Pendemia pani meidät seinää vasten.

Tältä näytti auringonlasku Kaukjärvellä ja kuhien sekä hauen lisäksi mitä muuta runsaan tunnin reissulta järvellä voi vaatia?
+38
Tältä näyttää yli 15 kiloa painava ja 120 cm pitkä kuha. Ympärysmitta on 80 cm ja pari vielä päälle. Suurin hauki samasta paikasta oli 150 cm ja muistutti alligaattoria pikemminkin kuin kotimaista kalaa. Viime viikon suurin hauki oli 122 cm ja melkoinen vonkale mutta vaatimattoman kokoinen verrattunan suurimpaan, lähes 40 vuoden ikäiseen karppiin. Sen paino ja vuodet kun menivät yksiin ja Iltalehti teki siitä pitkän artikkelinkin. Karppi on jalostatuin kala maailmalla ja samalla paastoajan pyhää ruokaa. Kala ja leipä yhdistetään meilläkin myös uskontoon sekä kristittyinä että kalevalaisen kerronnan kautta. On aika palata juurillemme mutta oman aikamme välinein ja teknologiaa hyödyntäen.
Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, ulkoilma
Maailmaa kiertäen on saanut havaita kuinka meidän oletetaan elävän kalasta. Kai se johtuu tuosta järviemme paljoudesta jokineen karttoja katsellen. Emme me elä. Olemme kääntäneet niille selkämme. Vasta korona ja pendemia avasi taas suomalaisen elämänmuodon historiaan jääneen ainutlaatuisuuden. Siitä ei pidä tinkiä.
Tämähän on se meidän juttu ja lähityö, joustotyö siinä rinnalla, ei toki etätyömme. Tiedätkö paljonko britti ja skotti maksaa illasta pienen poikansa kanssa kalastellen vapoineen Tweedjoessa saamatta mitään? Joki on Skotlannin ja Englannin rajajokena.
Minä tiedän. He kun olivat mukana vetämäni euroopalaisen jokiohjelman toteutuksessa. Myöhemmin mukaan tulivat myös kiinalaiset. Maailman onnellisin maa ja sen kansa oli jo kadottamassa otteensa onneensa. Onneksi syntyi tämä kansallismielinen ja polulistinen kansanpuoluekin (populus=kansa).  Omalla kohdalla jo vuonna 1959 Pieksämäellä. Olin siellä lausumassa runoja Pientalonpoikain ja SMP:n syntyä samalla seuraten kahdeksan vuoden iässä. Ensimmäinen tutkielmani Oulun yliopistossa selvitti SMP:n menestyksen taustoja Kuopion vaalipiirissä. Legendaarinen Veikko Vennamo oli siellä ehdokkaana. Silloin elettiin vuotta 1970 ja käytössäni oli myös tietokone. Ensimmäisiä Suomessa.
Se voitto pakotti vanhan maalaisliitonkin pohtimaan juuriaan rinnan vasemmiston ja korpikommunistien kanssa. Demarit ja kokoomus tekevät nyt samaa työtä parhaillaan ja varmasti vakavissaankin. Tämä aika digiaikana kun tarjoaa joustotyölle ja lähityölle, maaseudulle ja sen luonnolle, kaikki sellaiset mahdollisuudet, josta muualla maailmalla voidaan nyt pandemian aikana vain kadehtien ihailla. Kohta tulossa vielä ruskakin.
Mihin on hävinnyt radiosta luontoilta? Miksi se ei siirtynyt ikinä televisioonkin. Mehän rakastamme luontoa, luontoa matkivaa onomatopoeettista kiletämme, ajattelemmekin sillä ja teemme 60 000 päätöstä joka ikinen päivä.
Kun ne tulisi visioida edes likimain samaan suuntaan, joutumatta kaaokseen ja masennukseen,  silloin yhdistävänä tekijänä on juuri puutarhasi. Matka järvelle tunniksi joka ilta se toistaen. Vain toistamalla lenkkeilysi sinä pysyt oman aikamme myrskyissä terveenä myös fyysisesti. Panedemia pani meidät lujille, mutta ajattele heitä, jotka ovat tosi helvetissä meropolinsa helteessä ja slummissa eläen.
By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts