Narsisti psykopaatti ammateissamme

Narsisti psykopaatti ammateissamme

Toimitusjohtaja, keittiömestari ja journalisti ovat ammatteja, joihin psykopaatit hakeutuvat.

Tähän tulokseen on tullut asiaa tutkinut psykologi ja kirjailija Kevin Dutton.

Kylmäpäisyys stressitilanteissa ja kyky toimia kaaoksen keskellä ovat ominaisuuksia, joilla voi menestyä monissa ammateissa.

Brittiläinen psykologi ja kirjailija Kevin Dutton on erikoistunut psykopatian tutkimiseen.

Kirjassaan The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success hän listaa, minkä tyyppisiset työt houkuttavat psykopaatteja.

”Funktionaaliset psykopaatit”, kuten Dutton heitä kutsuu, ”käyttävät erillisiä, vankkumattomia ja karismaattisia persoonallisuuksiaan menestyäkseen valtavirtaa edustavassa yhteiskunnassa.

Teksti on eilisen päivän iltalehdestä ja nimekkään alan professorin tutkimuksista vuosikymmenten varrelta. Niihin on syytä suhtautua suomalaisittain pragmaattisen asiallisesti.  

Olen kirjoittanut paljon narsismin häiriöistä ja mediayhteiskunnan nykyisistä ilmiöistä osana näitä häiriöitämme, mutta kytkettynä myös globalismiin ja nyt ilmastomuutokseen, viruksiin luonnossamme.

Me kun asennoidumme niihin myös osana kulttuuriamme ja Italiassa eri tavalla kuin Itävallassa tai Sveitsissä. Norjassa Holmenkollen ja sen pyhättö suljetiin ja kuningaskin pysyi sieltä poissa. Vain ladun varrella oli joitakin juopuneita suomalaisia huutamassa Iivo Niskaselle.

Oletko tavannut johtajan, joka sytyttää tulipaloja, ja on kohta niitä itse sammuttamassa. Näin hän saa siitä itselleen valtaa eikä kavahda pettää sekä huijata ketä tahansa, on laskelmallinen ja käyttää älyään kuten kirurgi veistään tai poliisi ja juristi omaa asemaansa tarvitsematta verkostoitua muihin lainkaan.  Valta sokaisee narsistin, täydellinen täydellisesti.

Psykopaatti on ehdottoman varma ja kylmä myös kaaoksessa, jonka on itse aiheuttanut. Miltä tuntuu työskennellä psykopaatin rinnalla tai tämän luomassa helvetissä, kiusaajana koulussa ja työpaikalla? Yhdyskunnassa, pikkukaupungissa, vahingossa syntyneessä, jota kutsutaan medioineen helvetin tulirotkoksi ja johtuen juuri tuosta syntytavasta ja sen mediasta. Siihen kirjoittelevista psykopaateista. Kutsuvat itseään journalisteiksi.

Jos epäilet olevasi psykopaatti, et varmasti ole. Narsismiltaan vaikeasti häiriintynyt psykopaatti ei taatusti itse tunnista tautiaan. Se kun on hänen koko maailmankuvansa ja persoonallisuutensa pyhä keskipiste. Sen horjuminen veisi hänet hoitoon.

Sinne hän ei joudu. Sen sijaan hänen taitojaan vähänkin uhkaava saa psykopaatista johtajana väsymättömän kiusaajan, jonka kohdalla toteutuvat kaikki ne kamppailut, joista parhaat romaanit on kirjoitettu, myös mutkikkaita rikoksia ratkottaessa. Vuoden poliisi Jari Aarnio on erityisen vakuuttava tapaus tällaisesta ihmisestä tukijoineen. Aikanaan ihailtu ja palkittu psykopaatti.

Kiusaamiskulttuurina juuri Suomi on erityisen kiehtova paikka alan tutkijoille hakea myös geneettisesti kiinnostavia persoonallisuuksia psykopaatteina ja samalla myös rikollisina yhteisöineen. Suomestahan löydettiin myös poikkeuksellisen paljon geenejä, joiden tuloksena syntyy juuri suomalaisille tyypillinen rikollisuus. Toki myös päihteitten käyttö ja itsetuhoisuuskin.

Psykopaatti ja häiriintynyt narsisti on hyvin harvinainen tapaus. Ei nyt tehdä kaikista professori Duttonin luettelemista viroissa ja tehtävissä toimivista psykopaatteja stereotyyppisesti. Ilmiöllä kun on myös vankat kulttuuriset perustansa ja pohjavirrat.

Oletteko muuten huomanneet kuinka Italian ja Itävallan, Sveitsin rajalla on raju ero ja näkyy myös korona viruksen käyttäytymisessä. Narsistinen ihminen ei välitä ympäristöstään ja muista ihmisistä. Ympäristökin on rempallaan. Se näkyy kun siirryt Itävallasta Italiaan.

Käsite ”fasismi” syntyi Italiassa ja mafia on tuttu sekin. Se ei ole arvo tai aate ensinkään vaan TOIMINTATAPA ja sitä tapaa sekä äärivasemmalla että äärioikealla. Ilmiö liittyy narsismin häiriöihin ja käsitteeseen psykopaatti. Pidetään me nyt huolta, ettei ilmastomuutoksesta syntyvät uudet viruksemme leviä luonnosta holtittomasti ja opiskellaan uusi elämäntapakin. Luonnossa voitte seurata kuinka täällä talvehtineet linnut (myös nisäkkäät) ovat sairastuneet nyt usein näihin ikäviin viruksiin. Ja sieltä ne leviävät myös ihmisiinkin.

 Yleensä pakkaset pitävät ne kurissa. Nyt, jälleen kerran, talvi jäi väliin ja joudumme kamppailemaan jatkossa uusien virusten kanssa muuttamalla myös elämäntapamme. Kyse on siten paljon laajemmasta ilmiöstä kuin vain yhdestä korona viruksestamme.

Yhteistä kuitenkin on ilmastomuutos. Meidän on osattava sopeutua siihen suomalaisen pragmaattisella tavalla ja muutettava elämäntapamme uutta ilmastoa vastaavaksikin. Nyt ei auta olla psykopaatti öykkäri ja vaihdettava tarvittaessa johtoakin huolehtien siitä, ettei taustalla ole narsismin häiriöitä.

Nyt ei ole vara olla huolimaton häslääjä ja malleja löytyy kyllä maailmalta muualtakin kuin Sveitsistä ja Itävallasta. Norjalaiset tyhjensivät urheilupyhättönsä Holmenkollenin eikä siellä vieraillut edes kuningas. Ladun varrella oli joku juopunut suomalainen. Etenkin politiikassa on oltava erityisen tarkkana. Siellä kun meitä huijataan psykopaattien toimesta suurina massoinamme. Massapsykoosi ja sen tutkimus on oma tieteenalansa sekin.

Älyköt ja pingot ärsyttävät meitä. Me arvostamme kyllä ihmisiä heidän kykyjensä vuoksi, mutta rakastamme virheiden takia, mokailijaa. Niinpä Yhdysvalloissa Biden on mokailun mestari siinä missä höpöttäjä Boris Johnson. Jälkimmäinen jopa liioittelee mokailuaan ja pörröttävää hiuskuontaloaan.

Matti Nykänen oli arvostettu mäkimies mutta rakastettu hänestä tuli mokiensa kautta. Saska Saarikoski on Hesarin kolumninsa kautta kertonut meille ikuisen totuuden, jolla naiset ovat onnistuneet Marilyn Monroen tapaan rakentamaan itselleen kuolemattoman rakastetun roolinsa.

Taitava koomikko osaa mokien ja reppanan kautta tehdä itsestään rakastetun. Uuno Turhapuro oli rakastettu ja Veskusta tuli kansan suurin taiteilija tämän taidon ansioista.

On eri asia tulla arvostetuksi ja samalla usein vihatuksi, kadehdituksi, kuin hakea rakastetun ihmisen ja reppanan roolia. Kun Biden päästelee suustaan sammakkoja, ne ovat joko aitoja tai harkittuja. Psykopaatti on lahjakas hämääjänäkin.

Trump ei hakenut rakastetun roolia mutta onnistui hänkin jo ennen presidenttiyttään viihteen tekijänä näyttelijän taitonsa. Media teki kaikkensa tehdäkseen miehestä koomisen ja sitä kautta rakastetun.

Obama presidenttinä oli lopulta älykkönä monelle pettymys. Hänestä ei voinut tulla rakastettua reppanaa. Elämme nyt poikkeuksellisen pinnallisuuden aikaa, jolloin ulkonäkö, pukeutuminen, syöminen ovat todella merkityksellisiä sosiaalisen median profiileja rakenneltaessa.

Kaikki nämä pintailmiöt ovat vielä koronaviruksen tapaan yliherkkyyteen saakka viritettyjä ja aiheuttavat myös sijoittajien käyttäytymisessä sellaista poukkoilua, jonka seuraukset ovat raharokotuksellekin immuuneja.

Niinpä emme tiedä vaikkapa sitä, miten epidemia vaikuttaa jatkossa kaivattuun inflaatioon ja korkoihimme. Keskuspankit ovat saman ilmiön edessä kuin me kaikki muutkin, joiden kohdalla tärkein vaikutin onkin hysteerinen käyttäytyminen ja nauraminen väärässä paikassa, äänestäminen ehdokasta, joka on mokailun mestarina oman aikamme superpoliitikko.

Eilen me valitsimme euroviisuesiintyjäksemme miehen, joka kertoo olleensa koulukiusattu ja kehittäneensä taidot selvitä tästä suomalaisesta kulttuurimme yhteisestä tuotteesta, narsismimme häiriöistä ja psykopaattien tavasta hakea itselleen yhteiskunnallista asemaa ja ammateissa, jotka ovat vieläpä avaintehtäviä nyt ilmastomuutoksen keskellä kouristelevassa yhteiskunnassamme.

Me rakennamme stereotyyppejä idässä olevasta valtavasta valtiosta, Venäjästä kulttuureineen, mutta niin teemme myös Yhdysvaltain kohdalla ja pohtimatta, millainen Venäjä satoine kielialueineenkin voisi olla oikein opittuna ja myös kouluissamme sitä näin lähestyen.

Samoin Yhdysvallat kymmenine osavaltioineen ja kulttuureineen, joista valtaosa on toki värillisiä ja kaukana Donald Trumpin tarjoamasta tai medioittemme kuvaamasta Amerikasta. Saska Saarikoski vaimoinen kirjoitti siitä kirjan, joka oli kuten Donald Trump.  Se oli taitavasti tehty valhe.

Saharan pohjoispuolella löytyy valtioita, joiden kulttuuri, väkiluku ja pinta-alakin ohittaa Euroopan mennen tullen. Samoin Saharan eteläpuoleinen Afrikka on pian pelkästään väkiluvultaan moninkertainen Eurooppaan verrattuna. Yksi valtio ohittaa Euroopan väkiluvultaan.

 Maailmakuvamme on medioittemme tuottamana narsismiltaan ja toimittajien luomine stereotyyppeineen häiriintynyt, täysin vino ja vailla edes likimääräistä totuutta ja tieteen meille esittelemää maailmaa. Elämme harhaisen ja usein vielä narsistisen egomme kautta rakentuneen maailmankuvan varassa, jota psykopaatit ohjailevat haluamaansa suuntaan medioissamme.

Tätä kirjoittaessani minulle soitettiin, kuinka korona virus oli saapunut ammatilliseen toisen asteen kouluumme. Opettaja toi sen mukanaan Italiasta. Nyt minun olisi jatkettava päivääni ajaen tuon alueen läpi kaupungintalollemme pitämään kokoustamme.

Mitä minä heille sanon sen jälkeen, kun ovat sulkeneet minut ulkopuolelle poliittisen yhteisönsä myös sähköistä välinettään käyttäen ja uhkailevat henkeäni. Forssa helvetin tulirotkona on jostakin syystä nimensä veroinen mutta koko ajan myös ikääntyessään viisastuvakin. Yhdyskunta kun on kokonaan eri asia kuin yksilöt. Forssa on poikkeuksellisen persoonallinen ollakseen hämäläinen teollinen yhdyskunta vanhan kartanokulttuurin keskelle synnytettynä. Synty oli äärimmäisen narsismin tulosta. Jokiosissa sijaitseva kartano on vain vailla viisasta omistajaa tänään. Tiedemiehet sen ympärillä eivät löydä sille oikeaa käyttöä ympäristöineen maalaispoikina ja tyttöinämme. Se on surullista seurattavaa Loimijokilaaksossa ja usean maakunnan sydänalueella, sen ytimessä eläen.

Poliisi on turvana valtuuston puheenjohtajana ja toinen kilpailevan puolueen poliitikkona hallituksen puheenjohtajanamme.  Forssan kaupunki on syntynyt pihtisynnytyksellä ja sitä rakensi Turkuun samalla sosiologian ja politiikan tutkimuksen laitoksen perustanut forssalainen maakuntalehden omistaja Aaltonen. Nyt lehti on myyty Hämeenlinnaan. Samalla meni kaupungin omalaatuinen identiteetti ja sen ylläpitäjäkin. Kyse on silloin suomalaisen narsismin perustastakin sepitteellisenä tarinanamme, ei sisäsyntyisenä ja geneettisenä totuutenamme. Totuus kun löytyy nyt agropolisesta, teknopolisesta, ekopoliksesta ja niiden strategiasta sekä manifestistani Cluster art tai Art of Clusters. Jos sillä on yli 300 miljoonaan harrastajaa ja ammattilaista tukenaan, se on ylivertainen paikalliseen mediaan verrattuna.

Prsidentti Mauno Koivisto väitteli Aaltoselle, itse tehdylle tohtorille ja professorille, satamatyöstä Turussa. Olen tuon laitoksen dosentteja mutta myös Oulussa toisen tiedekunnan tohtoreita ja professorejamme, koskisodat olivat väitöskirjan aiheenakin siellä eläneenä. Ne ovat jo uskottavia kun koskisotien käynnistäjä Ilmari Luostarinen isoisänä perusti Pohjolan Voiman ja paljon muuta sen ohella. Uskon tuntevani tämän muita paremmin. Enso Gutzeit oli ja on edelleen metsien maan vahvin vallankäyttäjä. Forssa meni metsästä sivuraiteelle kutomoineen. Näin forssalaiset elävät koko ajan harhaisessa Suomessa.

 Hehän elävät kuplassa, forssalaiset, jossa myös presidenttimme Sauli Niinistö sai ensimmäisen virkansa nimismiehenämme. Olen alueelle siirrettynä tutkijana ja rakastettu kirjailijamme Arto Paasilinnan teki saamastani työmääräyksestäni jopa hauskan kirjankin.

Minusta tässä ei ole ollut mitään hauskaa. Kuuntelen televisiosta Lapin koskisotien vaiheista ja tiedän ne käyneenä, kuinka koko tuo tarina on oikein kerrottuna kokonaan muuta. Toimittajan satu on tarkoitettu tälle uudelle sukupolvelle katsottavaksi. Joskus on hyvä, ettei tiedä totuutta. Kaikkein vähiten niistä puolueistamme, joita politiikassa edustamme ja tutkimme, presidenteistämme näissä sodissamme itselleen koskiosuuksia bulvaanien kautta hankkien. Torpan pojat ovat aina torpan poikia, myös vanhetessaan.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts