Onnittelut Pirkko Mattilalle

Samalla kun olen surullinen ja pahoillani ministerin vaihdoksesta ja sen syistä, lapsen sairastumisesta vakavalla tavalla, Hanna Mäntylän raskaasta ajasta ja sen tuomasta mediakohusta, esitän onnittelut Pirkko Mattilalle.

Pirkko Mattila tuo mieleeni Oulun yliopston maantieteen laitoksen ja sen neljä professuuria sekä uutterat oppilaamme. Aloitin itse opiskeluni tuossa laitoksessa vuonna 1971 ja ensimmäinen tutkinto ja gradu valmistui tiedekunnalle jätettäväksi vuonna 1974. Samana vuonna aloitin laitoksen assistenttina ja myöhemmin hoidin professuuria rinnan tulevan Maaherran Eino Siuruaisen kanssa. Eino siirtyi ensin eduskuntaan kansanedustajaksi. Itse sain juuri lahjaksi tohtorinmiekan, jossa on kaksi vaakunaa. Toinen on oikealla puolella ja kuvaa luonnontieteitä sekä Oulun yliopistoa, toinen vasemmalla puolella ihmistieteitä ja Turun yliopistoa. Ihmisen sydän on vasemmalla puolella, järki oikealla, kerrottiin minulle. Molempia tarvittiin koulutettaessa monitieteisiä maistereitamme Oulussa.

Pirkko suoritti kulttuurimaantieteessä tutkintonsa. Toinen vaihtoehto olisi ollut luonnonmaantiede tai suunnittelumaantiede, aluesuunnittelu. Itse suoritin molemmat suunnat ja samaan aikaan alkoi opinnot ja työskentely myös Turun yliopistossa ja Suomen Akatemian ensimmäisenä uuden ympäristötoimikunnan tutkijana.

Pirkko muistetaan lahjakkaana opiskelijana ja myös kahdesta tutkinnostaan, kielellisesti lahjakkaana ja olisi varmasti menestynyt myös tiedeyhteisön jäsenenä. Työ poliitikkona on hänelle varmaan viileän analyyttistä, synteesejä rakentavaa, ja juuri sellaista kaipaamme nyt rakentaessamme maantieteiljälle niin tuttua maakuntahallintoa rinnan soteohjelman kanssa. Parempaa ministeriä kuin Pirkko tuskin olisi voinut ajatella tähän tehtävään. Lämpimät onnittelut ja menestystä nyt todella vaativassa ja kaikkia meitä läheltä koskettavassa tehtävässä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts