Klusteritaloudesta kohti klusteripolitiikkaa ja -mediaa.

Käsite ”Cluster policy” ja ”Cluster economy” saavat yhdessä käsitteen ”Cluster articles” ja ”Cluster art” kanssa googlaten liki kuusi miljardia löydöstä. Niitä siis käytetään käsitteinä maailmalla enemmän kuin vaikkapa hakien erotiikka tai pornosivujamme. Ne on syytä tuntea myös Suomessa sekä poliitikkojen puheissa että medioissamme. Etenkin sosiaalisen median purkauksissa.

Kirjoitin vuoden alkaessa menneen vuoden artikkeleista kaksi kirjaa. Yhteen kun eivät nyt mahtuneet. Toki kotisivultani ne voi lukea myös yhtenä artikkeleiden kokoelmana, klustereina.  Sivuja syntyi 1417 ja ne ovat täyttä asiaa. Klustereiden sisään et voi kirjoittaa mitä tahansa roskaa. Siinä kun rakennelma hajoaa ja muuttuu perinteiseksi mediaksemme.

Mitä tällä mahdetaan tarkoittaa? Sehän tunnetiin jo 1970-luvulla ja tein siitä ensimmäisen pro gradunikin haastatellen ihmisiä Iijokilaaksossa, Siuruanjoen ja -kylän sekä Kollajan kylässä, myöhemmin vielä uudelleen ennen koskiensuojelulakiamme koko jokilaakson kiertäen myös Taivalkoskelle. Koskisodat oli lopetettu jo aiemmin Kuusamossa ja Lapissa. Karvalakkilähetystöt Lapista Helsinkiin säikyttivät silloiset päättäjät ja myös Urho Kekkosen.

Vastaavanlaista lähetystöä toivosi nyt Ukrainalle ja marssien Naton tai YK:n päämajan edustalle, vallaten ne siinä missä lappilaiset karvalakkiukot aikanaan Suomessa sodat lopettaen ja korvaukset hankkien aiheutetuille vahingoille heidän ammatissaan ja kotien hukuttamisessa Sompion kylissä.

Kyllä joku tolkku on oltava myös silkassa kiusaamisessa ja ilkivallassa kutsuen sitä muka sodaksi. Terroriteot ja sadismi pukien sen ammattinsa osaavien armeijojen tekemäksi on rikoksista iljettävin jakaen perinteistä sotapropagandaa Venäjällä.

Kirjoitin tästä aiheesta vuoden 2021 viimeisen artikkelini kotisivulleni ja myös tänne Fb:n sisälle. Olen kirjoittanut näin kaikki kirjani ja alkaen myös gradustani 1970-luvun alussa. Silloin kyse oli faktoripisteiden klusteroinnista haastatellen Iijokilaakson ihmisiä Siuruajoen suunnalla ja Kollajassa.

Vielä tänään, kun Iijoki ja monet muut joet koskineen on suojeltu koskiensuojelulailla, keskustalainen kansanedustaja ehdottaa eduskunnan kyselytunnilla Kollajan altaan rakentamista.

Sellainen puolue edustajineen ei muutu koskaan. Lisäksi taustalla on aina yhteys joko Tehtaankadulle tai paluu Urho Kekkosen aikaan. Sellainen klusterirakenne on sekä sosiaalisena muistina ja pääomana pelottava. Sen kanssa joutui taistelemaan 1970-luvulla ja vielä 1980-luvulla Iijoella, Kemijoella, Ounasjoella ja kymmenien allaspohjien alueella Suomen Lapissa, saksalaisten aikanaan polttamissa kylissämme ja Sompiossa suomalaisten hukuttamissa. Näistä kootut teokset ovat klusteri muistelmia ja historiaa, klusteri politiikkaa, Cluster politics.

Kun klusteritaiteesta ja taiteen klusterista, niiden manifestista, syntyy klusterisisältö (Cluster articles) koko tuotannollesi, jolla tarkoitetaan tukisisältöä, jota kehität pilarisivujesi ympärille, teet samalla myös joko klusteri taloutta, taidetta tai politiikkaa. Voit ajatella niitä sisältösiiloina, jotka perustuvat kaikkiin mahdollisiin ala-aiheisiin kussakin pilarisivun aiheessa.

“Cluster content is the supporting content pieces that you develop around your pillar pages. You can think of them as content silos that build on all possible sub-topics for each pillar page topic.”

Jos et tätä ymmärrä, peruskoululaiselle annettua ohjetta, lopeta puheet klustereista ja kerro olevasi suomalainen poliitikko tai toimittaja, sosiaalisen median kirjoittelija, jonka aiheet ovat viihdettä ja puppusanojen viljelyä aikasi kuluksi ja näin samalla ikääntyenkin. Näin Venäjäkin käy ”sotaansa” ilman sääntöjä ja jakaa propagandaa medioineen Venäjällä syyllistyen sotarikoksiin.  

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts