Number 44

Numerologia on yksi salatieteen haaroista samaan tapaan kuin moni tulkitsee astrologian, kiromantian (käsistä lukeminen) jne. Näistä salaisista tieteistä astrologia on laajimmin levinnyt ja vaikeimmin tulkittava. Oleellista on, että ihmisellä on tarve tuntea luonnon salaisuuksia kitkien ensin pois sisäiset epäilynsä ja itsekkyys, pahuuden rikkaruohot, sekä ruumiillisesti että sielullisesti ja astuttava salatieteitten tutkimusalueille. On oltava sitä joko täysin tai uskottava tieteelliseen maailmankuvaan.

Puoliväliasetelma pahinta

Puoliväliasetelma jommankumman puolella on hieman sitä ja vähän tätä. Se ei ole maailmankuva ensinkään ja myös tulokset ovat kehnoja. Jos uskoa on oikeaan edes sinapin siemenen verran se kyllä siirtää vuoria. Mutta jos sitä ei ole lainkaan, mitään ei tapahdu. Eksistentialismi vaatii täydellistä sitoutumista. Jos olet sosialisti, kapitalisti, liberalisti tai korporativisti sitä on oltava oikein eikä vähän kaikkea.

Kaikki politiikkaa on kuitenkin populistista ja sitäkin on  oltava joko kokonaan ja täydellisesti tai sitten vain kehno populismin imitoija. Imitoija on aitoa aina askeleen jäljessä ja plagiointi, kopiointi näkyy innovoinnissa. Aito innovaattori ja visionääri sekä hänen menetelmänsä ovat kokonaan toiset kuin jälkiomaksujan hitaat hedelmät oli arvo- tai aatemaailma sekä sen perusideat mitä tahansa.

Kun tästä aiheesta väittelet, olet varmasti tutkijana sen sisällä ja tiedät yhä enemmän yhä vähemmästä. Tarkkuusnäkö kasvaa  sekä lähelle että kauas ja käytät vuoroin  kiikaria ja mikroskooppia. Piilotajuntasi työskentelee aiheen kimpussa vuosia, joskus vuosikymmeniä. Näet siitä unesikin, tietämättä.

Puolivälin puuhastelija – harrastelija

Kun olet mukana puoliväliasetelmassa puuhastellen ja harrastellen toimittajan tapaan vaihtaen yhtenään aihetta, tiedät yhä vähemmän yhä enemmästä ja enintään levität ideoiden siemeniä, mutta eteneminen itse tieteessä jää olemattomaksi. Näin myös toimittaja, joka ei ole sitoutunut mihinkään arvomaailmaan, on leipäpappina kehno poliittinen toimittaja.

Näin syväanalyysi medioissamme on koko ajan vähentynyt ja se koskee myös koulutustamme mediayhteiskunnan tarpeisiin. Me saamme valtavasti tietoa ja pääosa siitä on pinnallista puppua, hattaratietoa tai viihdettä. Se miten sen valikoimme ja käytämme hyväksi, teemme valintamme, on omalla vastuullamme. Sitä kutsutaan individualismiksi ja se ei hyväksy yhteisöllisiä eettisiä ja moraalisia ratkaisuja. Jos yhteisö ei ota toimiakseen se määritellään uudella tavalla, toimivaksi. Syntyy uusyhteisö, uusliberalismi, libertanismi jne. Kansan kielessä monen sortin sosialisteja.

Näin puolue ja aattellisuus on ajautunut kriisiin ja sen mukana koko demokratia. Puolue on vain vallankäytön väline. Puolue markettina on institutionaalinen kriisi ja se hakee korjausta vaaleissa. Kovin moni äänestäjä on nyt vailla puoletta, joka ei olisi vain vallankäytön ja valtapelin väline.

Kaivataan muutakin, aattellisuutta. Moni menee kuntavaaleihin tietämättä, mitä puolue tai valtuuteuksi pyrkivä ajattelee ja syntyy pimeitten lyhtyjen vaalit. Näin ihminen ei olekaan vaihtanut puoluettaan vaan puolue on kadonnut jalkojen alta pimeässä ja tilalle on tullut uusi matto jalkojen alle. Joillakin muutos on niin suuri, ettei hän tiedä muuttuiko lattia katoks vaiko katto lattiamatoks. Näin usein yhdet vaalit jätetään väliin ennen uuden poliittisen kodin löytymistä.

Jos et ole ratkaisu ongelmalle olet osa ongelmaa

Elämme jälleen kahden mallin  puoliväliasetelmassa, jolloin niillä ei ole elämän laatua korjaavaa merkitystä. Puoliväliasetelmissa syntyy eksyneen ihmisen ahdistusta ja väsymistä, kiusaamista ja sosiaalista häiriköintiä, syrjäytymistä. Sitä kutsutaan murroskulttuuriksi tai hybridiyhteiskunnaksi, jossa mukana on sekä vanhaa dieselmoottoria että uutta sähkömoottoria. Täydellinen sähkömoottori olisi aikanaan edellyttänyt myös toisenlaiset tiet ja auton muodon.

Sama koskee kuntarakenteen muutostamme, jossa todellinen tie olisi pyyhkiä vanhat rajat pois ja antaa tietokoneen hakea uudet optimaaliset rajat (GIS) niille palveluille, joille ne halutaan optimaalisesti järjestää vaikkapa minimoiden liikkumista. Se käy helposti ja tavalla, jossa kansa voi olla indikaattoreitaan hakemassa. Oleellista on ettei maalla, jossa rajat liikkuvat, rikota vaikkapa kylärakenteita. Rajalla ei pidä aiheuttaa sille tyypillisiä ongelmia vaan minimoida niitä. Jos joku ratkaisu ei ole oikein hyvä, ratkaisu ongelmalle,  se alkaa pian olla osa ongelmaa, usein ongelma pahimmillaan.

Siirtymä hevoskieseistä ja -rattaista höyryveturin kautta häköpönttöihin ja öljyn tisleitten polttoon on ollut kallis tapa ja uhkaa nyt koko globaalia maailman taloutta ja sen ekologiaa, kestävää kehitystämme puoliväliasetelmissa eläen. Näistä on päästävä irti tai hyväksyttävä talouden kehnot näkymät ja elettävä imitoijan, jälkiomaksujan ehdoilla.

Pakkomielle uskoa

Numerologia on salatieteistä loogisesti helpoin. Säännöt voi opiskella ilman erityistä koulutusta, kuten nykyisin on tapana, ja siinä sen salaisuus juuri piileekin. Se on kuin poliitikon maailma, jossa jokaisella on hieman erilainen käsitys maailmasta ja sen säännöistä. Jokaisen ääni kelpaa tuli se mistä tahansa suunnalta. Ääni tuo valtaa ja se riittää. Sen oppiminen ei tapahdu pänttäämällä päähänsä luonnonlakeja tai väljempiä stokastisia ihmistieteitten lainalaisuuksia. Riittää kun äänestää mutu -tuntumalla ja ketä tahansa.

”Politics” käsitteenä on kuitenkin hieman eri asia kuin ”policy”, fyysisen, sosiaalisen ja taloudellisen ympäristömme kehittäminen. Samoin se, onko ympäristö regionaalista, kartalle piirrettävää, spatiaalista tai mentaalisten alueiden maailmaa. Maantieteen filosofia on vaativa asia ja monen tieteenalan summa. Usein se esiintyykin tiedekuntana ja geopolitiikkana, sotilaiden tieteenä, ja sitä harrastettiin muilta salaa etenkin kylmän sodan vuosina ja sateliittikarttojen aulla.

Jälkimmäisiä ”policy”  -ihmisiä voidaan kouluttaa, edellisiä ”politics” -ihmisiä vähemmän, ellei sellaisena pidetä vaikkapa puhetaitoa, julkista esiintymistä, retoriikkaa ja monia vaikkapa manipulatiivisia keinoja vaikuttaa ihmisiin, mainostamista ja markkinointia. Tänään medioitamme myydään ilmoitusten ja mainosten kautta, ei tiedon ja informaation.

Jälkimmäinen on ilmaista, edellinen maksaa. Sitä kutsutaan aiemmin riistotaloudeksi, jossa tiedon tuottaja ei saa korvausta lainkaan, ainoastaan ilmoitusten ja mainosten myyjät sekä viihteen sekä kevyen hattaratiedon tuottajat. Tieteellisen tiedon tuottajat pitävät kuitenkin järjestelmää yllä. Innovaatio, analysoitu tieto, ei synny ilmoituksen ja hattaratiedon tuotteena.

Pitkä historia etenkin kartoilla

Numeroiden tieto periytyy muinaisesta kiinalaisesta, intialaisesta, babylonialaisesta, egyptiläisestä ja kreikkalaisesta puolitieteiden tuntijoista. Heillä oli hallussaan nimien, syntymän ja ihmiselämän mysteerioiden tuntemus alkaen Pythagoraan kaltaisista liki jumalhahmoista ja yhdistellen näitä jumalalliseksi numeroiden tieteeksi.

Etenkin meren kävijöillä  oli  numeroille mystinen yhteys ja usein vielä astrologiaan, taivaalle tuijotellen. Sillä ei ole mitään tekemistä nykytieteen kanssa mutta viihteenä se myy hyvin. Jotkut ottavat sen tosissaan. Paikkaa ja aikaa ei määritellä kuten vuosisatoja takaperin. Silti meille riittää arkitotuus, se miltä vaikkapa lähiyhteisö näyttää. Meille riittää tasokartta ja tie, joka on punainen viiva paperilla. Sen sijaan koneet, joita käytämme, eivät voi suunnistaa niin  suurten mittakaava- tai kulmavirheitten kanssa.

Kun yhteiskunta alkaa taantua se joutuu samalla historiansa traumaattisiin solmukohtiin. Meillä Suomessa sotien ja veritekojen aikaan. Sosiaalinen muisti ja pääoma on siellä traumatisoitunutta. Numerot vievät aina sinne. Samoin yksilön omassa käyttäytymisessä, psykologiassa. Lopulta koko “virtapiiri” on kuin oikosulussa ja ylirasittunut jota päihteet pahentavat.

Onnen numerot

Numeroiden maaginen merkillisyys periytyy omaan aikaamme. Lottoriviä täyttävistä 55 % luottaa onnennumeroihinsa ja “vain” 45 % koneen arpomaan riviin. Ihmisen taikausko ja hyväntahtoinen hulluus on mittaamaton.

Ihmistä voidaan huijata lukemattomin keinoin ja aina syy on ihmisessä itsessään. Halussa tulla huijatuksi. Myös suomalaisten suurmiehiin, Mikael Agricolasta Elias Lönnrotiin, liitettiin elämänrytmin maagisia lukuja ja toki he käyttivät niitä itsekin omassa työssään. Maagiset luvut osoittavat kuinka Mikael Agricola olisi jälleensyntynyt Elias Lönnrot.

Kun ihmisen työ on ollut kulttuurille suurimerkityksellistä, hänen maaginen työnsä pyritään siirtämään jopa numerologian keinoin yhteen ja niinpä Agricola kuoli samana päivänä huhtikuun 9. kun Lönnrot syntyi. Toki on muitakin todistuksia. Vakuuttavia.

Number 23

Edellisissä kuntavaaleissa sain kannettavakseni ristinä numeron 23. Samaan aikaan elokuvateatterit täyttyivät Jim Carreyn elokuvaa seuraavista ihmisistä. Aiheena oli numeroiden riivaama, vakavaa roolia näytellyt mies Jim Carreyn tähdittämänä.

Elokuvassa Jim Carrey sekoaa numerosta 23. Tuo numero hyppii hänen silmilleen katsoi hän mihin tahansa suuntaan tai laski numeroita yhteen, vähensi tai kertoi. Numeron helvetillinen, paholaiseen liittyvä kirous, oli saapunut Carreyn päähän perheenisänä kirjasta, jonka lukemisen hän olisi voinut jättää väliin. Laiskana lukijana muutenkin ja puoliväliasetelman ihmisenä. Sellaiselle mikä tahansa kirja on tiedettä.

Oma aikamme on nyt täynnä kouluaikojen laiskoja lukijoita ja kirjoittajia, jotka ovat sosiaalisen median koukussa raskasta taakkaa ilman läppärin kyljessä olevaa alkolukkoa. Kun ammattitoimittajan työ on sekin muuttunut sisällöntuotannosta viihteeseen ja menetelmien opiskeluun, kaikkialla on nähtävissä pinnallisuutta, lyhytjänteisyyttä, hattarankeveää sanaserpentiinien saastetta. Kilpaile siinä sitten numerolla 23 henkimaailman mystisten rajatieteiden kanssa ja yritä puhua tulevista vaikeista vuosista ja talouslamasta. Hukkaan menivät ne vaalit Jim Carreyn kirousta ilveilijänä kantaen.

Perinteinen media ei edes ole pyrkinyt panostamaan laatuun vaan nostanut kätensä ylös, kiihdyttänyt tason laskua. Pinnallinen sekametelisopan lukeminen on vienyt muutamassa vuodessa lukutaidon lisäksi myös kyvyn ajatella. On muistettava ettei sosiaalinen media ole faktaa. Samalla yksittäisen toimittajan vaikutusvalta on murentunut. Syvälle menevä taide, tutkimus ja tiedonvälitys on nyt vain voittoja osakkeenomistajille ja perinteinen media saa tulonsa ilmoituksista, mainoksista. Näin politiikka (politics) pinnallistui ja policy (kehittäminen) katosi kokonaan.

Sananvapaus voitti

Toki mielipiteensä esille haluavat ovat nyt voittajia. Intenet ja sosiaaliset mediat vapauttivat sanan lopullisesti. Ennen tätä aikaa sananvapaus oli pelkkää löysää puhetta niiden oikeuksista jotka median omistivat.

Toki tämä sama suunta jatkuu sosiaalisten medioittenkin sisällä ja niiden tuotannossa. Toisaalta parhaimmillaan ne tuottavat tietoa, johon valtamedia ei toki pystynyt. Jatkossa kilpailun mediayhteiskunnan herruudesta voittaa journalismi, joka muistuttaa yhä enemmän tukijan työtä. Ei riitä että tietää yhä vähemmän yhä enemmästä, on myös tiedettävä tieteen tekijän tapaan yhä enemmän yhä vähemmästä ja ymmärrettävä miten tämä kaikki tapahtuu nopeasti ja on integroitavissa yhteen, poikkitieteelliseen asuun. Se on rankkaa työtä. Kirjoittaa tieteen syvyydeltä mutta popularisoiden sanoma sekä tehden se tiivistäen pariin riviin ja monen tieteen totuutena samaan aikaan. Ei onnistu.

Erikoistuminen on myös median tehtävä ja toimittajan työtä. Poliittinen korrektiivisuus katoaa, kuten on Forssassa huomattu, konsensushenki on hävinnyt jo aikoja ja tiedon määrän valtava kasvu lisää luonnollisesti huuhaan osuutta informaatiossa. Hyvää on etenkin portinvartijoiden ja tiedotusmonopolien katoaminen. Mutta miten kertoa, että 23 ei ole niin paha numero kuin Jim Carrey leffassaan osoitti? Onneksi nyt on käytettävissä  uusi numero, 44 :o)

NUMERO 44

Koska takana on numeron 23 tuomat kakki inhimillisen elämän koetut kirot pyrin nyt osoittamaan miten numero 44 on kuin kääntöpuoli kaikelle tuolle koetulle helvetille. Teen sen 44 kertaa ja noudattaen nyt oikeaa matematiikkaa, en numerologian salatieteitä. Jokainen voi pohtia luettuaan, olenko onnistunut.

1) Forty-four (44) on ns. tribonacci numero, a happy number, onnen numero, octrahedral number, palindromic number, stormer number, Eulerin funktiosta johdettu jumalallinen ihme numeroiden joukossa. Voitte tarkistaa tämän Wikipediasta. Se ei valehtele. Englanninkielisenä sillä on liian paljon korjaavia lukijoita, tiedemiehiä mukana.

2) Myös astronomiassa 44 on saanut poikkeuksellisen paikan. Koska kuitenkin moni sotkee astrologian ja oikean tähtitieteen, en ala tätä kuvaamaan. Totean vain kuinka kyse on Saros numerosta ja se saa nyt riittää. Olen aiemmin kirjannut tämän tarkemmin romaanissani Arctic Babylon. Tänäänkin sen avasi koneeni muistista joka tunti ainakin yksi lukija ja alkoi uuvuttavan urakan.

3) NGC 44 viittaa Andromedaan, sen kaksoistähteen ja sen poikkeukselliseen tarinaan (www.ngcic.org/). Vastaavasti M44 takoitta ns. Beehive Cluster käsitettä. Cluster art on taas oma kotisivustoni ja olen tehnyt tutkimusta klustereiden kanssa yritys- ja aluetaloudessa, mediassa, jo vuosikymmenet. Myös ekologisessa klusterissa väitöskirjaan saakka (Ecological cluster). Jos nämä eivät liity toisiinsa, mikä sitten liittyisi? Numeron täytyy liittyä työhöni, syystä tai toisesta, tuskin koko ajan sattumasta. Kaikille tiedemiehille sattumaa ei ole olemassakaan, kuten Einsteinille. He jotka puhuvat sattumasta elävät kaoottisessa maailmassa itsekin. Einstein ei elänyt.

4) Pidän musiikista, klassisesta ja bluesista. Suosikkini on “Forty-Four” tai “44 Blues”. Olen käynyt St Louisissa, tiedän missä Roosevelt Sykes popularisoi tämän lyyrisen laulun. Vuosikymmen oli 1920. On kulunut pian sata vuotta tuosta historiallisesta hetkestä. Blues liittyy numerooon 44.

Well I walked all night long, with my hand (2x)
Now I was looking for my woman, found her with another man

Well I wore  my .44 so long, Lord it made my shoulder sore (2x)
After I do what I want to, ain’t gonna wear my .44 more

Now I heard my baby say, she heard that 44 whistle blow (2x)
Lord I should like, ain’t gonna blow that whistle no more

Now I got a little cabin, and it’s number 44 (2x)
Lord I walk up every morning, the wolf  be scratching on my door

5) Mikä yhdistää Hank Aaron, Willy McCoveyn, Reggy Jackson, Floyd Littlen (Denver Broncos), Pete Retzlalaffin (Phoenix Suns), Sam Laceyn (Sacramento Kings), George Gervin (San Antonio Spurs), Jim Brown, Ernie Davisin, Floyd Littlen, Rob Konradin (Syracuse University). Aivan, voittajien  numero 44,  joka on luonnollisesti yleisin jäädytetty numero samalla. Yhdysvalloissa kuka tahansa ei saa kantaakseen paidassaan numeroa 44.

6) Entäpä kun soitatte Englannin verkkoon, Britannian Imperiumin saarivaltion punnalla hyvin menestyviin ja eurokriisiämme sääliviin maihin, haette sieltä kumppania EU:n rakennerahastojen käyttöön, mihin suuntanumeroon soitatte?

Aivan, 44 näpytetään kännykkään, olen tehnyt sen miljoonia kertoja hakiessani Lounais-Hämeeseen osaamis- tai innovaatiokeskusrahoja joko Agropolikseen, MTT:n tutkijoille ja aina erehtymättömälle hallinnolle, jokiprojekteihin Loimijokilaakson hankkeisiimme tai pellavan jalostukseen Somerolle, Ernie (European Rivers Network) ohjelmaan yleiseurooppalaisena järkivihreän Loimijoen nimissä jo 1990-luvun puolella ohjelmaa koordinoiden myös ranskalaisten, espanjalaisten ja ruotsalaisten puolesta.

Rhonen laakso, Tweed joki, Emå, Kalix, joet Espanjassa ja Irlannissa tulivat tutuiksi, samoin jokilaaksojen talous ja elinkeinoelämä, kulttuuri ja suuntanumero 44 syöpyi mieliin.

Myöhemmin samaa numeroa käytin brittien hallinnollista ja kärkiyliopistojen apua hakien matkalla Kiinaan (Susdev China) ja ajaen Yhdysvalloissa tietä kohti New Yorkista Massachusetsiin ja Texasista Missouriin. Britit ovat edelleen Yhdysvaltain Troijan puuhevonen matkalla Eurooppaan, lainaten Charles de Gaullea.

Tiedepuistojen tukea haetaan aina Yhdysvalloista lähtien ja maailmanjärjestöjen (IASP, AURP) pyynnöstä, niiden luottamus hankkineena, sekä verkottaen samalla mukaan hankkeisiimme, elintarviketeknologiaan ja biotieteisiin Jokiosissa. Kun pidetään juhlapuheita Brasiliassa ja Meksikossa, suurvaltioiden ja investointipankkien vuosijuhlissa, numero 44 on koko ajan käytössä. Pessylvania Route ja U.S. Route ovat tuttuja teitä monelle suomalaiselle ja samalla numero 44.

Mihin suuntanumeroon silloin soitetaan tai mitä valtatietä ajetaan?  Aivan, numero 44 ja sitten puntia ja taaloja kunnan ja valtion kassaan, Life ja Recite rahoja kuluttamaan talousalueen sisällä ja siellä toimivissa organisaatioissa ja yrityksissä, verottajan laarissa sote -palveluja tarjoten. Rahan jakajan käteen jää aina luu, uhkauksia ja kiusantekoa, pitkiä työpäiviä ilma korvausta. Tiede on innovoinnissa lajina tällainen.

Siellä missä innovointi on vierasta ja yhdyskuntien vararikot tuttuja, 2000 ihmistä jää työttömäksi vuosikymmen aikana, supistumiskehitys tuttu ilmiö noidankehämäisesti etenevine tauteineen. Jos se riittää, asiat ovat kunnossa. Miljoonat ihmiset asuvat myös slummeissa eiväkä muuta sieltä pois mistään hinnasta.

Sitä kutsutaan paikkaleimautumiseksi ja tein siitä ensimmäisen väitöskirjanikin. Alueeseen leimautumisessa ei ole mitään pahaa, päinvastoin. Moni kertoo juuri sen olevan syynä kuntaliitosten vastustamiseen. Olkoonkin, ettei tuo tunne katoa, vaikka sote-alue muutuisikin toisin hoidettavaksi.

Tohmajärvellä ja Rääkylässä sen hoitaa ulkomainen yritys. Kunnat ja niitä edustavat puolueet ovat edelleen kartalla, väittelyjä käydään kunnanantaloissa ja kuppiloissa. Aina asiaa löytyy vaikka hoidettavana olisi vain hevosenpitolautakunta.

7) Gaius Julius Caesar oli epäilemättä nimekkäin Rooman valtion keisareista. Hänen imperiuminsa ulottui sulkien palomuurillaan nykyisen euroalueen eteläisimmät valtiot  mukaan lukien myös pääosan Turkkia ja Afrikan pohjoisen rannikon.

Se että kuljetamme mukana eurossa juuri näitä valtiota selittyy Ranskan pitkällä suhteella tähän suuntaan Eurooppaa. Oma suuntamme on globaalilla pallokartalla Jäämeri, luoteis- ja koillisväylät sekä niiden rikkaudet. Pumpulitieksi kutsuttu ensimmäinen Jäämerentie rakennettiin vuonna 1916, jotta pumpulienkeleillä olisi töitä. Tiesivätkö nämä noista uhrauksista silloinkaan tuon taivaallista. Eivät. Ei kukaan odottanutkaan. Jos töitä riitti, se syntyi muiden työn tuloksena. Nyt odotetaan Helsingin kasvun apua. Se ei ole innovointia vaan jarruttelijan hidasta diffuusiota. Jälkiomaksumista, imitointia, plagiointia taloudellisen kasvun tai laman siirtymistä metropoleista maalle. Näin vaikka aika on nyt toinen  ja paikka kartalta kadonnut reaaliaikaisena todellisuutena.

Caesar kuoli tai surmattiin vuonna 44 ennen Kristusta, 15. huhtikuuta. Odotetusti luotetuin ja läheisin iski hänkin tikarinsa Caesarin rintaan, Brutus. Historia ja maantiede on hyvä kuljettaa mukana, kun teemme omaa joko kunnallista tai kansallista politiikkamme. On hyvä ajatella globaalisesti, maailmanlaajuisesti, mutta toimia lokaalisesti, paikallisesti. Ei toki päinvastoin.

Kaikella toiminnalla on aina dimensio alueelle, jossa se tapahtuu. Ja tämä paikka on aina lokaalinen yksikkö. Pragmaattisen suomalaisen olisi tämä ymmärrettävä muita paremmin eikä haaskattava omaisuuttaan maailman turuille.

8) Puola on pilkottu ja kadotettu rajoineen välillä Euroopan kartalta kokonaan. Sen kohtalo muistuttaa idän ja lännen välissä Suomen kohtaloita. Puolan omassa kansalliseepoksessa (Dziady) on Kalevalaa vastaava runo kertoen kansakunnan vapauttajasta näin:

”Born from a foreign mother, his blood of ancient heroes. And his name will be forty and four.”

Ei siis mikään paholaisen merkki 666 vaan sen kääntöpuoli 44 myös Puolassa.

9) Elämme Yhdysvaltain vaalien alla ja sen kuumimpia hetkiä seuraten. Barack Obama piti loistavan puheen YK:n yleistunnossa hieman ennen omaa presidenttiämme. Hän on Yhdysvaltain 44. presidentti. Uskon ja toivon että tämä luku säilyy myös vaalien jälkeen.

10) “Man in Black”, Saint James the Great, Agrippa I Judea, Claudia Julia ja Wu Han, Han Dynastian keisari, kuolivat kaikki samana vuonna 44 jälkeen Kristuksen. Oikeat ihmiset ymmärtävät kuolla ja syntyä oikeana vuonna.

11) Suomi irtautui toisesta maailmansodasta vuonna 1944. Se oli Suomelle merkittävä vuosi ja samalla sitä myös Marsalkka Mannerheimille, josta nyt on tehty heikkotasoiseksi kuvattuja yhden tähden elokuvia. Mannerheimin suurin merkitys korostui juuri vuonna 1944. Ei tätä historiaa toki elokuvat miksikään muuta. Mitä paremmin historiaa tuntee, sitä enemmän Mannerheimia arvostaa myös ihmisenä.

12) Sodastaan suomalaiset muistavat Neuvostoliiton 44. divisioonan. Se oli alun perin Ukrainassa koottu jalkaväkidivisioona. Parhaiten tuo divisioona muistetaan Raatteentien taisteluista  talvisodassamme. Se on myös muisto omasta isästäni. Hän säilyi noissa taisteluissa, divisioona ei. Ei sen kohtalo kuitenkaan niin synkkä ollut kuin mitä elokuvat antavat ymmärtää. Monelle matka Ukrainasta Suomeen oli merkittävä etappi ja käännekohta elämässä.

13) Suomalainen lentolaivue 44 oli legendaarinen perustamisestaan alkaen. Se oli kaukotoimintalentolaivue ja muistutti siinä myös isääni, tosin hän liikkuen Mannerheimin ratsastavassa rykmentissä linjojen takana. Tänään näistä rintamalinjoja ylittäneistä miehistä on puhuttu ymmärtäen, kuinka näiden miesten oli selvittävä sellaisissa oloissa, joissa valvottiin monta vuorokautta ympäri ja joltakin meni raajoja vihollisen tulituksessa tai miinaan astuessa. Siinä vaadittiin lääkitystä. Ikää isälläni oli 22 vuotta. Hän poistui viimeisten miesten mukana rajaa Värtsilässä suljettaessa ja olin itse sitä ensimmäisten joukossa avaamassa vuonna 1989 samassa paikassa. Ne olivat herkkiä hetkiä.

Olen kokenut saman koskisotien päättyessä. Isoisäni veli Ilmari ne käynnisti kirjoittamalla Pohjolan Voiman perustamisasiakirjan ja koskiensuojelulakiin ne lopulta päättyivät. Kemijokilain myötä maksettiin myös korvaukset, mutta vasta karvalakkilähetystön jälkeen.

Opiskelimme kuntayhteistyötä Karjalassa ja vedin  ohjelmaa kaksi vuotta ja myös Sortavalan talousalueella. Tänään Värtsilä on liittynyt Tohmajärveen ja Kesälahti Keski-Karjalassa Kiteeseen. Rääkkylä ja Tohmajärvi yksityistivät kuntansa sote-palvelut. Olin sitä läheltä seuraamassa.

Rääkkylä on sisämaan saaristokunta. He kiittelevät ratkaisuaan. Kesälahtelaiset omaansa. Sitä kutsutaan kognitiiviseksi dissonanssiksi. Kun yhdessä tehdään valinnat, ne on syytä hyväksyä myöhemmin ja muutettava asennetta myönteisempään suuntaan kun jos päätökset sanellaan muualta, ylhäältä. Kuntarakenneuudistajien olisi syytä  noudattaa edes peruspsykologiaa.

14) T44 on suomalaisille tuttu Neuvostoliitossa valmistettu panssarivaunu. Se on eniten valmistettu panssarivaunu samalla. Se, millaiseksi Venäjän olot muuttuvat Putinin jälkeen, on suuria suomalaisia kysymyksiä. Oletan, että Putinin aikoja pidetään josku Suomessa hyvinä aikoina.

15) Bussilinja 44 Larkhillista Enniskerryn suuntaan ja takaisin tuli tutuksi Dublinissa seuratessamme toistemme ohjelmien toteutusta niin Irlannissa, Skotlannissa, Ruotsissa, Ranskassa kuin Espanjassakin. Itse pidin miellyttävimpänä Skottien Tweedjoen maisemia ja Edinburgh on paikka, jossa käyn edelleen myös yliopistossa Lontoon yliopistojen rinnalla. Geenitutkijoille Edinburgh on merkittävä paikka.

16) Kantatie 44 Sastamalasta Kauhajoelle on kehittynyt vuosien varrella pitäjäteistä ja tuli tutuksi niin Kokemäenjoen ohjelman kautta kuin vieraillen tyttäreni kotona Vammalassa. Nykyisin he asuvat Raaseporissa. Satakuntalainen ihminen poikkeaa melkoisesti etenkin ruotsinkielisestä saaristoalueesta. Kun on asunut liki kaikissa maakunnissamme,  suurimmat erot ihmisten tavoissa ja murteessa syntyvät juuri ajaen tätä tietä Kokemäenjokilaaksosta kohti Pohjanmaata ja Kurikkaa 150 kilometriä. On hyvä tuntea Suomea ja maantiedettä kun Suomea suunnittele aluelääkärinä, ei tuomarina.

17) Bulevardi 44 muistuttaa punatiilitaloineen Forssaa. Bulevardi mediaympäristönä Helsingissä ja Forssassa ovat tulleet tutuiksi ja muutokset ovat suuria. Lehtitaloja läheltä seuranneena ja niissä myös työskennelleenä sekä tutkijana että osana mediamylläkkää, pitäisin nykyistä murrosvaihetta pelkästään positiivisena asiana.

Mediaväki joutuu sopeutumaan, mutta samalla myös toimimaan ensimmäisen kerran selkeästi tien näyttäjinä innovaatiomedian kautta. Tutkimukseni sosiaalisen median taloudesta ja strategiasta tulivat hyvään aikaan ja toivottavasti ovat palvelleet bulevardin lukijoita ainakin blogeina, joita taitaa olla jo liki tuhat kappaletta.

Ne saattavat muistuttaa aika tavalla yläsavolaisen Juhani Ahon lehtimiesaikanaan tekemiä lastuja. Pituus on ainakin liki sama ja poikkeaa bloggaajana reippaasti lyhyistä muutaman kappaleen kertojista. Aho olisi ilman muuta ahkera blogisti, jos eläisi tätä aikaa. Ahoa tuntevat muistavat miten luku 44 oli hänelle tärkeä.

18) Muumimaan osa 44 kertoo isoisän roolista ja se on isän tehtävää vieläkin merkittävämpi. Toivon hartaasti, etteivät äidit ja isoäidit unohda miehiä ja isoisiä siitä tehtävästä, joka on yhteisön sisällä tärkein. Jos presidentin on siitä kerrottava isällisesti, siinä ei ole kyllä mielestäni mitään pahaa. Lapsiystävällinen Forssa voisi olla myös ikääntyvän ihmisen ehdoilla kulkeva ja siinä pumpulienkeleillä on paljon pohdittavaa. Isoisät mukaan näkyvämmin. Parempi huonokin isä kuin ei isää ollenkaan, sanottiin Savossa.

19) HICSS-44 viittaa lähelle varsinaista työtäni ja arkiminää. Käsitteet “Knowledge system”, “Organizational system”, “Software techonology”, “Internet and Digital economy”, “Information technology in Helth care”, “Electronic Governement”, “Digital media”, “Decision techonology”, “Collaboration Systems” ovat tyypillisiä HICSS-44 konferenssin aiheita. Ympäristön ja elintarvikkeiden tai tiedepuistotoiminnan kohdalla aiheet ovat luonnollisesti kokonaan muita mutta aina nämä uuden teknologian aiheet tulevat mukaan poikkitieteisessä pohdinnassa.

20) Mooseksen kirjan 44. luku liittyy aiheeseen, jolla on ollut merkitystä normistomme synnylle ja samalla eettisten ja moraalisten ratkaisujen taustaan. Protestanttisen maan normisto on toki edelleenkin vahvasti Vanhaan ja Uuteen Testamenttiin nojaavaa siinä missä vaikkapa juhlapyhämme ja niiden vietto, häät ja hautajaiset. Tällä kohden korostetaan oikeutta, kohtuutta mutta myös suvaitsevaisuutta ja se sopii hyvin numeroon 44.

21) Hallitus on esittänyt eduskunnalle vuonna 2011 HE44 uudistuksia, jossa on esitys takuueläkkeestä annetun lain, asumistuesta annetun lain ja vammaisetuuksista annetun lain muuttamisesta. Ikääntyminen on keskeinen aihe kuntavaaleissa. Eteneminen tavalla, jossa ikääntyvien ja vammaisten ongelmat ovat etusijalla sekä yhteiskunta toimii nyt näiden ehdoilla, on kestävä ratkaisu ja hyväksyy tosiasiat.

22) Vuonna 1944 syntyivät Urpo Leppänen ja Pekka Vennamo, mutta myös vaikkapa Leif Segerstam, Timothy Dalton, Gerhard Schröder, George Lucas, Mary Robinson, Ban Ki-moon, Juhani Palmu, Aulikki Oksanen,  Markku Envall, Seppo Ahti (Bisquit), Rajiv Gandhi, Antti Tuuri,  Michael Douglas, Timo K. Mukka jne.,  miljoonia uusia upeita kansalaisia. Tänään he ovat nuoria eläkeikäisiä tai nukkuneet jo pois. Viimeisimmät kuitenkin vasta lähellä vuotta 2050.

Silloin meitä on lähes 10 miljardia ja Jäämeri on vapaa jäästä, ilmastomuutos edennyt ja huomattava osa etenkin viljelymaastamme on joko veden alla tai turmeltu. Tähän on varauduttava ja oltava valmiina jo vuonna 2044.

Saman vuonna kuoli mm. Edvard Munch, Pier Mondrian, Samuli Paulaharju, Pehr Edvin Svinhufvud, Antoine de Saint-Exuperry, Aino Achte, Edvin Rommel, Lauri Haarla, Wilho Sjöstöm, Klaus Holma ja Erkki Kaila. Olen kirjoittanut heistä jokaisesta jotakin ja jostakin tehnyt myös maalauksen tai veistoksen. Antoine de Sain-Exuperry vaikutti minuun vahvasti jo lapsena ja Samuli  Paulaharjun jalanjälkiä liikuin Lapissa.

23) Vuonna 1944 Winston Churchill ja Josif Stalin aloittivat konferenssin Euroopan tulevaisuudesta Moskovassa. Suomen ja Neuvostoliiton sotakorvausneuvottelut alkoivat. Veikko Vennamo nimettiin ASO:n osastopäälliköksi ja karjalaisten evakkojen asutus alkoi.  Saksalaiset vetäytyivät hävittämältään Rovaniemeltä. Vuosi oli Suomen ja maailman historian ehkä vaiherikkain vuosi. Moni asia kulkee edelleen tuon vuoden ehdoilla ja niiden tunnoissa, jotka tuolloin elivät. Se on syytä muistaa.

24)  Magnum 44 ja Clint Eastwood debytoivat Dirty Harryna vuonna 1971 tuon aseen kanssa. Aseet, päihteet, huumeet, väkivalta jne. ovat olleet ongelma, joka on seurausta tuosta vuodesta 1944 ja sitä edeltäneistä tapahtumista.

25) Strumgewehr 44, rynnäkkökivääri, tuli korvaamaan jalkaväen kiväärin, konepistoolin ja pikakiväärin Saksassa maailmansodan lopulla. Onneksi kuitenkin riittävän myöhään. Aseesta tehtiin mitä erilaisempia muunnoksia. Aseteollisuudesta tuli merkittävä teollisuuden ala. Aseet on syytä takoa auroiksi.

26) Aleksanterinkatu 44 Kluuvissa säästyi pommituksissa. Gesellius, Lindgren ja Saarinen olivat tämän antilooppikorttelin arkkitehteja. Se on Helsingin yksi kauneimpia kohteita. Näitä kohteita on vähän ja ne on suojeltava.

27) Kirkoissamme veisattiin sotien jälkeen runsaasti psalmia 44. Englanniksi psalmi alkaa “We have heard it with out ears, O God; out ancestors have told us what you did in their days, in days long ago. With your hand you drove out the nation and planted out ancestors; you crushed the people and made out ancestors flourish. It was not by their sword that they won the land, nor did their arm bring them victory; it was your right hand, your arm, and the light of your face, for you loved them.

28) Lauritsalan paperiliiton osasto on tuplanelonen, 44. Ja toiminta on myös kuten tuplaneloselle kuuluukin. Terveisiä Lauritsalaan. Paperimiehistä ja sellunkeittäjistä joku varmaan vielä muistaa isosetäni Ilmarin. Enson navetasta saatiin Ayrshirekarja Imatralta Iisalmeen. Se teki Ylä-Savosta vauraan maakunnan. Metsien rinnalla. Luonnonvarojemme käyttöön on nyt paneuduttava uudelta pohjalta ja perustalta.

29) Jean Sibeliuksen “Valse triste”, Op 44 no 1 on kauneinta suomalaista maailmalle vietyä kulttuuriamme. Hugo Simbergin tapaan sekin kesyttää kuolemaa. Pelko on suomalaisten vaikein perustauti.

30) Kokkolan JHL 44 on tuplanelonen sekin. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto on kuntavaaleja ajatellen avainliittoja. Se on vastaus kapealle ajattelulle ja edunvalvonnalle sekä myös työelämän kehittämiselle. Kokkola ja Antti Chydeniuksen aatteet ovat hyvä paikka sille. Molemmat ovat vaalien ykkösteemoja omissa arvoissani. Suosittelen Chydeniuksen kertausta ja etenkin hänen rohkeutensa ymmärtämistä omaan aikaansa siirrettynä. Jopa Ruotsin kuningas hämmästeli sitä ja olisi suonut sellaista myös itselleen.

31) Ylen areenassa lentävät lääkärit 44 minuuttia. Draamasarja kuvaa värikästä elämää Australian maaseudulla. Olen siellä käynyt ja tavannut tiedepuistojen maailmankonferenssissa mm. Bill Gatesin. Jo paljon ennen kuin Nokia meni hänen syliinsä. Keskustelimme Afrikan lasten auttamisesta. Cluster art sai siellä käsitteenä vahvistuksen tavatessamme aboriginaaleja ja tutustuessamme heidän taiteeseen. Lapset ottavat vastaan sellaista, josta emme aikuisena voi edes uneksia. Tästä on pidettävä kiinni ja lapsiystävällinen Forssa on myös sitä luovalla ja innovatiivisella tavalla.

32) Kulttuuriareena Kuopio 44. Entinen nuorisokeskus on pessyt Kallaveden kaupungissa kasvonsa ja se tanssii, soi, liikkuu, maalaa, veistää sekä estää nuoria syrjäytymästä luovan elämän iloista. Juuri tätä on numero 44.

33) “44 minutes” on autenttinen ohjaus kahden pankkiryöstäjän todellisuuspohjaisesta draamasta ohjaajana Simeneau ja pääosassa Michael Medsen. 44 minuuttia kuvaa ajallemme tyypillistä väkivaltapläjäystä, jossa Kalifornian auringon alla nähdään yksi verisimmistä poliisien ja kahden ryöstäjän välisestä yhteenotosta. Kukaan sivullinen tai poliiseista ei kuollut, uskomatonta. Vain Mel Gibson saa aikaan vielä verisempiä kuvia.

34) Suomen rikoslain 44 luku koskee terveyttä ja turvallisuutta vaarantavia rikoksia. Niihin on nyt tartuttava. Torjunta-aineet, tuoteturvallisuus, kemikaalit, terveydensuojalain valvonta, elintarvikelain valvonta, elintarvikehygienia ovat jatkossa elintärkeitä.  Itse lisään tähän vielä työhygienian, työturvallisuuden ja siellä erityisesti epämiellyttävän työpaikkakiusaamisen. Terveydenhuoltorikkomuksiin on nyt puututtava kovalla kädellä.   Tämä koskee myös lääkerikoksia, dopingrikoksia, päihteisiin liittyviä rikoksia.

Pääsimme tupakasta irti kun siirsimme uhriksi tupakoimattomat ihmiset. Päihteiden ja kiusaamisen kohdalla kärsivät kolmannet ihmiset, pääsääntöisesti täysin ulkopuoliset lapset, mutta myös vanhukset. Ei vain avuton kiusattu ja työyhteisön hyvinvointi. Verkottuneet kiusaamistapaukset ja nepotismin tukemat valtarakenteet on murrettava. Niiden seuraukset kun näkyvät myös lapsissa ja lastenlapsissamme.

Kun tästä puhuu, saa pienellä taantuvalla paikkakunnalla rikollisen maineen. Niin kipeä se on rötöstelijöille. Nepotimista ei voi puhua pienen paikkakunnan tai organisaation sisällä ja sen rötökset on käsiteltävä Helsingissä. Etenkin jos rikokset tapahtuvat siellä.

35) Studia 44 Oulussa on monipuolista pienyrittäjyyttä laadukkaimmillaan. Perinteiseen kuosiin ja palveluammattiin voidaan saada aivan uusi oululainen imago ja innovatiivinen ilme. Se on sitä 44 tekemistä. Onnea.

36) 44 tattoo & gallery on tuplanelosten taidetta ja viihdettä. Siinä missä Richard Borgin Memoir 44:ssä elegantin taistelupelin ideaa. Itse viihdyn shakin ja kouluaikana jätkänshakin parissa. Olen ylpeä Iisalmen lyseon mestaruudestani. Onkohan toinen finalisti toipunut vieläkään?

37) 44-Minutes on Megabethin näkemys Kalifornian pohjoisen Hollywoodin laukauksista. Teema 44 minuuttia toistuu kovin monessa aiheessa ja myös urheilussa, synnytyksessä, liki kaikilla elämän osa-alueilla. Tuplanelosia tarjotaan tuutin täydeltä silloinkin kun niiden paikka ei ole tässä listassa tai ne eivät nyt tähän mahdu.

38) Brodmann alue 44 tarkoittaa aivoissa ns. BA6 tai BA9 aluetta. Se liittyy mm. semanttisiin merkityksiin ja mielikuviin, merkkien symboliikkaan. Semiotiikka on tiede, joka tutkii näitä merkityksiä. Innovaatioista tärkein on symboli-innovaatio ja sen synty on mutkikas tapahtuma. Tätä prosessia tutkivat myös neurologit. Uuden mediayhteiskunnan sisällä juuri psykiatrian ja neurologian osuus on alkanut kasvaa. Samalla yhteistyö tiedeyhteisön sisällä on muuttunut ja alkaa olla lähellä hybridiyhteiskunnan tapaa prosessoida aivojamme ja aistejamme. En pelottele tällä enempää. Se on 44 aluetta.

39) Firebrake 44 on paisuva yksikomponenttinen polyuretaanieristys- ja tiivistysvaahto. Sitä voi käyttää saumojen täyttöön, mutta toki myös moneen muuhun tarkoitukseen. Se kulkee kämmenessä. Tällaiset uudet innovaatiot ovat 44 aluetta. Innovaatiopolitiikka ja poikkitieteisyys on kasvavaa osaamistamme myös kuntien palveluhallinnossa ja -tuotannossa. Siis kakkosnelosta.

40) Politico 44 aloittaa aamulla ja esittelee presidentti Barack Obaman kampanjaa. Edellinen kampanja kuvattiin globaaliksi ja ensimmäiseksi internet -vaaliksi. Onko kuntavaalimme internet -vaali? Koska pääsemme politiikka 44 -vaaleihin? Miksi olemme niin kaukana jäljessä Yhdysvalloista ja jopa Virosta?

41) Rutenium 44 (lat. ruthenium, Venäjä) on harvinainen siirtymämetalleihin kuuluva alkuaine. Sen järjestysluku on 44. Pieni määrä ruteniumia  katalyyttinä käytettynä lisää platinan ja palladiumin kovuutta. Luonnossa tätä metallia tavataan vähän platinamalmissa. Se on väriltään hopeisen valkea. Ruteniumia ei tarvita kuin prosentin osia ja haluttu muutos on saatu aikaan. Innovaattoreita populaation jäsenistä on vain prosentin osia ja se riittääkin. Jos tämä henkilö katoaa, koko rakennelma hajoaa.

Jos organisaatio halutaan ajaa alas, silloin innovaattorit pyritäänkin ajamaan ulos jälkiomaksujan ja saneeraavan johtajan aggressiolla. Hän toimii näin eläimen vaistolla, tietämättään. Suomeen innovaation diffuusio levisi pääosin Pietarista.

42) Navigon Europe 44 on laite, jolla löydät äänestyspaikalle. Kellonkin voit hankkia matkaa varten. Breitling Superocean 44 lähtee jopa alle 3000 euron. Olisiko kuori valmistettu ruteniumista palladiumia ja platinaa käyttäen? Venäjän kauppa on myös Lounais-Hämeelle elinehto.

43) Forssan kaupunginvaltuustossa istuu 43 päättäjää. Toki mukana on myös kunnanjohtaja ja joukko muuta väkeä ja rahvasta lehtereillä. Tilannetta ei kaunista edes se, että mukana olisi ylimääräinen kirjuri tai neuvonantaja, kuten Forssan Lehden toimittaja oli ystävällisesti hauskassa pakinassaan esittänyt varjohallitusta kootessaan. Olisi oltava 44 päättäjää, jotta tuo onnen luku ja Saros numero olisi koossa. Tästäkö johtuvat nämä ongelmat, jossa koko ajan on taustalla tunnelma ikään kuin lasten leikissä, yksi tuoli on liian vähän? Se tuoli on hankittava ja täytettävä.

44) Suomalaiset käytävät medioittensa lukemiseen keskimäärin 44 minuuttia. Siis näitten vanhojen printtimedioittensa. Se on onnellisen lukijan ja median luku. Media neljäntenä valtiomahtina ja media-ajan portinvartijana saakoon tämän Forssan valtuuston viimeisen paikan. Ilman mediaa ei olisi vallan vahtikoiraa tai uutta luovuutta, innovointia vaativaa kritiikkiä, kulttuurin ja taiteen ystäviä taloutta tukemassa. Lämmin kiitos lukijalle.

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts