Rotat jättävät hukkuvan laivan – kasakka vie mikä irti on.

04.10.2022

Leimaako Venäjä ja Putin kaikki kansalaisensa? Kasakka vie, minkä irti saa, on ikivanha sanonta, jota presidenttimme usein lainaa. Niin tänäänkin vierailullaan Virossa.  Varokaa nettiraivoa, kyberuhkaa, hybridivaikuttamista ja omaa identiteettiänne. Röyhkeimmät kun varastavat teidän identiteettinne ja esiintyvät sillä. Jättävät jälkeensä savuavat rauniot. Rotat katoavat kaverisivuiltanne.

Elättävät itsensä teidän työllänne ja saavutuksilla sekä lokaavat teitä koko ajan netissä. Oma kotisivuni oli varkaan käytössä vuosia. Siis vuosikymmenien työni ja vain koska meillä oli sama nimi. Se onnistuu yllättävän helposti. Sen seuraaminen on taas poliisin työtä ja arkea. Nettipoliisi on nykyisin työllistetyin poliisi.

Meitä samoja, samalla nimellä siunattuja suomalaisia, on useampi kymmenen. Yksi rötöstelijä kasakkana riittää. Kasakka vie, jos annatte hänelle siihen mahdollisuuden. Samalla hän käyttää aikansa muiden mustamaalaamiseen uuden identiteettinsä turvin jolla esiintyä.

Olemme mukana sodassa, jossa osa on kasakkana jo geneettisesti taitonsa hankkinut ja niitä kehittänyt. Putinismi ei ole tämän päivän ilmiö ensinkään. Yhtälö teesi, antiteesi ja synteesi muutettuna tähän aikaan mytomania, eskapismi ja putinismi on rantautunut myös Suomeen. Sota netissä on alkanut jo aikapäiviä.

Seuraava kirjani kuvaa tapahtumia draamakesän neljän kuukauden aikana kirjoittaen. Se on jo kolmas kirja, jonka julkaisuvuodeksi kirjataan tämä dramaattinen vuosi 2022. Edellinen tällainen vuosi oli Mayakansan ennusteissakin mainittu 2011. Olen sieltä lainannut tuolloin kirjoittamiani tekstejä. Ennustin tuon vuoden draamat jo 1970-luvulla kirjassa Arctic Babylon 2011. Se oli julkaistava Saksassa. Miksi? Kysykää suomalaisilta kustantajiltamme ja rahoittajilta.

Kuka muistaa tuon vuoden? Arabi-islamilaiset vallankumoukset, pakenemisen yli Välimeren, Japanin katastrofin, Norjan verityöt jne. jne. Norjan kuningas kertoi kuinka maa ei tämän jälkeen ole enää entisensä. Ei ollut Japanikaan tai Saharan pohjoispuoleinen maailma, Välimeri hukkuvine veneineen.  

Esittelen tänään itseni kirjan abstraktissa, jotta erottuisin kirjoittajista, joilla on sama identiteetti joko nimenä, yhtä heistä erityisesti, sekä satoja, tuhansia globaaleja hybridiuhkia ja kyberturvallisuutta uhmaavia sosiaalisen median rikollisia. On oltava hereillä nyt kun rajaa suljetaan ja liitymme Natoon. Odotellen Unkarin ja Turkin taivasisien päätöksiä. Presidenttimme ei, Luojan kiitos, ole koskaan ollut sinisilmäinen.

Abstrakti kirjoihini

Jos muita, samalla meriitillä varustettuja kirjoittelijoita löytyy, avatkaa kotisivuni ja varmistakaa sitä kautta, onko kyse oikeasta henkilöstä. Se palautettiin juuri ”lainakäytöstä” identiteettivarkaan pannessa tiukasti vastaan.

Prof. PhD, ScD Matti Luostarinen is Doctor of Philosophy (University of Oulu) and Doctor of Political and Social Sciences (University of Turku). He has worked as professor, special scientists, and research manager over hundred universities, research centers and firms, international organizations and clusters, also Academy of Finland, EU organizations, science parks organizations and other regional, national and international organizations. He has written over 5000 scientific or popular articles and 200 monographic books. He is also artist (cluster art) and write novels and blogs (Social media economy and strategy) www.clusterart.org

Matti Luostarinen / Kirjailija ja poikkitieteinen mediatoimija (Cluster Articles, Arts and Policy)

Poikkitieteisyys ei ole pelkkää monitieteistä lukutaitoa vaan perustieteitten yhdistämistä.

Professori, filosofian (PhD) ja valtiotieteitten (ScD) tohtori, dosentti (adjunct professor) sekä D.Art tohtori Matti Luostarinen on kirjoittanut runsaan 500 tieteellistä artikkelia ja julkaisua sekä kymmenkertaisen määrän tiedettä popularisoivaa artikkelia (cluster articles). Tänään 120 laajaa monografiaa, joista vuoden 2007 jälkeen 25 pääosin Saksassa ne kustantaen. Hän on toiminut tutkijana ja opettajana liki sadassa yliopistossa ja tutkimuslaitoksessa. Julkaisut ovat maantieteestä, sosiologiasta, bio- ja geotieteistä, poikkitieteisiä laajoja monografioita mm. ympäristötieteistä (ympäristötalous, -sosiologia, -juridiikka, -maantiede, -biologia, -lääketiede jne.)  käyttäen rinnakkain luonnontieteitä (natural science) ja ihmistieteitä (human science) tehtävänä esitellä ja käyttää klustereita ja niiden innovaatiopolitiikkaa (Cluster policy, Cluster economy, Cluster articles, Cluster art, Cluster science jne.).

Paikallinen (lokaali) ja globaali ei ole enää kaksi eri asiaa vaan sama reaaliaikainen ilmiö

Globaali ja paikallinen ovat samaan aikaan läsnä tieteen popularisoinnissa, ihmisen mittaisessa maailmassa, tiedemiestaiteilijan luovassa innovoinnissa, klusteritaiteessa, taloudessa, politiikassa sekä mediatieteitten ja etenkin sosiaalisen median taloudessa ja strategiassa.

Professori Luostarisen luetuin kirja kuvasi jo 2000-luvun alussa juuri tulevan uuden median taloutta ja strategiaa (Social media economy and strategy) sekä tulevan hybridiyhteiskunnan kouristelua, geopoliittisia tulevia ongelmiamme ajan ja paikan tieteitten paradigmaisen muutoksen seurauksena

Tänään nämä ongelmat näkyvät Venäjällä, Ukrainassa mutta myös Kiinassa ja Intiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Ne näkyvät myös viruksissa ja niiden tavassa levitä. Turvallisuutemme on uhattuna etenkin hyberuhkien ja kybervaikuttamisen rikoksia käyttäen.  

Perinteinen uutistyö ja uusi media-aktivismi (sosiaalinen media) eivät vain lähesty toisiaan vaan muodostavat jo saman yhteiskunnallisen tehtävän. Ongelmana on vain se, mihin voimme luottaa? Kuka on niiden takana?

Oma uusmedian käsitteistömme vaatii nyt päivittämistä, ja tästä on syntynyt monelle kokonaan uusia harrastuksia tai toimeentulon lähde mutta myös tapa käyttää valtaa. Sosiaaliset mediat, digikulttuurit, uudet aktiiviset kuluttajaryhmät ja niiden kuvaukset, tiedemiehen poikkitieteinen tapa ottaa haltuun globaali ja samalla paikallinen, uusia mediayhteisöjä luova aikamme epäilemättä tärkein ilmiö, on esitelty sekä oman kotisivuston että aiemmin miljoonin bloggaajien tutkimustulosten avulla ja valossa.

Media ei ole enää vain keskustelun herättäjä ja tiedon jakaja vaan yhä selvemmin myös uuden tiedon tuottaja ja käsittelijä kaikilla tasoilla, töissä, kotona, lasten ja heidän vanhempiensa elämässä. Asiasisätöiset blogit, sosiaalisen median välineet, ovat pian vallitsevia ja ne lisääntyvät koko ajan elämämme kaikilla osa-alueilla.

Tähän teemaan on syytä paneutua kunnolla, poikkitieteisesti ja ymmärtäen median muuttuvaa luonnetta yhteiskunnassamme.

Jotta sitä voi ymmärtää oikein, on syytä itse olla mukana sen jatkuvassa tiedontuotannossa ja kukin omalla persoonallisella tavallaan lahjojaan näin kartuttaen ja verkottaen, neuvoo monen tiedekunnan tohtori, kuusi kertaa professorin pätevyyden hankkinut poikkitieteinen uuden mediayhteiskunnan varttunut erikoistutkija, professori Matti Luostarinen. Miksi? Koska se on varmin tapa oppia ymmärtämään tämän uuden maailman toimintaa sekä siinä vaikuttavia myös rikollisia aineksia.

Uudet innovaatiot ja kyky elää niiden ehdoilla tuottaa vaikeuksia ikäihmisille.

Vanhat mediat ovat muuttuneet seuraten uusia ja tämä on pettymys heille, ikäihmisille. Toki sama pätee myös lapsiin. Uutinen ja sen “totuus” ei olekaan sitä mihin on aiemmin opittu ja myös luotettu. Perinteinen media ei voikaan sitä enää välittää ikään kuin Jumalan sanana uudessa mediaympäristössä, jossa uutinenkin on tehtävä ja sillä on monet kasvot.

Uudessa kasvottomassa mediassa olemme sukupuolettomia olentoja ja jopa naisen asema, sukupuolemme, on muuttunut osana uutta digiaikaamme. Käsittelemme sitä väärin ja kovin kapeasta usein yhden tieteenalan näkökulmasta. Media on syvässä kriisissä osana vallan käyttöä ja mielipidevaikuttamista mutta samaan aikaan myös demokratia ja sen poliittiset liikkeet, puolueemme. Poikkitieteinen ei ole sama kuin monitieteinen ja tieteiden välinen vaan paljon vaativampi ilmiönä.

Moni meitä ei jaksa väitellä tohtoriksi kovin monessa tiedekunnassa. Uudet innovaatiot kuitenkin tahtovat majailla näiden tieteitten rajapinnoilla. Niitä ei saa jättää vain sosiaalisesti vammautuneitten ja rikollisten käsiin. Hegelin avainteorioista ei saa syntyä mytomaniaa, eskapismia ja putinismia. Sille on saatava sulku lisäämällä vaatimuksia opinnoissamme. Se on ainut keino. ihmistieteet on yhdistettävä tätä kautta luonnontieteisiin.

Tutkijan näkökulmasta kuitenkin vain mikromillin päässä totuudesta oleva luonnonlaki on väärä. Niiden käyttö ihmistieteissä sopimusluonteisesti tinkien johtaa sovelluksina katastrofiin, putinismiin niiden tulkintana ja propagandana, valheina.

Näennäistä tietoa sinkoilee kuitenkin aivan toisella tavalla kuin vuosikymmen sitten ja kaikki on lopulta kyvyssämme osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun itsenäisesti äärimmäisen erikoistuneitten tieteitten fragmentteja yhdistellen.

Juuri tähän tehtävään me tarvitsemme apua. Mediayhteiskunnan kriisi hybridinä uhkaa myös demokratiaamme ja sen uskottavuutta. Mytomania ja eskapismi johtaa synteesiin, jota Putinin kaltainen johtaja käyttää häikäilemättä Hitlerin tapaan hyväkseen.

Niinpä meiltä vaaditaan nyt myös kokonaan uutta poikkitieteistä medialukutaitoa. Haemme itse tietomme ja tuotamme sitä, eikä meitä voi sumuttaa kuten takavuosina. Olemme siirtyneet media-aikaan, jossa sekä tuotamme että kulutamme mediamme kilpaillen samalla sen uskottavuudesta. Yhteiskunnallinen uskottavuus on aina monitieteinen ilmiö mutta se on mahdollista toteuttaa lainsäädännössä vain poikkitieteisenä. Poikkitieteisyys on eri asia kuin tieteiden välisyys.

Sellainen on kuitenkin kenelle tahansa mielestämme kohtuuton tehtävä koko ajan muuttuvassa ja uutta tietoa luovassa niin paikallisessa kuin globaalissa ympäristössämme. Niinpä tarvitsemme apua, jollaista olemme oppineet hankkimaan joko paikallisena, yhden asian ilmiöinä (esim. lääketiede), tai globaalina, stereotyyppisinä yleistyksinä ja harhoinamme (poliittinen puhe), pahimmillaan geopoliittisena sumutuksena ja pelotteluna (putinismi). Nykyisin hybridi- ja kyberuhkina ja sotana. Ukrainan sota on tällainen oman aikamme ilmiö. Samoin vandalismi Itämerellä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts