Lotta -ajoista lotto-aikaan ja Lotto-tyttöön.

Kesken Forssa kaupungin Lotta -patsaan räyhäkkään keskustelun on jo tullut uusi ja ajanhenkeen paremmin sopiva ei-kapuallisen joulun tunnus – Lotto-tyttö kaikessa puhtaudessaan.

Lotto -tyttö täytti hetki takaperin 40 vuotta ja on herätelty ajatusta veikkauksen pääkonttorin yhteyteen pystytettävästä Lotto-työstä. Kun oululainen, yliopistomme maantieteen laitoksen lahjana etelän metropolille, kaupunginjohtaja Kari Nenonen jätti juuri virkansa ja uusi voisi nyt profiloida kuntaansa muutenkin kuin mediapoliksen johtajana, lentokentän logistisena keskuksena.

Samoin Karin läheinen poliittinen yhteistyökumppani Oulusta, Veikkauksen entinen pääjohtaja Matti Ahde jätti hänkin paikkansa virasta. Uudet tuulet puhaltavat ja luudat lakaisevat. Maa siirtyy uudelle vuosisadalle sekin.
On unohdettava vuoden 1918 tapahtumat ja siirryttävä viimeinkin loikka vuoteen 1971 ja niin toiverikkaaseen 1970-lukuun, jolloin Lotto-tyttö ilmestyi kuvaruutuihimme.

Hän toi toivoa harmaan arjen köyhyyteemme ja lupauksen paremmasta elämästä, oli lauantai-iltojen suuri ilahduttaja ja toivon antajana suuren maastamuuton hetkellä, aikana jolloin kanavoitakin medioissamme oli vain se yksi ja rehti, valehtelematta TOSI.

Se ei sotkenut ajatuksiamme turhuuksien turhuuksiin vaan piti oikealla tiellä, jossa me lahjat jaoimme runsahat ja toivoimme parasta kuin tutussa jouluvirressämme.

Jossa ystävät, toverit, toimimme kuin tietäjämme nuo, jaoimme rikkauksia toisillemme, jossa joulu maallinen oli tuolloin kuin alku joulun taivaisen.

Lotto tyttö on ansainnut paikan sydämessämme ja veistoksen paikka voi olla myös lähellä Snellmanin patsasta. Ei kuitenkaan sen ohittaen.
Kuten ei Lotta-patsas työläiskaupungin Forssan pumpulienkelin muistoa Forssassa hämärtäen. TÄSTÄ EI OLE KYSYMYS. Kyse on kuin viestistä taivaista. Lotto-tyttö syntynyt on.

Lotto-tytön veistosta ajavien tahojen tavoite on yhtä pyhä, ellei pyhempi, kuin Lotta -patsaan ajajien kymmenentenä lajissaan Suomeen pystyttäen ja Helsingin Sanomien taatusti totuudenmukaista ja valehtelematonta mediaa uskoen ja Ilta-Sanomaa lööppeineen lukien, Forssan Lehteä, Hämeenlinnassa ilmestyvää, totuudeksi tietäen, Forssan parasta aina ajatellen.

Oikein siunauksellista ja rauhallista joulua ja valmistautumista vuoteen, jolloin sote- ja maakuntamalli, valinnanvapaus, kuin tallissa syntynyt, puutteellisissa ja vaikeissa oloissa, valaisee köyhää ja syrjäistä maatamme, uusi presidentti ja maakuntavaalit, uusi uljas maailma ja vuoden 1918 muistelot meitä johdattavat aina parempaan ja puhtaampaan maailmaan.

Kaupallisen ja viihteellisen median sekä maallistuneen joulun myötä miten tieto leviää mediaan ja kuinka sitä valikoidaan, on lottopeliä, josta oman maailmankuvan hakeminen on nykyisin mahdotonta muuten kuin valikoimalla sellaista tietoa, joka tukee jo aiemmin oikeaksi kuviteltua maailmankuvaamme.

Lotto-tyttö syntynyt on.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts