Suomen kuva puntarissa

Kun Suomi täytti 90 -vuotta pyysin lukijoiltani (www.clusterart.org) ehdotuksia jotka kuvaavat Suomea ja suomalaisuutta. Tein niistä useita paritöitä, joista ensimmäiset olivat tässä. Näiden jälkeen tuli vielä kolme lisää. Tärkein yhdistäjä oli piilotettu lasitiilen alle ikään kuin ikiroutaan tai jäähän. Tässä se oli itkevä norppa. Tärkeää, todella tärkeää on, ettei tuolloin yksikään meistä kirjoitellut hävyttömyyksiä, saati rasistisia vihapuheita tai paheksunut kansallisuutta, suomalaisuutta, isänmaallisuutta, nationalisimia tai patriotisimia. Tämä aalto tuli myöhemmin ja se on vahvasti tuontitavaraa. Se kun oli toki olemassa jo ja tuotiin netin ja sosiaalisen median kautta myös Suomeen. Tai median minkä tahansa kautta.

Vuosituhannen alussa syntyi toimestani runsaasti veistoksia ja usein materiaalina oli pellavakomposiitti. Veistokset olivat osa kirjojeni kuvitusta. Vedin aiemmin kansallista pellavaohjelmaamme ja pellava oli luonnon tuote ja siellä myös hajoava, myrkytön. Myös myrkkyjä sisältävät öljyvärit vaihtuivat usein luonnosta löytyviin väreihin. Moni työ yhdistä lukuisia teemoja samaan veistokseen.

Salvador Dali surrealistina teki myös näitä töitä öljyvärein. Kun häneltä kysyttiin, onko hän surrealisti, hän kiisti sen ja kertoi olevansa surrealismi. Hän antoi koko elämänsä ja kasvonsa surrealismille. Cluster art on taas digiajan tuote ja art of cluster tapa tehdä tätä media-ajan taidetta liittäen se samalla tieteeseen, kulttuureihin ja uskontoihin. Niistä jälkimmäiset ovat vanhimpia, geneettistä peruamme ja kirjallisuus nuorinta, verbaalista elämäämme. Siinä on valtava vuosimiljoonainen ero.

Ihmisessä sana tuli lihaksi hyvin myöhään ja on vain 30-50 000 vuoden ikäinen. Miljoonia vuosia vanha geneettinen kieli jäi piiloon ja luonto on nyt uhattuna, koko lajimme. Emme ymmärrä luonnon viestimää kieltä ellemme ole saamelaisia Suomessa. Toki oma kielemme on sekin luontoa matkiva, onomatopoeettinen. Siinä sen korvaamaton rikkaus ja kauneus. Ne on osattava yhdistää toisiinsa, geneettinen ja verbaalinen. Tämä on syy miksi olen perussuomalainen. Populismi tarkoittaa populaa, kansaa. On puhuttava kansalle sen omalla kielellä myös tiedettä ja taidetta tehden, omia juuriaan ymmärtäen ja arvostaen, ylläpitäen ja vaalien.

Forssa, nykyinen kotikaupunkini, ja Häme vaalii historiaansa. Toki näin teki myös Savo, Ylä-Savo ja Iisalmi synnyin kaupunkinani. Kirkkopuiston toisessa päässä on luterilainen kirkko ja toisessa ortodoksinen kirkko. Kauniita molemmat. Matka Forssasta Iisalmeen kulkee yli vuosituhantisen verisen rajan, joka on samalla sekä antropologinen että luonnonmaantieteellinen suuri rajamme. Siellä syntyi moni tieteilijä, taiteilija, valtiomies ja kestävyysjuoksija, hiihtäjä, painija, rallikuskimme mutta myös keihäänheittäjät. Tällaisia vyöhykkeitä maailmalla ei ole jokaiseen lähtöön.

Savossa tuhannet saaret yhdistettiin toisiinsa silloilla ja savolaismallinen vene viikinkiveneenä oli tuttu näky maailmalla. Sukuni maksoi veronsa lampuoiteina luostarilaitokselle. Toki sukuun kuului myös 1600-luvulta maamme ensimmäinen pyhien kielien professori ja retoriikan opettaja Isak Pihlman. Ensimmäiseksi piispaksemme hän ei ryhtynyt. Ståhlberg ja hämäläinen kapteeni Viipurista, Tavast, tulivat mukaan sukupuuhuni 1800-luvulla. Suomalaiset geenit ovat niin idästä kuin lännestä.

Tänään perussuomalaiset esittivät väyliämme koskevat uudistukset ja verot ratkaistaviksi hallituspuolueittemme ohella parlamentaarisena ratkaisuna, jolloin mukana ovat myös puolueemme oppositiosta. Se on hyvä malli näin mittaville ratkaisuille. Hallituskriisiä meillä ei toki ole likimainkaan. Toiminnan nopeus ja reaaliaikaisuus vain tuovat mukanaan yllätyksiä lakiemme sorvaajille.

Sama koskee toki myös maakunta- ja sotemalliemme rakenteluun. Niihin ovat osallistuneet kaikki puolueemme hallitusta välillä vaihtaen. Vaihto tapahtuu Suomessa ikään kuin jääkiekkojoukkueen ketjujen vaihtoa hyödyntäen. Joku on siinä välillä keräämässä voimia oppositiossa. Yhdysvalloissa malli on toinen. Se jakaa maan kahtia.

Aiemmin Kekkosen aikana presidentti näytteli ikään kuin valmentajan roolissa. Nyt presidentti seisoo lähinnä maalilla ja pitää oman pään puhtaana. Jos se onnistuu, yksikin maali riittää voittoon. Maalivahtipeli on kiekkopelin tärkein osa.

Seuraavan kahden vuoden aikana meillä on peräti neljät vaalit, joissa päätämme ketkä pelaavat ja missä roolissa jatkossa. Demokratia toimii olkoonkin, että valtaansa kasvattanut media pyrkii levittämään sitä myös sinne, missä valta kuuluu kolmelle muulle valtiomahdillemme.

Valta taas sokaisee, täydellinen täydellisesti myös mediamme kohdalla. Yhdysvalloissa tähän eliitin yhteiseen politiikkaan kyllästyttiin siinä missä britit saarellaan ja monet Euroopan mahtivaltiot jatkossa. Tällöin moni pohtii siellä Suomen mallia.

Tänään pellavasta ja hampusta tehdään siltoja ja taloja. Ruotsin kuninkaat yrittivät aikanaan tehdä Suomesta pellavamaan. Osin se onnistuikin. Ilman pitkäkuituisia kasvejamme matka purjelaivoin maailman merillä ei olisi ikinä onnistunut. Suomella on ollut maailman historiassa tehtäviä jotka usein unohtuvat. Ilman hamppua ja tervaa maailman meret olisivat jääneet purjehtimatta.

Näiden laivojen myötä Suomesta ja etenkin Oulusta tuli tervaporvareitten maa ja kaupunki. Oulu on ollut aina innovatiivinen ja luova kaupunki. Työskentely samaan aikanaan vuosikymmenet Oulun ja Turun yliopistoissa, ja vielä eri tiedekunnissa, oli luovaa ja rikasta aikaa, kun siihen sai yhdistää vielä Pohjoismaiden suurimman luonnonvarakeskuksen osaamisen taidot liki neljännesvuosisadan ajan. Suurimmat löydökset kun majailevat tieteitten rajapinnoilla ja ne on sieltä siirrettävä digiajan lukijan käyttöön.

Tästäkin huolimatta, tai oikeammin tämän avaamana, matkustakaa ihmeessä kaiken aikaa maailman turuilla ja toreilla hakemassa ideoita ja myymällä omat tuotteenne sinne. Taatusti kauppoja syntyy joka mantereella ja taloutemme oikenee eikä lisäleikkauksia enää tarvita.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts