Kuinka pandemia pääsi yllättämään?

  • Kaikki tämä pandemiasta ja viruksistamme tunnettiin jo kaukaa menneisyydestämme. Miten jopa Eurooppa joutui kriisiin? Kaikki kansakunnat vetäytyivät takaisin omiin nurkkiinsa. Seuraava aalto tulee jo kesällä. Koska pääsemme globaaliin yhteistyöhön takaisin? Koska luotamme toisiimme? Kuka koordinoisi?
  • Jopa Ruotsi on tunaroinut. Voiko pieni valtio vaikuttaa mitenkään kansainväliseen koordinointiin, kuten Suomi? Kuka peittelee ja piilottelee? Kiina, Venäjä, Yhdysvallat? Elämmekö edelleen kuten keskiajan pimeässä maailmassa? Jatkuuko rajaton liikkuminen? Luotammeko toisiimme enää lainkaan?
  • Miten käy suomalaisten kuntien? Koronakriisin hinta on pienelle kunnalle hirvittävä hoidettava, sotekulut kasvavat, verotulot vähenevät. Mistä raha kun kuntien talous oli jo valmiiksi kuralla. Näitä kuntia on satoja ja niiden on hoidettavat lain vaatimat tehtävät.
  • Palkkakulut ovat kunnille ylivoimaisesti suurin. Ainut paikka missä voidaan säästää ovat juuri palkat. Keitä lomautukset koskevat? Yt-neuvottelujen takatalvi alkoi jo nyt. Mitä valtio voi auttaa pieniä kuntiamme? Yhteisövero ei auta pieniä kuntiamme. Ne auttaa vain kaupunkejamme. Jättimäiset sotemenot ovat tulossa jo nyt maksettavaksi. Nyt rahaa pöytään kunnille, ministeri Paatero, mutta ei nyt helikopterirahana.
  • Yhteisövero, harkinnanvaraiset tuet, suora tuki… tarvitsijoita kuntina on todellakin paljon ja odotukset kovat. Koko budjetti ja kehysriihi uusiksi tekemällä uusi ohjelma hallitukselle? Sillä on nyt kiire. Poikkeustila on pitkä ja jatkuu epämääräiseen tulevaisuuteen jo köyhän kunnan elämässä. Se on näiden kuntien kohdalla jatkuva ”uusi normaali”.
  • Kehysneuvottelut eivät nyt riitä. Nyt pidätellään irtisanomisia vielä ja odotetaan valtion ratkaisuja. Kyse on Ruotsin tapaan miljardiluokan kysymyksestä. Kunnat hoitavat tai jättävät kokonaan hoitamatta. Kuntien luottamus valtioon on mennyt. Koko ajan kunnilta on leikattu ja luvattu. Sotea valmisteltu vuosikymmenet.
  • Välineet ja niiden rakenteet on nyt muutettava. Helikopteriraha ei ole väline mihinkään. Yksityinen ja julkinen eivät ole sama asia nekään. Kuntien asema ja merkitys on Suomessa toinen kuin yksityisen myös työnantajinamme. Kunnat ovat olleet lomauttamassa jo ennen koronaa. Siirto toisiin tehtäviin? Mihin?
  • Suurella on aina joustovaraa. Pienillä ei tätä ole. Iskunkestokykyä ei ole nyt pienillä kunnillamme lainkaan. Lainaa vanhan alijäämän päälle on mahdotonta hakea sitäkään. Ei ole kantokykyä. Ei ole eväitä mistä leipoa.
  • Mitä tehtäviä kunnilta voisi ottaa pois? Tätäkin on etsitty vuosikymmeniä. Hevosenpitolautakunta on ollut ainut. Taas uusi soteko? Vai ehkä pandemia?

Jos pandemia yllätti kuntamme ja Suomen, se yllätti myös Euroopan ja sen Unionin sekä Yhdysvallat ja Venäjän. Yllättikö se myös Kiinan ja Afrikan? Onko syntymässä rakenne, jossa sekä globaali että lokaali kokevat muutoksia ja vanha maailma menee nyt unholaan.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts