Tyhmyyskilpailu käynnissä – oletko se sinä?

Jokaiseen suomalaiseen mediakesään mahtuu leijonanjäljet hiekassa. Jokainen itsensä vähänkin merkittäväksi kertojaksi kokeva on mukana kesän 2022 suomalaisessa kilpailussa, kuka on tämän kesän narratiivinen äiti. Sillä nyt on viimeinkin naisen vuoro pyrkiä tälle paikalle. Siitä voi aueta samalla väylä kohti todellista menestystä ja presidentiksi jo seuraavissa vaaleissa. Tai ainakin varteenotettavaksi kandidaatiksi. Oletko se SINÄ.

Vaalit tulevat myös keväällä kahdeksan kuukauden kuluttua. Ellet usko oikein vielä kykyihisi suoraan presidentiksi, kukaan Lasse Lehtinen ei esitä sinua Martti Ahtisaaren tapaan presidentiksi, sinulla ei ole diplomaatin taustaa ja kykyä nousta nobelistiksi, hae toinen tie, vähemmän vaativa nyt aluksi. Hae itsellesi sopiva puolue mutta älä nyt omaasi perusta. Siihen ei kykene edes monta kertaa ministerinä toiminut Paavo Väyrynen narsistien kuninkaanamme. Jopa maailman ympäripurjehtijat ja jääkiekkopomot jäävät politiikan parrasvaloissa peräkammarin pojiksi Harkimon tapaan eläen.

Hae mallia muualta kuin Suomesta. Ilmassa kun on nyt putinismia ja Putin tarttui mahdollisuuteensa juopottelevan johtajan taustalta ponnistaen suurvallan johtajaksi ilman sen kummempia lahjoja tai kielitaitoja. Kyllä kansa tietää, kenet se valitsee, huomasi aikanaan myös Veikko Vennamo. Populismin isä Suomessa ja Timo Soinin kasvattaja.

Populismi on kuitenkin loppuun saakka kaluttu Timo Soinin tunaroidessa, joten älä nyt sitä tietä sinä käytä.  Uskonnoilla ratsastaminen on sekin käynyt jo marginaaliseksi tavaksi edetä. Etsi jotain omaperäistä ja todella uutta.  

Vladimir Putin vaikuttaa samaistavansa itsensä Pietari Suureen.

Venäjän tsaarin Pietari Suuren syntymästä tuli 9. kesäkuuta 350 vuotta. Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Pietari Suuresta kuin imperiumin luojasta kertovassa näyttelyssä Moskovassa ja kuvaili tätä ”suureksi valtiomieheksi, sotapäälliköksi ja isänmaanystäväksi”.

Suuressa Pohjan sodassa (1700-1721) Pietari Suuri valtasi Ruotsilta Inkerinmaan vanhat alkuperäiset suomalaisalueet ja perusti Pietarin kaupungin Nevanlinnan paikalle. Putinin mielestä kyseessä oli historiallisten venäläisalueiden palauttaminen, kuten hän oli puhunut myös Ukrainan suhteen.

– Pietari Suuri kävi Suurta Pohjan sotaa 21 vuotta. Syntyi vaikutelma, että hän kävi sotaa Ruotsia vastaan ja riisti heiltä jotain. Hän ei vienyt heiltä mitään, vaan palautti ne takaisin [Venäjälle], sanoi Putin. Ettei vaan osoittanut jotain hyvinkin tuttua paikkaa kartalla mutta ei sillä tuolloin vielä nimeä, saati mainetta ollut maailman onnellisimpana paikkana ja Itämeren tyttärenä.

No nyt sitten on ja joukko saalistajia, joista Urho Kekkonen oli aikansa suurin legenda sitten Mannerheimin jälkeen. Globaalin seikkailijan ja sotapäällikön, oman aikansa airueen johtaa maataan kohti maailmansodan taistoja. Hän pääsi eläkkeelle juuri oikeaan aikaan ja oikeasta paikasta palatakseen Suomeen. Lopun me tästä kansainvälisestä seikkailijasta toki muistammekin. Moni menee nuolemaan haavojaan juuri Sveitsiin.

Kun Suomi täytti sata vuotta kirjoitin siitä kirja, jossa mukana oli yksi tarina kustakin 99 kirjastani ja tuo kirja ”Finland’s big year 2017 – Suomi 100” oli sen otsikkona. Kuten aiemmin sosiaalisen median alkaessa jalkautua myös syrjäiseen Suomeen kirjan ”Social media economy and strategy”.  Enne sitä kirjani ”Arctic Babylon 2011” ennusti tapahtumat vuodelle 2011 jo 1970-luvulla. Mayakansan ennusteet oli vain kirjoitettava sellaiseksi, joka oli myös tuona vuonna toteutuva. Ei se sen vaikeampaa ole.  Tee sinä samoin.

Mutta älä keskeytä opintojasi ja työtäsi vaan jatka useammassa tiedekunnassa ja käytä poikkitieteistä osaamistasi ihan oikeaan työhönkin. Älä unelmoi vaan työskentele. Tee siitä muuten tylsän arjen toistuva rituaali, käytä flow -tilaasi säännöllisesti joka päivä. Älä unelmoi vaan visio ja kun jotain saavutat, väitöskirjasi alkaa valmistua, ota uusi haaste äläkä jää juhlimaan voittoasi. Jokainen voittoaan juhliva on juhliessaan varmasti jo hävinnyt.

Elämme kokonaan uutta aikaa, jossa perinteiset rakenteet kuten demokratia, mediat ja puoluelaitokset ovat ajautuneet syvään kriisiin. Ennustin sen toki jo aikapäiviä kirjassani ”Hybridiyhteiskunnan kouristelu – utopiasta dystopiaan”.

Kirjan kansikuvassa komeili silloin tämän ajan ilmiöt niin Trump kuin Putinkin. Eivät he silloin olleet vielä siinä liemessä keitettyjä kuin mihin ovat nyt joutumassa tai jo joutuneet. Monelle utopia muuttuu matkalla sen kääntöpuoleksi, dystopiaksi. Älä sinä menettele samoin.

Nyt kuka tahansa kelpaa visionääriksi selittämään leijonanjälkiä hiekassa. On tämän kesän leijonanjälkien selittäjän paikka jota haetaan.. Oletko se sinä ja sinun visiosi muuttuvasta maailmanjärjestyksestä? Lähde mukaan tyhmyyskilpailuun ja voita Putinin jäljet hiekassa palkinto.

Mitä globaalimpi satu sitä paremmin se käy kylähullujen kuultavaksi. Käynnistä se Turkista tai Kiinasta, siellä on riittävästi outoa elämää ja lentäviä mattoja Persiassa, palatseja ja palatsivallankumouksiakin. Historia on kirjava ja riittävän vanhakin kun lisäät dinot mukaan tarinaasi. Ota etäisyyttä omaan arkeesi ja hae tarinasi Turkin lisäksi niistä eksoottisista maista ja kansoista, joita ei ole vielä edes mainittu Suomessa.

Tarvajärven joulupukkijutut eivät nyt kelpaa ensinkään Korvatunturille ne sijoitellen. Ota samalla kuva pääministeristämme mutta tee se rohkeasti äläkä ujosti takaapäin torilla kytäten. Siitä ei synny suurta kertomusta.

Ole tämän kesän keisari Putinin rinnalla. Ilman Putinia ja Kiinan keisareita, Persiaa ja Trumpin kaltaista juttusi joulupukin maasta ei kelpaa leijonanjäljiksi hiekassa. Turkin sulttaani on oltava mukana mutta muista kuinka Turkin nimi nyt kirjoitetaan. Mistä löytyisi Suomelle Tauno Palon kaltainen tuleva presidenttikin?? Herooinen sankaritaruston Väinämöinen ei voi olla kuka tahansa. Kilpailu on avoin. Entäpä jos se olet juuri SINÄ.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts