Koulukaan ei voi tappaa sisäistä luovuuttamme ja motiivia

Rakkaus matematiikkaan kadonnut

Suomalaisten nuorten matamatiikan taidot ovat romahtaneet. Kertoo tämän päivän Hesari. Syynä on tapa opettaa matematiikkaa, pedagoginen virhe. Rakkaus matematiikaan tapetaan. Ei äly ratkaise oppimisessa vaan motiivi.

Kokoomuksen johtoon on pyrkimässä kolme hyvin erilaista persoonallisuutta. Älykkö nainen, neuvotteleva mies ja kansainvälisiin asioihin motivoitunut Stubb. Miksi sisäpolitiikkaan heikosti motivoitunut Stubb sai valtiovarainministerin sekä samalla matemaatikon salkun ja sitä rakastava Timo Soini ulkoministerin salkun?

Koska Soinille vakuuteltiin Kokoomuksesta Pertti Salolaisen suulla kuinka Soini on erityisen sopiva ulkoministeriksi. Koska he olivat samassa ulkoasioitamme hoitavassa valiokunnassa ja Soini sen puheenjohtajana. Salolaisen rekrytoimistaidot, ihmistuntemus, pedagogin lahjat, taas tunnetan menneiltä vuosiltamme. Kysykää vaikka kokoomuslaisilta.

Tapahtukin ikävä virhe, jonka seurauksena perussuomalaisten kannatus romahti ja Kokoomus ajautui johtajakriisiin. Sen voi vallan hyvin korjata kun kolme ässää kierrättävät keskenään salkkuja. Tosin pääministerin salkusta itsekäs Keskusta ei luovu, se on jätettävä ulkopuolelle. Kepu kun pettää aina oli pääministerikin kuka tahansa. Siellä valta on sokaissut aina ja täydellinen täydellisesti.

Maakuntahallinto syntyi 50 vuotta myöhässä ja sulkee nyt viimeisimmänkin demokratian kukkasen maaseutupitäjissämme. Sen saat mitä pakenet ja olet hidas kiireissäsi yhdessä demariveljien koulukunnan kanssa punamultakautta eläen. Vanhan matematiikan opetustapa kun ei ollut koskaan motivoivaa ja tätä maalaisliittolainen ei ota ymmärtääkseen kiertokoulun käyneenäkään.

Motiivi ratkaisee ja kansan odotukset, ei toki Pertti Salolainen ja narratiivisen median kertomukset. Perussuomalainen kansa kaipaa näkyvää johtajaansa sisäpolitiikkamme avaintehtäviin ja on jopa sulkemassa rajojamme. Ei sellaista kiiinnosta ulkopolitiikan diplomattiset kiemurat vaan omat asiat ja arjen elämän ankeus. Ei maassa eletä enää Kekkosen aikaa, jolloin ulkopolitiikan oli oltava kunnossa ja sisäpolitiikka eli sen ehdoilla ja saikin olla rempallaan.

Kokoomuksessa, sen differentiaaleja rakastavassa keskiluokkaisessa matematiikassa, motiivi on kansainvälistymisessä kilpaa punavihreitten arvojen kanssa ja Stubbin suosio syntyi tästä. Keskiluokkainen toimittaja rakastui hänkin tästä yhteisestä marinadista ja halusi herrahissiin hänkin.

Ei Stubb kansan matematiikasta kiinnostunut, sisäpolitiikan koukeroista, joita hän inhoaa ja sisäpolitiikkaa valtiovarainministeriössä on juuri sitä, Stubbin inhokki asia. Kymmenen tai 90 prosenttia sinne tai tänne, so what ja sorry nyt siitä.

Soinia taas motivoi kansan syvien rivien tapaaminen ja populisimi, vaikeitten asioitten kertominen kansan kielellä. Hän teki sieltä jopa gradunsakin. Vaativa ministerin tehtävä on juuri tätä, kun kyseessä on budjettikielen kääntäminen populaariksi politiikaksi.

Sote, maakuntahallinto, kuntahallinnon muutokset, työllisyys, lasten ja vanhusten hoito ja koulutus, kaikki tämä on mutkikas yhtälö, vuosisadan suurin muutos ja murros, jonka hoitaja osaa juuri sisäpolitiikan kielen ja matematiikan.

Kansainvälinen kieli ja diplomatia on ihan eri asia ja Stubb osaa ja rakastaa sitä kieltä. Kirjotin tästä kun ministereitä haettiin. Ei sen ymmärtäminen ole myöhäistä vieläkään. Ei koulutus ja äly ratkaise vaan rakkaus ja motiivi asiaansa. Kyllä kansa tietää mutta kansan palvelijoiden kieli ja matematiikka eivät nyt kohtaa.

Se ei ole vain lingvistinen, kielellinen ongelma. Se on myös matemaattinen ja psykososiaalinen yhteinen ongelmamme tänään. Joku ymmärtää tämänkin kirjoituksen heti, toinen ei koskaan. Kolmas on taas trolli, joka haluaakin kiusata kansaansa ja tehdä sen olon kotona, työpaikoilla ja kouluissa yhdeksi psykososaaliseksi helvetiksi. Sellainen tulee hirvittävän kalliiksi.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts