä jos kuntavaalit pidetään yksin ja kuntien valtuutetut valitsevat maakuntavaltuutetut, pohtii keskustan itäsuomalainen ministeri peläten Väyrystä.  Väyrynen taas hakee puolueelleen brittien mallia välttääkseen tämän ongelman.  Samalla hän välttää ne konfliktit joihin muut puolueet joutuvat erotellessaan toisiaan kuntavaaleissa.

Eduskuntavaaleissa vuonna 2019 Väyrysen puolue vie itäsuomalaisten äänistä ne ratkaisevat, tietää keskustalainen ministeri. Vaalit ovat hankala asia poliittisen viran itselleen hankkineelle ministerille. Pitkät listat tai vaalien siirto, lopettaminen, auttaisi kummasti. Herrana on hyvä olla ja ura voi katketa lyhyeen. Kansan käsi voi olla kärttyisä.

Helsinki vastaan muu Suomi

Jopa Helsingissä viisi edustajaa on loikannut vihreitten kautta vauhtia hakien ja lopulta kommunisteiksi päätyen ensin oikealta äänensä hankkineina. Se kertoo nyt viirran suunnan Suomessa ja Helsingissä. Joku yrittää huijata sekä oikella että vasemmalla samaan aikaan. Se ei onnistu nyt edes Helsingissä. Kaikkia ei voi huijata ainakaan samaan aikaan, jolloin sielläkin vaalien siirto maakuntavaalien kohdalla vaikuttaisi viisaalta. Kuntavaaleihin kun voi mennä eri valheilla kuin maakuntavaaleihin.

Maakuntavaalit 60 000 asukkaan maakunnassa on muuta kuin Uudenmaan alueella. Miksi järjestää kuntavaaleja ylipäätään kun 80 % äänestäjistä asuu maakunnan keskuksessa ja pieniltä kunnilla rahat ja valta siirtyy muutenkin maakunnalle, maakunnan keskuskaupungille. Selittele sitä keskustalaisena maakuntamallia kiitellen kunnissa, jossa kunnanjohdon tehtävä on kiilottaa kunnan vaakunaa ja toimia peruskoulun johtokuntana.

Forssan Lehdessä Humppilan kunnanjohtaja hyvästelee kuntansa ja kehottaa liittymään Forssaan, jos nyt vielä huolivat, kuten edeltäjänsäkin heti kun jäi eläkeelle.Tosin Esko Tonterin selvitys suositti sitä myös muille Forssan rajanaapureille. Se oli reilu teko ja perustui yhteiseen selvitykseen johon virkamiehet osallistuivat. Tunnen miten se tehdään ja olen ollut itsekin sellaista laatimassa Keski-Karjalassa. Kun ei 1990-luvun alun malleja toteutettu nyt on sitten Kiteen talousalue vararikossa.

Keskustalaiset kuntajohtajat tulevat järkiinsä vasta jätettyään kuntansa tai jäätyään eläkkeelle. Paavo Väyrynen taas perusti, yskän ymmärtäen, kokonaan oman puolueensa ja markkinoi sitä nyt myös Forssassa. Brittimallinen tapa antaa ihmisille oikeus riidellä pitäjissään, vanhoissa puolueissaan, ja kuulua Paavon puolueeseen vain meppinä tai parlamentaarikkoina, on tapa hajoittaa ja hallita. Kommunistit kuihduttivat näin puolueensa.

Ihminen kertoo tuntemansa totuuden vasta kun oma etu ei edellytä sen kiertämistä, siis totuuden peittelyä ja valehtelua, rakenteellisen korruption mukanaan tuomaa poliittista virkaansa suojellen. Sama pätee mediaan vallankäyttäjänä. Totuutta kierrellään kuin kissa kuumaa puuroa. Näin sotesoppa ei ole koskaan valmis median siitä kertoessa. Tässä Donald Trump puhuu kuten muut ajattelevat, ääneen ja ymmärrettävästi, kainostelematta. Siitä ne äänet tulevat 40 vuotta huijatun ihmisen antamana, myös Suomessa ja Euroopassa, brittien saarella.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts