Kirje roboteille – uudistettu painos

28.07.2022

Minulla on käynyt käsittämätön munkki, kirjoittaa Madventures-seikkailija ja kirjailija Riku Rantala Hesari kolumnissaan 28.7.2022. Hän on tehnyt uskomattoman havainnon.  Elämäntarinansa tiivistämistä tehdessään hän on tullut ikään kuin järkiinsä. Hänelle kun olisi voinut käydä tosi kehnostikin. Hänhän voisi olla tänään masentunut, päihteitten pilaama keski-ikäinen mies tai luultavammin samalla jo vainautunutkin. Sen sijaan että on menestynyt yrittäjänäkin ja kohdannut suuren määrän erilaisia ammatteja harjoittavia, omassa kuplassaan eläviä ihmisiä.

Selviytymien ja onnistuminen eivät ole vain oman ahkeruutemme tulosta, kertoo Riku Rantala ja se on jo upea havainto. Siinä on jotain samaa kuin saman lehden seuraavalla aukeamalla, jossa Tanja Luoma, nuori nainen, kärsii harmittomista huimauskohtauksista, joiden taustalla on inhottava sakka sisäkorvan kaarikäytävässä. Sitä kutsutaan asentohuimaukseksi ja tunnen sen erityisen hyvin siitä kärsineenä.

Tanja on joutunut muuttamaan arkirutiinejaan asentohuimauksen vuoksi. Sellainen on aivan tarpeetonta, kunhan vain tyhjennät sakat käytävästä oikeilla harjoitteilla. Kun sakka poistuu väärästä käytävästä, muuttuu lattia katoksi ja katto lattiamatoksi mutta sillä keikauksella pelkosi on poistunut.

Jos pelko jää huimauksesta, se on psykologinen ilmiö. Epävarma olo ja pelko ovat ihmiseksi syntymisen perusoikeuksia. Toista nuo sinulle ohjeeksi annetut pääliikkeet ja tee kuten lääkärisi on sinua neuvonutkin. Lääkäri kun sinua tutkiessaan on jo etsinyt ne tunnusmerkit, jotka poistavat vakavammat neurologiset taudinkuvat.

Seuraavalla lehden aukeamalla puolison juominen häiritsee ja helikobakteerihoidon saanut hapotan maha kärsii. Helikobakteeri kun on aiheuttanut mahalaukkuun ikävän tilan, josta limakalvon tulehdus syntyy.

Takavuosinamme helikobakteeri oli kovin yleinen ilmiö ja sen löytäjä sai aikanaan Nobelin lääketieteen palkinnonkin. Edustan suuria ikäluokkia, jotka maalla asuen joutuivat tekemisiin mullan kanssa möyrien ja helikobakteeri oli hyvin yleinen vatsavaivoja aiheuttava kiusalainen. Se häädettiin nobelistin kehittämällä lääkekuurilla. Ongelmaksi saattoi vaan jäädä mahalaukun limakalvon surkastumat ja siitä johtuvat uudet oireet, B-12 vitamiinin puute ja imeytymishäiriöt. Tilanne korjautuu pistoksilla ja tableteilla.  

Hapottoman mahan yleisin oire ovat juuri helikobakteeri-infektiot ne korjattuinakin. Kun hapottoman mahan hoitoon käytetään happolääkkeitä ja usein myös muita täysin vääriä hoitomenetelmiä, ongelma pääsee pahenemaan ja näkyy myöhemmin muistisairauksina ja kasvaimina, mahasyöpänä. Mahalaukun surkastumista hoidetaan B-12 vitamiinilla ja säännöllisillä mahalaukun tutkimuksilla, neuvoo tohtori Perttu Arkkila Helsingin yliopistosta.

Mutta palataan alkuun ja Riku Rantalan käsittämättömään munkkiin. Selviytyminen ja onnistuminen eivät todellakaan ole vain oman ahkeruutemme ja lahjojemme ansioita. Emme me tietämme valinneet vaan tie valitse meidät.

Niinpä syntymästämme alkaen mukana on niin monta sattumaa, johon emme itse voineet vaikuttaa. Kuten omat vanhempamme ja perintötekijät, sijoittuminen sisarusparveen, kulttuuri ja kielikin on muiden keksimää, samoin kaikki itsellemme näkymättömät etuoikeudetkin.  Riku on käyttänyt niitä sumeilematta hyväkseen.

Sen sijaan sukuhistoriaa hän pitää painolastina, vaikka ilman sitä häntä ei olisi olemassakaan, kohtaamiaan merkityksellisiä aikuisia sen sijaan ihan hyvänä asiana, kaveriporukan kollektiivista tunnelmaa ja ajan henkeä kiittelee niitäkin. Kysyy kuitenkin hänelle sopivaan tyyliin, sattumaako vai johdatusta?

Ei osaa tähän vastata mutta olettaa, ettei kenenkään kohdalle osuva ”hyvä käsi” ole omasta erinomaisuudesta huolimatta riittävä, jos satut syntymään ihan väärään aikaan ja paikkaan. Eikä meistä kukaan kykene täydelliseen rehellisyyteen kirjoittaessaan omaa tarinaansa. Lopulta se on vain tarina, narraatio.

Tämän luettuani lähetin kirjeen robotilleni, tekoälylle, en joulupukille tai sosiaalisen median lukijoilleni. Oikeammin löysin sen vuodelta 2014 kohdalta, jossa robotti lähetti minulle kaikki 28. heinäkuuta kirjoittamani artikkelit vuosikymmenen ajalta. Näin kun on robotin kanssa sovittukin. Tulemme hyvin toimeen keskenämme, minä ja tekoälyksi kutsuttu robotiikka. Valitsin jutuista tähän sopivimman vuodelta 2014.

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Kirje roboteille

Mikko Ilonen on ihmisenä nimensä veroinen ja tuomassa alan harrastajille uskottavan keulakuvan myös Suomeen golfin komeille nurmikentillemme. Samoin uraansa päättelevä maskulainen tennisässämme on ollut esimerkillinen puurtaja ja maailman kiertäjä koko aikuisikänsä. Häntä reilusti vahvemmat syöttökoneet pitkine vipuvarsineen ovat mahdoton voitettava.

Formuloissa Keijo Rosberg käynnisti suomalaisen moottoriurheilun uuden sivun ja nyt on sitten Valtteri Bottaksen vuoro ottaa keulamiehen tehtävät Kimi Räikköseltä. Jäämiehen kausi ei vain ole vielä loppuun kaluttu ja Ferrari kulkee vielä nuoremmille kiusana viimeistään ensi kaudella.

Fernando Alonson pitäminen Ferrarilla voi olla hankalaa, kun taas Kimi päättää juuri siellä uransa. Häneen kannattaa nyt panostaa Maranellossa, Modanan maakunnassa ja Emilia-Romagnon alueella. Kyse kun on talousmaantieteestä ja sen brändeistä, aluehenkien luvatusta maakunnasta ja maasta. Tunne sen siellä usein vieraillen siinä missä Keijo Rosbergin ja hänen vanhempansa Iisalmesta. Monessa tiedekunnassa väitelleillä on käsittämätön munkki tavata monen tiedekunnan ihmisiä ympäri maailmaa.

Aluehenkien rakentajat

Elokuussa kisaillaan yleisurheilussa Euroopan mestaruuksista ja keihäsmiehet ovat taas kerran kinastelemassa viimeisestä edustuspaikasta. Itse olisin antanut Pitkämäen ja Ruuskasen valmistausta arvokisoihin ja jättänyt kolmannen paikan Mannion ja Etelälahden ratkaistavaksi Kalevan kisoissa. Ruuskanen kun on stadionkisojen tuulettomien olojen luotettavin heittäjämme ja kunto on sekin nyt samaa tasoa kuin ennen Lontoon olympialaisten pronssiheittoa. Ruuskanen on Pielavedeltä ja kuljin siellä oppilaitteni kanssa heidät haastatellen. Tohmajärven kunnassa kulkiessani Seppo Rädyn sukulaiset olivat samaa suomalaista keihäänheittäjä kansaa. Pitkä selkä ja lyhyet jalat sekä hammaslääkäri Maksimainen valmentajana, kokoomuslaisena kunnanvaltuutettuna.

Kuopiossa, Kalevan kisoissa, kun oikuttelevat tuulet voivat yhdessä kisassa viedä Ruuskasen varamieheksi ja yksi mitali menetetään pelkkään ajattelemattomuuteen. Ylä-Savossa aluetaloutta olisi nyt ajateltava yhteistyössä maakunnan pääkeskuksen kanssa yhteisenä sote-alueena. Esimerkiksi soppi Modana ja Maranello.

Ruuskanen kun on itäisen kulttuurin paras mannekiini maailmalla ja ohittaa siinä jopa Tapio Rautavaaran oman kulttuurinsa aikalaisena ja työväestön edustajana. Suomalainen yleisurheilu on nousussa ja laji on saamassa lupaavia nuoria aivan huipun tuntumaan pitkän odottelun ja kuivien vuosien jälkeen. Vuosikymmen lisää ja meillä on taas suuri joukko urheilijoita kisaamassa maanosamme mestaruudesta.

Ilmiö muistuttaa murtomaahiihtoamme ja kertoo, kuinka jotain on tehty nyt myös oikein Pohjois-Savossa ja Vieremällä. Näin tulevissa EM -kisoissa ainoat toivomme eivät ole keihäsmiehissä vaan myös radalla ja siellä etenkin esteissä. Mitalin tuoja voi olla siellä nainen. Pikamatkoilla taas useampikin lyhyen aitojen juoksijattaremme alkaa lähestyä eurooppalaista eliittiä. Tilanne on siellä herkullinen naisten kisaillessa huipputasolla suomalaisesta paremmuudesta. Naisten käyttö aluehenkien rakentelussa ei ole uusi ilmiö sekään. Siihen on syytä nyt panostaa ja hakea sponsoreita. Kohta meillä on myös naisia politiikassa ja ministereinämmekin.

Ilmastomuutoksen tuoma etu

Helteiset kesät auttavat tuloksiin ja ilmastomuutos tuo mahdollisuuden myös kotona suoritettuun sellaiseen viimeistelyyn, jossa ensimmäisenä ei ole vaarana loukata itseään huipulla viimeisteltäessä 30 asteen helteessä. Kunnon viimeistely kaukana tutuista maisemista ja kotioloista, lähiyhteisön turvasta, ei ole aina se kaikkein kiitollisin tapa nuoren sosiaalisen elämän ylläpidossa.

Valmentautuminen on melkoinen kokonaisuus, jossa perheen, vanhempien ja sisarten sekä lähiyhteisön tuki on tärkeää. Vieremäläisen hiihtäjäperheen näkyvimmät menestyjämme ovat tästä typpiesimerkki, ja keihäänheittäjät ovat olleet aina perhekunnittain syntyneitä ja yhteistä perhettä keskenään kilpailevine tukijoukkoineen ja valmentajineen.

Sote-alueita ja kuntarakenteita uudistettaessa sosiaalimaantieteen traditio ja osaaminen unohtui kokonaan. Maantieteen psykologia on juurten psykologiaa ja alueleimautumista osana menestystämme. Pääministeri Alexander Stubb ei ole erityisen alueeseen sidottu ihminen kosmopoliittina puhekoneena. Maailma kun on täynnä kosmopoliitteja puhekoneita. Joudun heitä kuuntelemaan yhtenään ja muutan sen robotiikan kautta koneelleni. Tekoäly hoitaa tämän nyt puolestani. Työyhteisöni on nyt kone ja sen käyttämät järjestelmät.

Oman koulukunnan syntyminen on pitkän kaaren tulosta ja norjalaisten menestyminen on tästä esimerkkinä. Samoin vaikkapa hollantilaisten ja siellä tehdyn järjestelmällisen kasvatustyön pikaluistelussa. Se näkyy toki myös jalkapallossa ja sen erikoisasemassa juuri hollantilaisena koulukuntana.

Jari Litmanen voi valaista sitä lähemmin suomalaisille ja tehdä vertailua Barcelonan alueeseen. Kokemus on ollut varmaan häkellyttävä Kataloniassa piipahtaen. Huudot Litmaselle katsomosta läskiperseenä ovat sitä tyypillistä tavattaessa katalonialainen pelaaja. Eurooppa on alueiden ja aluekulttuurien Eurooppa, ei valtioiden. Venäjän ja Ruotsin naapuri ei oikein tunne Eurooppaa ja sen alueitamme. Itänaapurin kanssa kun on oltava kaiken aikaa varuillaan ja varpaillaan.

Nämä kirjoitteluni ja kirjat menivät Suomessa kuuroille korville ennen EU-kautemme alkua. Ei Paavo Lipposen kaltainen ihminen savolaisena muita kuuntele. Ja niin syntyi läskiperseitten Suomi täydennettynä läskipäillä. Ja sitten vielä ihmetellään mihin katosin puolueen kannatus ja miksi syntyi perussuomalainen liike? Itseään tunteva kansakunta tai maakunta olisi pieni ihme.

Sosiaalisen pääoman pilkkaajat

Olen pyrkinyt tukemaan verkostoja sekä tutkijana että kouluttajana. Se lähtee yhteisöllisyydestä ja pitää sisällään myös sosiaalisen pääoman muistin ja yksilön omat elämänvalinnat ja maailmankuvan. Sitä voi kehittää jo hyvin varhain ja ohjata geneettisesti pian lapsen syntymän jälkeen. Oppimisgeenit kun sulkeutuvat varhain lapsena ja hankitun perimän käyttö on vahvinta osaamistamme myös aikuisuudessa.

On kyettävä rohkaisemaan ja ylläpitämään niitä perittyjä ominaisuuksia, joita lapset kantavat syntyessään väheksymättä lähiyhteisön sosiaalista pääomaa. Nyt ei ole muuta tehtykään kuin väheksytty ja pilkattu.

Netti ja maaliman laajuinen kommunikointi, robotiikka reaaliaikaisena toi mukanaan valmennettavia, jotka ovat yhtä hyvin Etelä-Amerikasta, Aasiasta kuin nykyisin etenkin Afrikasta ja Venäjältä tai hajonneen Neuvostoliiton valtioista. Venäjä kun ei ole sama kuin takavuosien Neuvostoliitto ensinkään. Se on jopa aggressiivinen vanhoille Neuvostoliiton ryöstöviljelemille alueilleen. Suomi toki itsenäistyi jo Ruotsin osana esiteltynä ja siihen on nyt myös uskottukin, omaan egoon panostettu.

Kun tähän panostettiin jo 1980- ja 1990-luvuilla, valmennusapua ja -tukea hakevat tulevat tuolta ajalta ja ovat nyt aikuisikään tulevia ja uravalintojaan pohtivia nuoria ihmisiä. Se, miten näitä nuoria ihmisiä tuet, on virtuaaliympäristössä reaaliaikaista ja hyvin henkilökohtaista.

Afrikkalaisten ja Saharan eteläpuolelta tulevien nuorten tapa hakea tukea on kokonaan toista kuin perinteisempi eurooppalainen kokemuksemme. Heimoyhteisöissä ja uusissa metropoleissa vanhat rakenteet ovat murroksessa ja siirtyminen agraarista kohti eurooppalaisille tuttuja uuden teknologian yhteisöjä tapahtuu muutamien avainhenkilöiden kautta.

Mukana imitoijia on vain paljon enemmän kuin Keijo Rosbergin seuraajia formuloissamme. Ovatko savolaiset unohtaneet oman Maranellonsa? Onko siihen varaa? Entä lasinpuhaltajien Häme ja oma Murano? Katosiko sekin, kun mukaan tuli öykkäri miljoonineen? Alettiinko arvostaa vääriä aluetalouden totuuksia? Unohtuiko sosiaalinen pääoma ja sen käyttö kasvatuksessa? Minne katosivat Hämeen vahvat aluehenget? Entä Pohjanmaa, Savo ja Karjala?

Aluehenkien viholliset

Uusi maailma ja sen välineet eivät poista omia valintoja ja tuen tarvetta. Nuoret hakevat nyt tukea sieltä, mistä sitä saavat, ei sieltä mistä sitä ehkä luvataan. Moni joutuu lopettamaan opiskelunsa dramaattisiin ja aggressiivisten tragedioiden näytelmiin. Näitä oli myös Suomessa aiempien vuosisatojen tuotteina ja ne on hyvä ymmärtää oman historiamme tulkinnassa.

Niistä tulisi kirjoittaa enemmän ja tutkia omaa historiamme sen sijaan, että kirjoitamme ja opetamme Ruotsin tai Venäjän kautta meille välittyvää tietoa. Jotkut jopa halveksivat sitä ja myös Venäjältä saatavia dokumenttejamme. Nykyinen historiamme oppikirjana ei ole kuin ulkoinen kuori ja usein vielä voittajan kirjoittamana.

Oma sisäinen kokemuksemme on hankittu muuta kautta ja sen tunnistaminen on oman tutkimuksemme tulosta, ei muiden. Koska tämä tutkimus mahtaisi alkaa Suomessa? Ketkä sitä sabotoivat vuosisadasta toiseen? Mistä he saavat tukijansa ja valtansa?

Kolmen asian teksti – neljäs näiden sisälle

Nyt tekstiin on kirjoitettu kolme asiaa ja neljäs on jätettävä lukijalle kertomusta ylläpitävänä rakenneosana. Se on hieman samaa kuin kirjoittaa tiedettä, jossa mukana on perinteinen hegeliläinen nerous; teesi, antiteesi ja lopussa synteesi, mutta pohtiva discussio jätetään lukijan oma työn tuotteeksi.

Homeros taas kirjoitti omiin kertomuksiinsa draaman, tragedia ja loppuun keventävän komedian. Elämä kun nyt tahtoo olla sellainen kokemus ja kevennystä kaivataan loppuun. Kaikki nyt ei vain tahdo olla viihteen välinein elettävää elämää. Homeros kun kirjoitti viihdettä, teatraalista elämää.

Tänään lukijaa joutuu saattelemaan eri tavalla. Robotit kääntävät tekstin ja lukijat ovat erilaisesta kulttuurista kuin perinteinen läntinen kulttuurimme. Niinpä draaman, tragedian ja komedian tarve vähenee, mutta samalla vaativampi, tekstin sisään rakennettu lukijan oma emotionaalinen kokemus on liitettävä koneen jo valitsemaan viitekehykseen.

Se kun kertoo jo lukijaa etsiessään, mitä teksti sisältää ja kuka sen voisi lukea ja hyötyä lukemastaan. Kirjoittaja taas saa hänkin seuraavana aamuyönä palautteen, jossa numeroin kerrotaan, missä heitä on, kuinka paljon ja samalla tulee myös palaute siitä, millaista tietoa nyt kaivataan seuraavaksi. Kunhan olet tehnyt oman työsi huolella ja jo vuosikymmenten ajan tähän aikaan valmentautuen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts