Siperia opettaa

Uuden tiedon keruu ja käsittely vaatii hakkerionnin taitoa joka suunnalla. Samaan aikaan on kyettävä itse käsittelemään tietonsa ja liittämään vanhaan, oikeaan tietoon. Pääosa kun tästä pintatiedosta, tietohakkereiden levittämästä, on täyttä roskaa. Nämä näennäistiedon imurit ja levittäjät kun eivät edes pyri tuottamaan uutta tietoa vaan tyytyvät hakemaan turhasta pintatiedosta vielä sen kaikkein turhimman. Otsikot ja niiden alla piilevän muutaman käsitteen tai henkilönimen.

Rutto leviää – oletko valmis maratonille?

Tämän päivän suuria otsikkoja ovat Ebola ja sen leviäminen mahdollisesti hallitsemattomaksi globaaliksi katastrofiksi. Mikä tahansa eritteiden kautta leviävä flunssavirus kun tahtoo kiertää pisaratartuntana läpi koko maapallon ja ebola oli vielä hetki takaperin pelätyin sairaus maailmalla. Nyt se levitessään ei tahdo ylittää millään edes uutiskynnystä kiitos näiden tyhjäntoimittaja hakkereiden tavalla hakea ilmatilaa medioissamme turhalle tiedolleen, olemattomalle pintaliidolle.

Toinen suuri uutinen on Irakin sodan paluu ja Syyria. Nämä veriset sodat ovat vieneet Yhdysvallat ja Obaman takaisin siihen, josta hän aikanaan aloitti ja sai rauhan Nobelinsa. Nyt sen voisi palauttaa. Ongelmana kun ei ole enää pelkkä Irak vaan sen rinnalla karkuun päässyt ebolaakin pahempi virus Ukrainasta.

Yhdysvallat on sitonut kätensä Euroopan vaikeampaan historialliseen pesäkkeeseen ja sen juuriin Puolassa, Saksassa, Ranskassa, koko Venäjällä ja ei vähiten myös Suomessa Oollannin sodasta alkaen. Britit ovat sen pahin pesäke.

Kun Krimin sodasta puhutaan, silloin on muistettava, mistä Eurooppa on tehty ja kuinka kylmää sotaa edelsi kuumat sodat ja koko oman aikamme globaali historia kytköksineen, josta Krimin sota ulottui myös Suomeen.

Näiden rinnalla etenee Portugalin kriisin syveneminen siinä missä Italian talouden sakkaaminen uudemman kerran. Ei Espanja ole kuvilla sekään ja kohta palaamme sinne, mistä euroalueen kriisi syntyikin, valuvirheisiin ja pankkeihin.

Oikeammin näin on jo tehtykin ja ranskalaiset ovat pelote, joka estää niistä puhumasta oikealla kielellä. Heille Venäjä -pakotteet ovat kauhistus siinä missä Hollannille puhumattakaan Saksaa ja Puolaa. Venäjän jyrähtäminen oli varoitus jota on nyt mahdoton enää paeta. Huonon pään takia koko ruumis kärsii. Eurooppa on ajettu kiville sen omilla opeilla.

Siperia opettaa

Kun Siperian ilmatila sulkeutuu Finnairin lennot on lennetty. Nyt kyse on vielä vain varoituksesta talonpojille ja ruokaketjumme jalostajille, myyjille. Venäjälle elintarvikeviejiä löytyy pilvin pimein ja koko Natoon liittynyt joukko entisiä itäblokin ihmemaita on ollut kaiken aikaan Venäjän taloudellisessa ja luonnonvaroihin perustuvassa talutusnuorassa. Nytkö tämä vasta on alettu Euroopassa ymmärtää? Ei Ukraina tietenkään ainut ole jossa on euraasialainen ilmasto ja ihmiset.

Maantieteelle emme voi mitään ja on oltava reaalipoliitikko, neuvoi Paasikivi sotiemme jälkeen ja Kekkonen jatkoi kovalla kädellä vieden maata kohti vaurautta. Öljykriisin aikana Suomi saavutti muiden OECD maiden etumatkan kiinni saksalaisten haukkuessa meitä suomettumisesta, finlandisierungista.

Se on heidän tapansa köyhdyttää Euroopan itärajaa, pitää sitä kurissa ja Herran nuhteessa. Suomessa alkoi 1980-luvulla puhe innovaatiopolitiikasta ja ylipistojemme hajasijoittamisesta jo aikaisemmin, panostettiin insinööritieteisiin ja hightech -osaamiseen rinnan verkottuneiden klusterirakenteiden tukemana.

Nyt on taannuttu vaiheeseen, jossa on edettävä siitä mihin 1980-luvulla jäimme tai yletyimme. Maailma on avoin hakkereille jakaa pupputietoaan ja -sanojaan puppusanageneraattoreina internetin kautta ja poliitikkomme ovat jatkoa tälle samalla tyhjänpuhumisen armeijalle.

On syntynyt hallitus, jolla ei ole ohjelmaa tälle ajalle ja tälle maalle, joka ei ole osa Euroopan ikivanhaa historiaa muuna kuin alusmaana ja välillä jaettuna kahden maailman kanssa kahtia.

Ikivanha miekalla piirretty antropologinen ja geopoliittinen, luonnonmaantieteellinen raja kulkee Vaasan korkeudelta kohti Laatokan-Karjalaa. Nämä tyhjän puhujat ja hakkerit tuntevat muutaman käsitteen ja levittävät omaa viisauttaan pintaliitäjän olemattomilla tiedoilla. On oltava pinnalla hinnalla millä hyvänsä kellukkeita hankkien. Titanicin hukkuessa näille päille totuus valkeni vasta hyisessä vedessä jäätyen. Huonoja kellukkeita puusta tehdyt päät.

Kaviouran elämää

Kun on syntynyt tällä idän ja lännen rajavyöhykkeellä sekä saanut juurensa ikivanhan luostarilaitoksen kautta idästä ja kirkkovaltion kautta lännestä, mukana myös Tavastien ja hämäläisten kuningassuvun geenejä Maaningalle siirrettynä, silloin joutuu geeniensä kautta arvioimaan kansallista kohtaloamme suhteessa niin lokaaliseen ja paikalliseen kuin globaaliin ja rajattomaan maailmaan. Se kun on osa omaa askellusta, tölttiä, hermeneuttinen ilmiö yhdistäen tähän postrukturalismin teoria.

Kun siitä kirjoittaa blogin, yhdistää ne toisiinsa ja kirjoihin, ne luetaan jossakin. Nyt jo miljoonien toimesta ja puutarhan kautta digikielenä, on ja of -tölttinä. Siis sosiaalisen median taloutena ja strategiana osana kieltä ja kuvaa, hermeneutiikkaa, sekä samaan aikaan yhdessä käytännön elämää ja askellusta, varoen kuitenkin tallaamasta ravaajien, passin taitajien sekä suomenhevosten kavioille.

Kavioura kun on juuri ura ja sitä liikkuvat ihmiset ovat urautuneita, eivät uranuurtajia ensinkään. Sitä kutustaan traditioksi, dogmiksi, riitiksi, malliksi, teoriaksi jne. Kun se muuttuu töltiksi alkaa syntyä paradigmaista uutta maailmankuvaa. Se järkyttää vanhaa kaviouraa kiertävää ikääntyvää ja dementoituvaa kansaa. Nuoret ja sotaisat ihmiset odottavat niin Aasiassa kuin Afrikassakin. Venäjän on siihen varauduttava.

Meidän on nyt palattava juurillemme ja ohjattava liikkumistamme kuten islanninhevonen edellisessä blogissani kuvaamana ja myös suomenhevoselle sopivana askellajina, tölttinä käyttäen. Siinä kun yhdistyvät kahden hyvin erilaisen askeltajan lajityypilliset liikkumistavat niin ravina kuin passina tai peitsinä.

Kirjoitus ei ollut, herra paratkoon, metafora sekä siirrettynä hermeneuttiseen kieleemme ja omaan suvuttomaan ja onomatopoeettiseen symbolirakenteeseemme, kuten jotkut sitä minulle arvelivat tai tulkitsivat kirjoituksissaan. Se oli täsmälleen sama asia ja se tuli ymmärtää ilman kätkettyä ja savolaista tyhjänpuhumisen piiloviestejä “väärän puun kautta” sanomatta kuitenkaan yhtään mitään uutta ja ihmeellistä.

Meillä on kyky yhdistää kahta kulttuuria, kahta liikkumistapaa ja kahta kieltä tavalla, jossa syntyy kokonaan uutta luovaa ja innovatiivista. Euroopassa tämän havaitsivat ensimmäisenä saksalaiset myös Aasiassa ja Kiinassa näiden kulttuurien aluksi lapsellisena pidettyä kieltä analyyttisesti jo keskiajalla tutkien ja siitä myös oppien.

Salailevat saksalaiset

Saksalaiset eivät paljasta löydöksiään yhtä auliisti ja avoimesti kuten imperialistit ja britit koskien vaikkapa Darwinin löydöksiä ja niiden merkitystä liberalismin jälkeläisille ja evolutionarismille talousoppina ja innovaatiopolitiikassamme. Sama koskee Venäjää ja Kiinaa, useimpia itäisiä kulttuureja, jonne myös saksalaiset ovat omaa kulttuuriaan levittäneet vuosituhannet eikä vähiten hindujen ikivanhana rigveda oppina.

Yliopistojen ja suurten megaluokan yritysten, konsernien, japanilaisten keiretsujen jne. sekä suomalaisten verkostoyrittäjien yhteiset tiedepuistot ja teknologiakeskukset, niiden maailmanjärjestöt ovat saksalaisten kiertämiä. Se on heille tyypillistä oman tieteen ja innovaatioiden suojelua ja johtuen juuri tästä askellajien ymmärryksestä, perustieteen tasosta soveltavana tieteenä. Se on vanhakantaista ajattelua.

Erikoisaskeltajista saksalaisia kiinnostavat juuri suomalaiset. Tämä uteliaisuus ei ole sattumaa ja sen ymmärtäminen on ranskalaiselle tai italialaiselle, romaanisille kielille ja sen passin taitajille usein mahdotonta. Tämä pätee niin Sibeliuksen musiikkiin kuin kapellimestareihimme ja arkkitehteihimme, kirjallisuuteen. Saksalaiselle ei ole mitään ongelmaa lukea tekstiäni. Ranskalaiselle ongelmat alkavat jo otsikosta. Ruotsalaiset ymmärtävät jotakin. Ei paljoa.

Kulttuurissa kun passin lateraalikulkijat näkevät vain sen toisen puolen, kaksitahtisen askellajin saman puoleisen jalan liikkeet. Vastaavasti ravissa askellajihevoset ovat aivan eri maata kuin passissa ja ihmisellä hermeneuttinen kehä sanojen ja kielen ymmärryksessä avautuu täsmälleen samalla tavalla. Ymmärrät vain puolet ja käytännössä et joko lainkaan tai sitten aivan väärin töltti matkaajan islantilaista tai suomalaista kieltä.

Kyse ei ole metaforasta siirrettäessä hevosen askellus kieleen vaan samasta asiasta. Sitä lähestytään myös puhuttaessa oikean ja vasemman aivopuoliskon yhteistyöstä ja sen luovuudesta, innovoinnista. Käyttäen molempia käsiä vaativiin suorituksiin luovuus ja innovoivuus paranee, älykkyys kasvaa.

Paluu juurille

Suomalaisten on palattava juurilleen ja opittava Islannin talouden tapaan heräämään ensin unestaan ja uudistamalla taloutensa konkurssin jäljiltä yhdistämällä hermeneutiikka ja sitä lähellä oleva poststrukturalismi.

Vaikeita käsitteitä, mutta eivät kun olet islantilainen hevonen ja alat niityllä vapaanakin käyttää kahta täysin erilaista askellustyyliä, ravia ja passia samaan aikaan hitaan passin kautta aluksi tölkin kautta maailmaa muuttaen.

Toki saksalaiset haukkuvat sitä aluksi possupassiksi, hitaaksi passiksi ymmärtämättä, kuinka suomettuminen on tapa siirtyä nopeaan tölttiin. Saksalaisilla kun on tapana pilata kaikki mihin menevätkin omalla ylimielisyydellään. Heidän johtavat filosofit, Arthur Schopenhauerista alkaen, ymmärsivät tämän ja sitä pahoittelivat.

Oma aikamme ja sen teknologia sekä valtavasti kehittyneet ihmistieteet vaativat nyt aivan uudenlaisen hallitusohjelman ja sen poliittiset toteuttajat. Se vaatii myös vahvaa asiantuntemusta ja erikoisaskeltajien ottamista mukaan poliittisten liikkeittemme ohjelmia laadittaessa. Nyt niitä puuhastelevat pintaliitäjät ja tyhjän puhujat, puppusanageneraattorit ja hakkerit rinnallaan peruskoulun väärin päin kiertäneet suomenhevoset.

Uusi ohjelma ja sen toteutus kun ei voi mitenkään syntyä suomenhevosen oman ja karkean luonnollisen askelluksen kautta joko verkkaisesti laitumella käyden, ravaten ja laukaten. Se tie on umpikujaan johtavaa ja paluuta keskiaikaiseen elämään huijareitten maailmassa.

Saman arvopohjan hallitus

Meillä ovat käytettävissä yliopistot ja tutkimuslaitokset, joiden tehtävänä on osata erikoisaskellajit ja myös jatkossa kyky yhdistää ne omaan kulttuuriimme ja sen sosiaaliseen pääomaan, geneettiseen perimäämme ja sosiaaliseen pääomaamme.

Kieli on sinä hermeneuttinen perusta ja se on hyväksyttävä tunnekielenämme mukisematta symbolirakenteineen. Hallituksen on synnyttävä tämän saman arvopohjan päälle, jolloin uudet suuret löydökset sekä pienet parannukset haetaan kahden hyvin erilaisen kulttuurin rajapinnoilta ja tieteen keinoin.

Muuta vaihtoehtoa ei ole ja Kekkosen Suomessa tätä vaihtoehtoa haettiin hajauttamalla ylipistomme ympäri maata. Nyt on aika panna yliopistomme töihin ja kerätä tästä hajautetusta työstä syntyvä sato sekä poisoppien yhden askellajien politiikka, talous ja kulttuuri, tyhjänpuhujien hakkereiden puppusanat sekä sokea EU:n palvonta yhden kulttuurin tapana elää ja pilata koko Euraasian tulevaisuus ja globaali maailmamme alkaen lokaalista, paikallisesta yhteisöstä se rapauttaen ja päätyen väkivaltaiseen kuumaan sotaan.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts