Päivystävät dosentit päiväunilla

Uudenlainen kylmä sota, otsikoi Helsingin Sanomat (11.11) ja käyttää päivystävää dosenttia arvioimaan kuutta eri mahdollisuutta Ukrainan kriisin jatkona. Päivystävä dosentti on Aarno “Loka” Laitisen antama nimi tyypeille, joita mediat käyttävät saadakseen sanotuksi oman asiansa käyttämättä suoraan toimittajan omaa nimeä. Lehteen on otettu Sixten Korkmanin kuva tällaisesta asiantuntioja-automaatista oli asia mikä tahansa. Mukana on myös lääkäri Kiminkisen hahmo ja partansa menettänyt turkulainen tähtitieteilijä.

Mikromyrkyt ja elämää ylläpitävä plankton

Taka-Töölössä on taas tehtailtu reseptejä eikä siinä kauaa nokka tuhise kun huumaava ja keskushermostoon vaikuttava myrkky on kädessä, tietää lehden katutason jokamies kertoen lääkärinsä toimista. Kun lehteä selaa lisää, alkaa löytyä varoituksia, miten myrkyt vaikuttavat luonnossamme. Nonyleenifenoli ja ftalaatti ja pfas kiertävät ravintoketjussa kauan ja ne haittaavat meren eliöstön lisääntymiskykyä.

Kun jotain rajoituksia syntyy, teollisuus keksii kiertoteitä ja uusia myrkkyjä. Teflonpannuissa, muovisissa painotuotteissamme jne, on mm. näitä myrkkyjä ja kipulääkkeet taas pääsevät virtsan mukana vesitöihimme aivan eri tasolla kuin Talvivaaran luonnosta liukenevat saasteet. Sotkamo nyt on pienenä pitäjänä ja Kainuu maakuntana voimaton vastaamaan massamedian vyörytykseen. Mediaa ylläpitävät globaalit teolliset yritykset ovat kokonaan eri asia. Sinne ei ole toimittajareppanalla mitään asiaa ja päivystävä dosenttikin vaikenee, nukkuu asian yli.

Kipugeeleissä, kuten Diclomexissä ja Voltarenissa, Diplofenaakkissa sekä polyetyleenissä mikromuovina on vedenpuhdistamon läpi vaivatta kulkevia myrkkyjä, jotka vaikuttavat vesieliöiden kasvuun ja kosmetiikan tuotteet taas kuituineen ovat mikromyrkyiksi muuttuen globaali ongelma. Planktoneliöt kun eivät osaa erottaa oikeaa ravintoa ja mikromuovejamme. Näistä muoveista on mitattu myrkkyjä jopa miljoonakertaisesti normaaliin annokseen verrattuna, tietää lehti ja monet muut aikamme mediat jo kauan sitten.

Ehkäisypillerit ja monet keskushermoston lääkkeet, puhtaista päihteistä ja huumeista nyt puhumattakaan, muuttavat vesieläinten lisääntymiskäyttäytymisen ja ahvenista tulee myös luonnevikaista häiriköitä, aggressiivisia otuksia. Sukupuolikin saattaa muuttua kokonaan vääräksi. Ympäristömerkeillä pahimpia ongelmia voi pyrkiä seulomaa mutta kun kyse on globaaleista käyttäjistä ja järvistä, joista vain promille on Suomessa, ongelma on valtava.

Kortit näkyville ennen vaaleja

Vammaisjärjestöt moittivat päivän lehdessä syrjintää ja nuoret jäivät seurakuntavaaleissa kotiin. Oikeammin seurakuntavaleissa paljastui kirkon todellinen kriisi. Se on yhä enemmän muutaman vanhuksen varassa ja koko ajan tämä trendi pahenee. Kun runsas 85 % seurakuntalaisista ei vaivaudu vaaleihin, on pelkkiä tapakristittyjä, kuntavaaleillemme on vaarassa käydä samoin. Päätöksenteko alkaa siirtyä sote -uudistuksen myötä muutamaan suureen taajamaan ja niitä ohjaa pääkaupunkiseudun kehitys sekä EU:n asettama normisto. Se ei tiedä hyvää suomalasille yhteisöillemme ja demokratialle.

Tyyppiesimerkki puolueittemme kyvyttömyydestä työskennellä uudessa pirstaleisessa ja vanhassa sektoroituneessa ja pirstaleisessa maailmassa on lehden kysely niiden kulttuurilinjauksista. Ei sellaista puolueillamme ole olemassakaan. Kulttuurilinjat ovat yhtä hukassa kuten kaikki muutkin linjaukset ja selvimmin puolueiden linjaukset tunnetaan taloustutkimuksen selvityksessä Perussuomalaisilta. Se on puolueena pitänyt linjauksensa parhaiten esillä ja riittävän radikaalilla tavalla ne myös esittäen. Jos niitä ei ole, ei niitä voi myöskään yhteisesti esitellä.

Periaatteet puntarissa

Forssassa käytiin kiivas keskustelu verotuksesta, kiinteistöverostamme. Se jäi nykyiselle tasolleen ja Perussuomalaiset perustelivat omaa kantaansa jo aiemmin tehdyillä sitoumuksilla. Niistä pidetään kiinni nyt kun asumiskustannukset ovat olleet hurjassa nousussa ja samaan aikaan tulot kiinteistöissään asuvilla koko ajan laskussa eläköitymisen ja työttömyyden myötä. Nyt ei voi tyhjästä nyhjäistä ja lypsävää lehmää ei pidä kamreeritaloudella teurastaa.

Kunnan tehtävä ei ole toimia nyt kuten takavuosien kamreerimme teki vaan pyrkiä lama-aikojen yli auttaen oman talousalueensa veturina tarvittaessa myös silloin velkaantuen. Nyt sellaista tarvetta ei edes ollut eikä uhkailu budjetin kohdalla, kiusaten kuntatyöntekijöiden irtisanomisilla, ole paikallishallinnon tehtävistä se ensimmäinen. Tässä valtuutettujen linjaukset olivat selkeitä ja se, että seurakunnan ja kunnan johdossa ovat nyt pääosin samat henkilöt tai puolueet, usein yksi puolue, ei ole erityisen hyvä merkki, ellei ainakin toinen niistä herää unestaan.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts