Nemesiksen opissa

Paperiliiton Ahosen kohtalo ratkeaa tänään, kun liiton demariryhmä kokoontuu ja hyllytetty Ahonen saa lopullisen tuomionsa. Onko se samalla uutta historiaa toverituomioistuimessa, syntyykö uutta solidaarisuuden tulkintaa, on uuden ajan ja kohtalon jumalan parastigmaista menoa. 

Ahonen erehtyi puolustamaan kollegojensa ruhtinaallisia tuloja, ja samalla myös omaansa aikana, jolloin maassa liki kolmannes kärvistelee OECD:n köyhyysrajan väärällä puolella. Sellainen ei ole viisasta alalla, jossa yhdyskuntia menee vararikkoon ja autioituu metsäjättien hyvästellessä koskien partaalle syntyneet vihreän kullan huuhtojansa.

Pitkän linjan poliitikot

Entisen pääministeri Matti Vanhasen kohtalo selviää lähiviikkoina valtionsyyttäjän annettua jo oman näkemyksensä ja edessä ovat piinaviikot professoreiden lausuntoja ja poliitikkojen puheenvuoroja odotellen.

Vanhanen odottaa niitä sairaalassa saatuaan veritulpan leikattuun jalkaansa. Koko Vanhasen kausi oli sattumapääministerinä kohtalon oikkuja ja myrskyn silmästä toiseen ajautumista. Mitä tekemistä Vanhasella oli vaalilain porsaanreikien kanssa, kysyy Nemesis ja etsii eronneelle hiljaiselle miehelle naista suomalaisen treffipalvelun luotettavilta sivuilta.

Suomalainen treffipalvelu on kiusaajien ja kiusattujen yhteinen kohtaamispaikka, tapa tutustua Nemesiksen työkulttuuriin netissä ja internet -palveluina.

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikasta syytetään entisen viestintäpäällikön toimesta huonosta johtamisesta. Hetki takaperin pankin eronnut naisjohtaja moitti työnantajaansa työpaikkakiusaamisesta.

Tyypillistä tällaiselle kiusaamiselle on pilkkaaminen ja naurunalaiseksi saattaminen, uhkaava käyttäytyminen, aiheeton arvostelu, kohtuuttomat tehtävät ja määräykset, kohtuuton valvonta, tiedotuksen ulkopuolelle jättäminen, vaatimattomat tehtävät suhteessa työntekijän ansioihin ja taitoihin, mielipiteitten ja asiantuntemuksen väheksyntä ja ohittaminen, painostaminen olemaan vaatimatta oikeuksiaan.

Viimeinen keino on sosiaalinen eristäminen, loukkaavat kommentit ja perättömät juorut sekä mustamaalaaminen.

Tervejärkinen ihminen jättää tuollaisen työpaikan tai hänen kollegansa alkavat älähdellä, kun kiusaaminen alkaa mennä kohtuuttomaksi yhden ihmisen uhrilahjana muille Nemesiksen kesyttäjille slaavilaisessa kulttuurissamme. Jos näin ei tehdä, koko organisaatio alkaa kuihtua.

Korporatiiviset kohtalon jakajat

Korkeakoulujen kohtalo ratkeaa, kun opiskelijat alkavat dramaattisesti vähetä ja rahat loppua, kirjoittaa Turun Sanomat ja aiemmin Kaleva kertoi Oulun yliopiston karsivan kolmanneksen professoreistaan.

Yhden professorin hinnalla saadaan puolenkymmentä pienempipalkkaista ja vähemmän kuluttavaa nuorta tohtoria tai tohtoriksi koulutettavaa pätkätöihin. Epäilemättä nämä tulevat olemaan naisia.

Tässä kohtalo vie suuntaan, joka ei ole välttämättä tieteen tasoa ja opetusta kohottavaa, mutta lisää eriarvoisuutta akateemisissa tuloluokissa. Kun naisten määrä jossain alkaa lisääntyä, tulot alkavat samalla jostakin syystä pienentyä osana kohtalon jumala Nemesiksen oppeja.

Urheilun kylmä kohtalo

Peetu Piiroinen, ainut menestyjämme vuoden takaisissa talviolympialaisissa, on loukannut itsensä, eikä voi osallistua tänään MM-kisojen lumikourun karsintaan. Onneksi hänellä on nuorempi veli ja joukko muita lahjakkaita kourun kuluttajia.

Haavoittuneita ovat myös kuningas kotkamme ja hiihtäjämme. Vajaan kuukauden kuluttua käynnistyvät Oslon kisat tulevat olemaan kohtalon kisat kuten vuoden takaiset olympialaisemme.

Vain Juha Iisakki Mieto jaksaa olla positiivinen. Miedon kohtalo ratkeaa huhtikuun vaaleissa yhdessä Lasse Virenin kanssa. Kohtalo on julma monelle sellaiselle kellokkaalle, jonka ura on alkanut Arkadianmäellä jatkona lavakoomikon, missin tai urheilu-uran tähtivuosien ryydittämänä.

Kun jo liki 30 edustajaamme jätti paikkansa suosiolla, lähes puolet nykyisistä edustajistamme joutuu odottamaan kohtalon kylmää kyytiä. Kansan käsi on kärttyisä  jakaessaan kohtaloa politiikassa.

Kulttuurin valoisa Guggenheim

Guggenheimin kohtalo uutena uudemman taiteen näyttämönä Helsingissä odottaa kohtaloaan. Kuten kaikki uusi ja innostava, tämäkin saa osakseen matkan varrella normaalin suomalasikansallisen käsittelyn.

Se ei tule olemaan kaunista katseltavaa ja lopussa kysytään yhteisten veroeurojemme perään, haetaan sopivaa syntipukkia ja palkitaan projektiin osallistumattomat. Museon täyttäminen taiteesta ja vieraista on Kiasmaakin ahdistavampi ilmiönä ja muistuttaa suomalaisen tekoaltaan täyttöä Kemihaaran Vuotoksessa ja Siuruan Kollajan kylässä.

Suomalaisen kohtalon helmet

Lapin altaiden täyttäjät odottavat kohtaloaan esitellen tutut kohteensa, kuten aina ennen eduskuntavaaleja ja viran puolesta. Sukupolvesta toiseen sitä jatkaen, isältä pojalle syntinsä siirtäen. Nyt ne sijaitsevat samalla Natura-alueilla ja ovat tulvantorjuntaan tarkoitettuja, yllättäen. Tulvat kasvavat ilmastomuutoksen myötä, kertovat ennustajat, lumien kadotessa lopullisesti rinnan koillis- ja luoteisväylän välille jäävän jään kanssa.

Suomalaisten tekoalateiden kohtalo on sitten Lokan ja Porttipahdan jälkeen jäänyt huonolle tulokselle. Entistä maaherraa ja luottopääministeriä Martti Miettusta lainaten “Kemijoella tehdyistä virheitä on meillä paljon opittavaa.”

Miettunen osoitti sanansa medioille vasta eläkkeelle jäätyään. Se on suomalainen tapa hyvästellä Nemesis ja hankkia synninpäästöä ennen kuolemaa.

Harjaantumaton ohikulkija

Suomalainen mies kuoli nieltyään kokaiinipaketteja. Kokaiinipussien nieleminen on ammattilaisen puuhaa ja amatöörin ei pidä tällaiseen ryhtyä. Kokaiinin salakuljetuksessa kohtalon sormi on, teknologian kehityksen myötä ja poliisin toiminnan tehostuttua, muuttunut entistä osoittavammaksi. Samalla kuitenkin tilastomme kaunistuvat rattijuopumusten kohdalla.

Poliisijohto kuvaa sen korreloivan poliisivoimien vähenemisellä liikenteen valvonnassa. Peltipoliisi ei puhalluta, eikä tuo mukanaan turvallista läsnäoloaan. Vähentäisin peltipoliiseja ja valvovia kameroita, mutta lisäisin turvallisia sinitakkisia miehiä ja naisia Nemesiksen kiusaksi. Pelkkä läsnäolo kyllä riittää.

Ammattina Nemesiksen kesyttäminen

Matka kohti euron vakautta etenee hiipien ja ikään kuin varkain luottaen monen toteutumattoman yhtälön täyttymiseen euroaluetta suosivalla tavalla. Kun yhtälössä on monta tuntematonta, Nemesis on aina vahvoilla.

Suomalaisesta näkökulmasta katsoen euro ei voi olla sellainen yhteisvaluutta, joka takaa kaikille yhtäläiset tulot ja on sosiaalinen väline hyvinvoinnin tasaajana välimereisessä menossa. Nemesiksen lepyttäminen on slaavilainen tapa elää, mutta ei toki yleiseurooppalainen.

Meidän on noustava menneisyyden yläpuolelle, neuvoisi Martin Luther King ja hänen oppilaansa, kadonneen symbolin metsästäjät. Se että ammutaan juuri Memphisissä on Nemesiksen tahto ja ne laukaukset kuuluvat kauas.

Kuolema pyhittää hyvät teot

Berlusconi odottaa kohtaloaan nyt  vanhenevana 75 -vuotiaana miehenä ja jo epäonnisena hurmurina. Kun Helsinki odottaa Guggenheimia innosta uhkuen ja Turkua kulttuurikaupunkina kiusaten, Berlusconin elämä on muuttunut liki Tunisian kaltaiseksi hauraan rauhan rakentajaksi, jossa jokainen päivä kaiken muuttaa voi.

Siinä on samaa kuin haimasyöpää sairastavan Applen johtajan kohtalossa pitkine sairaslomineen. Kohtalo voi heittää osakkeen omistajan voitot hetkessä mihin tahansa suuntaan.

Yksi Armiaan mailan sivallus kaatoi Jokerit jo kolmannen kerran Porin Ässien toimesta. Auta armias sitä sattumaa, Nemesiksen naurua narripaitojen kustannuksella.

Hupsu lipsahdus

Wikileaks otti ja paljasti kohtalokkaasti OBH-Technology -yrityksen johtajan Berry Smutnyn varomattoman lausahduksen. Smutney meni kertomaan eurooppalaisesta Galileo -satelliittipaikannushankkeesta, kuinka se on typerä ja veronmaksajien rahoja turhaan nielevä hanke.

Kun yhtiö on hankkeelle samaan aikaan toimittamassa 556 miljoonan euron edestä satelliitteja, tällainen yhden lauseen lipsahdus vei johtajan hyllylle yhdessä Ahosen tapaan. Hän odottaa siellä kohtaloaan kiistäen Wikileaksin paljastukset. Käyttääkö Wikileaks kilpailevaa Yhdysvaltain gps-järjestelmää, on salaliittoteorioiden Nemesikselle heittämä tuttu kysymys.

Pandoran lipas

Presidentti Barack Obamalla on nyt puolet kaudestaan jo takana ja joukko kunnianhimoisia lakiesityksiä. Kongressin tuki on nyt hävittyjen vaalien jälkeen vaikeasti hankittavissa mutta senaatissa on vielä demokraattienemmistö.

Kansan mielipide jakautuu jyrkästi kahtia, Palinin kaltaiset kansankiihottajat sitä polarisoivat, mutta terveydenhuollon uudistus on sittenkin kansan keskuudessa myötätuulessa. Berlusconin Italian tapaan julkinen velka on valtava, Obaman kohdalla jo edellisen presidentin paisuttama, sodat niin ikää hänen perintöään, mutta korruptiosta ja naisseikkailuista Barck Obamaa ei voi syyttää Berlusconin tapaan.

Pandoran lipasta Obama ei aukaise. Hän muistaa savolaisen pakinoitsija Simo Puupposen, Aapelin, antamat opit: “Nainen on sellainen pirun piironki, että kun yhdenkin lippaan aukaiset niin jo on synti silmien edessä.” Tiger Woodsin elämästä kertonut dokumentti toi mieleen miehen, joka harrasti kaikkea muuta, mutta ei golfia.

Obaman tärkeimmät liittolaiset eivät ole lähteneet ovet paukkuen, kuten Berlusconin kohdalla, vaikka Wiklileaksin paljastusten mukaan suomalaisten ei tulisikaan liittyä Natoon vaarantaen näin ystävälliset suhteensa Venäjään. Siinä missä Belusconi vajoaa, Barack Obama voi hyvinkin nousta seuraavan kahden vuoden aikana ja hankkia itselleen historiasta merkittävän presidentin maine, toki Nemesiken suopealla myötävaikutuksella.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts