Nuuka nelikko

Vahva välittävä Suomi

Oratio gravis – Painava puhe

16.06.2023

Suomella on nyt oikeistolaisin sotien jälkeinen hallinto. Hallitus kutsuu itseään nuukaksi nelikoksi. Jo vaaleissa tutuksi tullut velkaantumisemme korjaaminen kuuden miljardin leikkauksella on nyt aikuisen oikeasti työn alla. Sitä hoitavat 19 ministeriä neljästä talousoikeistoa edustavasta puolueestamme. Organo pleno – Täysin uruin.

Tavoite on kunnianhimoinen ja ohjelma poikkeuksellisen yksityiskohtainen. Sen toteutuminen on jopa uskottava, olettaen että ulkoiset puitteet maamme rajojen takaan eivät muuta painopisteitä samoin, kuin edellisen hallituksen ja pandemian sekä Ukrainan sodan seurauksina. Ohjelman luku päättyi minuutti takaperin neljän puolueen puheenjohtajan toimesta. Ohjelmaa oli laadittu vain kolme (3) päivää vähemmän kuin Urho Kekkosen kolmannen hallituksen Suomen ennätystä vuodelta 1951. Synnyin tuolloin ja muistan tapahtuman merkityksen maallemme.

Ohjelmassa on paljon puolueitamme yhdistäviä tekijöitä talousoikeistona ohjelmaa esitellen omille äänestäjille, ja vähän vasemman laidan kulkijoillekin. Talousvasemmalta sitä seuraten, toteutus olisi ollut kuitenkin monelta osin vaikeammin nieltävä. Kunnianhimon puutteesta tätä hallitusta ei voi ainakaan moittia. Äänestäjät saavat nyt sen mitä ovat tilanneetkin. Hallitus on siten juuri tämän ohjelman velkaa omille äänestäjilleen, totesi pääministeri. Tosin hieman ehkä pyöristetyllä suulla Horatiusta lainaten – Ore rotundo.

Nuuka nelikko on ottanut itselleen kunnianhimoisen tavoitteen. Työ ja yrittäminen, korot ja velka, sosiaalimenot ja terveys, osaaminen ja luovuus, innovoivuus, puhdas energia, turvallinen Suomi myös sisäisesti ovat niitä kohtia, joihin haetaan ratkaisuja samalla säästäen ja julkista taloutta näin vahvistaen. Kyllä minä luotan siihen, että töihin aletaan täysin uruin. – Organo pleno.

Velkaantumisen jatkuminen on joko tapauksessa saatava kuriin ja samalla panostaen vaikkapa miljardi tutkimukseen, tuotekehittelyyn ja innovointiin. Säästöt ja työllisyys ovat tämän hallituksen avainkäsitteitä. Toki rahaa palaa vaikkapa väyliin ja raiteisin 1,5 miljardia ja hyvä niin. Kouluihin lisää 200 miljoonaa. Hoitajapula on saatava kuriin, sisäinen turvallisuus ja jengirikollisuus hoidettava. Maailman onnellisin maa on myös maailman tuvallisin tämän hallituksen tavoitteena. Pahan alkuperä on kitkettävä – Origo mali.

Uusi hallitus on vahvasti luonnon puolella. Puhtaan energian tuottaja. Se vapauttaa virtoja, lupaili pääministerimme. Suojella Itämerta, saaristomerta, vanhoja valtion metsiämmekin. EU ja Nato sekä Ukraina ovat meille myös jatkossa tekojen kautta hoidettavia. Etten sanoisi rauhansuudelma. – Osculum pacis.

Perussuomalaisten Riikka Purra kertoi myös neuvottelun kipinöistä, mutta samalla myös kompromissien löytymisestä. Urakka on hoidettu ja puolue on saanut omat tavoitteensa ohjelmaan. Valtiovarainministerinä todennäköisesti jatkava Purra saa hoitaakseen valtion velan ja talouden vakauttamisen, säästöt ja sopeuttamisen. Pikkujuttu ja tässä sijaitsevat luut. – Ossa hic sita sunt.

Hän mainitsi, kuinka maata on vaivannut välillä pysähtyneisyys, pöyhkeys ja perusasioiden rapautuminenkin. Työn kannustimet, yleistuki, ilmasto, edullinen energia, konkretia, tulevat sukupolvet, maahanmuutto ja miltei paradigmainen (maailmankuvat muuttava) muutos ravistelee tulevan valtion rahakirstusta vastaava ministerimme kireän talouden tunnelmia. Mieleeni tulee tuorein kirjani. Dum spiro, spero – Niin kauan kuin hengitän, toivon.

Mukana myös vaikkapa poliisien määrän lisäys ja nuorisorikollisuuden hoitaminen. Perusasiat kuntoon kaikkien yhteisessä kodissamme. Maahanmuutto on vain yksi ohjelman perussuomalaisia ministereitä kiinnostavana kohtana. Annan keisari Augustuksen ohjeen: Festina lente – Kiirehdi hitaasti. Finis coronat opus – Loppu työn kruunaa.

Rkp:n kohdalla ohjelman syntyä pidettiin jopa pienenä ihmeenä. Olkoonkin että puolueella on kovin pitkä historia istua hyvin erilaisissa hallituksissamme. Isänmaan etu kuitenkin velvoittaa. Aiemmin otettu 10 miljardin velka on kuitenkin nyt maksettava. Nyt ei auta olla menneen ajan ylistäjä – Laudator temporis acti.

Tinkimättä kuitenkaan perusopetuksestamme (koulu kuntoon) sekä ilmastotavoitteistamme. Näistäkin löytyi myös yhteinen sopu. Hoitojonot on saatava purettua sekä erityshuomiona häpeätahranamme saamelaiskäräjälain hoito viimeinkin kuntoon. Maailmalta kun on tullut ikävällä tavalla huomautuksia ja moitteita Suomelle. Olen tästä aina aika ajoin huomautellutkin. Kun tämä on hoidettu, Lux perpetua luceat eis – Anna ikuisen valon loistaa heille.

Kristillisten osuus vaikutti kaikkein valoisimmalta kuultavalta. Heitä kiinnosti etenkin ohjelman lapsimyönteisyys, syntyvyys, eläkeläisiä patisteltiin töihin. Kuka meidät huolisi? Ei ilmaiseksikaan. Olen joskus kokeillut. Ei kelpaa Suomeen emeritus professorien työt. Muualle on se ohjattava ja usein sinnekin ilman sen suurempaa korvausta. Mitä nyt sosiaalisen median kautta tulevat haukut. Ja kissa kiitoksella elää. Nulla regula sine exceptione – Poikkeus vahvistaa säännön.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts