Nyt tuli turpiin ja tuntuvasti.

Miten EU:n historiallista huippukokousta tulisi arvioida? Kokous oli poikkeuksellisen riitaisa ja se kertoo unionin tilasta paljon enemmän kuin jaetun valtavan rahamäärän suuntautuminen. Unioni on siten kokoaan pienempi globaali mahtitekijä ja kompromissien summa. Olemme jäsen liittoumassa, jonka asema maailmalla heikkenee koko ajan. Britit ja Norja ilman jäsenyyttä ovat osa Eurooppaa vapaamatkustajinamme. Molemmat käyttävät valtaa ja vaikuttavat Suomeen muuta Eurooppaa näkyvämmin. Mitä tekemistä Hollannilla ja Itävallalla on Suomen geopolitiikassa ja Lapissa eläen? EU on poliittinen eläin ja muistuttaa keinotekoista tapaa käyttää valtaa Saksassa tai Ranskassa eliitin keinoin eläen. Todellinen maailma ja sen rajat kun eivät noudata lainkaan näitä historiallisia rajojamme vuonna 2050 johon nyt tähdätään.

Toinen oleellinen havainto liittyy suurena esitetyn päätöksen pieniin muutoksiin. Vaikka mielikuva pandemiasta ja hätärahoituksesta kuului olla päällimmäisenä, rahaa käytetään edelleenkin kuten ennenkin, jäsenvaltioiden ikivanhojen rakenteellisten ongelmien tilkitsemiseen. Siinä jokainen pyrkii näyttelemään ikivanhan roolinsa tavalla, joka olisi uskottava omille äänestäjille, oli lopputulos sitten mikä tahansa. Näin myös kehnoimman tuloksen saaneen Suomen edustajat. Talous ei uudistu idässä eikä etelässä, vanhat rakenteet säilyvät ja jopa tutkimukseen käytettävä määräraha supistui. Tiede ja tutkimus on kuitenkin avain sille miten elämme vuonna 2050. Vain 1900-luvun puolella elävä Eurooppa ja sen unioni voi käydä tällaista kauppaa tänään medioineen.

Euromääräisesti eniten hätärahoitusta saivat odotetusti suuret jäsenvaltiot. Italia sai avustusta 81 miljardia ja lainoja 127 miljardia, yhteensä avustuksia ja lainoja 209 miljardia euroa eli 28 prosenttia 750 miljardista eurosta. Myös Ranska ja Espanja saivat tuntuvan osan tuosta summasta ja Saksan merkitys Euroopan sisäisillä markkinoilla kasvoi entisestään. Suomen kohdalla pakettia markkinoitiin duunarille, ikään kuin olisimme saksalaisia. Emme me ole. Vielä vähemmän ranskalaisia tai espanjalaisia, italialaisia. Kalottilaueella utisia seurataan samaan aikaan Suomessa ja Norjassa, sama kulttuuri yhdistää, raja on auki vaikka se olisi Ruotsiin nyt kiinni. Britit eivät olleet nyt mukana lainkaan ja se oli nyt meiltä poissa. Joku maksaa heidänkin jäsenyydestä. Kartat vain ovat ja pysyvät muuttumattomina. He kun ovat läheisin suuri eurooppalainen kauppakumppanimme ja puhumme kaikki englantia ruotsiakin uskottavammin. Olimme väärässä viiteryhmässä ja lopulta kokonaan yksin. Neuvottelija ei neuvotellut lainkaan vaan oli vain läsnä. Tuttu juttu seuraten suomalaisten käyttäytymistä suurissa konferensseissa. Niissä on oltava konferenssin järjestäjä ja ohjelman rakentaja, ei vain esiintyjä tai konferenssituristi. Nyt suomalainen oli pelkkä turisti. Sekin on meille tuttu paikka globaalissa maailmassamme. Nainen Saksasta on eri asia kuin nuori nainen Suomesta Välimerellä asuen.

Ruotsi, Norja ja Tanska pelasivat Pohjolassa yhteen ja ilman yhteistä euroopalaista poliittista valuuttaa, euroa. Olimme näin yksin ja ilman tukijaa, mopen osille jäävä Euroopan koillisosan harvaan asuttu ja saksalaisille turisteille tuttu Jäämeren rannan ja Venäjän luoteisosan kumppani. He muistavat meidät ja sotamme, yhteisen aseveljen historiasta ja Lapin sodankin saksalaisina. Näin myös suomalainen luonto ja maatalous, maaseutu ja aikanaan poltettu Lappi saivat muutaman sata miljoonaa pääministerimme tuomisina hillasoillemme ja jängille. Ettei vaan ollut samalla tarkoitettu koko kalotille. Varoituksen sanoina liikkua ikääntyvinä rimpisoillamme varoen sinne eksymästä. Koettakaa pärjäillä metsinenne ja hoitakaa tuhannet järvet ja saaret puhtaina turistien, mutta nyt myös mansikan poimijoiden tartuntariskejä varoen.

Pieni harvaan asuttu maa, sen sulkeutuneen ujot esiintyjät, on tällaisessa pelissä kuin lastu laineilla. Oikeastaan ainut keino vertailla sitä muuhun Eurooppaan on ottaa mukaan naapurimme Viro ja katsoa, mitä he saivat kokouksessa aikaan. He kun rohkenivat myös esiintyä ja olla oman asiansa ainuita asiantuntijoitakin. Se vaatii rohkeutta ja osaamista, pelisilmää sekä kumppaneitakin, tukijoita. Ne hankitaan ajoissa. Ei liikuta kuten kiinalaiset kalastajat Pohjois-Korean vesillä.

Kun Pohjolan nuukailijat ja varakkaat, Ruotsi, Tanska ja Hollanti, Itävalta pelkäsivät luonnollisesti pahinta, jäämistä ainaisiksi nettomaksajiksi, jolloin unioini alkaa ottaa myös pääsääntöisesti myös velkaa, jota nämä muiden kustannuksella eläjät eivät ikinä maksa takaisin. Aiemmin Saksa oli ollut turvarakenteena uskottava, mutta nyt se oli pelaamassa Ranskan kanssa tavalla, jossa 500 miljardin lainaraha avstuksina etelään ei tuntunut heistä lainkaan hyvältä tulevaisuudessa. Oliko Saksan rooli talouden ylläpidossa muuttunut lepsummaksi ja myös pysyvästi? Akuutti kriisi on vain lumetta ja lopputulos tuttu jo menneiltä vuosiltammekin. Tämä tuli selvittää jo paljon ennen kokoontumista kokoukseen. Suomi on maa, jolla on rajaa Venäjälle enemmän kuin muilla yhteensä. Kun tällaiseen yhteiseen historiallisen kokoukseen mennään, silloin tehdään yhdessä myös valmistelut ja niistä pidetään myös kiinni. Mukana ovat myös tiede ja tutkimus, innnovaatiopolitiikkamme. Ei vain Lappi ja maatalous. Ei nyt enää eletä näytellen 1900-luvun Suomea tavoiteena 2050. Tämä valmistelu jäi nyt tekemättä kokonaan. Euroviisutkin hoidetaan huolellisemmin saati valmistautuminen olympialaisiin. Eikä menestytä sittenkään.

Suomen kohdalla menetetyn vuosikymmenen jälkeen on syntymässä uusi menetetty vuosi ja sen jälkeen tiesi mitä vieläkin pahempaa. Suomi makkinoi itseään oikeusvaltioperiaatteiden ylläpitäjänä ja oli siinä yksin. Unkaria, Puolaa ja ties keitä muita ja meitä paljon suurempia EU:n jäseniä oltiin ojentamassa EU-arvojen tielle. Mitä politiikkaa se sellainen on vuonna 2020? Kertomatta mitä nämä arvot lopulta Välimerellä ja Ranskassa mahtaisivat olla. Toki se Unkarissa ja Puolassa osataan ilman Suomen saarnojakin. Suomen suuri periaate sai yhden lauseen päätösasiakirjoihin ja sitä voi pitää pelkkänä muodollisuutena. Menetimme 13 miljardia hetkessä. Se oli maailman kallein lause vailla mitään merkitystä.

Viro on kaltaisemme EU maa ja sen tappiona lasketaan 2,4 miljardia miinusta ja plussaa 8,3 miljardia euroa. Mauri Pekkarinen keskustalaisena oli rehellinen. Me saimme takkiimme liki neljä miljardia ja Pekkarinen on hallituspuolueen jäsen ja ymmärtää mistä nyt on kysymys. Matti Vanhanen on uunituore uusi valtion varoista vastaava ministerimme. Huonosti alkoi, jos ei kovin hyvin edellisen hallituksen loppukaan, hänen pääministerinä sitä hoitaessa. Menetetty vuosikymmen kun oli pitkälle Matti Vanhasen aikaa ja pohjustamaa myös nyt kamppailleen tulevien velkojemme ja työttömyyden kanssa samaan aikaan. Korona ja pandemia oli tämän pelin pelkkä sumuverho, joka tuli nähdä jo hyvissä ajoin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts