Kuntavaaleista jo kohti maakuntavaalejamme

Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa. Luottamuksen puolesta äänesti 104 ja vastaan 63 kansanedustajaa. Poissa oli 32 kansanedustajaa.
Epäluottamuslausetta esitti SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen eilen sotea käsittelevän välikysymyskeskustelun yhteydessä, ja sitä kannattivat kaikki oppositiopuolueet. Ei siis mitään uutta auringon alla. Sote ja maakuntamalli alkaa portaittain ja ensimmäisenä Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa. Jopa hieman etuajassa. Viimeisenä sitten Uudellamaalla. Kovin kaukana kärjestä ei tule olemaan myöskään Kanta-Häme maakuntana.

Kun työskentelee samaan aikaan sekä Häneen Liiton että Kanta-Hämeen keskussairaalan valtuustoissa näyttäisi siltä, että oma aikataulumme on pitänyt ja väliaikainen hallinto voi ottaa tehtävät hyvässä mallissa ennen tammikuun maakuntavaalejamme.

Kuntavaalit käydään valmistellen samalla myös näitä vaaleja ja samalla Forssan talousalueen yhteistä etuamme jo etukäteen varmistellen. Kiireinen aikataulu ei anna kuitenkaan odotuttaa, jolloin Forssassa joudutaan 1) huolehtimaan omasta sairaalasta 2) verotuloistamme ja valtion osuuksista 3) alan koulutuksesta ja työpaikoistamme sekä edunvalvonnastamme. Nyt kun nopeat syövät hitaat.

Talouden vahvistamista on mahdollista jopa lisätä ja laajentaa järkivihreää sekä kiertotaloutta Forssan perinteiseen yrittäjyyteen ja myös bioinsinöörikoulutukseemme. Luonnonvaratalous on vahvin valttimme kiitos alan kansainvälisen huippuosaamisemme tutkimuksessa ja sen sovelluksissa. Luonnonvarakeskus ja Hämeen ammattikorkekoulu ovat käsitteitä jotka tunnetaan maailmalla.

Logistinen asema vaatii panostusta maakunnalta kakkostien ja raideliikenteen hoitoon. Se on maakuntien yhteinen ohjelma. Maankäytön säätely ja kaavoitus on kuitenkin edelleen kunnan monopoli ja sitä on käytettävä koko Lounais-Hämeen yhteisenä työvälineenämme. Tässä on paljon tehtävää. Vanhusten kohdalla kodinhoidon järjestelyt edellyttävät alan osaamistamme. Pienkoulut maaseudulla ovat yhteisöllinen vahvuus sekin ja niihin on panostettava. Perhepolitiikka on rakennettava lapsiystävällisessä kaupungissa lupaustemme mukaisesti ja vastaten huutoomme. Unesco on ohjelmamme palkitsemassa.

Kaikella toiminnalla kun on kuitenkin aina dimensio paikkaan, alueeseen, jossa se tapahtuu, elettiin vaikka kuinka ajatonta ja paikatonta maailmaa, internet aikaa. Niinpä kaavoitusta on myös kehitettävä ja ohjattava kuntien toiminta yhteisesti suuntaan, jossa maakunnan tehtäviin ei enää ole tarvis puuttua. Nuoret, vanhukset, heidän hyvinvointi ja elinkeinoelämään panostus yrittäjineen nousee nyt kunnan imagon hoidosta konkreettiseksi työksi. Se kun ei ole pelkästään kunnan vaakunan kiillotusta ja juhlapuheitamme, äyrin hinnan päivittelyä. Nythän se todellakin laskee ja jokainen meistä voi hoitaa velvollisuutensa kuntamme asukkaana jos ei muuten niin ainakin äänestämällä. Meillä kun on hoidettavana yhteisesti edelleen satoja lakeja ja asetuksia Forssassa asuen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts