Aleksis Kiven päivänä -Mennyt maailma ja nykyisyys kohtaavat Hämeessäkin

Oikein hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kivi muistetaan etenkin seitsemästä veljeksestä ja heidän matkastaan kohti sivistysvaltion ensimmäisiä portaita. Siinä matkalla sattui ja tapahtui mutta sivistys otti ja lopulta vei niskalenkin jopa vanhimmasta jääräpäästä Juhanista.

Se että elämme nyt modernin yhteiskunnan Suomessa ei tarkoita, etteivätkö lapsemme synny täsmälleen samaan maailmaan kuin Kiven veljekset. Se mikä heitä muuttaa Jukolasta on lähiympäristö ja sieltä saatavat vaikutteet. Maailma kun on sitä, millaiseksi me aikuiset sen rakennamme lapsillemme ja lapset sen lähiympäristössään kokevat. Muuta mahdollisuutta kun ei ole.

Nyt olisikin syytä nähdä jo suurten ikäluokkien taakse ja rakennettava vuosikymmen 2050 visioiden. Koti ja koulu ovat siinä ne tärkeimmät, sekä se yhteisö, jonka lapset kohtaavat jo ennen kuin oppimisgeenit ovat ehtineet umpeutua. Kirjallisuus, sähköinen tai ilman, omalla kohdalla molempia käyttäen, on kuitenkin varmin viestittäjä myöhemminkin.

Kieli ei katoa ja itse pidä omalta osaltani huolen, että ehdin hoitaa ajoissa myös lasten käyttöön sopivan lukukokemuksen omasta ajastani ja hieman vanhemmastakin historiasta siihen solmukohtia lisäten. Esimerkit ovat sellaisia, joista on ehkä helpoin tapa oivaltaa myös oman aikamme kipeitä solmukohtia. Menneen ajan traumat kun ovat usein juuri niitä solmukohtia, josta muistimme muodostuu. Silloinkin kun ne ovat traumaattisia ja fataaleja ilmiöitämme, ikäviä muistettaviksi.

Takavuosien liikennevirastosta tuli VÄYLÄVIRASTO. Jos tiellä on kuoppia ja se on liki kelvoton ilmoita siitä virastolle netissä. Palauteväylä.fi. Se on liikenteen asiakaspalvelua ollut jo kauan. Sinne voi myös soittaa. 01295020600. Jos tiellä on liki hengenvaarallisia kohtia, sinun on jopa VELVOLLISUUS ottaa yhteyttä silloin tienkäyttäjän linjaan numeroon 02002100. Olen ottanut autoni törmätessä tuollaiseen pohjattomaan kuoppaan ja tehden voltin katolleen lumen peittäessä petollisen ja pohjattoman onkalon.

Samoinhan sinä menettelet, jos joudut kolariin vaikkapa sarvipäisen eläimen kanssa. Ilmoitat siitä hätänumeroon. Eläin on myös haettava vammautuneena metsästä, jos itse selvisitkin. Hätänumeron tiedät. Metsämiehet hoitavat kyllä sarvellisen eläimen ja urakoitsija panee tien kuntoon.

Mitä sen sijaan ei pidä tehdä, jos kyse on valtion hoidettavasta väylästä. Älä politisoi sitä ja ala kerätä adresseja kuntaan poliitikkosi tueksi ja lukien niitä valtuustossa. Kunta ei hoida valtion teitä ja harva nykyisin yksityisiäkään teitämme. Hyvä kun kykenevät hoitamaan omat väylänsä jotenkin. Rahaa on rajallisesti ja koko ajan maaseudulla tiukemmalla.

Älä myöskään takavuosien tapaan kokoa lähetystöjä tapaamaan maan johtoa, ministereitä tai muita kellokkaita, sinulle rakkaita. Se aika oli ja meni. Siltarumpupoliitikot olivat oman aikansa tuote ja nyt tällaiset puolueet ovat perinnepuolueinamme häviämässä. Ne vain sotkevat hyvin järjestäytyneen yhteiskuntamme kulkua ja toimintatapojamme. Riitelevät joululahjarahoistaan.

Forssassa valtion omistamana väylänä Kreiviläntie Matkulla on joutunut iät ajat saarroksiin poliitikkojemme paikallisena pallottelun kohteenamme. Samoin leirikeskus Ruostejärvellä Eerikkilän kyljessä ja liki Tammelan pitäjää. Molempia oli mukamas korjattu vuosikymmenet saamatta mitään aikaan. Lähetystöjä liikkui ministereitä tapaamassa kuten 1970-luvulla ikään. Adresseja kerättiin muun puuhan puutteessa. Eerikkilä ja Tammela, Suomen valtio, yhteistyökumppaneina unohdettiin. Globaalista puhuttiin mutta EU:n rahoitus oli vieras adressin kerääjälle. Monikulttuurista palvottiin mutta elettiin kuin Jukolan tuvassa ikään ja oma saunakin polttaen.

Samaan aikaan Ypäjä, Jokioinen jne. tien käyttäjinä olivat ilmoittaneet teittensä vaurioista suoraan väyläviraston nettisivulle ja sinne alkoi syntyä punaisia pisteitä jokaisen ilmoituksen yhteydessä. Urakoitsija sai ne sieltä ja laittoi tiet kuntoon. Näinhän se sivistysvaltiossa kuuluukin mennä. Osaamme sen käytännöt ja netti on taskussamme.

Kreiviläntien kohdalla ei ollut eilen YHTÄÄN pistettä mutta kunnanvaltuustolle ja hallitukselle tuli adresseja, joissa oli satoja nimiä. OMITUISTA POLITIKOINTIA. Forssan Lehti keräsi pisteitä valittelijoille ja perinnepuolueille. Kas kun eivät valitelleet myös talven tulosta ja talvirenkaitten vaihdostakin. Älä punnitse jokaista askeltasi tielläsi: vain kauas katsoen löydät perille, neuvoi Dag Hammarskjöld.

Jotkut poliitikot elävät keräten adresseja sadakseen aikaan hälyn pyrkimättä lainkaan hoitamaan asiaansa. Päinvastoin, häly ja näennäinen auttaminen kuuluvat perinnepuolueen ja sen median toimintaympäristöön. Mitä kehnommaksi väylä tai rakennuskanta menee, kiitos näiden valittelijoiden, sitä enemmän heitä muistetaan vaaleissa. Tyhjät tynnyrit kun kolisevat eniten. Liian matalalle ne rakentavat, jotka tähtien alapuolelle rakentavat, neuvoi Edward Young.

Näin samaan aikaan fiksut saavat hoidettua asiansa ilman meteliä, eivät vain etsineet vaan myös löysivät. Perinnepuolueet vihaavat oman aikamme nettiä ja palveluja ilman nimiä ja puolueitamme. Kasvotonta asioiden joustavaa hoitoa. Siinä elämä ja aktiviteetti ovat sama asia.

Nyt on sitten Kreiviläntien kohdalla ainakin yksi punainen piste odottamassa urakoijaa. Kun sinne tulee adressinkirjoittajien pisteet lisäksi, varmasti alkaa tapahtua. Älkää kuitenkaan manitko puolueita. Minä kun en ikävä kyllä vie tätä Forssan Lehteen luettavaksi. Liittyisin silloin seuraan, jossa en ole mukana.

Tarkoitus kun ei ole perinnepuolueen median ja sen toimittajien tapaan nostaa meteliä, josta saadaan akanoita, riitaa ja epäsopua, vihankylvöä ja kiusantekoa, joita kylvää seutukunnan ja seurakunnan luettavaksi. Lapset kun elävät siinä ja saavat vaikutteensa koulukiusaajinamme. Mitä muuta se voisi olla?

Mistä muualta lapset saavat maailmankuvansa kuin seuraamalla lähiympäristöä ja sen yhteisöjä, medioita ja aggressiivisia pelejä, television tarjoamaa viihdettä, stand up -koomikkoja rinnan eduskunnan välikysymyskeskustelun kanssa itseään sivistäen.

Yliherkälle lapselle tämä kaikki on traumaattista kokemusta ja sen jatkumista sekä lopulta fataaliin tilaan ajautuvaa psykososiaalista työ- tai kouluyhteisöä. Jossa tietä ei osata korjauttaa ilman mahdotonta meteliä ja sen aiheuttajia, tulipalojen sytyttelyä niitä sitten mukamas itse sammutellen. Kunhan nyt oikea ministeri tulisi ja hoitaisi?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts