Suomi kaipaa ekopoliksia ja maaseudun monitoimisairaaloita.

 • Valtaosa vanhuksistamme elää seutukunnassa, jossa seuraavan kahden vuosikymmenen aikana yli 70 % asukkaista on täyttänyt 75 vuotta. He kaipaavat nyt sellaista hoivaa, liikuntaa ja kulttuurianteja, mutta myös koronan kaltaisiin epidemioihin uskottavaa hoitoa.
 • Heidän asuminen ja palvelutaso on Suomessa tänään todella vaatimaton suhteessa heidän varallisuuteensa ja osaamiseensa. Heille on rakennettava sellaisia monitoimisairaaloita, joita olemme rakentaneet monitoimikoulujemme nimellä lapsille. Ylä-Savo ja Kiuruvesi sekä 11 koronaan kuollutta vanhusta kertoo, mistä on kyse Pohjois-Savossa. Samoin Helsingin kuolemantapaukset. Emme elä Suomessa kuten Japanissa tai Taiwanissa vanhukset elävät. Olemme unohtaneet kuinka suuret ikäluokat ovat nyt odottamassa nuoremmilta koulutetuilta myös ymmärrystä, paradigmaista ja maailmakuvat muuttavaan osaamista ja ekopolista maaseudulle.
 • Niiden rahoitus voitaisiin hoitaa tavalla, jossa EU käyttää nyt samoja lääkkeitä kuin sotiemme jälkeen. Europondi tai koronapondi olisi lainaa, jota ei lasketa valtion lainojen joukkoon, mutta se elvyttäisi nyt Euroopan jakamatta sitä kahtia, kuten ensimmäisen maailmasodan jälkeen tapahtui ja Paavi meitä varoitti pääsiäispuheessaan, järkevässä havainnossa.
 • Oma presidenttimme taas oli jo aiemmin havainnut kuinka globaali maailma ei ole enää neliö vaan kolmio, josta Eurooppa oli kadonnut. Sen sijaan Washington, Peking ja Moskova olivat pelaamassa omaa peliään. Niin nyt näyttäisi tapahtuneen ja suomalaisilla on tästä jaosta vain karvaita kokemuksia sotineen. Yhtään niistä ei ole voitettu. Hajonnut Eurooppa ei ole meidän etumme idä ja lännen välissä menestyen. Paradigmainen muutos tuo siihen kokonaan uuden ulottuvuuden joka on nyt nähtävä.
 • Suomen osuus tuosta ”lainasta” voisi olla vaikkapa 30 miljardia. Puolet siitä sijoitettaisiin seutukuntien ja siis maaseutumme käyttöön, joissa yli 70 % väestöstä on pian yli 75 vuotiaita. Se merkitsisi noin 300 miljoonan rahoitusta tähän tarkoitukseen kunkin seutukunnan monitoimisairaalan rakentamiseen.
 • Kaikki eivät varmasti olisi kopioita toisistaan, mutta hyvin lähellä sellaista, joka on muuta kuin perinteinen yliopistollinen keskussairaalamme professoreineen ja tutkijoineen. Jokainen seutukunta kun on omalaatuisensa yhdyskuntarakenteeltaan ja kulttuuriltaan. Käsite ”sairaala” avaa sitä kuitenkin paremmin kuin muu käyttämäni ja vierasperäinen käsite.
 • Monitoimisairaalat olisivat ikäihmisen tarpeita laajalti ymmärtäviä keskuksia palveluineen. Ne elvyttäisivät samalla myös niin kulttuurin kuin liikunnan hakemia tukia ja tarpeita, jossa maaseudun ikäihmiset ovat tulevia suurkuluttajia, mutta tarjonta keskittyy muutamaan kaupunkiin.
 • Samalla yhdyskuntarakenteemme elpyisi maaseudulla ja tarjoaisi myös nuorille sellaista työtä, joka sieltä on kadonnut parin metropolin typerään ja luontoamme rasittaneeseen kasvuun.
 • Näin kyseessä olisi myös eräänlaisten ekopolisten suunnittelutarve digiloikan tehneen yhteiskunnan arkkitehdeillemme. Näin pandemia ja korona olisi myös sysäys kehitykselle, jonka suunta olisi nyt jo odotetun kaltainen, mutta etenisi kokemiemme esimerkkien valossa nopeutetussa aikataulussa. Näin myös koskien ekologista ympäristöämme ja sen hyvinvointia.
 • Metropolien kylkeen rakennetut lähiömme on typerintä mihin suomalaiset ovat kyenneet, ymmärtämättä lainkaan, mihin suuntaan globaali ja digiloikan tehnyt sekä paradigmaisen maailmankuvansa muuttanut ihmiskuntamme on menossa.
 • Ihmisten varallisuus ja tarpeet on kohdistettava ekopoliksiin, mutta samalla myös suuressa maassa ilmastollisesti suojelevaan ajatteluun ja vanhusten palvelutarjonnan ymmärtämiseen.
 • Helsinki metropolina on suoranainen kirous muulle Suomelle ja sen tarpeillemme. Korona ja Uudenmaan sulkeminen muulta Suomelta on tästä pelottavan surullinen kertomus tulevaan tämän ajan historiankirjoitukseen.
By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts