Presidentinvaalien toinen kierros

Da locum melioribus – Tehkää tietä paremmillenne

01.02.2024

Suomalaiset vaalit ovat luonteeltaan väestömäärästä ja homogeenisuudesta johtuen tylsät. Meillä ei ole osavaltioita ja pienet seutukunnat kaupunkeineen ovat liki tyhjentyneet nekin. Maaseudun autioituminen käynnistyi suurten ikäluokkien aikuistumisen myötä ja on jatkunut näihin päiviin saakka. Noin miljoona suomalaista asuu noin kuudessakymmenessä seutukaupungeissa tai niiden pienissä, tyhjenevissä ikäihmisten asuttamissa maalaiskunnissamme. ”Dantur opes nullis nunc nisi dividipus”. – Rahaa ei nykyään kerry muille kuin rikkaille.

Tyypillistä tällaista aluetta on vaikkapa Suomenselän suomaa ja sen perussuomalaiset, aiemmin maalaisliittolaiset (keskusta) pitäjät. Nyt melkoinen osa näiden kuntien äänestäjistä antoi äänensä Veikko Vennamon tai Timo Soinin sijaan Jussi Halla-aholle. Ratkaisevaa ei ole niinkään presidenttimme tehtävät ja ominaisuudet, vaan aiempi poliittinen käyttäytyminen ja sen pitkä historia. Olen siitä runsaasti kirjoittanut poliittisen maantieteen yhteydessä, joten en kiusaa sillä enää lukijoitani. Sen sijaan robotiikka on uusi väline vaaleissamme ja sillekin on algoritmeineen annettava hivenen töitä. Siinä ikään kuin tehdään jo nyt tietä paremmillemme. – ”Da locum melioribus”. (Terentius).

Millaisiin tehtäviin haemme presidenttiä? Tekoäly vastatkoon.

Presidentin tärkeimmät tehtävät ja ominaisuudet Suomessa ja suomalaisena:

ChatGPT

Suomessa presidentti on maan korkein viranhaltija, ja hänellä on useita tärkeitä tehtäviä ja ominaisuuksia:

Edustaminen: Presidentti toimii maan pääedustajana sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän edustaa Suomea erilaisissa tilaisuuksissa, kuten valtioiden välisissä tapaamisissa, juhlallisuuksissa ja kansainvälisissä konferensseissa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka:

Presidentti johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa. Hänellä on merkittävä rooli ulkopolitiikan linjausten määrittelyssä ja kansainvälisten suhteiden ylläpitämisessä.

Lainsäädännön vahvistaminen:

Presidentti vahvistaa lait ja asetukset, jotka on hyväksytty eduskunnassa. Tämä on tärkeä osa Suomen lainsäädäntöprosessia, ja presidentti tarkistaa, että uudet lait ovat perustuslain mukaisia.

Puolustusvoimien ylipäällikkö:

Presidentti toimii Suomen puolustusvoimien ylipäällikkönä. Tämä rooli sisältää vastuun maan puolustuksesta ja sotilasasioista.

Kansakunnan yhtenäisyyden symboli:

Presidentti edustaa kansakunnan yhtenäisyyttä ja toimii symbolina suomalaiselle identiteetille. Hän osallistuu erilaisiin juhla- ja muistotilaisuuksiin sekä tukee kansallista yhtenäisyyttä.

Suomalaisena presidentiltä odotetaan muun muassa rehellisyyttä, itsenäisyyttä, ja tasapuolisuutta. Lisäksi kyky toimia kansakunnan yhdistäjänä ja kansainvälisten suhteiden rakentajana ovat tärkeitä piirteitä

Lomakkeen yläreuna

Vaalin tuloksen ratkaisevat yhdeksän ehdokkaan kohdalla toiselta kierrokselta pudonneet ehdokkaat äänestäjineen. Ylivertaisesti suurin ryhmä ovat siis perussuomalaiset ja toisena keskustaa äänestäneet. He valitsevat toisen kahdesta. Toinen on vasemmalla ja toinen oikealla. Jos olet näiden puolueiden jäsen, tarina kertoo sinusta. – ”De te fabula narratur.” (Horatius).

Kyse on pienistä seutukaupungeista, noin 60 Suomessa sekä niiden maalaiskunnista. Noin miljoonasta ihmisestä. Keski-ikä on näillä alueilla aivan toista luokkaa kuin suurissa kaupungeissamme tai pääkaupunkiseudullamme. Olemme pilanneet pinta-alaltaan suuren maamme politiikalla, joka keskitti väestön maaseudulta ja vaikkapa Suomenselän suomaiden kunnista joko Ruotsiin tai sitten muutamaan keskuskaupunkiimme. Oma maantieteen tuntemuksemmekin on enintään välttävän luokkaa, jos sitäkään. Kun ei maataan tunne, miten sen suunnittelua voisi äänillään auttaa? Sananmukaisesti – ”De verbo”. Lainaten kirjaani ”De visu; de auditu; de olfactu.” – ”Näkemänsä, kuulemansa, haistamansa.”

Perussuomalaiset ovat nyt (ja ovat aina olleet, vaikka nimi on muuttunut) vaikkapa Suomenselän kunnissa usein suurin puolue ja Jussi Halla-aho sai jopa yli kolmanneksen äänistä. Epäilemättä nämä kunnat äänestäjineen ovat lähempänä kokoomusta kuin vihreitä. Lisäksi lähempänä hallitusta kuin oppositiota. Parhaillaan lakkoilu vielä kärjistää tätä eroa. Lakkokenraalit sotkevat näin vain omia asemiaan. Laumassa tyhmyys tiivistyy. Toki on harkittukin, kokoustettu. Harkitessa vain tilaisuus usein tuhoutuu. – ”Deliberando saepe perit occasio.” (Publius Syrus).

Riippumatta henkilöistä ja näiden ominaisuuksista, juuri tämä ratkaisee varmasti vaalin tuloksenkin. Oikeammin se on ollut tiedossa jo ennen ensimmäistä kierrostakin. Presidentin tehtävien luonne vain vahvistaa tätä suomalaisen poliittisen käyttäytymisen suurta linjaa. Ikää tulee lisää. Sitä seuraa vanhuuden tylsistyminen. – ”Dementia senilis.”

Politiikan tutkijan työ Suomessa muistuttaa kesän ja talven säiden ennustajan työtä. Ne eroavat tosistaan ja kevät sekä syy ovat siinä välissä. Kesä tahtoo olla vähäluminen ja talvella pakkastakin. Säitä pitää ja niistä puhutaan muun puhumisen puutteessa. Lopulta jokainen kuukausikin on omalla tavallaan hyvinkin erilainen, olkoonkin että suursään ja ilmastomuutoksen myötä tapahtuu koko ajan pientä muutostakin. Tätä muutosta ei huomata. Muutos kun on samalla globaalikin. Sananmukaisesti. – ”De verbo”.

Sama pätee poliittisiin liikkeisiimme ja puolueisiinkin. Niitä riittää joka lähtöön ja kuukaudelle, olkoonkin että mediat käyttävät ikivanhaa nelikenttää vuodenaikojen tapaan eläen. Olemme joko kevät-, kesä-, tai syys- ja talvi-ihmisiä. Tälläkin on vuosituhantinen historiansa. Sen kuuluisi olla ikään kuin sielun ruokaa. – ”Pabulum animi.” Auringon kierrosta syntyvää ja tähdistä ennustettavaa. Tieteen keinoin ja sitä myös edes hiven seuratenkin. Jos ei muuten niin edes juhlapuheissamme. – ”Panegyricus.”

Horoskooppimerkkiemme mukaan paikantuen. Nelikentässä joko liberaaleja tai konservatiiveja ja tämän ohella joko talousoikealla tai vasemmalla. Jos nuoret ovat kovin kyynisiä ja vanhakanaisia, se on surullinen ilmiö, siinä missä ikäihmisen kovin edistysmielinen ja radikaali elämäntapa koomista seurattavaa. Sen huomaa kyllä siinä kuinka mahtavat miehet pysyvät nyt hiljaa. – ”Pace tanti viri.”

Kartalle näiden ilmiöiden sijoittaminen on poliittisen maantieteen tehtäviä, ja sen hallinta on Suomessa melkoisen tylsää puuhaa ottamatta mukaan geopolitiikkaa sekä hakemalla sieltä harrastukselleen tai ammatilleen lisää virikettä. Nythän tätä on ollut tarjolla normaalia enemmän jopa Euroopassa.  Se on ikään kuin äänetön sopimus. – ”Pactum tacitum”.  Me tunnemme sen Isä Paavista ja hänen juhlapuheestaan – ”Papa” – ”Panegyricus.”

Lisäksi mukana on värikkäitä poliitikkojakin, kuten nyt Yhdysvaltain kohdalla yhtenään. Neuvostoliiton hajoaminen ja Venäjän politiikka ja maantiede ovat vaativa laji, ja maan johtajat ovat tehneet siitä vielä tsaristisen ajan tapaan naapureille vaikeasti etukäteen ennustettavaa. Ei ole nytkään putinismi helposti kuvattava ilmiö, kuten kirjassani ”Teesi, antiteesi ja synteesi – Mytomania, eskapismi ja putinismi” olen kuvannut. Mitä kerran on ollut, sitä vastakin on. Kansa haluaa tulla petetyksi, petettäköön siis. – ”Vulgus vult decipi, ergo decipiatur.”

Presidentinvaalin toista kierrosta leimaa poliittinen lakko. Presidenttiehdokkaat eivät voi sivuuttaa näkyvintä arjen elämän tapausta poliitikkoina hekään. Olkoonkin, ettei tämä asia oikein kuulu presidentin valtaoikeuksiin. Mutta vaalien näkyvimpänä poliittisena tapahtumana se vaikuttaa siihen, kuinka puolueemme ja niiden kannattajat vaaliuurnilla äänestävät. Kesällä ja lomapäivinä mieli on sekin toinen kuin räntäsateessa vaaliuurnille lähtöä aprikoiden. Kaikki liittyy kaikkeen ja poliittinen lakko on nimenomaan poliittinen, siinä missä presidentti ja häntä kannattavat poliittiset liikkeetkin. Niinpä vaikkapa tsaristisessa kulttuurissa rauha hankitaan sodan avulla. – ”Paritur pax bello.” Tämän on myös syy, miksi on syytä varustautua sotaan. – ”Para bellum!”

Mediamme ovat nyt tulvillaan juuri lakkoon liittyvää kirjoittelua. Helsingin Sanomat käynnistää pääkirjoituksensa otsikolla ”Suomi etenee kuin unessa yhä syvemmälle työselkkaukseen.” Olin odottamassa pakettia postista, jonka tuli tuoda viimeisimmät kirjani jakaakseni niitä lukijoilleni. Paketit pysähtyivät Saksasta lähteneinä Helsinkiin. Pyydettiin anteeksi ja pahoiteltiin. Taustalla vaikutti jalo veljespari. – ”Par nobile fratrum.” (Horatius). He ovat molemmin puolin kehää ja meille tuttuja. Niinpä nyt vaaditaan keskustelutilaa – ”Parlatorium”. Näin oli myös Urho Kekkosta valittaessa ensimmäisen ja viimeisen kerran presidentiksemme. Oli yleislakko.

Stubbille luontainen poliittinen koti on nyt sillä puolen rintamaa, joka olisi hoitanut kirjani edelleen jakeluun, ja jossa elinkeinoelämä on osa myös omaa elämääni. Kun kirjoitan kuitenkin kansan yhtenäisyydestä, sen tarpeesta, vaikea minun on lakot tuomitakkaan. Varmaan kokoomuslainen Stubb varoo äkkiliikkeitä hänkin. Savolainen ehdokas sanoisi sen vielä jämäkästi ja kovalla äänellä. ”En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin.” Veret seisauttavalla Paavo Lipposen äänellä se saisi aikaan kylmiä väreitä kuulijoissaan. Nahkurin orsilla tavataan. Vastapuli olisi kauhusta kalpea. ”Pars adversa.”

Ay liikkeen toiminta on ammatti-ihmisten ajoittamaa ja ajoituksen puolesta onnistunut. Ongelmana on vain ikävä pyrkimys hajottaa puoluetta, perussuomalaisia, jotka valitsevat nyt presidentinkin, alkaen maaseudulta ja syvältä Suomen selän suomailta, Pohjanmaalta. Viimeisten tutkimusten mukaan suot imevät suurinta globaalia ongelmaamme, eli hiilidioksidia, metsiimme verrattuna moniverroin tehokkaammin. Parempi vihreittenkin kuunnella suokansa sanomaa. Horatius kertosi kuinka he ovat parthialaisiakin petollisempia. – ”Parthis mendacior.”

Toive perussuomalaisten murentamisesta ei näytä onnistuvan, päinvastoin. Samalla hallitus vain vahvistuu lakosta huolimatta ja jopa sen seurauksena. Jopa Helsingin Sanomat on tämän oivaltanut pääkirjoituksessaankin (HS 1.2.2024). Siinä meni sekin lakon tärkein päämäärä kiville. Samalla presidentin valinta alkaa olla näiden ihmisten käsissä ja samalla duunarit vasemmalla ovat vaalien tienoille käynnistetyn lakkonsa pahin vihollinen. Suomi nousee lakon myötä kuin unessa yhä pahempaan kriisiin. Mitä tähän sanoo mediamme, Isänmaan isä. – ”Pater patriae.”

”Jos joskus määritellään, millaisia ovat tuhoisat poliittiset työtaistelut, nämä viikot voivat päätyä siitä esimerkiksi”, lopettaa Hesari pääkirjoituksensa. Mitäpä tuohon on lisättävää muuta kuin presidentin vaalien lopputulos.  Riitapukarien varjonyrkkeilystä on tehtävä loppu, kirjoittavat taas ne mediamme, joita lukevat uhoa seuranneet perussuomalaisten ja keskustalaisten äänenkannattajat Lapissa ja Karjalassa Pohjanmaan lakeuksien rinnalla. Siellä puhuvat pienet mediamme. Pienet sopivat pienille. – ”Parvum parva decent”, sanoisi Horatius maakuntamedioistamme.

Kirjoitetaan uhosta, varjonyrkkeilystä ja haetaan sitä viisasta aikuista, joka ohjaa konsensustaidoiltaan keskenkasvuiset ottelijat ensin omiin nurkkauksiinsa ja sen jälkeen sovittelupöydän ääreen. ”Ay-liikkeessä on ymmärrettävä, että myös vaikeista, itselle epämiellyttävistä asioista pitää pystyä sopimaan.”  Tämän sanoja on Isänmaan isä. – ”Pater patriae.”

Kansalaiset ansaitsevat parempaa. Nyt tarvitaan kompromisseja enemmän kuin arvovallan tai kasvojen menetyksen pelkoja. Kuka muistaa kuinka Urho Kekkosen ensimmäisen valinnan yhteydessä maassa oli silloinkin yleislakko. Ei toki Kekkosen takia sen enempää kuin nyt sotkien lakkoilijat vaaleihin ja sen voittajaan. Yhdysvaltain viitoittama kahtiajaon tie ei voi olla Suomen tie, olkoonkin että mieluusti seuraamme länttä ja sen myös suuria virheitä.  Syntyy vain poltettuja siltoja ja tulehtuneita ihmissuhteita. Nyt haetaan jo syntipukkeja, rikokseen osallisia. – ”Particeps criminis.” Asialla ovat apostoliset isämme. – ”Patres apostolici.”

Petteri Orpo ja Riikka Purra pitäkööt linjansa ja näillä mennään kohti uusia pettymyksiä. Vai kuvitteleeko joku, että menetetyn vuosikymmenen jälkeen odotettavissa on parempia aikoja? Kirjani menetetystä vuosikymmenestä, enteistä ja utopioista, dystopioista, on kirjoitettu aikanaan tätä hetkeä ajatellen. On muistettava, millaisia puolueita meillä on pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Iltalehteä lukien se aukeaa, jos minun kirjani eivät ole syntyessään kiinnostaneet.  Ne sai lukea jopa ilmaiseksi sivustoltani. Päivä päivältä kirjoitettunakin. Olemme idästä katsoen sentään Pietarin perintömaa. – ”Patrimonium Petri”. Lännestä katsoen meitä hallitsevat isät ja valitut (senaattorit). – ”Patres conscripti.” Meitä ei ohjaa enää yöllinen pelko – ”Pavor nocturnus” vaan ikuinen rauha – ”Pax aeterna.” Jumalan rauha – Pax Dei.

Kyselyn mukaan kokoomus ja perussuomalaiset ovat suurimmat työelämäpuolueet. Kokoomuksen kannatus on työelämässä olevien parissa 17 prosenttia, perussuomalaisten 16 prosenttia ja SDP:n 15 prosenttia. Näillä mennään. Rauha kanssasi – ”Pax orbis terrarum.”

Keskusta on neljäs yhdeksällä ja vihreät viides seitsemällä prosentilla. 17 prosenttia vastaajista ei osannut tai halunnut sanoa kantaansa. Se on suomalainen perisynti, olla sanomatta. – ”Peccatum originale.”

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on pysynyt samana kuin se oli edellisessä vastaavassa Verianin mittauksessa syyskuussa 2023. SDP:n kannatus on hieman laskenut. Se oli syyskuussa 17 prosenttia. Näin on paljastettu näidenkin vaalien mielen salat. – ”Penetralia mentis.”

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat pitäneet pintansa työelämässä olevien parissa huolimatta ay-liikkeen ankarista hyökkäyksistä. Ay-liikettä tukeneen SDP:n kannatus on taas hieman laskenut. Tämä toivottavasti rohkaisee hallitusta edistämään työelämäuudistuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi kyselyn tulosta. Pentikäinen entisenä suurimman median päätoimittajana tietää mistä puhua. Nyt edetään keskustelun kautta. – ”Per colloquium.”

On selvää, että moni arvostelee uudistuksia, osin aiheesta, osin aiheetta. Arvostelu helposti peittää sen, että moni näkee uudistukset välttämättöminä. Työelämä tarvitsee hyvää arkista yhteistyötä työnantajan ja työntekijöiden välillä. Siksi on tärkeää välttää tilanteen kärjistämistä ja rakentaa työrauhaa, joka on edellytys investoinneille ja yritysten menestykselle, Pentikäinen jatkaa. Hän paljastaa näin mielen salat – ”Penetralia mentis.” Kiertotien kautta. – ”Per ambages.”

Keskustan kannatus on kohonnut syksystä prosenttiyksikön. Vielä vuosi sitten keskustan työelämäkannatus oli viisi prosenttia. Se on siis ohittanut sekä vihreät että vasemmistoliiton. Tätä tietoa ei jaeta sattumalta – ”Per accidens.” Ei peräaukon kautta. – ”Per anum.”

Pentikäinen toimi toimittajan tehtävissä kirjoittaessani kirjoja samaan aikaan myös tutkijana kenttää kiertäen ja luennoiden yli sadassa valtiossa. Suomalaisten ongelmat olivat kovin vaatimattomia korjattavaksi, verrattaessa niitä ongelmiin Etelä-Amerikassa tai Afrikassa, Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain viidessäkymmenessä osavaltiossa tai Kanadassa, Meksikossa, Kiinassa. Turvallisinta oli edetä esimerkin kautta – ”Per exemplum.” Askelien kautta – ”Per gradus.” Kuten lait sallivat – ”Per leges licet.” Ei pelon vuoksi. – ”Per metum.” Eikä hypyn kautta – ”Per saltum.”

Brasiliassa minut kutsuttiin pitämään esitelmäni maan täyttäessä tasavuosia ja samalla juhlaesitelmänä sinne suoraan Turkista lentäen ja vain Helsingissä sinne minun jatkolentoni liput toimitettuna noutaen.  Turkissa, Istanbulissa, oli rauhatonta maan tärähdellessä ja väki nukkui yönsä ulkosalla. Itse valitsin hotellin, joka oli säilynyt pystyssä pyramidien tapaan ja luotin sen kestävän järistykset jatkossakin. Oli vahvempi vaskea – ”Perennius aere.” Hotellin emäntä tulinen luonne – ”Perfervidum ingenium.” jokainen asui siellä omalla vastuullaan – ”Periculo suo.”

Lomakkeen alareuna

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Related Posts