Miehet katoavat naiset kasautuvat

Edward Snowden katosin Moskovan lentokentältä eikä saapunut Ecuadorin lennolle toimittajien mielipahaksi. Yhdysvallat pitää Snowdenia petturina ja moni muu sankarinaan. Suomessa Erkki Tuomioja antoi lausunnon, joka oli keskisormen osoitus Yhdysvaltain suuntaan  ulkoministerinä. Yksityisenä kansalaisena kyse olisi ollut jostain vallan muusta.

Nyt Tuomioja on samassa joukossa Ecuadorin presidentin Rafael Correan kanssa keräämässä arveluttavia pisteitä. Correa kun haluaa olla köyhän maansa päämiehenä Venezuelan maaliskuussa kuolleen Hugo Chavezin manttelinperijä antiamerikkalaisen maailman johtajana.

Alfa uros ei parveile

Siinä hän on kuitenkin köyhän miehen mersu vasemmistopopulistina suurten eteläamerikkalaisten esikuviensa rinnalla.   Mutta miehelle tyypillinen yritys on jo sinänsä kunniakas. Miehen on pelattava näkyvästi niillä korteilla, jotka on käteensä saanut. Siinä parveilu ei ole miehelle hyväksi. Mies ei ole evoluutiossaan päätynyt parveilemaan laumaa johtaessaan. Naisen kohtalo on ollut toinen.

Venäjä presidentti vierailee Suomessa. Alfa uros hänkin. Naantali ja Turku ovat hänelle tuttuja kohteita. Suomessa tuskin otetaan esille median ykkösaiheitamme mielipidemittauskeskus Levadan “agenteista”.

Vielä vähemmän  Helsingin Sanomien näkyvästä Amnestyn ilmoituksesta otsikolla “Putin, mitä pelkäät”. Kansalaisjärjestöjen toiminta sekä homokeskustelu on ollut ongelma myös suomalaisille lähihistoriassamme ja meillä asiat järjestetään menemällä vaaleihin.

Mitä vaalien jälkeen tapahtuu on sitten kokonaan toinen asia. Kadonneet miehet kabineteissa ovat asialla eikä vaaleista muista kukaan mitään. Ministerit vaihtuvat mutta kansliapäälliköt säilyvät.

Harmaan alueen hiihtäjät

Eduskunta on ottanut vallan kuntauudistuksessamme ja perustuslakivaliokuntamme puuttui uudella tavalla myös lakien sisältöön. Linja ei kulje enää hallituksen ja opposition välillä vaan aikataulua vaatii uusiksi myös osa hallituksen edustajista. Miehet maakunnista ovat jälleen asialla vaikka työpaikoilla 80 % on naisia.

Kunnat ja sote ovat olleet hallitukselle intensiivisen ponnistuksen tulosta ja siitä kärsii koko muu lainsäädäntötyö kuten aiemmin sekoilusta Välimerellä. Hallitusta moititaan väsyneeksi ja etenkin jo toista kautta istuvia kokoomuksen ministereitä. Kunnissa alfa urokset antoivat työstä arvonasaksi viisi ja osia. Se lähstyy nyt hylättyä.

Väsyneet naiset ovat nyt alfa urosten kohteena. Kun matkasta on juostu vasta varttimaili se muuttuu vähin erin tarvittaessa ultramaratoniksi. Laumassa juoksevat sorkkaeläimet ovat helppo saalis ammattinsa osaavalla alfa urokselle susien tapaan jolkotellen.

Markkinat eivät odota  

Kun kevät meni hallintorakenteisiin syksyllä odottavat poliittiset kärhämät taloudessa ja työllisyydessä. Markkinavetoiset miehet saapuvat areenalle. Nyt alkaa tapahtua ja hallitus alkaa natista liitoksissaan. Välivaalit ovat välivaalit. Äijäpuolueessa on äijämäinen vauhti. Talvella mennään lumessa ja pakkasessa.

Tuleeko oppositio mukaan kunta- ja sote-uudistusten valmisteluun on kesälomien aikaisen pohdinnan tuotetta. Kesäterässä ei synny tulosta, vieläkään. Pyrkiikö joku ottamaan itselleen köyhän miehen Rafael Correan aseman tässä kädenväännössä, jää nähtäväksi. Irtiottoja tapahtuu ja ensimmäisenä vanhassa sosialistileirissä. Hermot eivät pidä.

Forssan mallia horjutetaan nyt Lounais-Hämeessä hyvinvointikuntayhtymänä Silvio Berlusconin tapaan aikaa voittaen vankeustuomioiden seuratessa toisiaan. Hän ei niitä lusi. Se ei ole Berlusconin tapa ensikään hoitaa mediamogulin ja ministerin tehtäviä.
Italialainen alfa uros on mallina monelle suomalaiselle miehellekin.

Sami syndrooma

Lusikkansa soppaan tuovat nyt myös Forssan ja Someron kaksi uutta Samia kuntajohtajina. Siinä sankaruuden ja petturuuden välinen rajankäynti on miehen mitta. Maalaiskuntien kesällä irtopisteitä keräävät alfaurokset saavat väistyä.

Edward Snowden sekä Julian Assagne ovat yhä tiukemmin kiinni Rafael Correan ja Equadorin ylläpitämissä suurlähetystöissä. Se elämä ei poikkea Equadorin vankiloista mitenkään. Correan uran lento jatkuu niin kauan kun he ovat hänen panttivankeinaan.

Saako Correa aikanaan Nobelin, on tulkitsijasta kiinni, ja norjalaisten on vaikea olla riippumattomia öljynsä kanssa nobeleitaan jakaessaan. Vallankäytön ja markkinoiden väliin jää joukko sumeita alueita, jossa tapaa niin harmaan alueen doupattuja urheilijoita kuin politiikan teon organisaatioarkkitehtejakin, mediamoguleita ja öljyparoneja.

Kunnissa ristiriita yhteisön ja itsehallinnon välillä on liian suuri siedettäväksi alfaurosten elämässä. Muodollinen pätevyys ja virkamiestyö ei nyt enää riitä alkuunkaan. He noudattavat virka-aikaa ja saavat virkapalkkaa, lahjonnan sijasta käytetään leimaveroa. Asiat hoidetaan virkatien protokollalla, kaikesta tehdään paperi. Asiakkaan palvelu pelottaa.

Naiselle asetettu ansa

Julkinen sektori on ollut etenkin ansa naisille, joiden olisi tullut varoa sellaisia valintoja, jotka vievät ulos markkinatalouden yrittäjyydestä pätevöittäen johtaviin tehtäviin vapaille markkinoille, alfaurosten tapaan eläen. Pelkkä kiusanteko miehille ei tahdo enää riittää. On osattava toki muutakin ansaitakseen palkkansa ja naisten arvostuksen. Eivät naiset ole tyhmiä, päinvastoin. Etenkin kusaajina naiset ymmärtävät koska menee överiksi.

Julkisen ja monopolistisen työnantajan leivissä uramahdollisuudet ovat rajallisia. Lounais-Hämeessä valtion ja kuntien palvelussa on kohta pelkästään naisia. Ura ei ole edennyt vuosikymmenen aikana miksikään vaikka tehtävät ovat muuttuneet täysin ja koulutusta on tullut usean tutkinnon verran, joskus jopa väitellen. Näin koulutus on menettänyt arvonsa kokonaan. Sitä kutustaan moraalivajeeksi. Sellainen lauma hajoaa varmasti.

Yhteisö kun panostaa juuri koultukseen ja siellä syntyvä moraakivaje vie perustan koko koulutusjärjestelmän idealta. Sitä ei kukaan voi sietää alfaurosten maailmassakaan. Laumaeläin seuraa vain viereistä laumaeläintä ja ryntäilee sokeasti kalaparven tapaan poukkoillen.

Työtehtävät eriytyivät sukupuolen mukaan taas kerran. Tohtorin väitöskirjat naisten tekemänä alfauros mitätöi siirtäen palkan muihin tehtäviin. Markkinoilla saa parempaa halvemmalla, tiedettiin jo vanhastaan. Yhdysvalloissa tohtoreille maksetaan palkkaa hyvin ja monta kertaa väitelleille vielä paremmin. Ei päinvastoin. Sellainen menettely syö taas moraalia ja on vaarallista yhteisölle. Huudahdus, ”koulutuksen pilaama ihminen”, on typeryyttä jota käyttää lukutaidoton ja naisia halveksiva alfauros.

Valmistamisen ja rakentamisen parissa naisia työskentelee nyt vain 20 % kun julkisen ja saneerattavan palvelusektorin kohdalla heitä on 80 %. Sosiaali-, terveys- ja kulttuuripalvelut ovat näitä alojamme. Miksi juuri nämä? Koska alfauros hoitaa markkinaehtoiset toimivat osakeyhtiönsä.

Olisiko julkinen sektori avattava Ruotsin mallin mukaan kilpailulle ja helpotettava näin myös naisten urakehitystä?  Olisiko viimeinkin aika pohtia, mitä kunnan ja valtion tulee tehdä ja vastata samalla siihen, mitä naisten tulee tehdä urakehitykselleen. Entäpä jos miettisit nykyisen puolueesi piilotettuja motiiveja.

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts