Pyhien jälkeistä mediasanomaamme

Kun Robin ja Sara Aalto esiintyvät kansalle siinä on muuta kuin Juice Leskisen tai Irwin Goodmanin esiintymisessä. Tämän on havainnut myös Helsingin Sanomat. Tosin jättää pitkien reportaasiensa tulkinnan lukijalle. ”Ei tippa tapa” taisi olla sittenkin väärä viesti oman aikansa nuorille. Robin ja Saara Aalto eivät tällaista viestiä välitä. Ei ole vara olla koko ajan juovuksissa. He hoitavat työnsä ja paineet maailmalla ovat muuta kuin Hämeenlinnassa sammuen tai Juankoskella elellen viinakaupan ullakolla.

Ei Jean Sibeliuskaan puhtain paperein pyhien medioissamme selvinnyt. Kansallista ikonia tehtiin aikanaan toisin kuin oman aikamme mediavyörytyksessä. Ihminen on ihmisen mittainen ja sankaripoliisillakin voi olla taitavana sosiaalisena eläimenä kokonaan kääntöpuolensa huumeiden trokarina kulissien taakse kurkistettaessa. Siinä virkavaltaan luottavan ja korporatiivista valtiota palvovan lapsen usko joutuu koetukselle.

Jos on valittavana juopon jorinoita ja hengenlentoa, musiikkia tai kuvataidetta, tiedettä ja politiikkaa, yhteiskunnallinen näkemys tai maalaus, sekä sen rinnalla selväpäisen ihmisen viesti, kumman valitset. Entä lääkäriksi aivokirurgina?

Presidentti taas yllätti puhumalla suoraan kansalle, kirjoittavat Hesarin puhetta tulkitsevat asiantutijat. Niin hän puhuikin ja mukana oli selväjärkisen ihmisen viesti ja mukana nyt aiempaa vähemmän abstraktia käsitteistöä saati talouttamme, maakuntahallintoa ja sotesoppaa.

Nyt pysyttiin suurissa linjoissa mutta viesti oli samalla suoraan kansalaiselle, sinulle ja minulle. Niinistö on taitava tässä ja juristiksi vieläpä empaattinen älykkö koskettaessa myös tunteitamme. Hesarissa tätä tulkintaa ei kirjoita toimittaja vaan tiedemies, tutkija.

Sinä ja minä päätämme, uskommeko näin todella tapahtuneen, vai onko toimittaja tulkitsemassa tutkijan sanomisia lisäten omiaan. Epäilen näin. On helpompi panna pehmoiset jutut tutkijan sanomiksi ja pysyä itse asialinjalla.

Juuri tämän vuoksi en anna lausuntoja toimittajille vaan kirjoitan ne itse. Presidentti Mauno Koivisto teki hänkin näin ja tiedemiestaustalla fundeeraten, mikä on viisasta ja mikä ei. Näin sopulilauma sai nimensä ja viestitys mediayhteiskunnassamme alkoi muuttua sekin. Se oli suuri muutos presidentin mahtikäskyllä. Kekkonen kun oli käyttänyt myllykirjeitä maakunnan satraapeille.

Vladimir Putin pitää taas pitkiä, liki puolen päivän mittaisia suoria medialähetyksiä ja puhuu suoraan kansalle hänkin. Donald Trump twiittailee liki 20 miljoonalle lukijalleen ja kertoo mietteitään monta kertaa päivässä ja vieläpä persoonallisen suoralla tavalla. Siihen väliin on hakkerinkin vaikea tunkeutua. Trumpin viestissä ei ole jäljellä hitustakaan menneen ajan diplomatiaa. Se on kuin halolla päähän annettu ja sellaiseksi tietysti tarkoitettukin.

Eilen hän pahoitteli kuinka on vaarallista syyttää hakkeroinnista ellei tunne varmasti, mistä tuulee ja ketkä kaikki hakkeroivat. Hän käyttää esimerkkinä myös omaa 10 -vuotiasta poikaansa ja tietää kuinka yksikään tietokone ei ole turvallinen.
Hän antaa myös vihjeitä, mistä hakkeroija voisi olla lähtöisin, ja lähettää uuden vuoden onnittelut vihollisilleen ja muistuttaa heitä karvaasta tappiosta mutta myös hakkeroinnista. Sylttytehdas on yleensä lähempänä kuin arvaakaan. Kielikuvat, joita Trump käyttää, ovat tarkkaan harkittuja. ”Osui ja upposi”, muutaman sanan lausahduksia.

Donald Trumpin viestit ovat oman aikamme sosiaalisen median hyvin henkilökohtaisia, sinulle ja minulle tarkoitettuja, tunteita koskettavia. Harvoin sellaisia on saatu ennen sosiaalista mediaamme suoraan Yhdysvaltain presidentiltä. Viestit ovat persoonallisia ja selittävät hänen menetyksensä syitä.

Tulkinta jätetään kuitenkin kuulijalle ja lukijalle ja ikänsä selvänä elänyt tulkitsee saamaansa viestiä toisin kuin tokkurainen juoppo. Kumman tulkintaa luet tai kuuntelet on oma valintasi sekin lehteä selaten tai Trumpin viestejä lukien. Ne kun leviävät kulovalkean tapaan sosiaalisen median sähköisissä aivoissa. Tokkuraisille aivoille annetaan viesti joka uppoaa suohonkin tai suomalaiseen teräsjäähän.

Kun Suomessa niitä luetaan iltalehtien tulkintoina, ne on käsitelty ja analysoitu maailmalla jo moneen kertaan. Mukana on myös hakkereita, kybersotaa ja hybridiyhteiskunnan tapaa vaikuttaa viestintään.

Eivät kaikki toimittajat ole penaalinsa terävimpiä kyniä edes raittiin ihmisen maineessa. Mutta aina ero juopuneeseen tai kohmeloiseen toimittajaan on heti havaittavissa. Se, kenelle veisti on suunnattu, näkyy nykysin aiempaa kirkkaampana.

Pitkät pyhät tahtovat tehdä medioistamme viinalle lemuavia. Onneksi pienet pitäjänlehdet eivät silloin ilmesty vaan jatkavat toipumislomiaan loppiaiseen

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts