Tunteikkaan päivän ilta – katkera stiili

Katkera Stiili oli tämän tunteikkaan päivän anti. Katera Steel on se yhtiö, joka toimittaa Terrafamelle Kainuussa kaivoksen kaipaamaa laitteistoa ja on Sipilän sukulaisten omistuksessa. Toimittajat yhdistelevät näitä diilejämme luonnollisesti Donald Trumpin tapaan hoitaa asioitaan Yhdysvaltain presidenttinä ja toki mukana on myös Urho Kekkonen ja Fidel Castro kun oikein vauhtiin päästään toimittaja Tommi Parkkosen hengenlentona Iltalehdessä. On yhdistettävä toisiinsa asioita, jotka eivä kuulu sinne ensinkään, mutta herättävät suuria tunteita. Kekkonen on sellainen ja varmasti myös Fidel Castro.

Miten yhdistää vielä Titanic ja sen mukana hukkunut Guggenheim sekä Helsingin kaupunginvaltuuston huikea näytelmä tummahipiäisen museonsa ympärillä. Jättää se käyttämättä kokonaan, on mielestäni selvä lapsus, joka tulee korjata draaman ja tragedian saavuttaessa lopulta koomisen loppunsa keventävänä homeerisena komedianamme. Komedian kun tuli lopuksi keventää keskiaikaisen ja myös antiikin yleisön oloa surullisen tragedian jälkeen. Kenellekään ei saisi jäädä Homeroksen näytelmissä pahaa mieltä. Ei myöskään pääministerille ja hänen perheelleen.

Kenelle siis narrin paikka, jos viihteellinen media ei saa sanomaansa perille ilman keventävää naurua Ylen ohjelmapolitiikassa ja Atte Jääskeläisen laitoksessa. Verot kun maksaa kansa ja yle ei ole kilpailemassa muiden medioittemme tapaan avoimilla markkinoilla mainos- ja ilmoitustuloista. Lehden luvun voi lopettaa ja jättää tilaamisen sikseen. Ylen kohdalla kanavaa voi vaihtaa mutta lasku tulee tästä huolimatta myös keskustaa äänestäville.

Mediayhteiskuntana, hybridiyhteiskuntana, elämäämme aikaa ei voi verrata mitenkää Repo-radioon tai Raatikaisen tapaan sietää Kalevi Sorsaa työpaikallaan ovia paiskomassa. Ne ajat olivat ja menivät siinä missä Kekkonen myllykirjeineen ja syntyi sosiaalinen mediamme, kansalaismediamme. Sinne voi myös punavihreä tai mustaa puhuva kirjoittaja purkaa tuntojaan.

Se kevennys tulee kyllä aikanaan Uutisvuodon yhteydessä ja visailija Jari Tervon heittäytyessä narrin rooliinsa. Nyt vain nobelisti Holmströmin kommentit Suomen taloudesta, demokratiasta ja etenkin ay-liikkeestä jäivät kaiken tämän varjoon toimittajien päästessä kirjoittamaan sanan vapaudesta ja Sipilästä sekä porvarihallituksesta ja nimipäiviään viettäneestä Atte Jääskeläisestä.

Jääskeläinen vaikutti tehneen omituisia diilejä toimittajien kanssa. Katkeria suomalaisia diilejä. Nyt ne on jonkun myös lunastettava.
Tämä soppa ei ole sotesopan tapaan vielä likimainkaan loppuun näytelty. Draaman kaari on menossa vasta kohti tragediaa. Teesi hakee antiteesiä ennen kuin synteesi syntyy.

Hybridiyhteiskunnan kouristelu on alkamassa ja synnytystuskat ovat kohta kenen tahansa aistittavissa. Muutama vuosi takaperin kirjoittamani ja Saksassa kustannettu kirjani ”Hybridiyhteiskunnan kouristelua” alkaa olla nyt ajankohtainen. Jos nyt tällainen kauempaa haettu sanan vapaus vielä maassa sallitaan?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts