Puhumme niin totta kuin osaamme.

Aleksis KIven päivä käynnistyi aamulla kokien verkot. Täysin tyven aamu eikä päivä muutenkaan ollut hassumpi ulkoilulle. Illalla teimme perinteisen lenkin Forssassa happihyppelynä ja otin nyt myös kameran mukaan kuvaten muutamia kohteita matkamme varrelta.

Forssa on hyvin kaunis puutarhakaupunki lenkkeilijälle. Vaalii vanhaa teollisen kaupungin traditiotaan panostaen myös nyt uuteen mm. upeaan monitoimiseen koulukeskukseenkin. Sen suunnittelutyöt ja kuulemiset on tehty poikkeuksellisen perusteellisesti. Siitä kiitos sivistyshallinnolle ja toki myös tekniselle virastollemme sekä luottamushenkilöille, taloutemme portinvartijoille.

Kaikkia on nyt kuultu. Media on elänyt mukana jokaisessa vaiheessa eikä tietoa ole pantattu tai piiloteltu. On äänestää rätkäytetty todella moneen kertaan. Nyt vielä tuli tämä korona-ajan poikkeuksellisen tiukka taloustilannekin täysin puskista. Nyt ei voi ennustaa mihin suuntaan talousalueemme kokonaistalous saati kykymme sopeutua tulevaan tapahtuu. Kun näin kirjoitan, kirjoitan ja puhun niin totta kuin osaan.

Setä Arkadia, Timo Haapala kirjoittaa Iltasanomissa pääministerimme puheista. Hän sanoo niiden lähestyvän Anneli Jäätteenmäen tapaa puhua niin totta kuin osaa. Se puhe johti lopulta eroamiseen. On parempi erota silloin, kun raja juridisen puheen kohdalla, sen oppineelle, on puhujalle kuin  veteen piirretty viiva.

Setä Arkadia on ikävä kyllä oikeassa. Pääministeri on usein tuossa tilanteessa Suomessa ja myös muualla. Hän puhuu niin totta kuin OSAA. Näin liki kaikessa puhutaan puolitotuuksia tai ei likimainkaan todellista totuuttamme. Niinpä kokenut Matti Vanhanen puhuu hyvin vähän tai ei lainkaan.

Kutsunkin hallitusta Vanhasen kolmanneksi ja häntä ministeriksi, joka ei lähde enää vaaleihin, eikä kanna mielestään näin poliittista vastuutakaan omille äänestäjilleen eikä siten myöskään puolueelleen. Se on hänen kohdallaan näin moraalisesti lähinnä siedettävin tapa vaieta totuudesta ja muistuttaa virkamiestä työssään. Hallitus ei kuitenkaan ole nyt virkamieshallitus. Valtiovarainministeri jos kuka kantaa poliittisen vastuun puolueineen.

Tiedätkö mitä tarkoitetaan sähkön hinnalla ja siihen liittyvällä toimitusvarmuudella? Kulutin aikaani alan tutkijana vuosikymmenet  Lapin koskisotien ja lopulta koskiensuojelulain yhteydessä. Enso Gutzeit ja Pohjolan Voima, isovanhempani yhtiön perustajina olivat kantamassa tuolloin vastuuta rajan muutoksista rauhan yhteydessä, energiavarmuudestamme, Lapin koskistamme, metsien käytöstä, mutta myös maan selviytymisestä, kaiken rinnalla myös omasta juutalaisesta perhestäänkin, vaimostaan ja lapsistaan.

Sellainen vastuu on käsittämätöntä tuohon aikaan itsensä toisen maailmansodan aikana asettaen. Siitä on minulta usein kysytty, hyvin varoen ja korrektisti. Vastaan niin rehellisesti kuin osaan. Pohtimatta, mitä olisi tapahtunut, jos sodan lopputulos olisi ollut toinen. Historialla kun ei sovi spekuloida. 

 Samoin työhöni ovat kuuluneet turpeen ja maaseudun elinvoimaisuuden tutkijan tehtävät osana energiatalouttamme. Siellä puhuttiin niin totta kuin osattiin ja se raivostutti. Se selittää myös maalaisliiton ja nykyisen keskustan romahduksen, mutta myös perussuomalaisten nousun, punavihreän hallituksen vihreitten nykyisen ahdingonkin.

Mistä syntyvät sähkön hinnan korotukset? Mikä on sähkömarkkinalaki? Miten toimii yhtiöiden valvonta? Mitä ovat kannusteet, joita hinnoissa käytetään? Minne rahat menevät? Investointeihin noin kolmannes? Miksi sähkön hinnan mukamas myrskyvaurioiden osuus on AINA niin suuri? Miksi varaudutaan AINA myrskyihin?
 
Miksi Lappi menetti jokensa aikanaan ikään kuin siirtomaa-ajan herrojen toteuttamana imperialistina ja perustellen ajan ongelmillamme, sodalla ja sen lopun tuottamilla uhrauksillamme. Puhuttiinko silloin niin totta kuin osattiin? Itse epäilin silloin ja epäilen edelleenkin.
 
Aleksis Kiven päivä toi perheeseemme myös uuden jäsenen. Koiranpentu on usein jäsen numero yksi. Jotenkin epäilen, että tämä on luonteeltaan juuri sydänten valloittaja ja ottaa paikkansa rodulleen tyypilliseen tapaan olemalla juuri sen edustaja.
 
Koirien ja ihmisten kohdalla toimivat samat lainalaisuudet, luotettavuus ja uskollisuus, pyyteetön sitoutuminen, mutta ei nyt hintaan mihin hyvänsä. Koirat ovat tässä rotunsa edustajina vieläpä tarkempia kuin monet meistä ihmisistä.
 
Oletan että tämä emotionaalinen totuus on sitä, missä meillä on paljon vielä opittavaa palaamalla takaisin juurillemme ja käyden totuuden sekä traumamme läpi nyt syvien vesien kautta oppien sekä toisiimme luottaen. Ihmiskuvamme on oltava universaali ja pysyvä, luonnon kautta opittu, jossa sähkön hinta ja sote ovat poliittisen hallituksemme tapa osoittaa omaa kypsyyttään. Ei sen ihmeellisempää saati kohtuuttomia uhrauksia vaativaa sota-aikamme myrskyissä aikanaan eläen. 
 
  •  
     

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts