Oliko ennen kaikki paremmin?

Oletko mielesi pahoittaja ikääntyessäsi? Eikö syntymäpäivä ole enää kiva asia ensinkään? Vanhat rutiinit ja vastuu painavat, ystävät vähenevät nekin, uusia harrastuksia on vaikea aloittaa, perhe ja työ vievät ajan, nuoren ihmisen hengailu on takana.

Et eläkään ikuisesti. Ryppyjä tullee, hiukset harmaantuvat, mitä vähemmän niitä on sitä arvokkaampia ne ovat. Oletko alkanut huomaamatta lihoakin, luova puuhastelu on loppunut ja olet sohvaperuna.. Elimistö on ottanut ja muuttunut sekin, vammaudut tyhjänpäiväisestä, valvominen vie veren sokerin sekaisin ja masennut. Seurapiirirakko on sekin kaikkea muuta kuin entisensä. Et voi sietää enää hölynpöly, kuten nuorempana.

Kun on nuori, kaipaa ulos maailmaan. Kun on vanha, kaipaa kotiin. Aikuinen on vain ajan läksyttämä lapsi. Jostakin syystä nuorten intohimot ovat vanhan ihmisen paheita. Älä usko kaikkea menneen maailman höpinöitä. Myös nuorilla hartioilla voi istua hyvinkin vanha pää.

Mark Twain loihe lausumaan kuinka ei ole surullisempaa näkyä kuin nuori pessimisti, paitsi vanha optimisti. Itse sanoisin, kuinka nuori kyyninen ihminen on surullinen näky siinä missä ikääntynyt idealisti koominen. Kun kasvatetaan vahvoja siipiä vaaditaan autiomaan avaruutta ja ahdasta häkkiä. Näitä viisauksia meille opetettiin aikanaan kouluissamme ja joku opettaja otti se konkreettisina kasvatuksensa metodeinakin.

Tänään taas yrität olla trendikäs, vaikka vaatteet eivät sovi kehosi mittoihin lainkaan. Niiden sisällä olet kuin makkara kuoressaan. Nuorempana törsäsit, mutta sekään ei nyt oikein ole viisasta. Viina on viisasten juoma. Ajan käytöstä on tullut ongelma ja viikonloput sohvaperunana hyvä vaihtoehto.

Entäpä jos käynnistäisit kellosi oikeaan aikaan ja aloittaisit sen mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Ikinuorten ihmisten nekrologien lukeminen suoritteineen on ihan käypä harrastus havaiten, kuinka ovat eläneet melkein eläkeikään jännittävää elämäänsä eläen. Miten liki nelikymppiseksi elänyt onkaan ehtinyt tehdä niin paljon typeryyksiä.

Nuori ihminen on oma itsensä vain arkuudessaan ja ujoudessaan. Nykyisin nuoruutta tahtoo vain riittää paljon kauemmin kuin mitä nuoret kuvittelevat. Jos syntyy vaikutelma, jossa jokainen ohi kiitävä vuosi varastaa sinulta jotakin, paina jarruja ja ala muuttaa tyyliäsi ajoissa.

Viimeistä tuomiotaan odottavat ovat tuomionsa ansainneet ja elävät siinä joka ikinen päivä. Tätä tuomiotaan pakenevat olivat taas jo lapsena konnia. Vanhuksina nämä ihmiset elävät minuuttinsa hitaasti mutta tunnit nopeasti.

Näin syntyy saari, jota kuolema kehystää, tunteet vanhenevat siinä missä ihmisetkin. Näillä ihmisillä äly saa enemmän kurttuja kuin kasvot. Jälleen Mark Twainia lainaten, heille usko on luottamusta siihen, mitä ei taatusti usko. He antavat vastauksia kysymyksiin, jota kukaan ei koskaan edes kysy. Vanhuus on heille lopulta yllätys, suurin mitä saattoi kuvitella. Juuri nämä ihmiset antavat eniten ohjeita, kuinka sinun tulisi vanheta viisaasti.

Ikääntyvän ihmisen huolet eivät ole elämän ja kuoleman asioita. Elämän rajallisuus on kyllä ihan hyvä havaita ajoissa. Ala viimeinkin käyttää luovuuttasi ja oppimiasi asioita elämiseen tässä hetkessä.

Musiikki ja taide ovat sitä samaa kuin nuorena mutta hieman eri tavalla vain pantu esille. Kaikki korjautuu kun korjaat asenteesi ja elät spontaanisti mutta samalla ikääntyneen ihmisen viisaudella.

Varo rutiinejasi. Päivitä sivusi, olet hyvä nyt melkein missä tahansa mutta et enää nuori varsa ensinkään. Sinä voit ja osaat jopa verkostoitua, säästää ajoissa itsellesi varallisuuttakin, elää viisaasti ja harkiten mutta myös spontaanisti tätä hetkeä, ei eilistä miettien.

Et voi mitenkään muuttaa historiaa etkä elää vielä huomista. Se kyllä pitää huolen itsestään. Kun ymmärrät olevasi kuolevainen alat myös arvostaa elämää. Lopeta märehtiminen siitä miten toisin olisi voinut elää.

Heitä vanha roina pois ja kerää arvokasta. Olet varakas kun kaikki hankintasi vain lisäävät varallisuuttasi. Se vain vaihtaa muotoaan. Varjele etenkin aistejasi, kuuloa, näköä, tuoksut tahtovat olla samalla myös makuja. Hae ammattilaiselta apua siinä mitä panet suuhusi.

Hoida myös vanhempiasi ja opit samalla mitä on olla ikäihminen. Olet itsellesi armollinen ja jätä itsellesi aikaa. Poista turha painolasti harteiltasi ja tee se lopultakin mikä sinun pitää tehdä. Muut kun eivät tee sitä puolestasi. Olet taatusti itse oman onnesi seppä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts