Tyhjän puhumisesta, vatuloinnista, tekoihin

Seutukuntien (70 kpl) vertailussa Suomen karttakuva on muuttunut muutaman vuosikymmenen aikana radikaalisti (FL 9.2). Maantieteen professuuria ja etenkin aluesuunnittelussa hoitaneena siihen kiinnittää ensimmäisenä huomion. Toisena karttojen käyttöön medioissamme edelleen tavalla, jossa väritellään kuntarajoihin rajautuvia pintoja ikään kuin ne olisivat erityisen suuressa roolissa näiden elinvoimaisuudessa esiintyvien ilmiöiden kuvauksessa. Valtaosa kun maasta on täysin asumatonta ja mitattavat ilmiöt löytyvät taajamista ja käytännössä viidestä, enintään kymmenestä suuremmasta kaupunkikeskuksestamme. Helsinki ja metropolialue on oma lukunsa ja sitä on vertailtava muihin Keski-Euroopan metropolialueisiin. Siellä sen paikka muuttuu radikaalisti. Ei ole enää keulilla kuten Suomen maaseudun kanssa kilpaillessaan. Ongelman syy alkaa löytyä sieltä mistä sitä on vähiten etsitty.

Pinta-alat eivät äänestä tai tee tulosta, innovoi

Kartta valehtelee näin esitettynä enemmän kuin tuhat sanaa ja tästä sai aikanaan oppilaitaan varoittaa vieläkin enemmän kuin stereotyyppien rakentelusta karttoja käyttäen. Ei ole olemassa savolaisten tai hämäläisten maakuntia ja näille tyypillisiä käyttäytymismalleja, saati rasistisia kuvauksia heimoista, roduista ja kaikkein vähiten miehistä sekä naisista heitä vertaillen. Vain vapaa kolumnisti saa käyttää niitä satiirisissa kolumneissaan. Pilailutarkoitukseen tehty media on kuitenkin tieteen välineenä ja tutkimuksesta kertovana vaarallinen yhdistelmä nykyisin, jolloin medialukutaito on nuorilla toinen kuin printtimedian vakioasiakkaillamme.

Suurin syy karttakuvien muutokseen ovat maan sisäinen muuttoliike sekä mittaustapojen muutokset. Vielä 1960-luvulla ei käynyt edes mielessä käyttää mittarina tutkimusta, tiedettä ja tuotekehittelyä, innovointia. Tällä mitaten Lounais-Häme on kirkkaasti parhaan viidenneksen joukossa seutukunnistamme kiitos MTT:n ja Luonnonvaralaitoksen sijoittumisesta Jokioisiin. Ilman sitä alue olisi tässäkin, kuten Bkt:ssä, työllisyydessä ja väestökehityksessään pakkasen puolella ja viiden viimeisen viidenneksen joukossa.

Miten Jokioinen ja sen tiede auttaa Lounais-Hämettä, jääköön jokaisen pohdittavaksi elinvoimaamme mitattaessa maakuntana. Itse kokeilin sitä Agropolis-strategiassa 1990-luvulla finanssikriisin aikaisesta lamasta selviytyäksemme. Nyt väkeä ja maakuntien laitoksia MTT:ssä ja LUKE:ssa on vähennetty enemmän kuin yliopistoissamme yhteensä. Niistähän on alettu puhua vasta tämä hallituksen aikana ja se meteli kuuluu taivaisiin saakka. MTT maakunnallisine laitoksineen katosi kenenkään huomaamatta. Se jäi siellä femistisen liikkeen ja punavihreän naisasialiikkeen varjoon ja lopulta tuo vallankumos söi lapsensa.

Samoin näyttää käyvän nyt yliopistoissamme, joissa naiset tohtoreina maksavat kovimman hinnan vallankumouksen melskeistään. Sama pätee maakuntauudistuksessa, jossa kuntapuolue ja naiset ovat usein liki ainut häviäjä. Kun miestä ei voi raiskata hänen on parempi olla hiljaa myös raiskauksista. Fasistiksi, rasistiksi ja ties miksi persuksi nimittely tulee tutuksi jos alat puhua ajattelemattomia naisiin kohdistuvasta väkivallasta tämän ajan Suomessa. Muista pysyä kartalla ja olla tolkun ihminen, kolkun-tontti kohminen intti, kontinkielelle kääntäen ja lukien edelliset blogini.

Kartta valehtelee enemmän kuin sanat

Kartta valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Silti jotain uskaltaa niistä myös tulkita. Kun niitä on tulkinnut yli 40 -vuotta, itäisen rajan kunnat ovat nyt hätää kärsimässä ja se hätä ulottuu pohjoisessa Pohjois-Karjalasta niin pitkälle kuin rajaa riittää, kattaen myös koko Koillismaan. Kuitenkin juuri tältä alueelta löytyi neljä maamme 17:ta maailmalla rankatusta arvovaltaisimmasta tutkijasta. Loput löytyvät Helsingin yliopistosta ja Lukesta. Onnittelut heille ja irtisanomisille samalla. Kun suomalainen pää nousee muiden yläpuolelle, heilahtaa viikate. Näin kateus on kiimaakin vahvempaa kansanviisauttamme ja se kyllä löytyy kansantaruistamme ja Kalevalasta.

Maksamme kovaa veroa EU:n venäjäpolitiikasta. Vasta Raunalla, Rovaniemellä, Sodankylässä, Inarissa ja Ivalossa, Utsjoella värit alkavat vaihtua ja ovat kirkkaampia kuin meillä Lounais-Hämeessä. Se ei selity nyt niinkään komeilla investoinneille matkailuun vaan taantumalla, joka on ollut vähäisempää kuin valtaosassa Pohjois- ja Itä-Suomen maaseutua. Siellä kun on väliin tulevia taajamia, matkailukeskuksia, jotka ovat pysäyttäneet lohdutonta kehitystämme. Niiden jälkeen tulee muutto portaittain Ouluun, Kuopioon tai Vaasaan, Tampereelle tai Turkuun. Valtaosa kuitenkin muuttaa pääkaupunkiseudulle.

Pendoliinon kyydissä

Kehityskäytävistä puhutaan paljon ja yksi sellainen vie nyt noin 40 % maan työpaikoista ja yli puolet maan yritysten liikevaihdosta alkaen pääkaupunkiseudulta ja edeten Hämeenlinnan kautta aina Vaasan korkeudelle saakka. Vain rumimmat rajaseudut ja vedenjakaja-alueet rikkovat tätä Suomea. Olemme rakentaneet uuden EU-Suomen. Nyt puuttuvat vain maakunnat ja Paavo Väyrysen puolue, johon valikoidaan mepit ja parlamentaarikot. Muut voivat vaaleineen olla mistä puolueesta tahansa ja riidellä siellä toisensa vereslihalle. Paavo pysyy lordina lordien puolueessa. Kun hakee mallin briteiltä puoluetta perustaessaan, voi odottaa kuinka heille käy vaaleissa. Paavo on kartalla mutta ovatko muut pendoliinon käyttäjät. Puoluehajaannus kun vie junat samalla raiteella eri suuntiin ja lopun voi arvata menneen maailman kommunistien kisailusta.

Tällainen käytävä puuttuu meiltä Forssassa etenkin raideliikenteen yhdistäjänä oli ilmansuunta mikä tahansa. Tämä tekee meistä alisuorittajia tai oikeammin meitä ei tunnisteta pendoliinojen ikkunasta lainkaan. Kapearaiteinen on muisto menneen maailman loistosta ja yhden miehen osaamisesta. Lounaisen savialueen yhtenäisyys rikottiin sekin vaalipiirirajoilla ja pilattiin maan elinkelpoisimman alueen tulevaisuus.

Finanssikriisin aikaan alueen väestö joutui päättäjineen liki paniikkiin toisin kuin siellä, missä suhdanteet ovat tuttua arkea ja niihin oli sopeuduttu. Siitä ajasta ei ole toivuttu olkoonkin, että juuri nyt meille tarjoutuisi tilaisuus muuhunkin kuin tyhjän puhumiseen valtuustoissamme. Maakuntavaltuustossa tai sairaalan vastaavassa kukaan ei käytä yhtään puheenvuoroa ja kokous vie 4 minuuttia. Mukana kun ei ole kameroita.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts