Nopeat syövät hitaat

Sote uudistus etenee nyt turbovauhdilla ja suuntaan, jota kukaan ei osaa ennustaa. Ilmiö on sama kuin Saksan ero unionista. Sitä, mitä ei ole ennen koettu, ei voi ennustaa, ja tulokset voivat olla mitä tahansa. Kreikan mahdollisen eurosta erottamisen kohdalla maalailtiin kauhuskenaarioita. Mitä maalataan nyt kun unionin merkittävin jäsen heittää sille hyvästit? Sama pätee kaoottiseen tilaan joutunutta soteuudistusta ja sen yksityistämistapaa rinnan maakuntahallinnon ja paikallishallinnon uudistamisen kanssa rinnakkain.

Viime kädessä vain valtio pystyy turvaamaan kaikille kansalaisille eri puolilla maata perustuslain takaamat yhdenvertaiset palvelut. Ei yksityinen palvelujen tarjoaja ole sosiaalipalveluja hoitava ja lain laatija samaan aikaan. Se etenee omalakisesti ja markkinatalouden ehdoilla eikä piittaa perustuslain kirjaimesta maailmalla, tahdoimme tai emme. Sama pätee brittien kohdalla ja erossa unioniin. Se aiheutti kokonaan uuden markkinatilanteen, johon reagoidaan paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja globaalisti. Ei ole Vatikaanin asia sanoa mitä tapahtuu, kun kirkko hajoaa roomalaiskatoliseen ja kreikkalaiskatoliseen maailmaan. Historia on se meille osoittanut. Rinnalle on tullut myös protestanttisia liikkeitä ja hyvin menestyviä kansantalouksia. Olemme yksi niistä yhdessä muun pohjolan ja Saksan kanssa.

Suunnitelmien mukaan palvelujen laatua ja kustannuksia ohjaisi nykyistä selkeämmin valtio myös uudessa maakuntien Suomessa. Kunnat jäisivät mopen osille. Olennaista onkin, miten se käytännössä tapahtuu. Sama pätee brittien eroon unionista. Kuinka se tapahtuu käytännössä. Eiväthän biritit saareltaan ja Euroopasta, globaalisti, mihinkään katoa. Suurin ero on siinä, etteivät he maksa enää yhteisiä menojamme ja häipyvät niistä ohjelmista, joita ovat näkyvästi vetäneet ja jossa juuri heidän osaamisensa on ollut avainosaamistamme. Parhaiten tämän ymmärtävät näissä ohjelmissa vuosia ja vuosikymmeniä työskennelleet. Heidän asema muuttuu radikaalisti ja he ovat jo toimineet. Nopeat kun syövät hitaat ja voittoaan juhlimaan jääneet ovat jo hävinneet. Voivottelijoilla ei ole tässä pelissä sijaa lainkaan. He ovat jälkijunassa tulevia ja aina häviämässä oli malli mikä tahansa.

Toteutus ratkaisee pitkälti sen, miten uudistus onnistuu. Miten taitavia muutosjohtajia maakuntiin ja palvelutuotantoon saadaan? Samalla julkisten sote-palvelujen yli 200 000 työntekijää on motivoitava muutokseen, jonka he käytännössä toteuttavat. Samaa pätee nyt unioniin. Ongelmana on vain se että brittien korvaaminen ei ole sama asia kuin siirrellä Suomessa hoitajia ja kouluttajia, yhdyskuntasuunnittelun taitavia osaajia paikasta toiseen budjettikirjassa tekemättä käytännössä juurikaan mitään. Brittien tapauksessa protestantit ja Merkel tahtoisivat tätä hitaampaa muutosta, pragmaattista tajua mahdottomaan tilanteeseen. Katoliset maat etelässä ovat kuin lapsia, jotka kiukuttelevat kun Yhdysvaltain näkyvin liittolainen, Troijan puuhevonen Charles de Gaullea lainaten, kyllästyy heidän ohjailuunsa markkinoilla ja globaalissa uudessa työnjaossa. Siitä on hyvillään vain Donald Trump ja Putin omissa kuvitelmissamme. Oikeasti tilanne ei ole kenenkään ennustettavissa ja nopeimmat hyötyvät siitä varmasti eniten. Ei innovaatio ja sen pelisäännöt, innovaatiopolitiikka, ole miksikään muuttunut saati luonnonlakien ennustettavuus. Kortit on vain jaettu uudelleen ja uudella tavalla.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts