Tulevaa Suomen juhlavuotta pohjustettu

Mikä on huippujohtajan tärkein tehtävä. Rekryointi. Mikä on huippututkijan päätehtävä. Rekrytointi. Mikä on huippupoliitikon tärkein tehtävä presidenttinä. Rekrytointi. Mitä Donald Trump on tehnyt koko elämänsä ajan. Luokitellut ihmisiä ja rekrytoinut parhaat. Osaako presidentti Trump rekrytoinnin? Varmasti osaa. Syntyy niin huipputiimejä kuin diilejäkin. Muuta hän ei osaakaan huippujohtajana.

Mikä oli menneen viikon suurin tapahtuma Suomessa? Suomalainen Kontinen kohosi ilman pienintäkään epäilystä maailman kärkeen tenniksessä. Sitä ei edes kunnolla huomattua. Niin ylivertainen hän oli parinsa kanssa pelaten jo Wimbletonissa voittaessaan. Hän osaa tenniksen rinnalla myös nelinpelin vaativan taidon pitää kaveri tasollaan ja ylittää samalla itsensä. Sitä taitoa kaksinpelissä ei vaadita. Kontinen osaa tämän sekä nais- että miespelaajan kanssa samaan aikaan. Se on lahja, jota ei saa valmennuksen mukana ja yksin pelaten. Kontinen on hyvin suomalainen tässä osaamisessaan. Hänellä on suvuton kieli äidinkielenään ja kyky nähdä peliä ja nähdä parinsa vahvuudet ja heikkoudet oli tämä mies tai nainen. Tukea oikein ja etenkin heikolla hetkellä.

Vieremältä syntyisin oleva sisarpari Kerttu ja Iivo hiihti tavalla jossa sisaruus ja perhe näkyy. Iivo hiihti minuutin nopeammin kuin hänen olympiavuonna kultamitalin voittanut parinsa ”Musti”. Niskanen on Lahden kisoissa iskussa, jossa suomalainen mieshiihtäjä ei ole ollut sitten Mika Myllylän ja Juha Miedon päivien. Ja testaamatta on vielä yhden Matin taidot kokonaan. Lahdessa mennään suomalaiskomennossa myös naisten hiihtämänä. Päävalmentaja tuntee missä mennään ja miten edetään muutamat viimeiset kuukaudet. Nyt ei tehdä enää virheitä.

Hallitus pyysi anteeksi sijaiskodeissa kasvaneilta lapsilta heidän julmaa kohteluaan. Sitä ei voi korvata rahalla. Käsite ”anteeksi” on Suomessa kielemme vaikein sivistyssana. Sen käyttö kun ymmärretään ikään kuin tappion myöntämisenä ja alistumisena, nöyryytyksenä. Oikeammin se on kasvun merkki ja vahvan itsetunnon osoitus anteeksi pyytäjältään, sivistyssanana sivistyneen hallituksen tekona. Se voisi levitä nyt myös oppositioon ja myös heidän äänestäjien käyttöön. Jos ei keksi mitään anteeksi pyydettävää, on syytä pysyä myös oppositiossa. Ehkä se sieltä vielä löytyy vaikeimman suomalaisen sivistyssanan merkityskin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts