Mihin käytät aikasi?

Seuraan entisen kirjailijan ja visailumestari Jari Tervon uusinta tuotantoa. Tosin vain taustaäänenä olohuoneen seinältä. Itse istun ja kirjoitan työhuoneessani. Siinä on merkittävä ero istunko sohvalla vai kirjoittaen SINULLE lukijani.

Tervon visailussa kirjailijat ovat pohtimassa, mitä tapahtuisi, jos historiaa muutettaisiin yhdessä visailijan kanssa. Takavuosina, television ilmestyessä kotiini, valtaosa sen viihteestä oli visailua ja laatikkoleikkejä, urheilua. Esko ”kyllä” Kivikoski oli kansakunnan tiedon ja taidon, älyn symboli. Epäilin sitä jo silloin, lapsena. Aloin kirjoittaa ja lukea yhä enemmän ja samalla urheilla, valmentaa muitakin lapsia. Oli tehtävä oma kenttäkin ja sille koulu. Näin päin se meni. Ensin kunto ja kilpailu ja tämän jälkeen myös koulukin.

Tänään mukaan ovat tulleet aikaamme kuluttamaan kirjailijat. Pitäisikö siitä olla huolissaan? Lukevat tekstejään omituisiin kysymyksiin ja nauravat toisilleen ja itselleen. Itsekseen naureskelevat ja omaa pieruaan haistelevia pidettiin oman lapsuuteni aikana arveluttavina tapauksina Savossa syntyneenä.

Sanan rieska oli itse tehtävä ja ”sanasta miestä, sarvesta härkää”. Juhani Aho oli yksi suosikkejani lastuineen. Eino Leino tuli tutuksi lausuessani lapsena runoja tupailloissa. Puhujista paras oli Veikko Vennamo. Hänet on liki unohdettu mutta paljon aiemmin syntyneen Eino Leinon ja runon sekä suven päivää vietetään ensi maanantaina ja kuvataiteitten päivää perjantaina.

Oli oikein syntyä juuri sellaisena päivänä, jolloin myös Helene Schjerbeck syntyi. Näin käsite ”Cluster art ja Art of Clusters” manifestinani sai oikean syntymäpäivänkin liputettavaksi. Lämmin kiitos tästä tuon päivän aikanaan synnyttäneen kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen merkittävimmälle teolle.

Sanni on forssalainen ensimmäisen polven akateeminen Grahnin suvussa, isä Forssan Lehden emeritus päätoimittaja ja Laasosen Liisa Tohmajärveltä hänen miehensä äiti, emerita maataloussihteeri Kiteen ja Tohmajärven rajoilta. Hänen vanhemmillaan on siellä komea maatila. Naapurissa Teuvo Räty heitteli keihästä kun siellä vierailin. Pielavedellä vieraillessani oppilaitteni kanssa keihästä sinkosivat taivaalle useammatkin suomalaiset urhot. Urho Kekkonen syntyi siellä hänkin. Seppo Kääriäinen olisi vienyt hänen kotitorppansa multaa Moskovaan nähtäväksi Kremliin. Seppo oli lukion aikainen pohtija Iisalmen lyseon ajoiltamme. Kaikki he vaikuttivat omaan elämääni. Miljoonat ihmiset huomaamattani ja tietämättä.

Sydämelliset suven toivotukset Keski-Karjalaan ja Lounais-Hämeeseen. Ilman siellä asuvia ihmisiä moni asia omassa elämässäni olisi jäänyt myöhemmin toteutumatta ja ties vaikka olisin jo vainaa. Niin paljon me vaikutamme toistemme elämään pelkästään hetken tapaamisen kautta olematta välttämättä kirjailijan kertomuksen narratiivinen kohde Väinö Linnan elämää eläen. Kun yhden tapahtuman jättää historiassa pois muutkin muuttuvat. Siksi historian tutkijat eivät saa spekuloida historialla. Ei ole vaihtoehtoista historiaa, vain valheita ja tarinoitamme.

Mitä Väinö Linna merkitsee sinulle tai Tuntematon Sotilas kirjana. Entäpä jos tuo kirja olisi jäänyt kirjoittamatta? Tätähän Tervo ystävineen pohti ja unohtaen luonnontieteen omituisuudet. Kaaosteorian, jossa perhosen siiven iskut saavat aikaan taifuunin jossain päin maailmaa ja kiinalainan aivastus johti globaaliin pandemiaan koronan alkaessa levitä märältä torilta harmiksemme, eikä ruotsalaiset naapurissa ottaneet sitä kyllin vakavasti, kuten suomalainen ministeri ja maailman onnellisin kansa. Voiko aivastus saada aikaan talouden romahduksen ja miljoonien kuoleman?

Jos Väinö Linnaa ei olisi kirjoineen, olisiko Tervo syntynyt? Kai hänen isänsä on kirjan lukenut tai katsonut sen joskus elokuvana? Olisiko sen jälkeen juuri Jari Tervon kohdalla välttämätön siittiö ehtinyt ensimmäisenä hedelmöittämään sen munasolun siinä miljoonien siittiöiden kisassa, jossa kohteena oli juuri hänelle varattu munasolukin.

Eikö pelkkä väärä rykäisy isukilta tai aivastus olisi muuttanut järjestyksen toiseksi? Yksi olematon tupakkatauko. Mikä tahansa Tervon isän elämässä. Olisiko Tervon kohtalon kokeneet myös muut tuossa viihteellisessä ja kirjailijoita rakastavassa tuokiossa esiintyä Tervon seurana meitä viihdyttäen? Pitäisikö tästä humpuukista olla huolissaan tulevaisuutamme pohtien? Siihenhän me voimme vaikuttaakin.

Olisiko kukaan meistä nykysuomalaisista syntynyt, jos tuo kirja ja elokuva olisi jäänyt tekemättä ja iisalmelainen Edvin Laine ei olisi tehnyt siitä elokuvaa, jota seuraamme joka itsenäisyyspäivänämme? Mitä siitä sitten seuraisi jos poistaisimme kirjan ja elokuvan elämästämme? ENEMMÄN kuin jos olisimme jättäneet sodat sotimatta. Me emme olisi syntyneet lainkaan. Muut täällä maata viljelisivät ja meriä kävisivät, kirjoja kirjoittelisivat ja toisiaan viihdyttäisivät humpuukilla. Vai olisivatko he meitä fiksumpia?

Kaaosteoria ei tarkoita kaaosta vaan LUONNON LAKEJA joita Tervo ystävineen yrittää nyt kiertää viihteellisessä visailussaan. Miksi tällaiset kirjailijoiden leipää leventäviksi tarkoitetut viihdeohjelmat ovat lisääntyneet? Onko heillä ehkä enemmän sanottavaa kuin meillä vähemmän sanoja käyttävillä ja pienemmin eväin näin ajattelevilla ja puhuvilla kanssaeläjillä? Sanathan ovat siinä AINOA välineemme, symbolijärjestelmämme. Näemme niillä unemmekin, emme vain viestitä toisillemme.

Onko meitä tänään samalla helpompi viihdyttää ja käyttää VALTAA. Onko viihdyttävä kisailu urheilussa, tietokilpailussa, missä tahansa elämän muodossa, politiikka mukaan lukien, jotenkin meille tyypillinen tapa elää ja täyttää aikamme, tyhjän puhumisella ja tekemisellä, kisailulla ja sen seuraamisella?

Urheilu ja sen kaltainen kisailuhan on täynnä aivan turhanaikaista arvokkaan elämämme haaskausta. Vai onko sinusta? Oletko huolissasi mihin aikasi ja elämäsi tuhlaat, sen ainutkertaiset hetket, aikasi tuhlataan huomaamattasi.

Oletko pohtinut miksi näin menetellään? Kun sen ratkaiset, olet huomattavan pitkällä siinä ilmiössä, johon myös biologinen otus viruksena sinua pyrkii nyt OHJAAMAAN. Pois kiirehtimästä ja keskittymään karanteenissa OLEELLISEEN. Muuttamaan maailmaa juuri SINUN ajankäyttösi kautta. Aika kun on ihmisen keksinnöistä se kehnoin ja sitä käytetään pelkkään huijaukseen. Aika etenee eteen ja taaksepäin, hidastuu ja pysähtyy. Lopeta sen käyttö myymällä sitä muille, lahjoittaen turhuuteen elämäsi lyhyt kaari.

Ajattele sitä ja olet alkanut ihmetellä, miksi olet tällä planeetalla. Muiden viihdyttäjänäkö vai viihdytettävänä? Onko aika ainut asia, jota olet myynyt koko työelämäsi ajan? Kuinka kallista se mahtaisi olla? Siis elämäsi merkitys? Sen ainutlaatuisuus ja IHME. Onko se pelkän pilailun kohde?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts