Tähti on syttynyt

Ruotsin pikkuprinsessan nimi on, arvailuista poiketen, Estelle Silvia Ewa Mary. Estelle viittaa vuosina  1904-1984 eläneeseen Estelle Bernandotteen. Syntyjään amerikkalainen Estelle Manville meni naimisiin Folke Bernandotten kanssa 1920-luvun lopulla. Nimen ranskalainen muoto Stella on peräisin latinasta ja tarkoittaa tähteä.

Stella Polaris

Silvia ja Ewa ovat Estellen isoäitien nimet. Sen sijaan etukäteen veikkaillut Alicea, Desiree ja Sophia jäivät pois vauvan nimistä. Ne eivät siis yleisty nyt myöskään Suomessa tyttölapsien nimistössä.

Sen sijaan nyt voi juhlia vaikkapa kauppakeskus Stella Mikkelissä tuoden juhlaansa belgialaista olutta Stella Artoisia  musiikista vastatessa Mikkelin torilla joensuulainen Stella yhtye yhdessä venezuelalaisen näyttelijälaulajattaren Elisa Stellan kanssa. Mukana voi olla myös yhdysvaltalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Frank Stella.

Voisiko olla sopivampaa nimeä kuin Stella Polaris, Pohjantähden latinalainen nimi. Vuonna 2102 Pohjantähti on kaikkein lähimpänä taivaannapaa. Kuningatar Stella on silloin jo kunnioitettavassa iässä ja valmis luopumaan kruunusta seuraavan kuningattaren hyväksi.

Hänen nimensä voisi olla jo vaikkapa Margareeta muistona  myös Suomen ensimmäisen keskiaikaisen naishallitsijan ajasta ja Pohjolan unionin luojasta Margareeta Valdemarintyttärestä vuosilta 1389-1412. Kirjoitin hänestä jo aiemmin ennen presidentinvaalejamme. Sieltä hänet löytää Albrekt Mecklenburgilaisen ja Eerik XIII Pommerilaisen välistä.

Hänen jälkeen kuluikin yli 200 vuotta seuraavaan, myös suomalaisten naishallitsijaan Kristiinaan, joka hänkin luopui kruunustaan ja ylimenovaiheen kuningatar oli sata vuotta myöhemmin myös seuraava nainen Ulriika Eleonoora yhden hallitsijavuotensa jälkeen.

Kuningatarten aikaan Ruotsissa

Nyt kahdeksas Bernadotte -suvun edustaja Victoria on siis käytännössä ensimmäinen ruotsalainen kuningatar ja kohta perään tuleekin sitten Estelle, nykyinen Itä-Götanmaan herttuatar. Näitä kuningassuvun jäseniä seurataan tulevina vuosina medioissamme tavallistakin tarkemmin. Ruotsi siirtyy siis moderniksi monarkiaksi, näin suomalaisittain ajatellen, liki vuosituhantisen harhailun jälkeen, ja nyt vielä Pohjantähteä seuraten.

Pohjantähti on Pienen karhun tähdistön  kirkkain tähti. Se näky taivaankannelta helposti ja paikantuu vaikkapa Otavan kahden oikeanpuoleisen äärimäisen tähden avulla samassa linjassa tähyillen. Kiikarilla se näyttäisi olevan sydämenmuotoisen “kaulakorun” kärkitähtenä. Oikeammin Stella Polaris ei ole tähti lainkaan vaan kolmen tähden yhteinen järjestelmä. Sen kirkkain osa on keltainen superjättiläinen, ns. kefeidi, muuttuva tähti, jonka värähtely on päättymässä. Se on muuttumassa tähtien evoluutiossa vakaampaan tilaan. Aiemmin sitä pidettiin eräänlaisena kirkkauden perusstandardina. Vasta kun värähtely havaittiin, perustaksi vaihdettiin vakaampi Vega tähti.

Pohjantähteä kiertää siis renkaan muotoinen asterismi, jota kutsutaan timanttikaulakoruksi. Se sopii oikein hyvin symboloimaan uuden kuningattaren, prinsessa Estelle Silvia Ewa Maryn syntymää. Tuolle tähdelle on asettunut myös oma ensimmäinen herooinen jumalhahmomme Ilmarinen jo paljon ennen kreikkalaisia tai juutalaisia jumalhahmojamme.

Pääministerin tarkistuskäynti

Ensimmäisen virallisen vierailun Estella sai kokea kun Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt tarkasti kuninkaallisen vauvan. Reinfeldtin tehtävänä oli varmistaa, ettei kuninkaallista vauvaa ole vaihdettu. Perinne on lähtöisin rauhattomilta ajoilta 1500-luvulta, jolloin vallassa olivat mm. valtapelin mestari Sven Sture vanhempi, sitkeä oikeuksiensa puolustaja Hannu I ja Sture suvun edustajien jälkeen tyranniksi ja myös hyväksi kuninkaaksi kutsuttu Kristian II. Seuraaja olikin sitten monarkian kantaisä Kustaa Eerikinpoika Vaasa. Oltiin matkalla kohti Kustaa II Aadolfia ja eurooppalaista suurvaltaa. Olisiko kuningattarista, Victoriasta ja Estellesta, uuden suurvallan rakentajiksi?

Ylihovimestari Alice Trolle-Wachtmeisterille pääministerin tarkastus ei ollut ensimmäinen kokemus. Hän oli mukana myös liki 35 vuotta sitten kannatellen silloin käsivarsillaan tarkistettavaksi vastasyntynyttä prinsessa Victoriaa.  Ylihovimestarin mukaan vauva muistuttaa täysin äitiään tummine kutreineen.

Suomelle yllättävää kiitosta

Myös Suomi sai osakseen tähtien loistosta Matinpäivän kunniaksi. Ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustaja, maaliman varakkain mies, Bill Gates antoi Suomelle kiitosta seminaariesiintymisessään Roomassa. Bill Gatesin mukaan Suomi on maailman ainut maa, joka on onnistunut muuttamaan kansalaistensa elintapoja asennekasvatuksella.

Gates johtaa nykyisin perustamaansa Bill & Melinda Gatesin hyväntekeväisyyssäätiötä. Tapasin hänen runsas vuosikymmen takaperin Australiassa tiedepuistojen maailmankonferenssissa ja meistä tehtiin myös paikalliseen mediaan lehtiartikkeli pohtiessamme esitelmissämme verkosto- ja klusteritalouden tulevaisuutta sekä globalisaation etenemistä. Oikeammin minä pohdin, Gates sai vastattavakseen syyteryöpyn yhtiönsä valta-aseman väärinkäytöksistä.

Agropolis -strategia kiinnosti miestä ja totesimme kuinka teknologia ja innovaatiot voivat olla ratkaisu myös epäterveellisille elämäntavoillemme. Tutustuimme aboriginaalien taiteeseen ja pohdimme kielen synnyn mekanismeja, haimme taiteen ja tieteen yhteisiä juuria. Totesin kuinka suuria ongelmia liikkumiselle aiheuttaa liiallinen varallisuus, julkisuuden tuoma kirous. Siinä missä itse saatoin liikkua kuin kenguru maastossa, siinä Gates sai pelätä muutakin kuin kermakakkuja kasvoilleen.

Arvostan suuresti Gatesin kaltaisia hyväntekijöitä ja heidän poikamaista avointa luonnetta ottaa vastaan kokonaan uusia näkökulmia paikallisiin, alueellisiin, kansallisiin ja globaaleihin ongelmiimme. Hieman skeptinen hän oli silloin, ja oli nytkin asenteiden muuttamisen mahdollisuuteen. Totesi nyt Roomassa, kuinka toki poikkeuksiakin voi olla ja mainitsi juuri Suomen. Suora lainaus meni jotenkin näin “En tosin tiedä juurikaan maita, jossa tämä olisi toiminut kovin hyvin – no ehkä Suomessa. Toisaalta Suomessa kaikki vaikuttaa toimivan hieman helpommin.”

Etäältä näkee paremmin

Jos Bill Gates on saanut käsityksen, että Suomessa asiat etenevät ja innovaatiot otetaan vastaan asennetasolla “helposti” ja kaiken toimivan niin ikään helpommin kuin muualla, miten vaikeata se mahtaakaan olla  Gatesin kokemassa maailmassa? Vai olisiko sittenkin niin, että etäämmältä katsottuna näkee paremmin ja muutokset Suomessa ovat olleet suurempia kuin itse havaitsemme tai mahdollisiksi myönnämme.

Vai mitä pitäisi ajatella vaikkapa ympäristöhallinnosta, jota 1970-luvulla ei ollut alkupuolella vielä lainkaan ja Kemijoen, Iijoen ja Ounasjoen suojelusta, Levin rakentamisesta matkailukaupungiksi Sirkan kylään sen hukuttavan tekoaltaan sijasta, tapeltiin kynsin hampain. Nyt koskiensuojelulakia pidetään itsestään selvänä, vesistöjä puhdistetaan todenteolla ja ympäristölainsäädäntömme on otettu vastaan myös asennetasolla  kolmen vuosikymmenen aikana itsestäänselvyytenä. Hiihtolomalaiset laskettelevat Levillä aavistamatta, kuinka tuolla kohden olisi kuulunut olla Ounasjoen yksi latvajärvistä, tekoaltaista. Niitä oli lähes 20 kappaletta ympäri Lappia vielä muutama vuosikymmen takaperin. Yksi näistä valtavista altaista kuuluisi olla tulevan suur-Oulun kaupungin alueella Pudasjärvellä.

Puhumme ja kirjoitamme nettiin aivan kuten se olisi ollut tapana iät ajat, kerromme kuinka se tulisi tehdä kansalaismedioissamme loukkaamatta siellä toisiamme ja yksi sopimaton sanavalinta saa aikaa kansallisen median tarttumisen kehnosti valittuun ja liian hätäisesti kirjoitettuun viestiin kunnanvaltuutettuna.

Rehevää kieltä saa ja pitää käyttää, kunhan se ei vie samalla kansanliikkeeltä uskottavuutta. Bill Gates saa rikastua, kunhan se ei vie häneltä ihmisenä uskottavuutta ja suurlahjoitukset taistelussa etenkin lasten ja vastasyntyneiden sairauksia vastaan jatkuu patistaen samalla talousmahteja muistamaan köyhien asiaa.

Muutokset ovat asennetasolla mahdollisia myös rikkaan miehen maailmassa. Tai ainakin Bill Gatesin kohdalla. Muuten se on matkaa kuten kamelilla silmäneulan läpi ahtautuen. Olkoonkin että raamatullinen “neula” on vain  silmäneulaa muistuttava ahdas portti, josta kamelikin kulkee, mutta vaivalloisesti kontaten ja taluttajansa avustamana.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts