Työ tekijäänsä kiittää

Suomen kaupungit ja seutukunnat on arvioitu kouluarvosanoin kehitykseltään alkaen vuodesta 2008 tähän päivään. Työn on tehnyt aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Tutkimus huomio mm. työtömyyden, bruttokansantuotteen, korkeakoulutettujen määrän, väkimäärän kehityksen jne. Näin kärjessä ovat yliopistokaupungit Vaasa, Helsinki, Turku ja Kuopio yli 9 arvosanalla. Yli 8 arvosanoja saavat myös Porvoo, Tampere , Hämeenlinna, Seinäjoki, Oulu, Kokkola, Lappeenranta ja Rauma. Keskikastin kaupunkeja 7 arvosanoillaan ovat Jyväskylä, Joensuu, Lahti, Pietarsaari, Pori ja Rovaniemi. Tyydyttävää 6 arvosanaa edustavat Kouvola, Riihimäki, Kajaani, Mikkeli ja Kemi-Tornio. Välttävä 5+ saavat arvosanakseen Etelä-Pirkanmaa, Vakka-Suomi, Raasepori, Kotka-Hamina ja Ylä-Savo. Välttävä 5- kaupunkejamme ovat Jämsä, Forssa, Äänekoski, Raahe sekä jo nelosella alkaen Salo, Imatra, Savonlinna ja hännänhuippuna Varkaus (4.3).

Forssan eilinen ilta ja yö oli levoton joukkotappeluineen. Forssan pitkään jatkunut lama, työttömyys ja poismuutto selittänee osaltaan tämän kahakan syntyä. Sekä kantaväestö, työttömät nuoret että kielteisiä kokemuksia saaneet pakolaiset maahanmuuttajina purkavat turhaumiaan juuri niillä alueilla, jotka ovat vaikeimpia työttömyysalueita ja johin kohdistuvat pahimmat taloudelliset sekä psykososiaaliset paineet. Tämä olisi tullut ymmärtää jo vuona 2008 ja pohdittaessa pakkomuuttajien sijoittamista maahamme. Tosiasialliset työllistäjämme ja kansanvälistyneet keskuksemme kantakoot vastuunsa ja vaikeat työttömyysalueemme ongelmieen ratkokoot liikenneympyröiden paikkoja ja töyssyjen korjailuja kaduillaan.

Tasavallan presidentti puhui tulikiven katkuisesti EU:sta, joka saa koko ajan muka yllättäen tulevia tehtäviä, huippukokoustaa uudelleen ja uuudelleen, jättä asiansa hoitamatta tai puolitiehen ja olemme samassa suossa kuin Suomen heikosti hoidetut talousalueet. Samat alueet tahtovat pysyä hännille vuosikymmenestä toiseen ja huiput ovat huippuja tehden pohjatyönsä jo vuosikymmeniä takaperin yliopistoineen. Mutta ensin se yliopisto tuli hankkia ja tehdä pohjatyöt kunnolla kiitettävän tulevaisuuden eteen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts