Syö mummo päivässä

Jos Veikko Vennamo eläisi, hän kirjoittaisi lehdessään, kuinka ensin hävitettiin mummon markka ja nyt sitten yritetään hävittää mummokin. Talonpojan tappolinjan sijasta hän puhuisi nyt aivan muusta ja tokaisu ”syö talonpoika päivässä” olisi vaihtunut sekin.

Vihreä liike teki onnettoman avauksen ja onnettomaan aikaan. Ensin puolue tunaroi eduskuntavaalien tuhannen taalan paikkansa ja nyt se tunaroi loistavasti menneet presidentinvaalit. Sen edustajana oli alunperin runsaasti vammaisia ja Kalle Könkkölä myös parlamentaarikkona. Mihin puolue kadotti kaikki arvonsa? Onko motto, sen saat mitä pakenet, aina oikeassa?

Miten Suomessa mahdettaisiin suhtautua tänään sellaiseen professoriin ja fyysikkoon, kuten  Steven Hawkins, mieheen joka kykenee viestimään vain teknisten laitteiden avulla hengityslaitteessaan? Olisiko hänen paikkansa ollut Suomessa jo aikoja vanhainkodissa? Ehkä heti lapsesta? Olisiko hän saaanut syntyä lainkaan?

Olisiko suomalaisena jäänyt löytämättä ne ihmeet ja tekemättä ne kirjat, jotka ovat nostaneet hänet Cambridgessä maailman maineeseen? Miten hänelle olisi käynyt jos syntymäpaikka olisi ollut Taivalkoski, Sonkajärvi, Tohmajärvi tai vaikkapa pieni taantuva teollisuuspaikkakunta Suomessa? Olisiko hänet eristetty ja kiusattu hengiltä Helsingissä syntyen? Olisiko hän suomalaisen politiikanteon uhri, köyhtyvän valtiotalouden ja kiistelevien kuntien Jean Babtiste, roskikseen kalasatamassa heitetty hylkiö tuoksuttomana ja ei toivottuna lapsea Patric Syskinden romaanista ”Parfyymi”?

Arkkiatri Risto Pelkonen, lääkäreiden lääkäri, vastustaa jyrkästi jopa puheita eutanasiasta, on tehnyt näin aina. Ymmärrän häntä hyvin ja arvostan erittäin korkealle. Jos tällaiset ihmiset meiltä puuttuisivat, elämä olisi raskasta sietää Suomessa, suomalaiseksi syntyneenä. Suurten massojen valitsemat poliitkot pois sellaisista asioista, jotka ovat vaarallisia heidän käsissään. Ihmiasen elämän pyhyys on liian arvokas asia pelaavan poliitikon tai markkinamedian hoidettavaksi.

Kyläkoulun pelastaja

Tutkimusten mukaan positiivisuus ja myönteinen asenne lisäävät elinikäämme jopa 5-10 vuotta. Tämä nyt on tutkimattakin selvää ja viikon optimistisimpana  uutisena pitäisin Tenneseen kohta nimekkäimmän miehen, Desmond Hatchett Knoxvillen, tapaa hake itselleen avustusta ruokkomaksuissaan. Suuria ikääntyviä ikäluokkia on nyt rohkaistava, ei iskettävä halolla takaraivoon joka paikassa, kerrottava millaisia ongelmia heistä meille aiheutuukaan. Positiiviset asiat on nähtävä ja tehtävä, visioitava valoisasti. Muuten uutta kasvua ei Euroopassa synny, vain palomuureja, poliittista puhetta armomurhista, kaivoksista Tsernobylin kaltaisia työnantajia. Onko kaikki näin synkkää, oikeasti? Imitoiko uusi media vanhan median epäkohtia ruotivaa katkeraa elämää?

Miehellä, Tenneseen Octodadilla, on ikää 33 vuotta ja lapsia yhdentoista naisen kanssa noin kolmekymmentä oikeuden kirjaamaa,  vanhin 14 vuotta ja nuorimmat syntyneet menneen talven aikana. Miehellä on minimipalkalla. Ja luonnollisia ongelmia selvitä elatusmaksuistaan. Niinpä hän hän hakee nyt avustusta liittovaltion budjetista. Heitä, avun hakijoita, on Yhdysvalloissa koko ajan yhä enemmän ja Espanjassa pilvi pimein.

Vielä vuonna 2009 “Octodad” oli tullut synnintuntoon paikallisessa käräjäoikeudessa ja luvannut olla lisääntymättä jatkossa. Tuolloin hänellä oli vain 21 lasta. Nyt siis kymmenen lisää, joista parhaana satokautena neljä poikuetta. Tällainen mies, suomalaisen syrjäisen maaseutupitäjän eläjänä, olisi kenelle tahansa kuntapäättäjälle ja koulutoimenjohtajalle siunauksellinen asia, kirjaimellisesti. Kun nyt Steven Hawkins tuskin kiinnostaisi ja fysiikka, maailmankaikkeus sekä sen lainalaisuudet. Kunnaisät käyvät harvoin kirjastoissa.Yliopistoissa nyt voi muutenkin karsia ja tutkimuslaitoksissamme, on voinut jo vuosikymmenet ja ihmetellä, miksi Nokia vajosi, miksi kaivokset siirtyvät muun omaisuutemme mukana ulkomaisille osaajille. Alusmaan poliitikoilla on pakkomielle siirtää varamme muitten hoitoon, myös hallinto ja sen lainsäädäntövalta.

Miksi politiikkaan ei ajaudu enää lahjakkaita nuoria? Keskustan entisen puoluesihteeri Korhosen mukaan heitä on aktiiveina enintään tuhat suurimmissa pulueissamme. Mitä urheilulajia, kulttuurin tuotetta, Suomessa harrastaa tuhat nuorta? Paljonko he saavat valtiolta tukea? Miksi puolueet saavat, niiden olemattomat nuorisojärjestöt, paperijäsenet, kuolleet sielut siellä? Miksi nämä yhteiskuntatodellisudesta irtautuneet instituutiot ovat mukana sellaisessa, josta eivät mitään ymmärrä? Imitoidun elämän onnettomat lähettiläät.

Suomalaista synkistelyä

Jostakin syystä, aurinkoisesta keväästä huolimatta, suomalaiset sen sijaan synkistelevät. Puoluekokoontumisissa esitellään omaan ohjelmaan ennen kuntavaaleja eutanasian kaltaisia armomurha -aloitteita. Esittäjänä on puolue, jolta odottaisi kokonaan muuta. Sen saat mitä pakenet. Se on kaukana venäläisen mummojoukon elämänmyönteisestä menosta euroviisukarsinnassa, jossa ymmärretään ajan henki. Siinä suomalainen karsiutuu, odotetusti. Olemme ulkona kohta kaikesta, muurien rakentajia myös henkisesti, ei vai palomuurien välimereisen maailman ympärille.

Onko Kreikasta ja Espanjasta leviämässä Suomeen rutto? Vai olisiko se sittenkin toisin, päinvastoin. Suljemme itsemme henkiseen saamattomuuteen, lahjattomaan vihanpitoon, itse rakentamaamme virtuaaliansaan. Se maailma on valovuosien päässä ruotsalaisen Estellan kastetoimituksesta, sen lämmöstä. Kiekkoa väkisten maaliin vievä suomalainen ei pelaa enää kuten venäläinen vapautunut punakone. Punakone on palannut. Mummot valtaavat viikonloppuna Bakun kadut ja öljyiset rannat, globaalin maailman. Ei toki puheet armomurhista, palomuureista, eristämisestä, leireistä, ghetoista.

Taantumaa 1930-luvulle

Poliitikojen synkistelyt vievät ajatukset kauas menneisiin aikoihin, omaan aborttikeskusteluumme takavuosilta ja armomurhan kohdalla liki keskiaikaisiin aiheisiin ja filosofiseen pohdiskeluun. Mistä tällainen synkistely? Eikö palomuureilla eristetyt kansakunnat riitä? Mihin tällainen henkinen ja moraalinen taantuma, älyllinen itsemurha, johtaa taloudellisen rinnalla?

Passiivinen ja aktiivinen eutanasia tuo mieleen Socrateen, Platon ja Senecan pohdinnat, Hippocrateen valan. 1800-luvulla käytiin aiheesta kiivasta debattia, joka oli sekin filosofista ja kaukana oman aikamme sosiaalisten medioitten nettikeskusteluista. Samuel Williams ja Felix Adler muistetaan ehkä parhaiten, Robert Jay Lifton, Thomas Beam, Fiona Currethers lähempää historiastamme. Suomessa aiheesta ovat kirjoittaneet mm. Heta ja Matti Häyry, Jorma Palo, Sirkka Pöysti ja Rauno Korhonen. Toki monet muutkin eettisen tutkimuksen ja ajattelun edustajat.

Tieteellisiä artikkeleita ja alan kirjoja on saatavilla sadoittain. Olisi varmaan syytä tutusta alan kirjallisuuteen, ennen kuin aiheesta alkaa käydä vakavammin otettavaa arvojen yhteentörmäystä lupaavaa älämölöä puoluekokousissa kesällä. Suuren yleisön kohdalla ilmiö liittyy läheisesti myös ihmisrodun jalostamiseen, eugeniikkaan, ja pahamaineiseen toisen maailmansodan rotuhygieniaan sekä sosiaalidarwinismiin. Mihin tällaisella keskustelun avauksella pyritään? Mikä fasismissa kiehtoo tänään? Mikä kiehtoo mustassa matkailussa?

Abortin yhteydessä keskustelu käynnistyi myös Suomessa suuren yleisön kohdalla korostaen raskaudenkeskeytyksen eettisiä ja mm. lääketieteellisiä syitä, sikiövaurioita, äidin ikää ja aikaisempaa lapsilukua jne. Näiden osuus aborteistamme on kuitenkin Stakesin tilaston mukaan marginaalinen, muutama kymmenen vuodessa, kun aborttien määrä on yli 10 000 ja korkeimmillaan vuonna 1973 abortteja tehtiin Suomessa 23 000. Samaan aikaan lapsia syntyi vain runsas kaksi kertaa enemmän.

Abortin syyt eivät ole tänään, eivätkä olleet 1970-luvulla, suinkaan niitä, joilla aborttia vapautettiin ja helpotettiin. Yleisin oli, ja on edelleen “sosiaaliset syyt”, jotka viittaavat samalla taloudellisiin taustoihin. Kulttuurisesti sidottu abortti ja sen merkitys on vaikkapa Aasiassa kokonaan toinen kuin Euroopassa, jossa esim. Kiinan pakkoabortit  kohdistuvat usein hyvinkin iäkkääseen sikiöön ja koskevat tyttölapsia. Ilmiö on hyvin tunnettu, mutta samalla myös vaiettu ilmiö.

Riskit suuria

Sama koskee keskustelua eutanasiasta. Se, että sen yhteydessä käydään filosofista ja tieteellistä keskustelua, eettistä ja moraalista pohdintaa, on käyty vuosisatoja, rinnalla on käyty aina myös kansanomaista ja suuria massoja koskevaa kulttuurista ja eri sidosryhmiin sidottua  pohdintaa. Se on ollut aina kaukana filosofisesta ja eettisestä pohdinnasta. Tällöin vaikkapa Yhdysvalloissa “Octodad” tyyppinen henkilö ja hänen 11 vaimoaan ajattelevat asiasta kovin eri tavalla kuin suomalainen maailmankuva peilaa globalisaatiota ja sen yksittäisiä ilmiöitä itseensä.

Se, että jokin laki toimii 90 %:n kohdalla ajatellulla tavalla, ei tarkoita sitä, että myös 10 % ymmärtää sen samoin tai toimii eettisesti ja moraalisesti uskottavasti. Samoin kulttuuri voi muuttua ja aiemmin eettisenä filosofisena pohdintana syntynyt laki alkaakin toimia sosiaalisena ja taloudellisena ratkaisuna.  Riski sille, että uusi laki alkaa ohjata myös moraalisia ja normistollisia prosesseja kasvaa. Näin viime kädessä myös vaikkapa tieteen tavoitteita ja kehittymistä aiemmin normina ihmiselämän ehdoton kunnioittaminen ja sen pyhyys.

Itse käsite “pyhyys” on sekin etääntymässä uskontoon ja kirkkoon liittyvänä siinä missä monet normistoa koskevat moraaliset ohjeistukset. Tieteen tehtävä on taistella elämän puolesta ja etsiä koko ajan uusia ratkaisuja, löydöksiä, ei taantua keskiajan taikauskoksi. Näitä merkkejä näkee nykyisin joka puolella etsimättäkin.

Vaalivankkureiden työntäjät haussa

Jotta pohdinta ei mene vielä synkemmäksi, palataan alkuun ja positiiviseen ajatteluun pysyä hengissä ja elää onnellista vanhuutta ajattelematta eutanasiaa ja hoitotestamenttia. Se että poliitikot ottavat tällaisia esille, on tapa pitää yllä oman puolueen nimeä, jolloin  omien vaalivankkureiden veto ja vastustajien samojen vankkureiden työntö ovat yhtä arvokkaita tapoja lähestyä tulevia kuntavaalejamme. Armokuolema ei ole oman aikamme Suomen ja tämän päivän Euroopan ykkösaiheita, ei sinne päinkään.

Yhdysvallat poikkeaa Euroopasta. Valkosia lapsia syntyy siellä vähemmän kuin värillisiä ja osavaltioiden väliset erot ovat suuria. Petri Nurminen on vapaasti suomentanut jotakin näistä osavaltiolaeista ja seuraavassa näitä kevennykseksi. Käyn niitä läpi aakkosjärjestyksessä Alabamasta alkaen hakien muutaman suomalaisittain mieltä ehkä keventävimmän tapauksen.

Yhdysvaltain kummajaisia

Alabamassa autoa ei saa ajaa paljain  jaloin, mikä on ihan hyvä laki. Suolan sirottaminen rautatielle, kiskon päälle, voi viedä sirottelijalta hengen eikä dominoa pidä pelata sunnuntaina. Autoa ei saisi ajaa side silmillä ja jäätelötötteröä ei saa kantaa takataskussa.

Alaskassa lakien rikkominen on kiellettyä. Pohjoisessa tämän kertominen erikseen on ymmärrettävää ja koskee myös Nuorgamia. Hirvelle ei saa juottaa kallista alkoholia eikä koiraa kuljettaa auton katolla. Paikalliset olosuhteet näkyvät aina lain kirjaimessa. Niin myös meillä Suomessa.

Arizonassa samassa taloudessa saa asua enintään kuusi naista eivätkä naiset saa käyttää housuja. Asunnossa saa olla enintään kaksi dildoa ja juomavettä on kysyvälle aina annettava. Kuten meillä Suomessa kaivoslain kohdalla, myös muualla lait tahtovat joskus vanhentua, huomaamatta.

Arkansassa mies saa lyödä puolisoaan vain kerran kuukaudessa ja koirat haukkua vain iltakuuteen.  Laki ei menisi läpi Suomessa, tai sille kävisi kuten edustajiemme kehnosti tehdylle löperölle laille vaalituesta, josta ei seurannut riittävää rangaistusta tai sen seuraaminen jäi vähälle medioiltamme. Laajennettu itsemurha ja Matti Nykänen ovat vieneet kaiken huomion vuosikymmeniksi. Moni on eutanasian yhteydessä maininnut, kuinka se toimii ihan hyvin jo nykyoloissamme.

Kaliforniassa autoa voi kuljettaa enintään 60 mailia tunnissa ilman kuljettajaa, riikinkukko saa ylittää minkä tahansa tien ja polkupyöräily uima-altaassa on kielletty.
Syljeskely on kielletty muualla paitsi baseball-kentällä. Pysäköidyssä autossa ei saa kuorsata eikä koiraa viedä kouluun. Eläinsuoja ei saa olla vihreä eikä pahanhajuinen.

Coloradossa kivenlohkareet eivät saa rikkoa yhteistä omaisuutta, taloja ei saa ampua katapulteilla eikä autoja saa myydä sapattina. Hevosia ja muuleja ei saa pysäköidä alimpaan kerrokseen eikä pölyimuria lainata naapurille. Näissä on jotain tuttua myös Suomen kuntien hevosenpitolautakunnan ajoilta. Osa pitää kunnissaan niitä kai vieläkin. Monissa kunnissa se on ainut, jossa voi vielä vaikuttaakin kunnan asioihin.

Connecticutissa auringonlaskun jälkeen ei saa kulkea selkä menosuuntaan eikä katua ylittää käsillä kävellen. Koirien kouluttaminen on kiellettyä ja sapattina vaimon suutelu on syntiä.

Delawaressa vaatteiden vaihtaminen on autossa kiellettyä, etenkin jos auto on oma. Puistonpenkillä ei saa esittää nukkuvaa. Delawaren lait ovat tyypillisiä irokeesialueen lakeja, jossa näkyy ruotsalaisten ja metsäsuomalaisten vaikutus. Hollanti on kuitenkin mukana kuvassa, ja jokainen lukemani laki on omalla tavallaan omituinen ja tulkinnanvarainen. Petri Nummisen käännökset ja valinnat ovat iltapäivälehdistöä mukailevaa mediataidetta.

Floridassa luonnottomia tekoja ei saa tehdä toisen henkilön avustamana, naimattomat eivät saa irstailla saati asua samassa huoneistossa. Elefanteista on maksettava pysäköintimaksu ja seksisuhteista on määrätön määrä yksityiskohtaisia ohjeita, joista Petri Numminen on erityisen ihastunut. Suihkussa käynti puettuna voisi olla käännösvirhe, ellei kyseessä olisi Florida.

Georgian lait liittyvät lähelle Alabamaa ja Tennesseen lainsäätäjää. Hawaijissa kolikoita ei saa laittaa korviin. Idahossa kamelin selässä ei saa kalastaa.

Illinoisissa sijaitsee Pohjois-Amerikan suurin Chahojian esihistoriallinen löytöpaikka. Suuret alangot ja Chicago sekä Mississippi, suurten järvialtaiden läheisyys, tuo sen lähelle suomalaisten mielikuvia ja asumasijoja Yhdysvalloissa. Jokaisella on oltava mukanaan siellä kulkien ainakin yksi dollari. Kaupungista poistuminen on ilmoitettava poliisille ja englantia ei ole syytä silloin puhua. Ainakaan suomalaisittain sitä korostaen. Sellainen aksentti on vienyt monen lännenlokarin rautoihin.

Iowassa suudelma saa kestää vain viisi minuuttia ja viiksekkäiltä se on kielletty kokonaan.  Kansasissa kaneja ei saa ampua moottoriveneestä. Jos kaksi junaa kohtaa toisensa samalla raiteella, on molempien pysähdyttävä, kunnes toinen on mennyt ohi. Hatussa ei saa kuljettaa mehiläisiä eikä hautajaisissa saa osoittaa mieltään.

Kentucyssa sinisorsia on myytävä kuuden kappaleen erissä. Louisianassa katsojat eivät saa moksia valepainijoita, eikä julkisella paikalla saa kurlata. Katteettomasta lupauksesta voidaan tuomita enintään vuodeksi vankeuteen.

Mainessa haulikkoa on lupa kuljettaa kirkossa eikä lentokoneesta saa poistua sen noustua ilmaan. Marylandissa puistossa ei saa käyttää hihatonta paitaa eikä valtatiellä kiroilla.

Massachusetts kieltää oluen juonnin sairaalan potilailta. Ampumaradan maalitaulut eivät saa muistuttaa ihmistä. Jos muistuttavat, surijat eivät saa syödä kuin enintään kolme voileipää hautajaisissa.  Kuorsaaminen on kielletty ellei makuuhuoneen eristys ole luvanvaraisessa kunnossa ja ikkunat lukittuina. Sunnuntaikirkossa kivääri on suotavaa ja nukkumaan voi mennä kylpemisen jälkeen. Tomaatteja ei saa käyttää simpukkamuhennoksen valmistuksessa. Ketsuppia sen sijaan voi käyttää hyvinkin ja kaikessa. Luoteja ei saa käyttää maksamiseen.

Michiganissa junassa ei saa olla humalassa, ellei ole suomalainen kolmanteen polveen. Minnesotassa alastomana nukkuminen on kiellettyä, lentokoneet eivät saa laskeutua kaupungin puistoon ja punaiset auto ajaa Lake-kadulla.

Mississipissä moniavioisuudesta on vaiettava ja Missourissa maitomies ei saa juosta työaikana. Alaikäiset saavat ostaa savukkeita mutta eivät sytyttimiä. Montanassa ja Nebraskassa donitsin reikiä ei saa kaupitella. Parturit eivät saa syödä sipulia aamuseitsemän jälkeen.

Nebraskassa penkkejä ei saa sijoittaa kameliteille eikä keskelle katua. New Hampshiressa pelivelkoja ei saa maksaa vaatteillaan eikä kerätä merileviä rannalta. New Jerseyssa ei saa käyttää luotiliivejä eikä myydä käsirautoja alaikäisille. Soppa on syötävä siellä ryystämättä eikä poliisia tulisi katsoa suoraan silmiin. Tuhkaa ei saa heittää jalkakäytävälle.

New Yorkissa kerrostalon katolta hyppääminen rangaistaan kuolemalla. Vartalonmukaisten asusteiden käyttö on sopimatonta kuten myös nuhruisten tohveleiden aamukymmenen jälkeen. Jäätelöä ei saa syödä jalkakäytävällä seisten.
Ohiossa rintaruokinta on kiellettyä julkisilla paikoilla, eikä valaita saa pyydystää sunnuntaisin, lemmikkieläintiikerin katoamisesta on ilmoitettava vuorokauden kuluessa.

Oklahomassa vieraan hampurilaista ei saa maistaa eikä vitsejä lukea moottoritiellä. Kalojen kuljettaminen bussissa akvaariossa on kiellettyä. Oregonissa armomurhat ovat sallittuja, itsemurhat eivät. Rakastellessa ei saa puhua eikä kylpeä saa ilman sopivaa vaatetusta. Pennsylvaniassa kylpyammeessa ei saa laulaa eikä vihkiä juopunutta sulhasta tai morsianta. Kaloja saa pyydystää suullaan.

Rhode Islandilla jääkiekkoa ja jääpooloa voi pelata myös sunnuntaisin. South Carolinassa ohjusten ampumiseen on oltava virallinen lupa. Vaimoa ei saa kurittaa oikeustalon portailla sunnuntaisin. Intiaanihyökkäyksen varalta miehillä on oltava kirkossa kiväärit.  South Dakotassa hevoset voivat mennä suihkulähteeseen vain housuihin puettuina. Tennesseessä onttoja puita ei saa myydä, eikä kissaa pyydystää lassolla. Rotujenväliset avioliitot on kiellettyjä lukuun ottamatta “Octodadia” ja hänen jälkeläisiään sekä heidän kaltaisiaan kansalaisia.

Texasissa seisoskellessa voi ottaa enintään kolme ryyppyä vaihtamatta välillä jalkaa. Toisen lehmää ei saa lypsää ennen iltalypsyä. Rikollisesta teosta on ilmoitettava uhrille etukäteen sekä kerrottava sen luonne. Johtoleikkureita ei saa kuljettaa taskussa eikä pukeutua epäsiveellisesti. Utahissa maitoallergiat ovat kiellettyjä ja mies vastaa vaimonsa rikoksista, jos on paikalla. Virginiassa haisunäätää ei saa pitää lemmikkinä, naisia ei saa kutittaa eikä tehdä muutakaan sopimatonta ja moraalitonta.

Washingtonissa kakki on mahdollista, mutta samalla myös kiellettyä, ellei muuta laissa mainita. Pähkinöitä ei saa kuoria kadulla, tanssia ja puhua ei saa samaan aikaan. Kenkien sovituksessa saa käyttää röntgeniä. West Virginiassa sukeltaessa ei saa viheltää eikä junassa kuorsata. Liikenteessä kuolleesta eläimestä saa valmistaa aterian.

Wisconsinissa omenapiirakkaa ei saa tarjoilla ilman juustoa. Junassa ei saa suudella eikä naisen hiuksia leikata. Tatuointi on sallittua vain lääketieteellisiin tarkoituksiin. Junien kohdatessa tasoristeyksessä kumpikaan ei saa poistua ennen kuin toinen on mennyt. Wyomingissa kaloja ei saa ampua tuliaseilla, jäniksiä ei saa kuvata talvipuvussa eikä juopuneena hiihtää. Jos junat kohtaavat toisensa tasoristeyksessä, molemmat voivat poistua vasta  toisen poistuttua paikalta.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts