Oikein hyvää Matin päivää.

Matteuksen evankeliumin saksankielinen loppu povaa maailman lopun tunnelmia ja sieltä tulee tämä shakin matti ja pelin loppuminen. Se on kaukana nukku-Matista ja helposta elämästä, sinisistä ajatuksista ilmastomuutoksen kourissa kärvistellen ja viruksia peläten.

Hepreasta on taas alkujaan nimi Mattijahu tarkoittaen Jumalan lahjaa. Matti oli meilläkin alkujaan miehen yleisnimi ja nimipäiviä kaksi, kevätmatti ja syysmatti. Niistä povattiin tulevaa säätä ja agraarin Suomen elämää yleisemminkin. Toki povataan edelleenkin. Sosiaalinen pääoma ei hetkessä katoa vaikka hallituksemme mitä yrittäisi. Kaikessa ei pidä olla maailman ensimmäinen hölmölä ilman viisaan Matin apua.

Kauan Matti oli nimenä meilläkin yleisin ja täysinimikaimoja vieläkin puolensataa. Jos joku haluaa tieten tahtoen jotakuta meistä medioissamme kiusata tai kiitellä, syntyy väärinkäsitys, joka voi viedä käräjille. Siinä ei auta selitellä, kuinka tarkoitti kokonaan eri ihmistä.

Meillä Mateilla kun on tapana huolehtia toisistamme suomalaiseen lojaaliin tapaan eläen. Identiteettivarkaudet viedään yhdessä helvetin tulirotkon kautta Forssaan.

Nukku-Matti on Mateista se kaikkein kiitellyin. Takavuosina Nykäsen Matti meidän yhteinen sijaiskärsijämme iltalehdissä ja mediamaailman kiusanteossa. Hölmölässä seikkaili Matti ja toki myös väkevä Mattikin tunnettiin.

Nykyisin, jolloin sukupuolta ei ole olemassakaan, miehet kaipaavat Mattia aiempaa enemmän, mutta häpeillen sen tunnustamista. Kun hallituksessakin on kohta vain pelkkiä naisia, miehet ovat identiteettinsä kanssa eksyksissä. Siihen tarvitaan, jälleen kerran, Mattia apuun.

Se näkyy etenkin huippu-urheilussa, jossa apuun haetaan juristia laatimaan hätään lainsäädäntöä Tanskan mallin mukaan eläen. Suomesta tähän tehtävään löytyy vain yksi henkilö, Lauri Tarasti. Hän on maan ainut lahjomattomaksi tunnettu juristi.

Valitettavasti hänellä on vain väärä nimi eikä se pelasta nyt hiihtäjiämme ja saamme seurata jatkossakin Norjan kansallista kisailua viikonloput televisiostamme. Tanskan malli sopii sen sijaan Yhdysvaltain presidenttikisaan ja Bernie Sanders etenee kohti loppuottelua vastassaan vanha mestari.

Loppuottelussa nuori haastaja on ongelmissa jopa oman puolueensa vanhoillisten ikämiesten kanssa. Ikä ei todellakaan ole numeroita vaan elämänasenne.

Oikein hyvää Matin päivää ja muistakaa kuinka tämä viikko on myös suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivä sekä lauantaina karkauspäivä. Kaikki ne liittyvät suomalaisen kulttuurin agraarin ajan perinteisiin ja sosiaaliseen pääomaan.

Ei vähiten perussuomalainen puolue. Niiltä ei pääse karkuun asui missä päin maailmaa tahansa. Päinvastoin. Kun sutta lähtee pakoon tulee karhu vastaa.

Joskus on hyvä uskoa kansojen viisauteen kuin tehdä itse kaikkia mahdollisia virheitä lyhyen elämänsä aikana. Sitä kutsutaan koulutukseksi ja elämän viisaudeksikin. Miehen suurista keksinnöistä suurin on naisen hyveellisyys. Roskaväki rakastaa vahvoja miehiä. Roskaväki on kuin nainen, tietää elämän viisauden kirja. Mitä enemmän näitä miehiä alkaa parveilla ympärilläsi, sitä enemmän pidät koirista.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts