Nobelisti puhuu täyttä asiaa

Nobelisti Holmström on vierailulla ja kiittelee ammattikorkeakouluamme. Ei niinkään yliopistojamme. Totta on sekin että suomalaisilla on Yhdysvalloista paljon vääriä kuvitelmia. Oikeammin muuta ei olekaan kun kyse on koulutusjärjestelmästä. Se kun pätee jenkkeihin itseensäkin.

Obamacare on kauhea soppa ja sen tunnustaa toki nobelistikin. Hänestä on tulossa muutenkin liki perussuomalainen mielipiteiltään. Lainausta hänen lausunnoistaan ”– Obamacare ei toimi, koska palveluntarjoajat ovat hävinneet. Teksasissakin oli neljä vai viisi vakuutuksen tarjoajaa ja nyt niitä on enää yksi. Kansasissa ei muistaakseni ole enää yhtäkään. Yhtiöt vetäytyvät sieltä pois, koska se on niille kannattamatonta. Jos palveluntarjoajille antaa paljon liikkumavaraa, niin se on problemaattista, Holmström totesi myöhemmin eduskunnassa.

Yhdysvaltain tilanne on Holmströmin mukaan myös ”varoitus Suomelle” sote-projektin suuruudesta ja pitkäkestoisuudesta. Asiassa täytyy Holmströmin mukaan edetä, ”koska nämä palvelut tulevat kalliiksi”, mutta hän olisi suosinut alueellisia ennakkokokeiluja.

– Olisin varovainen siinä mielessä, että olisin kokeillut [ennalta] maakunnissa erilaisia malleja – koska selvää on, että siellä tulee ikäviä seurauksia, ja sitä joudutaan vielä monta kertaa korjaamaan, Holmström sanoi.
Hänen loppuviestinsä kuului, että epäonnistuminen täytyy hyväksyä sekä virheet myöntää ja korjata, kun sotessa edetään.”

Toinen vaalipäivä ennakkoon äänestäville on Forssassa aurinkoinen. Nyt on tilaisuus antaa arvoäänensä. Edessä kun ovat historiamme suurimmat paikallishallinnon rakennemuutokset. Jos sitä rakennemuutosta ei synny valtuustoon ei siellä kyllä mikään muutukaan.

Olen nobelistimme kanssa samaa mieltä monessa. Tällaisia kokeiluja on syytä viedä maakunnittain ja seurata mitä tapahtuu. Uusimaa kun on kovin erilainen maakunta verrattuna vaikkapa Kainuuseen, Lappiin tai Pohjois-Karjalaan ja Kanta-Hämeeseen.

Ei meillä ole kahta samanlaista kuntaa. Mutta vielä vähemmän kahta samanlaista maakuntaa. Nyt taisi unohtua niin talous- kuin sosiaalimaantiedekin. Suunnittelumaantieteestä puhumattakaan. Sadan miljoonan syntyvä vaje valtiolta, äyrihinnan puolitus ja tyhjät kiinteistömassat pienen kaupungin huolena on mahdoton yhtälö ellei kunnat kykene nyt käyttämään perustuslain niille antamaa valtaa.

Se on kuntien tehtävä nyt ja kuinka sitä käytetään ratkaiset sinä. Siis hoitaa oma edunvalvontansa ja käyttäen kunnalle kuuluvaa perustuslain antamaa valtaa. Näin Timo Soini näytti sanovan eilen ja se oli tärkein viesti äänestäjälle. Meniköhän nobelistin ja Soinin sanoma perille? Itse olen ne kirjoittanut kirjoihin ja jopa niiden kansiin. Jos niiden julkaisukin on Suomessa vaikeaa, silloin on joku maakunta ja keskusalue medioineen ajamassa omaa etuaan ohi kaikkien muiden. Tai puolue ja se kuuluisa establisment, elitismi.

Nyt on aika antaa arvoäänensä. Forssassa se on samalla ääni koulujemme ja sairaalan puolesta tai niitä vastaan. Miettikää mitä muutokset merkitsevät jos meiltä katoaa sata miljoonaa valtion kassasta tullutta rahaa ja äyrinhinta puolittuu sekin, tyhjilleen jää valtava määrä kiinteistöjä ylläpidettäviksi.

Millä sellainen kaupunki elättää kuntaduunarinsa, joita ei kohta enää ole. Entä alan kouluttajansa joita ei enää tarvita. Ei toki sitä suurta kouluakaan monitoimihallina. Järki käteen eläkeläinen, joka olet tottunut äänestämään vanhaa puoluettasi. Järki käteen kuntatyöntekijät naisina. Teidän työpaikoista tässä taistellaan.

Miten järkivihreää tai lapsiystävällistä voi hoitaa jos perhe jää työttömäksi ja ainut koulu on Forssan keskustassa. Eikö se jo pane pohtimaan kun työpaikkoja on kadonnut muutaman vuoden aikana tuhatmäärin. Joko alat tajuta miksi halutaan vain yksi koulu. Lukemasi lehti tehdään sekin Hämeenlinnassa. Eihän sieltä tule kuin tyhjä bussi kerran päivässä.

Siellä soppa missä Paavo. Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liikkeen listoilla ehdolla ollut Seppo Honkanen on saanut tarpeekseen. Hän kertoo blogissaan irtautuvansa Väyrysen porukasta.

Honkanen, entinen Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti, kertoo liittyneensä liikkeeseen päästäkseen keskustelemaan Helsingin kaupunkisuunnittelusta ja yleiskaavasta. Hän pettyi pahoin, kun Väyrynen rupesi ”ratsastamaan rasismilla”.

– Väyrynen on kuitenkin ottanut listoilleen myös yhden antisemitistin ja kolme Suomen Sisun ja Rajat kiinni-liikkeen kevytnatsia. Heidän kanssaan en halua olla missään tekemisissä, ja olen kategorisesti kieltänyt Väyrystä käyttämästä kuvaani missään mainoksissa, missä on mukana natsin naama, Honkanen kirjoittaa.

Vaalit Helsingissä näyttäisivät olevan muutakin kuin kilpailua pormestarin paikasta.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts