Medianlukutaito

Nyt meni historia uusiksi. Hyvinkin ovat Hitler ja Stalin voineet tehdä matkojaan yksityishenkilöinä. Ministeri Suomessa koplata asioitaan yksityishenkilönä. Presidentti kutsua vieraita yksityishenkilönä. Twiitit nyt ainakin ovat Trumpin yksityiselämää tai elämöintiä. Huomaahan sen tyylistäkin. Eläkeläisen elämä on pelkästään yksityistä höperehtimistä. Siihen ei pidä puuttua kenenkään. Raja yksityisyyden suojaan on selvä eikä Kimi Räikkönenkään koko ajan edusta Ferraria.

Luin kuinka vanhenevia ikäihmisiä lääkitään suotta. Vaivat kun edustavat vain ikää, vanhuutta. Sama pätee luonnollisesti lapsiin ja lastenvaivoihin. Nuorilla ja murrosikäisillä näitä lasten vaivoja vasta onkin. Keski-iän kriisi on pahin kaikista ja loppuun palanutta duunaria on turha sytytellä häntäkään. Viisaita puhuvat minua viisaammat medioissamme. Virkaiältään nuoremmat. Kantavat vastuuta ja ovat ehkä ymmärretty väärinkin. Voivat olla vielä vapaallakin ja poissa virantoimituksesta. Yksityisellä ajalla on toimittaja mennyt juttujaan tekemään. Taas tarvitaan medianlukutaitoa.

Vaalit ovat tulossa. Oikeammin niitä on tulossa useampiakin ja niistä on kirjoitettu jopa perustuslaissammekin. Myös keväällä ja nyt syksyllä tuli pitää vaaleja. Vaalit ovat vaalikarjaa varten ja vaalikarja on muuta kuin perinteinen karjamme. Se miten vaalikarjaa hoidetaan ei ole karjan asia vaan demokratian ja se on kokonaan eri asia eikä kuulu vaalikarjalle ensinkään. Puolueetkin ovat hallituksen tarpeen mukaan koplattavia ja ministerin salkut samoin. Ei niihin vaaleja tarvita. Tämän ymmärtäminen vaatii myös mediamme journalististen taitojen tajuamista ja meiltä medianlukutaitoa. Joko sitä on tai sitten ei ole.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts