Mediayhteiskuntamme kahdet kasvot

Norjalaiset saivat suomalaisilta paljon anteeksi Lahdessa. Miksi? He nostivat Iivon harteilleen. Joskus pieni ele medioihimme siirrettynä on kultaakin arvokkaampi. Etenkin kun se tapahtuu kotikisoissamme, kansakunnan täyttäessä sata vuotta ja monet kipeät muistot mielessään. Enkä nyt tarkoita vain Lahden edellisiä kisojamme. Norjalaisten Suomi arvostus kun nousee paljon kauempaa historiastamme.

Norjalainen villapaita on taas arvossaan. Ruotsalaisilta tuollainen ele ei olisi onnistunut. Tuskin venäläisiltäkään. Suomella ja Norjalla onkin erityissuhde joka näkyy etenkin matkaten vuonojen maahan tai aivan pohjoisimpaan kolkkaan ja Jäämeren tuntumaan. Kalottialueella rajat katoavat. Se on oman aikamme sosiaalisen median, ajattoman ja paikattoman maailman ensimmäinen oivaltaja usein tietämättämme miksi. Kartta kun avautuu meille usein tasokarttana, jossa kalotti on se kaikkien äärimmäisin ja pinta-alaltaankin äärettömyyksiin leviävä alue. Siinä kartta valehtele enemmän kuin tuhat sanaa.

Tämän päivän Forssan Lehti näyttäisi kadottaneen rajat myös puolueittemme väliltä ja myös hakien talousalueemme yhtenäisyyttä. Se on hyvä avaus, jossa mukaan pääsi myös Riihimäki ja edellinen kaupunginjohtajamme. Hän kun ymmärsi tämän uuden välineen ja hybridiajan voiman, sosiaalisen median erityisluonteen. Vanha media sai kannettavakseen myös ikivanhan nimen valemediana, jonka juuret ovat historiassa.

Saksankielinen ”Lugenpresse” ei kuitenkaan ole tämän päivän ”fake news” silloin kun haemme selitystä sosiaalisen median menestykseen ja oman aikamme populismiin erona siitä populismista, jossa Kari Suomalainen kuvasi aikanaan käsitteet ”populismi” ja ”fasismi” haukkumasanoina, omien puolueittemme käyttäminä, ja vielä täysin päälaelleen ne kääntäen. Se aika oli ja meni.

Omat uutisemme ja tulkintamme ovat paikallisia ja suomalaisia. Sen sijaan suuressa kuvassa Donald Trump on kokonaan eri mittakaavan vaikuttaja ja vallankäyttäjä. Kun hän puhui eilen kongressille ja republikaanit nousivat tuon tuosta antamaan aplodejaan presidentilleen, demokraattien oli äärimäisen työlästä pysyä tuoleillaan silloin, kun Trump hehkutti kansakunnan yhtenäisyydestä ja valoisasta tulevaisuudesta, oli patriootti viimeisen päälle. Esitteli sodan sankareita, kaatuneita, heidän äitejään.

Sellainen polttelee demokraattisen kongressimiehen ja -naisen tuolilla persauksia ja moni haluaisi olla silloin persu, Agricolan kielessä viinikuurna, hypätä pystyyn raivoisaan menoon republikaanien rinnalla. Eilen oli sellainen päivä Yhdysvaltain kongressissa ja Lahden kisamontussa. Kukaan ei halunnut nimitellä suomalaista patrioottia, vieremäläistä hiihtäjäperhettä, hiihtäjäkuningastamme populistiksi, Donald Trumpia isänmaansa petturiksi ja valehtelijaksi.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts