Kiitos Rio de Janeiro, tervetuloa toistamiseen Tokio

Saimme Rion kisoista yhden jaetun pronssimitalin jo ikääntyneeltä naiselta. Tämä itki katkerasti voittoaan siinä missä liki jokainen mitalitoivomme naisena. Presidenttimme matkusti paikalle lohduttamaan liki muodottomaksi hakattua nyrkkeilijää. Se oli häneltä kauniisti tehty.

Kisoista jäi käteen Venäjän sulkeminen kisoista mutta kuitenkin sen sijoittuminen kärkimaiden joukkoon mitaleilla mitaten. Sellainen on doupatulta maalta hyvä suoritus.

Me muistamme myös geenidoupingin uutena muotona huijata sekä tummat laikut suurimman mestarin iholta kuppauksen jäljiltä. Vanhat keinot ovat parempia kuin pussillinen uusia.

Me muistamme kalliit kisat ja korruption, tavan huutaa väärässä paikassa ja buuata golfissa ja lajeissa, joissa tulisi joko innostaa kilpailijaa tai vaieta täysin kilpailijan keskittyessä suoritukseensa. Arvot, normit ja moraali eivät ole kakialla globaalia maailmaa aivan samat ja itse kokemamme.

Me muistamme suuret mestarit hetken, kuten Phelpsin ja 23 kultamitalia, Boltin sivuamassa oman itsetuntomme nostajan Paavo Nurmen kultamitalisaalista. Usai Bolt ei ole hänestä koskaan kuullutkaan vaan on ainut ja yksin. Vieras oli myös Carl Lewis. Millainen on suuri mestari ilman legendaan liitettyä lajin ja olympialiikkeen historiaa? Eikö juuri hänen tietämättömyytensä rapauta lisää tuota liikettä?

Kun on kiertänyt Brasiliaa pyydettynä luennoijana, kansakunnan tasavuosien juhlapuhujana esiintyen, Brasilian suuruus ja valtava köyhyys rinnan plantaasien rikkauksien kanssa järkyttää. Amazon ja maapallon keuhkot ovat kooltaan käsittämätön trooppisen alueen yli lentäen. Se on edelleen yhtä tuntematon kuin kuun pimeä puoli.

Katolinen maa mutta ei välttämättä Riossa koettuna niin mahdottoman hyvä, kertoi minulle ministeri ja pääkaupungissa minua opastaneet kansliapäälliköt.

Paakaupunki rakennettiin aikanaan ikään kuin autiomaahan ja perhosmaisen modernin metropolin asemakaavalla. Nero arkkitehdiksi sai tehtäväkseen hakea rakennuksille muotoja, jotka hätkähdyttävät ja josta vanha kaupunki ja sen keskusta puuttuu kokonaan.

Se on tehty byrokraateille, varakkaille ja heidän perheilleen, koko ajan pyörillä liikkuen. Kaukana siitä keskuksesta, jossa 90 % maan taloudesta ja maaseudulta muuttaneista asuu Rion ja Sao Paulon suppealla alueella ja sen slummeissa. He eivät kisoista mitään tienneet. Kerron heistä kirjassani Arctic Babylon rinnan niiden julkaisujen, jotka tuli kääntää portugaliksi, ja joita Suomessa ei lueta, Euroopassa ymmärretä.

Minut ryöstettiin konferenssissa Riossa ja samalla liput lentää Riosta Sao Pauloon ja seuraavana aamuna palaten takaisin konferenssiin. Tuo kone putosi alas aamulla heti kentältä noustuaan. Surin kollegojen menetystä ja miestä, joka käytti lippuni tuossa epäonnisessa koneessa liki sadan matkustajan mukana. Konferenssissa heitä ei muistettu mitenkään. Sitäkin minä surin yksin.

Oikein hyvää sunnuntaita, Veinin, Soinin ja Svenin päivää. Soini tuo mieleeni vennamolaisen kansanliikkeen ja puoluehajaannukset, perussuomalaisen puolueen SMP:n työn jatkajana. Sven taas synnyinkaupunkini Iisalmen ja Koljonvirran taistelun, maamme lyhyen itsenäisyyden ajan ja miehen puolustamassa länttä ja Ruotsia idästä tulevaa hyökkääjää torjuen. Sven Dufva kaatui lopulta luotiin, joka tiesin paikkansa. Osui hyvään sydämeen mutta vältteli huonoa päätä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts