Pandan ekologinen lokero

Hesarin tapa haukkua Trump harva se päivä ei ole enää oikein kertomuksena uskottava. Niinpä tänään mieleen jäi lehden tarina Pandasta ja sudesta. Pandat menestyvät yhä paremmin Kiinan vuoristoissa syöden ravintoa, joka ei ole niin keho valinta kuin aluksi voisi luulla Kiinassa elämättä. Jos ei ymmärrä miksi tuollainen valinta on evoluution mukana sen kohdalle osunut, silloin on tarkasteltava ihmistä ja sen ekologisia lokeroita, meille tutumpia.

Sudet selviävät tutkijoiden testeistä koiria paremmin kun eivät tule valmiiseen pöytään vaan joutuvat näkemään välillä nälkää ja hankkimaan itse toimeentulonsa, tämän päivän hesaria lainaten. Sama se pätee ihmiseenkin, joka päättelee ja pohtii päivittäin eikä kerro koko ajan omaa tarinaa suomalaisista filmifestareilla Aki Kaurismäen tapaan päästäkseen kavereittensa kanssa bambunoksia puremaan. Nuorten päihteitten käyttö on rajusti laskenut, tiedoksi hänelle.

Se on pieni ekologinen lokero, jossa pienet tarinat muistetaan, poikkeavat. Aki Kaurismäki ja kapea alan eliitti saa siitä leipänsä, ei muut. Turha yrittää pandojen maailmaan kun on syntynyt sudeksi tai suden saaliseläimeksi. Kurkien tanssi ei ole varpusten tanssia ensinkään. Pertti Spede Pasanen jäi ulos tästä ekologisesta lokerosta ja pilkkasi sitä. Hänestä tuli populisti viihdyttäjä ja menestyi siinä ekologisessa lokerossaan loistavasti ja ilman veronmaksajien tukea.

Kiintoisaa on myös tietää kuinka paljon meiltä on leikattu etenkin ammattiin ohjaavaa koulutusta ja kuinka paljon oppilaitoksissamme aikaa ja rahaa käytetään opetukseen ja kuinka paljon hallintoon, byrokratiaan ja seiniin. Kun leikkauksia tehdään leikataan viimeisenä hallinnosta ja kohta muuta ei sitten olekaan. Oppilaan edessä annettua etenkin henkilökohtaista ohjausta on vuodessa vain reipas 50 tuntia tämän päivän hesaria lukien.

Käytämmehän me vessassa istumiseenkin aikaa monin verroin enemmän. Matkat työpaikalle vievät tuon viikossa parissa Helsingissä asuen. Tuolla tuntimäärällä opiskelijan ekologinen lokero ei löydy. Työ ei löydä tekijäänsä ja syntyy kohtaantumisongelma omaa ekologista lokeroa haettaessa. Pandat oppaana susille ja sen saaliseläimille ovat väärä osoite sekin. Niiden elämän ihailu julkimoina vie väärään lokeroon. Juttu viihdetaiteilijasta metamfetamiin käyttäjänä on turhaa fiilistelyä sekin ja helsinkiläisten metamfetamiinin käytölle on panta piste ympäristöviranomaisten toimesta ja Itämerta suojellen. Se kun on ainut keino vaikuttaa vihreitten ja kokoomuksen äänestäjiin. Ekologinen lokero ja sen eliöstöt kun löytyvät nyt merestä. Siellä uhka on toista luokkaa kuin Kiinassa pandojen kohdalla.

Ei ihmiset sillä elä että he seuraavat YK:n istuntoja ja Trumpin edesottamuksia vaan vallan muusta. Se on väärä ekologinen lokero kurkittavaksi. Kuka meistä sieltä leipänsä saa? Se on harvinaisen Kiinan pandan elinympäristöä ja sen esittely sopii viihteeksi.

Yhden mepin tapa äänestää EU:n tuhansien joukossa ei jaksa sekään kiinnostaa taviksen maailma ja maata mullistavana tekona ellei sitä meille väkisten tyrkytetä turhan tiedon ylitarjonnassa. Jos se on vielä poikkeus säännöstä, se vain vahvistaa säännön. Tuollaisen tiedon voi jättää jakamatta ja keskittyä oleelliseen ja oikeassa ekologisessa lokerossa liikkuen.

Kakki me kun tiedämme jo millaista tyhjäkäyntiä EU:n byrokratia on ja YK:n kohdalla väki on tuplautunut vajaan 20 vuoden aikana ja tulokset puolittuneet. Puheet eivät ole siellä tekoja. Trump on sen havainnut ja Niinistö myötäilee häntä. Uusi pääsihteeri on tuskastunut näin suurta pandojen eläintarhaa Trumpin tornin kupeessa. Trump ymmärtää sen liiankin hyvin. Kiinan ja Venäjän päämiehet eivät sinne edes vaivaudu. Hän saa esiintyä nyt yksin. Miksi meidän on sitä seurattava massamedian tuotteena päivittäin.

Viihdemediaa varten ovat omat osaajansa myös siellä ja heitä ruokitaan bambujen versoilla. Kyse kun on eliitistä ja sen huipusta elää omaa omalaatuista elämäänsä, jota kukaan ei uhkaa petojen kuoltua sukupuuttoon. Meillä on varaa pitää yllä pandamme ja sylikoiramme. Sudet ja niiden saaliit tulkoot toimeen omillaan.

Briteillä on edelleen lordinsa ja ylähuoneensa. Heillä on oma maailmankuvansa, hassahtanut. Sen imperiumin yltä ei aurinko laske. Briteillä on varaa pitää pandansa. Sen esittely meille vie aikaa ja ohjaa meidät väärille poluille etenkin nuorina ja kokemattomina. Väkivaltaviihteen jopa kohti terroria ja kohta muuta viihdettä ei ole edes tarjolla yliannostellun erotiikan rinnalla. Tolkkua tiedottamiseen ja pois pandojen elinympäristöstä kansan pariin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts