Politiikan viikon kompastelua – Suomi 100

Politiikka ei olisi niin kiehtovaa ellei siihen liittyisi myös inhimillisiä kömmähdyksiä tai sellaista elämää, joka nyt kuuluu suomalaiseen normaaliin arkeen. Sitä ei ihmettele arjessa mutta huippupoliitikkojen tekoina ja mediaan siirrettynä se hämmentää.

Diarra vihreänä poliitikkona käynnisti viime viikonloppuna kohun, kun hän kirjoitti viime perjantaina Facebook-kommentissaan, kuinka ”ainut syy muuttaa metsään on insesti ja se, että kukaan ei kuule, kun vaimo huutaa apua.”
Seuranneessa keskustelussa Diarra selitti, että insestikommentti liittyi hänen suomalaisiin sukujuuriinsa.
– Kaikki suomalaiset geenini ovat Pellosta. Insestiläppäni, jonka muut kommenttiosiossa tajusivatkin, liittyy siihen, että Sallassa, mikä on Pellon vieressä, on Sallan tautia, mikä johtuu siitä, että on ollut liian läheisiä yhteyksiä serkkujen kanssa.
– En tarkoittanut siinä sitä, että kaikki, jotka asuvat maaseudulla, harrastavat insestiä, vaan viittasin vitsillä Sallan alueeseen.

Jos Diarra olisi ymmärtänyt olla hiljaa eikä jatkaa kertomusta, siirtäen sen Koillis-Lapin kuntiin ja maamme fiksuimmille alueille, joissa matkailu ja kielitaito, ihmisten palvelu, ovat kovaa valuuttaa ja arjen elämää. Niinpä Sallassa herättiin heti ja pyydettiin Diarraa tutustumaan tänään sukunsa juuriin.

Sallasta hurjin muistoni on ajaessani Saabin syystalven ensipakkasilla moneen kertaan ympäri 1970-luvulla Savukoskelta Sallaan menevällä tiellä ja Saabin päätyessä lopulta katolleen ojan pohjalle. En päässyt autosta ulos ja se alkoi täyttyä vedellä. Ensin olin pelännyt sen syttyvän tuleen. Palaminen ja sen päälle hukkuminen on kehno loppu tutkijan nuorelle elämälle. Lisää tuosta jutusta kirjassani Arctic Babylon. Löytyy ilmaiseksi kotisivultani www.clusterart.org. Sellaisesta on helpompi kirjoittaa jonka on itse kokenut.

Autosta minut pelasti lopulta edelläni ajanut ystävällinen mieshenkilö, joka ei uskaltanut aluksi tulla kovin lähelle autoani nähtyään sen pyörimisen ja auton pohjan ojassa. Se näytti varmaan pelottavalta ja pelkkä auton pohja kertoi matkamiehen lopun tulleen.

Rohkaisin häntä huutamalla, jolloin hän putosi taskulamppuineen istualleen. Ystävälliset ihmiset auttoivat autoni iltayöstä pyörilleen ja ettei vaan ollut Sallan kunta ja silloinen kunnanjohtaja, joka lopulta pelasti minut pakkasesta. Lämmin kiitos sinne suuntaan ja Timo Säkkiselle näin vuosikymmenien jälkeenkin. Tuohon aikaan jokivarsien ihmiset Lapissa tulivat tutuiksi ja joka savu käydyksi läpi haastattelulomakkeiden kanssa ja myös nauhoittaen haastatteluja. Kyllä ne ovat vieläkin tallessa ja osa kirjoina Samuli Paulaharjun tapaan silloin lappilaista elämää kuvaten myös hänelle rakkaassa Sompion Lapissa.

Saabista matka viimeisimpään autooni, mustaan Audiin, on vaatinut noin 3 miljoonaa kilometriä pääosin Lapin, Savon ja Pohjanmaan sekä Karjalan ja nykyisin Varsinais-Suomen, Hämeen ja Uudenmaan teitä kuluttaen. Toki olen ajanut muuallakin kuin Suomessa ja vuokraan aina auton kun saavun vieraan maan lentokentälle. En oikein osaa elää ilman autoa etenkään vieraalla maaperällä ja minulla on pakonomainen tarve tutustua ympäristööni ja sen kasvattamiin ihmisiin. Suomalaiset on jo käyty läpikotaisin läpi. Olen utelias savolainen ja luonteeltani myös tutkija tai toimittaja, mukana ulkoilutan aina kameraani.

Mustan Audin takapenkin ohella ministerit ja heidän avustajansa käyttävät nykyisin myös takakonttia. Se on ihan tilava ja kaataen tuolien selkänojat sinne mahtuu parikin miestä makoilemaan poistuessaan tuulisista neuvotteluista. Tiedän sen kokemuksesta. Itse suosin kuitenkin kuljettajan paikkaa ja jätän takakontin matkatavaroilleni. Mahtuu sinne myös sukset ja vaikkapa soutuveneen airot.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat kommentoineet Demokraatille uutista, jonka mukaan perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen oli käynyt pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa samana sunnuntaina, kun perussuomalaisten puoluekokous päättyi.

Olin toki mukana tuossa perussuomalaisten Jyväskylässä pidetyssä kokouksessa. Kaikkea ei pidä kertoa väärään aikaan ja vanha ihminen ei viisaana kerro mielipiteitään lainkaan. Aamulehden ja Iltalehden tietojen mukaan hänet, Samuli Virtanen, vietiin Kesärannasta ulos auton takakontissa. Siis hyvin tavallinen Virtanen suomalaiset tuntien.

–Täytyy sanoa, että en tunne tapausta. Palaverista hän kyllä lähti ihan omin jaloin. Toivottavasti on turvallisesti matkustettu, Sipilä sanoi medioillemme.

Sipilä kiisti Demokraatin haastattelussa sen, että kyseisenä sunnuntaina olisi oltu jo pitkällä hallituksen muodostamisessa Uuden vaihtoehdon kanssa.

–Sunnuntai-iltana tuli ensimmäisiä tietoja, ihan niin kuin minä eduskunnassa olen vastannut. Ei minulla ole siihen mitään lisättävää. Niin kuin olen aikaisemminkin sanonut niin Virtanen kävi sunnuntaina Kesärannassa lyhyesti piipahtamassa. Ihan omin jaloin hän käveli siihen palaverihuoneeseen, kertoi pääministeri Sipilä, insinööri Oulusta.

Jussi Halla-aho puolestaan kertoo Demokraatille olleensa tietoinen siitä, että Samuli Virtanen olisi matkustanut Kesärannasta salaa auton peräkontissa.

–Olin tietoinen tästä tapauksesta, mutta eipä meillä siihen mitään lisättävää ole. Hienoa, että hallitus toimii 100-vuotisjuhlan arvoisella tavalla, Halla-aho sanoo ja mitäpä tuohon olisi lisättävä. Hän oli saanut viimeisimmän kirjani siinä missä tuleva presidenttiehdokas, useampikin. Soinille kirja ei ollut kelvannut kuukautta paria aikaisemmin ja kotiin lähetettynä. Mitä oli tapahtunut?

Aiemmin poliitikot vinoilivat toisilleen pyrkyryydestä mustan Audin takapenkille. Jatkossa mukaan tulevat avustajat ja pyrkyryys samaisen auton takakonttiin. Hallituksen kesäiset tapahtumat ja perussuomalaisen puolueen jakaminen kahtia alkaa muistuttaa agenttitarinoita ja mafiosojen elämää – Suomi 100.

Donald Trump pysyy otsikoissa ja nyt matkalla Aasiassa tavaten ja halaten näin puoli maailmaa samaan aikaan kun omassa maassa media jahtaa vielä menneen talven lumia ja vuosi takaperin pidettyjä vaaleja.

Kun lentokoneitakin myydään liki Suomen budjetin verran Kiinaan ja yhteensä vastaten Suomen koko neljän vuoden hallituskauden budjettia, silloin liikutaan myös ohi Venäjän budjetin ja tapaamista voi pitää onnistuneena Trumpin hallintokauden ensimmäisen vuoden päättyessä.

Nyt sitten tapaamaan Venäjän presidenttiä. Siinä sukkuloidaan nyt muutakin kuin vain tehdään diilejä. EU taas laskelmoi Suomen talouskasvun jatkuvan reippaasti muuta euroaluetta korkeammalla tasolla. Velkamme on sekin jo kääntynyt laskuun kun sitä suhteutetaan kasvavaan kansantuloomme.

Pääministeri näyttää saavan omiltaan arvosanan 8.5 ja jatkaa puolueensa johdossa keväällä. Timo Soini luennoi Egyptissä kuinka naisia ja tyttölapsia on kohdeltava. Koska aihe on hänelle vieraampi, häntä kuunnellaan myös tarkemmin, on ikään kuin uskottavampi. Soini osaa kääntää asiat aina veikeällä tavalla trumpismeiksi. Vennamon oppi, ”aivan oikein mutta päinvastoin”, on Soinin tärkeintä viestintää.

Oletko koskaan epäillyt suomalaisten suurjuoksijoiden kultamitaleja.. Tai koulujemme pisa-tuloksia, ties mitä propagandaa alkaen sääennusteista, jotka eivät ikinä kesällä toteudu. Luepa seuraava juttu ja muista samalla, että maamme on tosi syrjäinen kolkka Venäjän luoteisnurkassa. Sen jälkeen et saa enää oikein unta..

Pohjois-Korea antaa kansalaistensa ymmärtää, että maa olisi voittanut muun muassa jalkapallon maailmanmestaruuden kahdesti.

Maailman sulkeutuneimmasta valtiosta on jälleen paljastunut propagandauutisia, mitä maa on kansalaisilleen syöttänyt. Löydettyjen maalausten mukaan Pohjois-Korea olisi voittanut esimerkiksi juoksussa ja jalkapallossa MM-kultaa. Arvioiden mukaan osa kuvista on tehty 2000-luvun alussa.

Maalauksissa korealaiset urheilijat iloitsevat voitoistaan. Yleensä korealainen oli lyönyt länsimaalaisen vastustajan esimerkiksi painiottelussa. Kuvan oikean alareunan maalaus kuvastaa korealaisten riemua voitetun jalkapallon maailmanmestaruuden jälkeen. Ei kai vaan mediamme, läntinen media, yritä huijata meitä vielä ovelammin kuin mitä nyt tapahtuu Pohjois-Koreassa. Jos näin alat epäillä alat ajatella omilla aivoillasi.

Lopuksi vielä maantieteeseen liittyvä arvoitus. Mikä on se maa, jossa Niinistö on presidenttinä ja pian isänä isoisien joukossa ja heidän nimikkopäivänä, toinen Niinistö viherpopulistina feministit hurmaten ja kolmas Niinistö kutsuu kaikki maailman valtiot sotaharjoitukseen maahansa sinisen Timo Soinin ollessa ulkoministerinä.

Tehtävä on vaativa mutta niin on aikammekin, tolkun poliitikkojen seurassa. Hyvää viikonloppua ja isän tai henkilön päivää, miten nyt sen kukin haluaa tai rohkenee viettää.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts