Neljän faktorin puhe

Kirjoitin edellisten Niinistön puheitten kohdalla, kuinka presidentti Niinistön puheet jakautuvat neljään erilliseen faktoriin. Niin kävi nytkin ja myös Markku  Jokisipilä on ne sieltä hakenut. Lisäksi faktoreiden järjestys on yleensä oikeaoppinen presidentille. Ulkopolitiikka tulee ensimmäisenä ja sen kääntöpuolena sisäiset asiamme.

Kolmas on lähellä ensimmäistä mutta nyt pienempänä ja uutena aiheenakin. Samaa pätee neljättä, joka peilaa kakkosta mutta taitavasti sinne kätkettynä.

Viideskin löytyi nyt mutta ei niin selvänä kuin edelliset. Niinistön puheet tehdään poikkeuksellisen huolellisesti ja ammattitaidolla.

Tekisi mieli sanoa kuinka taustalla on myös jo tietokone ja sen robotiikka. Ja miksi ei olisi? Samaa retoriikkaa havaitsee jo väitöskirjoissakin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti hyvin ”Niinistön näköisen puheen”, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Ei mitään kauhean yllättävää, mutta arvojohtajuus välittyi: kansallisen uskon ja tulevaisuusoptimismin luominen, Jokisipilä arvioi.

Jokisipilän mukaan Niinistö esittäytyi uudenvuodenpuheessaan neljässä eri roolissa.

Arvojohtajuudesta luontokatoon

Ensimmäinen rooli oli Jokisipilän mukaan arvojohtaja Niinistö.

– Hän valoi uskoa kansakuntaan, että kyllä tästä selvitään. Hän vetosi historiaan ja mainitsi talvisodankin. Hän puhui myös suomalaisesta sisusta.

Toinen Niinistön rooli oli puolustusvoimien ylipäällikkö Niinistö.

– Hän otti esiin, että sotilasliiton jäsenyys on toteutumassa. Hän loi myös uskoa Suomen kansalliseen puolustuskykyyn.

Kolmas Niinistön rooli oli Jokisipilän mukaan realisti Niinistö.

– Se rooli on näkynyt Niinistön puheissa vuosien mittaan. Hän toi jälleen kerran esiin, että demokratia on puolustuskannalla, eikä demokratia mitenkään itsestäänselvästi myy itseään maailmalla. On paljon maita, joissa on toisenlaisiakin ratkaisuja kuten Venäjä tällä hetkellä. Kiinaa hän ei tainnut mainita nimeltä.

Neljäs Niinistön rooli oli vihreä Niinistö.

– Tilallisesti se ei vienyt paljon aikaa puheesta, mutta ilmastonmuutos ja luontokato ja niihin reagoimisen tärkeys tulivat yksiselitteisesti sanottua.

Sisäinen turvallisuus

Näiden neljän roolin lisäksi puhe oli Jokisipilän mukaan sikälikin tyypillinen Niinistö-puhe, että hän mainitsi sisäisen turvallisuuden.

– Hän osoitti, että hän on kärryillä keskusteluista, joita on käyty vaikka katujengiasiasta. Sen enempää hän ei siitä ryhtynyt puhumaan. Vaikka sisäinen turvallisuus mainittiin toteavasti yhdessä lauseessa, oli merkittävää, että hän otti sen esiin.

Jokisipilän mukaan Niinistö on aiemminkin puheissaan nostanut esiin jonkin asian, jota ei vie sitä sen pidemmälle.

– Hän on kunnioittanut aika tarkkaan sisä- ja ulkopolitiikan rajaa, minkä perustuslaki antaa.

Arvojohtajan rooliin sisäisestä turvallisuudesta puhuminen Jokisipilän mukaan sopii.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts